/
VVS/Rörmokare
/

Allt du behöver veta när du ska installera diskmaskin

Done hjälper dig att installera din diskmaskin

Installera diskmaskin

3 000 kr
Boka

Ska du byta ut en befintlig diskmaskin, installera diskmaskin där det tidigare funnits en men idag är ett vanligt kökskåp eller göra plats för en diskmaskin from scratch? Då har du kommit helt rätt. Nedan går vi igenom allt du behöver veta innan du tar tag i att koppla in diskmaskinen, oavsett om du ska installera en diskmaskin i ett befintligt kök eller där det inte funnits någon tidigare. Men hur installerar man en diskmaskin då, kanske du undrar? Även det får du svar på i det här inlägget, that's a promise. Häng på!

installera diskmaskin
Foto: trendenser.se

Byta diskmaskin

Har du redan en diskmaskin installerad i ditt kök, men som du antingen på grund av funktionella eller visuella skäl nu vill byta ut, finns det två vägar att gå. Antingen anlitar du en rörmokare som relativt snabbt kan genomföra bytet om el och vatten är framdraget korrekt, eller så genomför du bytet på egen hand förutsatt att el och vatten är förberett. Att el och vatten är förberett på rätt sätt kan du räkna med när du redan har en fungerande diskmaskin installerad. Hur du kopplar in din nya diskmaskin går vi igenom under nästa rubrik.

Känner du dig det minsta osäker när det kommer till att installera diskmaskin så rekommenderar vi att du anlitar en certifierad rörmokare, vattenskador tycker ingen är roligt. 

koppla in diskmaskin
Foto: Elle.se

Vad kostar det att installera en diskmaskin?

I Done-appen kan du smidigt boka byte eller installation av diskmaskin där el och vatten är förberett till fastpris, hur smidigt? Så smidigt!

Pris installera diskmaskin: 2 375 kr

Ska du installera en diskmaskin där det tidigare inte funnits någon, bokar du istället ett videosamtal precis som vanligt för att få en kostnadsfri offert på arbetet.

Boka byte av diskmaskin

Såhär installerar du en diskmaskin

Så, hur installerar man en diskmaskin? Som utlovat kommer här svaret på frågan. Om el och vatten är förberett på rätt sätt, vilket med största sannolikhet är fallet om du har en diskmaskin installerad sedan tidigare, får du koppla in diskmaskinen själv. Nedan följer en steg för steg guide över hur du går tillväga.

 1. Lyft bort den gamla maskinen. Koppla av diskmaskinen genom att ta ut elkontakten från uttaget. Avlägsna från vattenkopplingar. Lyft bort den gamla maskinen för att göra plats för den nya.
 2. Förbered den nya maskin. Ta av emballaget från den nya diskmaskinen. På baksidan finner du avloppslang samt tilloppsslang redan anslutna.
 3. Montera avloppsslangen. Avloppsslangen monterar du på pipen som du hittar på avloppsröret under diskhon. Slangen fäster du med en så kallad slangklämma. Viktigt! Avloppsslangen ska fästas som en båge, likt ett uppochnervänt “U”, så högt upp som möjligt. Detta för att förhindra att avloppsvatten från diskhon rinner ner i maskinen. 
 4. Säkerställ att droppskydd finns. Det är ett krav att ett droppskydd, eller läckageskydd som det också kallas finns placerat under diskmaskinen.
 5. Montera tilloppsslangen. Koppla tilloppsslangen till vattenanslutning under diskhon. Se till att dragit åt ordentligt så det inte läcker sen när du kör diskmaskinen.
 6. Koppla på elen. Koppla maskinen till eluttaget.
 7. Placera maskinen. Skjut in maskinen så att den är placerad som du vill att den ska stå. Du kan anpassa höjden med hjälp av skruvar, hur du gör detta står i diskmaskinens bruksanvisning. Fäst maskinen till skåpen vid sidan av, även detta med hjälp av skruvar.
 8. Testkör ett diskprogram. Kontrollera så att det inte läcker någonstans genom att testköra ett diskprogram. Installation diskmaskin - all done!

Vi vill återigen flagga för att du om du känner dig det minsta osäker på installationen bör ta hjälp av en certifierad rörmokare. Det är viktigt att el och vatten blir rätt, speciellt i nära anslutning till varandra!

diskmaskin i kok
Foto: wooninspiratie.nu

Installera diskmaskin - det gäller

Ska du installera en diskmaskin där det tidigare inte funnits någon installerad behöver både el och vatten dras. Du måste då ta hjälp av en certifierad hantverkare med rätt behörigheter. Här krävs en rörmokare med certifikat från Säker Vatten samt en elektriker godkänd hos Elsäkerhetsverket. Anledningen till detta är att en felinstallerad diskmaskin kan ha förödande konsekvenser för ditt hem. Feldragen el är en brandrisk, medan feldragna rör löper risk för att skapa vattenskador. 

Duktiga elektriker i Stockholm och andra städer, små som stora, är vana vid att förbereda el för installation av diskmaskin. Det är särskilt vanligt i lägenheter i äldre fastigheter. där köken inte panerats med hänsyn till diskmaskin. Vill du ha hjälp att dra el och installera ett vägguttag hemma för att installera en diskmaskin? Boka ett videosamtal med en elektriker via Done - ditt prisförslag är bara ett videosamtal bort.

Installera diskmaskin i bostadsrätt

Bor du i bostadsrätt och vill byta ut befintlig diskmaskin får du i vissa fall byta diskmaskin själv, om du vill det. Var dock noga med att du kan genomföra bytet korrekt så du inte riskerar onödiga (och jobbiga) vattenskador pågrund av felkopplingar. Det är dock vanligt att bostadsrättsföreningar kräver att du anlitar en rörmokare med Säker Vatten-certifikat, även för installation av diskmaskin där både el och avlopp finns förberett. Detta eftersom en vattenläcka i en lägenhetsbyggnad sällan påverkar bara dig, utan även lägenheterna i anslutning til din bostad. Det är också så att många försäkringsbolag endast betalar ut försäkringspengar vid vattenskada om det finns ett Säker Vatten-intyg på installationen av den vvs-produkt som orsakat vattenskada. Att kräva att boenden i bostadsrättsföreningen anlitar utbildade VVSare med rätt behörighet för vvs-installationer blir således en trygghet för alla inblandade.

Kolla alltid vad som gäller i din bostadsrättsförening innan du ger dig på att installera en diskmaskin hemma på egen hand!

Installera diskmaskin i hyresrätt

För att få koppla in diskmaskin i hyresrätt krävs det att din hyresvärd godkänt installationen. Innan du planerar att koppla in diskmaskin i hyresrätt bör du därmed alltid checka av med din hyresvärd först. Majoriteten av gångerna får du ett ja, om du står för kostnad och installation själv. I vissa fall beräknas installationen av diskmaskin som ett tillval, vilket du och din hyresvärd skriver under, och du betalar istället en förhöjd hyra.

Är köket redan förberett och har utrymme för att koppla in diskmaskin ökar såklart chansen att få ett ja. Kika om du har tillgång till vatten, avlopp och el, om det inte finns, krävs en större installation. Våra rörmokare i Stockholm, Malmö och Göteborg är vana att båda installera diskmaskiner i hyresrätter där avlopp och el behöver förberedas - och att koppla in diskmaskin där detta reda är förberett!

Anledningen till att du måste få ok från din hyresvärd är på grund av de risker som finns med att koppla in diskmaskin i hyresrätt. En felinstallerad diskmaskin kan till exempel leda till allvarliga vattenskador som bidrar till långvariga konsekvenser, både för dig och din hyresvärd. Se därför till att snacka med din hyresvärd innan du  kopplar in en diskmaskin.

Boka videosamtal med rörmokare

Hur installerar man en bänkdiskmaskin?

För dig som lever i ett mindre hushåll som inte skapar supermycket disk och som kanske hellre vill utnyttja utrymmet under diskbänken till förvaring, kan en bänkdiskmaskin vara en bra lösning. Det finns mängder av variationer på bänkdiskmaskiner vad gäller storlek och funktion, men de flesta av dem fungerar relativt lika. Men de kan variera när det kommer till momentet att koppla in diskmaskinen.

Det finns tre olika sätt att installera bänkdiskmaskin. Du kan ansluta den direkt till din blandare, du kan köpa en blandare som har en extra anslutning dit bänkdiskmaskinen kan kopplas eller så kan bänkdiskmaskinen anslutas direkt till vattenledningen.

Ansluta bänkdiskmaskin till blandare

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till din blandare är den enklaste lösningen. Däremot blir det varken särskilt snyggt eller praktiskt. Det du gör när du ansluter bänkdiskmaskinen till din blandare är att du kopplar tilloppsslangen till kranen och låter den ligga vilandes på diskbänken. Avloppsslangen lägger du med öppningen ner i diskhon, så att vattnet rinner ner i avloppet den vägen. Det innebär alltså att du behöver koppla på diskmaskinen varje gång den ska användas, och sedan koppla ur den igen när diskprogrammet gått klart för att kunna använda kranen igen. Men, för dig som vill installera din bänkdiskmaskin snabbt kan denna lösning fungera.

Koppla bänkdiskmaskin till blandare med extra anslutning

Väljer du istället att byta ut din blandare till en med extra anslutning för diskmaskin kan du ha din bänkdiskmaskin ansluten hela tiden. Det är viktigt att du kollar vad som gäller kring varm- och kallvatten för den blandare du köper. Med vissa blandare kan du spola varmt vatten medan vattnet som går in i maskinen är kallt, medan andra blandare inte tillåter det. Du kan också med hjälp av en avstängningsventil se till att diskmaskinen inte ständigt får stå ut med påtryckning från vatten, genom att bryta vattentillförseln när du inte kör maskinen.

Ansluta bänkdiskmaskin till vattenledning

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen kräver att du tar hjälp av en certifierad VVS-montör med Säker Vatten-certifikat. Att koppla bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen innebär att hål görs i diskbänken och slangarna dras ner under diskhon och kopplas likt en vanlig golvstående diskmaskin, just därför behöver du anlita ett proffs. Viktigt! Bor du i hyresrätt? Glöm inte att du måste få godkänt av din hyresvärd. Det brukar inte vara några problem så länge du anlitar en rörmokare för installationen.

hur installera man en diskmaskin
Foto: wooninspiratie.nu

Checklista installation av diskmaskin

För att sammanfatta denna bastanta guide, avslutar vi med en smidig checklista du kan använda dig av när du ska installera en diskmaskin i ditt kök.

 • Kontrollera att den tänkta diskmaskinen får plats i utrymmet du vill att den ska stå.
 • Undersök om el och vatten finns framdraget korrekt.
 • Avgör om du kan och vill utföra installationen själv eller om du hellre vill eller måste anlita ett proffs.
 • Genomför du installationen själv, läs noggrant både bruksanvisningar och installationsguider inför och under installationen så allt blir korrekt.
 • Anlitar du ett proffs? Kontrollera att rörmokaren har certifikat från Säker Vatten, är ansvarsförsäkrad och har goda referenser från tidigare kunder. På Done gör vi detta åt dig, så att allt du behöver göra är att lämna plats åt rörmokaren när det blir dags för installation!
Ladda ner Done
Nedladdningsknapp AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu