Hur installerar man en diskmaskin?

Ska du byta ut en befintlig diskmaskin, installera diskmaskin där det tidigare funnits en men idag är ett vanligt kökskåp eller göra plats för en diskmaskin from scratch? Då har du kommit helt rätt. Nedan går vi igenom allt du behöver veta innan du tar tag i att koppla in diskmaskinen, oavsett om du ska installera en diskmaskin i ett befintligt kök eller där det inte funnits någon tidigare. Men hur installerar man en diskmaskin då, kanske du undrar? Även det får du svar på i det här inlägget, that's a promise. Häng på!

installera diskmaskin
Foto: trendenser.se

Byta diskmaskin

Har du redan en diskmaskin installerad i ditt kök, men som du antingen på grund av funktionella eller visuella skäl nu vill byta ut, finns det två vägar att gå. Antingen anlitar du en rörmokare som relativt snabbt kan genomföra bytet om el och vatten är framdraget korrekt, eller så genomför du bytet på egen hand förutsatt att el och vatten är förberett. Att el och vatten är förberett på rätt sätt kan du räkna med när du redan har en fungerande diskmaskin installerad. Hur du kopplar in din nya diskmaskin går vi igenom under nästa rubrik.

Känner du dig det minsta osäker när det kommer till att installera diskmaskin så rekommenderar vi att du anlitar en certifierad rörmokare, vattenskador tycker ingen är roligt. 

koppla in diskmaskin
Foto: Elle.se

Vad kostar det att installera en diskmaskin?

I Done-appen kan du smidigt boka byte eller installation av diskmaskin där el och vatten är förberett till fastpris, hur smidigt? Så smidigt!

Installera diskmaskin: 2 670 kr

Så bokar du rörmokare till fastpris:

 1. Ladda ner Done-appen via AppStore eller Google Play.
 2. Klicka dig in på VVS/Rörmokare eller Kök & Badrum.
 3. Välj Byte/montering diskmaskin och kolla att din installation uppfyller kraven för fastpris.
 4. Om du saknar eller är osäker på något av kraven för fastpris bokar du istället ett videosamtal för offert.
 5. Skicka in din bokning och invänta matchning!

Såhär installerar du en diskmaskin

Så, hur installerar man en diskmaskin? Som utlovat kommer här svaret på frågan. Om el och vatten är förberett på rätt sätt, vilket med största sannolikhet är fallet om du har en diskmaskin installerad sedan tidigare, får du koppla in diskmaskinen själv. Nedan följer en steg för steg guide över hur du går tillväga.

 1. Lyft bort den gamla maskinen. Koppla av diskmaskinen genom att ta ut elkontakten från uttaget. Avlägsna från vattenkopplingar. Lyft bort den gamla maskinen för att göra plats för den nya.
 2. Förbered den nya maskin. Ta av emballaget från den nya diskmaskinen. På baksidan finner du avloppslang samt tilloppsslang redan anslutna.
 3. Montera avloppsslangen. Avloppsslangen monterar du på pipen som du hittar på avloppsröret under diskhon. Slangen fäster du med en så kallad slangklämma. Viktigt! Avloppsslangen ska fästas som en båge, likt ett uppochnervänt “U”, så högt upp som möjligt. Detta för att förhindra att avloppsvatten från diskhon rinner ner i maskinen. 
 4. Säkerställ att droppskydd finns. Det är ett krav att ett droppskydd, eller läckageskydd som det också kallas finns placerat under diskmaskinen.
 5. Montera tilloppsslangen. Koppla tilloppsslangen till vattenanslutning under diskhon. Se till att dragit åt ordentligt så det inte läcker sen när du kör diskmaskinen.
 6. Koppla på elen. Koppla maskinen till eluttaget.
 7. Placera maskinen. Skjut in maskinen så att den är placerad som du vill att den ska stå. Du kan anpassa höjden med hjälp av skruvar, hur du gör detta står i diskmaskinens bruksanvisning. Fäst maskinen till skåpen vid sidan av, även detta med hjälp av skruvar.
 8. Testkör ett diskprogram. Kontrollera så att det inte läcker någonstans genom att testköra ett diskprogram. Installation diskmaskin - all done!

Vi vill återigen flagga för att du om du känner dig det minsta osäker på installationen bör ta hjälp av en certifierad rörmokare. Det är viktigt att el och vatten blir rätt, speciellt i nära anslutning till varandra!

diskmaskin i kok
Foto: wooninspiratie.nu

Installera diskmaskin

Ska du installera en diskmaskin där det tidigare inte funnits någon installerad behöver både el och vatten dras. Du måste då ta hjälp av en certifierad hantverkare med rätt behörigheter. Här krävs en rörmokare med certifikat från Säker Vatten samt en elektriker godkänd hos Elsäkerhetsverket. Anledningen till detta är att en felinstallerad diskmaskin kan ha förödande konsekvenser för ditt hem. Feldragen el är en brandrisk, medan feldragna rör löper risk för att skapa vattenskador. 

Behöver du hjälp att installera en ny diskmaskin? Boka ett videosamtal via Done-appen för offert från ett certifierat hantverksproffs!

Hur installerar man en bänkdiskmaskin?

För dig som lever i ett mindre hushåll som inte skapar supermycket disk och som kanske hellre vill utnyttja utrymmet under diskbänken till förvaring, kan en bänkdiskmaskin vara en bra lösning. Det finns mängder av variationer på bänkdiskmaskiner vad gäller storlek och funktion, men de flesta av dem fungerar relativt lika. Men de kan variera när det kommer till momentet att koppla in diskmaskinen.

Det finns tre olika sätt att installera bänkdiskmaskin. Du kan ansluta den direkt till din blandare, du kan köpa en blandare som har en extra anslutning dit bänkdiskmaskinen kan kopplas eller så kan bänkdiskmaskinen anslutas direkt till vattenledningen.

Ansluta bänkdiskmaskin till blandare

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till din blandare är den enklaste lösningen. Däremot blir det varken särskilt snyggt eller praktiskt. Det du gör när du ansluter bänkdiskmaskinen till din blandare är att du kopplar tilloppsslangen till kranen och låter den ligga vilandes på diskbänken. Avloppsslangen lägger du med öppningen ner i diskhon, så att vattnet rinner ner i avloppet den vägen. Det innebär alltså att du behöver koppla på diskmaskinen varje gång den ska användas, och sedan koppla ur den igen när diskprogrammet gått klart för att kunna använda kranen igen. Men, för dig som vill installera din bänkdiskmaskin snabbt kan denna lösning fungera.

Koppla bänkdiskmaskin till blandare med extra anslutning

Väljer du istället att byta ut din blandare till en med extra anslutning för diskmaskin kan du ha din bänkdiskmaskin ansluten hela tiden. Det är viktigt att du kollar vad som gäller kring varm- och kallvatten för den blandare du köper. Med vissa blandare kan du spola varmt vatten medan vattnet som går in i maskinen är kallt, medan andra blandare inte tillåter det. Du kan också med hjälp av en avstängningsventil se till att diskmaskinen inte ständigt får stå ut med påtryckning från vatten, genom att bryta vattentillförseln när du inte kör maskinen.

Ansluta bänkdiskmaskin till vattenledning

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen kräver att du tar hjälp av en certifierad VVS-montör med Säker Vatten-certifikat. Att koppla bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen innebär att hål görs i diskbänken och slangarna dras ner under diskhon och kopplas likt en vanlig golvstående diskmaskin, just därför behöver du anlita ett proffs. Viktigt! Bor du i hyresrätt? Glöm inte att du måste få godkänt av din hyresvärd. Det brukar inte vara några problem så länge du anlitar en rörmokare för installationen.

hur installera man en diskmaskin
Foto: wooninspiratie.nu

Checklista installation av diskmaskin

För att sammanfatta denna bastanta guide, avslutar vi med en smidig checklista du kan använda dig av när du ska installera en diskmaskin i ditt kök.

 • Kontrollera att den tänkta diskmaskinen får plats i utrymmet du vill att den ska stå.
 • Undersök om el och vatten finns framdraget korrekt.
 • Avgör om du kan och vill utföra installationen själv eller om du hellre vill eller måste anlita ett proffs.
 • Genomför du installationen själv, läs noggrant både bruksanvisningar och installationsguider inför och under installationen så allt blir korrekt.
 • Anlitar du ett proffs? Kontrollera att rörmokaren har certifikat från Säker Vatten, är ansvarsförsäkrad och har goda referenser från tidigare kunder. På Done gör vi detta åt dig, så att allt du behöver göra är att lämna plats åt rörmokaren när det blir dags för installation!
Liknande inlägg

Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen