Vanliga frågor

Done - lila cirkel logotyp

Om Done

Vad är Done?

Done är en app som kopplar samman hantverkare med privatpersoner genom videosamtal. All kommunikation liksom offert-hantering sker direkt i appen.

Vårt mål är att samla Sveriges bästa hantverkare på ett och samma ställe och göra hela processen snabb, smidig och säker, både för dig som kund och hantverkare. Alla hantverkare som finns i Done-appen är noga utvalda där vi har gjort kvalitetskontroller på alla antagna bolag.

Vilka hantverkstjänster kan jag använda Done för?

Done täcker in de flesta hantverstjänsterna, bland annat:

 • Elektriker
 • Rörmokare
 • Snickare
 • Målare
 • Golvslipare & Golvläggare
 • Plattsättare

Söker du hantverkstjänster inom ett område som inte är nämnt ovan är du välkommen att kontakta oss via chatten nedan eller boka nedan.

Boka en hantverkare

I vilka geografiska områden kan jag använda Done?

För närvarande kan du anlita hantverkare i Storstockholm, Göteborg och Malmö via Done.

Är du eller känner du tillen grym hantverkare? Tipsa Done!

Vems är ansvaret om något går fel vid renoveringen?

När du godkänner en offert tecknas avtal direkt mellan dig och hantverkaren. Alla våra hantverkare och företag har ansvarsförsäkring som täcker upp om oturen skulle vara framme.

Kostar det något att använda Done-appen?

Nope 🙌 Du betalar endast för den offert du godkänt efter att arbetet är utfört.

Done - Inställningsknapp

Om appen/teknisk support

Hur kommunicerar jag med min hantverkare?

Du kommunicerar med din hantverkare via chatten i Done-appen. All kommunikation liksom offert-hantering sker direkt där.👇

Boka en hantverkare

Var hittar jag Done-appen?

Du hittar Done-appen på App Store (iPhone) samt Google Play (Android).

Smidig kommunikation i done appen - visar mobil

Hur gör jag om jag vill jämföra flera hantverkare?

När du bokar hantverkare via Done blir du matchad med en av våra kvalitetskontrollerade hantverkare. Om du skulle vilja jämföra med flera hantverkare kan du ange detta då du får offert från din hantverkare i Done-appen. Du kan även skriva till oss direkt i chatten. För större jobb försöker vi alltid matcha dig med två av våra ansluta firmor så att du kan enklare prisjämföra offerter och tryggt välja den som passar dig bäst.

Ladda ned Done-appen

Kan jag bifoga bilder/ritningar i appen?

Yes 🙌 Du kan bifoga bilder/ritningar till hantverkaren direkt i appens chatt.

Ladda ned Done-appen

Appen strular, hur får jag hjälp?

Skriv i chatten nedan eller skicka ett mail till kontakt@doneservices.se för att komma i kontakt med oss. Beskriv gärna detaljerat vad som inte fungerar så ska vi kika på det så snabbt som möjligt.

Done logo hus lila

Inför ditt hemmaprojekt

Golvslipning: hur mäter jag golvets yta?

Inför videosamtal med din golvslipare i Done-appen bör du mäta upp dina golv för att kunna få en exakt offert. För att enkelt kunna mäta ditt golv kan du som har iPhone använda appen Mätverktyg för att mäta upp ditt golv in i minsta millimeter 👇

Done visar hur du mäter ditt golv i mobil

Golvslipning: vad kostar det?

Genom kalkylatorn i Done-appen kan du få en prisuppskattning på pris för golvslipning beroende på träslag, behandling och pigmentering. För att få en exakt offert för just ditt golv så bokar du ett videosamtal med en golvslipare via Done.

Osäker på val av behandling vid golvslipning? Se Dones inlägg om val av behandling vid golvslipning.Ladda ned Done-appen för att använda kalkylatorn och boka offertsamtal med golvslipare.

Ladda ned Done-appen

Boka golvslipning via Done - visar mobilapp

Golvslipning: hur väljer jag behandling?

Se Dones inlägg kring de olika behandlingarna vid golvslipning. Ladda ned Done-appen och boka videosamtal med golvslipare för att få mer tips kring behandling som passar just dina golv samt exakt pris för arbetet och material.

Ladda ned Done-appen

Vad kostar golvslipning? I Dones app kan du via golvslipningskalkylatorn få prisuppskattning på vad din golvslipning skulle kosta.

Få hjälp med slipning av golv via Done - visar mobilapp

Målning: vad ska jag tänka på innan jag målar om?

I vår blogg hittar du mängder av tips och tricks, vi har bland annat listat de viktigaste förberedelserna inför att du ska måla om.

Målning: hur mäter jag väggens yta?

Inför videosamtal med din målare i Done-appen bör du mäta upp dina väggar för att kunna få en exakt offert. För att enkelt kunna mäta upp dina väggar kan du som har iPhone använda appen Mätverktyg för att mäta upp ditt rum in i minsta millimeter 👇

Måla om via Done - visar i mobil

Hur mäter jag upp ytor hemma?

För att enkelt kunna mäta upp din yta inför t.ex. målning, golvslipning eller snickerier kan du som har iPhone använda appen Mätverktyg för att mäta upp ditt rum in i minsta millimeter 👇

Done visar dig hur du mäter ytor i mobilen
Done - videosamtal knapp

Om videosamtal

Hur bokar jag ett videosamtal?

Du kan boka videosamtal på vår hemsida eller direkt i Done-appen som du hittar i AppStore eller GooglePlay. Vid bokningen får du beskriva vad du behöver hjälp med och vilken dag ni önskar ta videosamtalet. Därefter blir ni matchade med företag som passar er förfrågan 🙌 Alla hantverkare i appen är kvalitetskontrollerade och får löpande betygssättning av kunder via Done. Skulle ni vilja jämföra er offert med andra hantverkare kan ni ange detta då offert mottages.

Boka in ett videosamtal

Hur mycket information behöver jag ge när jag bokar samtal via Done?

Du behöver ange vilken/vilka tjänster du behöver hjälp med, kontaktuppgifter samt önskat datum för videosamtal. Klicka nedan för att anlita en hantverkare via Done. 🛠

Boka in ett videosamtal

Varför använder Done videosamtal?

Done använder den senaste tekniken för att göra arbetet mellan kund och hantverkare så smidigt som möjligt. En del i det är att ersätta de traditionella hembesöken innan offert med videosamtal. Genom att använda videosamtal sparar både hantverkare och kund tid på onödiga hembesök innan offert ges. Dessutom spar vi på miljön! Våra snittsamtal i appen är 7 minuter - under denna tid hinner du som kund visa upp vad du behöver hjälp med och hantverkaren hinner fråga om all nödvändig information för att kunna ge en relevant offert, samt planera in arbetsstart. Boka en hantverkare genom videosamtal du också 📲🛠

Boka hantverkare

Ett videosamtal känns onödigt då mitt projekt är så litet.

Vid ett mindre projekt kan det räcka att beskriva all nödvändig information samt eventuella bilder i chatten med din hantverkare. Var bara noga med att inte utesluta något som kan tänkas vara betydelsefullt för hantverkaren. Om du har bokat ett videosamtal men hantverkaren bedömer att de kan ge offert utan videosamtal kommer de meddela dig detta. Ladda ned Done-appen för att få hjälp med ditt hemmaprojekt.

Ladda ner Done-appen
ROT lila logotyp

Om ROT-avdrag

Hur vet jag om jag är behörig för ROT-avdrag?

I Dones app kan du genom verifiering med BankID enkelt se om du är behörig för ROT-avdrag, summering av hur mycket ROT & RUT-avdrag du har kvar att nyttja detta år samt tidigare utnyttjat ROT. Data hämtas direkt från Skatteverket.

För att nyttja ROT-avdraget måste du bland annat:

 • Bo i Sverige eller betala skatt i Sverige på minst 90 procent av din sammanlagda lön.
 • Över 18 år vid beskattningsårets slut.
 • Ägande av bostaden under tiden arbetet genomförs.t

Se om du är behörig samt eventuellt ROT-saldo i Done-appen

Vem ansvarar för att ROT betalas in?

Det är hantverkaren som tar ansvar att ROT betalas in. Däremot är det du som kund som ansvarar att du är behörig. Du kan se i Done-appen om du är behörig samt hur mycket du har kvar att använda av ROT- och RUT-avdrag, genom verifiering med BankID. Ladda ned appen för att se ditt ROT-saldo och för att boka videosamtal 📲🌟

Ladda ner Done-appen

Hur vet jag hur mycket ROT-avdrag jag har kvar att använda?

I Done-appen kan du se hur mycket ROT- och RUT-avdrag du har kvar att nyttja, genom verifiering med BankID.

Ladda ner Done-appen

Vilka uppgifter behöver jag ge hantverkaren för att de ska kunna dra av ROT?

Uppgifter som behövs av dig som kund för att du ska få ROT-avdrag:

 • Ditt personnummer.
 • Fastighetsbeteckning eller bostadsrättsföreningens organisationsnummer och dess lägenhetsnummer.
 • Det är du som kund som ansvarar för att du är behörig för ROT-avdrag, annars har hantverkare rätt att ta betalt utan ROT-avdrag.

Det som hantverkaren sammanställer:

 • Vilket sorts arbete som har utförts.
 • Var och under vilken tidsperiod arbetet gjorts.
 • Fördelningen av kostnaden på arbete respektive material och övriga kostnader (exempelvis maskinkostnad, resekostnad, transportkostnad och lagerplock).
 • Fakturans totala belopp exklusive och inklusive moms, även momsens storlek och procentsats.
 • Storleken på skatteavdraget

I Done-appen kan du se om du är behörig för ROT samt hur mycket ROT-avdrag du har kvar att nyttja i år.

Ladda ner Done-appen

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag är en form av skattereduktion som ges till privatpersoner vid anlitande av hantverkare eller byggfirma. ROT-avdrag innebär att privatpersoner kan göra skatteavdrag på 30% av arbetskostnaden upp till 50.000 kr per person och år.

Hos oss på Done kan ni självklart nyttja avdraget också, exempelvis vid renoveringsprojekt såsom kök, badrum, målning och golvslipning.

I Done-appen kan du se hur mycket ROT- och RUT-avdrag du har kvar att nyttja, genom verifiering med BankID.

Se ROT i Done-appen