Få hemmabyggen har lika stor effekt som ett välbyggt staket. En praktisk avgränsare för tomten, en snygg detalj för förbipasserande och ett sätt att förlänga ditt hus hemtrevlighet, hela vägen från tröskeln till tomtgränsen!
Innan vi far iväg till närmaste byggvaruhandel och shoppar loss har vi dock lite frågor att reda ut. Vilket material ska man använda? Bygga själv eller anlita hantverkare? Vad kostar det att bygga staket? Hur mycket virke behövs? Behöver man bygglov? Vad får man inte missa? Ja, det kan kännas lite stökigt nu till en början, men häng med så tar vi ett steg i taget!
Har fingerkliandet tagit över så pass mycket att du vill sköta hela projektet själv? Eller känner du att står med tummen mitt i handen inför det hela? Oavsett hur händer och fingrar känns så tar vi en snabbtitt på för- och nackdelar här nedan!
Bygga själv
+ Billigare. Du slipper mellanhand i form av en snickare.
+ Större frihet. Du bestämmer själv projektstart och omfattning och slipper vara beroende av någon annan.
- Mer tidskrävande. Det kanske säger sig självt, men att överlåta hemmaprojekt till proffs brukar göra att de avslutas snabbare.
- Större risk för att något blir fel. Såvida du inte har erfarenhet av hemmasnickeri tidigare finns det alltid en risk att något går fel vilket i sin tur kan innebära större kostnader och tidsåtgång.
Anlita snickare
+ Bättre slutresultat. En professionell snickare med flera års erfarenhet kommer så klart att kunna anpassa sig till dina behov och vara flexibel inför oväntade händelser.
+ Rådgivning. Du behöver inte ha koll på allt som gäller - överlåt alla frågor till din snickare och låt dem fixa jobbet!
- Dyrare. Kvalitet kostar, och det gäller även snickeri.
Om det känns som att du lutar mot att anlita en snickare så kan du skicka in en kostnadsfri offertförfrågan här. Vi kopplar ihop dig med en snickare som besvarar frågor, funderingar och återkommer med en prisbild när ni har gått igenom projektets omfattning.
När man pratar om kostnaden för ett staket finns det flera faktorer som avgör vad notan landar på. De viktigaste att ha i åtanke är materialval, design och framförallt - storlek. När du har ett hum om staketets omfattning kan vi börja kika på de olika alternativen som finns.
Förslagsvis börjar vi med den enklaste varianten - färdigbyggda staket. Färdigbyggda staket är, precis som namnet antyder, redan ihopsnickrade och redo för montering. Dessa fästs direkt på staketstolpen och kräver ingen större expertis.
Här nedan ser vi ett exempel på en klassisk variant som återfinns på de flesta byggvaruhusen. De är lätta att sätta på plats och passar bäst om syftet med staketet är att skapa en tydlig tomtavgränsning.
Om du däremot är ute efter något som syftar till att skapa insynsskydd kanske nedan faller dig i smaken mer.
De färdigbyggda staketen kan kosta allt mellan 200 - 2 000 kr/st. Priset avgörs av storleken, designen och materialet.
Om du istället känner för att ta saken i egna händer kan det vara läge att kavla upp ärmarna och bege dig till virkeshyllan på närmaste byggvaruhandel. Valet av material kommer mestadels bero på huruvida du känner för att måla om staketet eller behålla den naturliga träfärgen. Gran är det naturliga valet om du ska måla om, medan tryckimpregnerat furu passar bäst om du helst låter bli.
Priset för att bygga eget staket är så klart svårt att säga på förhand. En helt vanlig tryckimpregnerad planka kostar någonstans mellan 20 - 60 kr, där dimensionerna avgör priset. Om du planerar att bygga eget är det alltid bättre att köpa mer virke än du räknat med från början, olyckor händer och i värsta fall har du virke över som du kan använda till nästa hemmaprojekt!
När virket väl är på plats kan vi summera arbetet som följande:
Om du känner att du kan behöva rådgivning innan du sätter igång kan du alltid höra med en snickare innan!
Okej, nu har vi rett ut vad för sorts staket vi är ute efter och hur vi får det på plats. Då återstår bara frågan - vad får vi ens göra? Som med mycket annan byråkrati finns det mycket regler och undantag, här nedan reder vi ut det på ett lättsmält sätt i enlighet med vad Boverket säger.
Känns det fortfarande otydligt? Tveka inte att boka in samtal med en behörig snickare så reder vi ut det tillsammans, i annat fall är det bara att sätta igång!