Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Installation av diskmaskin - Pris och allt du behöver veta

Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta för en installation av diskmaskin, pris och mycket mer. Ska du byta ut din gamla diskmaskin? Kanske installera en ny där det just nu är ett vanligt köksskåp men tidigare varit plats för en diskmaskin? Eller behöver du kanske göra utrymme för att installera den nya diskmaskinen? Då har du kommit helt rätt!

Med en fungerande diskmaskin i hemmet kan du spara både tid och pengar. Och visste du att det faktiskt är mer miljövänligt att diska med en diskmaskin än för hand? Så inte nog med att det underlättar i vardagslivet, det är även en investering för vår planets framtid! 

Vi på Done kan hjälpa dig med rådgivning om produkten och med allt från vatten och avlopp, till vart den nya diskmaskinen ska stå och färdig installation. Vi kan också hjälpa dig att transportera bort den gamla diskmaskinen. Låt våra kunniga installatörer hjälpa dig med din installation av diskmaskin för att du ska kunna slappna av och veta att arbetet blir korrekt utfört. 

Funderar du på att renovera hela köket? Kolla gärna in våra 8 tips inför din köksrenovering för hur du kan göra hemmets hjärta till en plats man inte vill lämna! Nedan går vi igenom allt du behöver veta innan du tar tag i att koppla in diskmaskinen, oavsett om du ska installera en diskmaskin i ett befintligt kök eller där det inte funnits någon tidigare. Men får man egentligen installera en diskmaskin själv och hur gör man? Även det får du så klart svar på i det här inlägget, det lovar vi!

installera diskmaskin
Foto: trendenser.se

Så här kan du installera en diskmaskin

Har du redan en diskmaskin installerad i ditt kök, men som du antingen på grund av funktionella eller visuella skäl nu vill byta ut? Du kan räkna med att el och vatten är förberett på rätt sätt när du redan har en fungerande diskmaskin installerad, och om el och vatten redan är framdraget finns det två vägar att gå. Antingen anlitar du en rörmokare som kan genomföra bytet relativt snabbt eller så genomför du bytet på egen hand. 

Känner du dig det minsta osäker när det kommer till att installera diskmaskin så rekommenderar vi att du anlitar en certifierad rörmokare. Vattenskador tycker ingen är roligt!

Guide: Hur man installerar en diskmaskin i 8 steg

Så, hur installerar man då en diskmaskin? Som utlovat kommer här svaret på hur man genomför en installation av diskmaskin. Som sagt, om el, vatten och avlopp är förberett på rätt sätt får du koppla in diskmaskinen själv. Nedan följer en steg för steg guide över hur du ska koppla in den nya diskmaskinen.

 1. Lyft bort den gamla maskinen. Koppla ur diskmaskinen genom att ta ut elkontakten från uttaget. Avlägsna från vattenkopplingar. Lyft bort den gamla diskmaskinen för att göra plats för den nya. Glöm inte att stänga av vattnet!
 2. Förbered den nya maskinen. Ta av emballaget från den nya diskmaskinen. På baksidan finner du en avloppslang samt tilloppsslang redan anslutna.
 3. Montera avloppsslangen. Nu är det dags för montering av diskmaskinens avloppsslang. Avloppsslangen monterar du på pipen som du hittar på avloppsröret under diskhon. Slangen fäster du med en så kallad slangklämma. Viktigt! En avloppsslang ska fästas som en båge, likt ett uppochnervänt “U”, så högt upp som möjligt. Detta för att förhindra att avloppsvatten från diskhon rinner ner i maskinen.
 4. Säkerställ att droppskydd finns. Det är ett krav att ha ett droppskydd, eller läckageskydd som det också kallas. Det finns placerat under diskmaskinen.
 5. Montera tilloppsslangen. Koppla tilloppsslangen till vattenanslutningen under diskhon. Se till att du har dragit åt ordentligt så det inte läcker när du använder diskmaskinen.
 6. Koppla på elen. Koppla och installera diskmaskinen till eluttaget.
 7. Placera maskinen. Skjut in maskinen så att den är placerad som du vill att den ska stå. Du kan anpassa höjden med hjälp av skruvar, hur du gör detta står i diskmaskinens bruksanvisning. Fäst maskinen till skåpen vid sidan av, även detta med hjälp av skruvar.
 8. Testkör ett diskprogram. Kontrollera så att det inte läcker någonstans genom att testköra ett diskprogram. Installation av diskmaskin - Done!

Vi vill återigen påminna om att ta hjälp av en certifierad rörmokare om du känner dig det minsta osäker på att montera och koppla diskmaskinen på ett korrekt sätt själv. Det är viktigt att el och vatten blir rätt, speciellt i nära anslutning till varandra!

koppla in diskmaskin
Foto: Elle.se


Installera diskmaskin i hyresrätt eller bostadsrätt

Ska du installera en diskmaskin där det tidigare inte funnits en installerad diskmaskin behöver både el och vatten dras. Du måste då ta hjälp av en certifierad installatör med rätt behörigheter. Här krävs en rörmokare med certifikat från Säker Vatten samt en elektriker godkänd hos Elsäkerhetsverket. Anledningen till detta är att en felinstallerad diskmaskin kan ha förödande konsekvenser för ditt hem. Feldragen el är en brandrisk, medan feldragna rör löper risk för att skapa vattenskador. 

Duktiga elektriker i Stockholm och andra städer, små som stora, är vana vid att förbereda el för installation av diskmaskin. Det är särskilt vanligt i lägenheter i äldre fastigheter där köken inte planerats med hänsyn till diskmaskin. Vill du ha hjälp att dra el och att installera ett vägguttag hemma för att kunna installera en diskmaskin? Ladda ner appen och kom i kontakt med en certifierad Done elektriker - ditt prisförslag är bara några klick bort. Visste du att du även kan använda rotavdraget på arbetskostnaden för att minska den totala kostnaden med upp till 30 %? Läs vårt blogginlägg om rotavdraget för att ta reda på hur!

Installera diskmaskin bostadsrätt

Frågan är då om man får installera diskmaskin i bostadsrätt? Om du bor i bostadsrätt och vill byta ut befintlig diskmaskin får du i vissa fall byta diskmaskin själv, om du vill det. Var dock noga med att du kan genomföra bytet korrekt så du inte riskerar onödiga (och jobbiga) vattenskador på grund av felkopplingar. Det är vanligt att bostadsrättsföreningar kräver att du anlitar en rörmokare med Säker Vatten-certifikat. Det gäller även för installation av diskmaskin där både el och avlopp finns förberett. Detta eftersom en vattenläcka i en lägenhetsbyggnad sällan påverkar bara dig, utan även lägenheterna i anslutning till din bostad. Det är också så att många försäkringsbolag endast betalar ut försäkringspengar vid vattenskada om det finns ett Säker Vatten-intyg på installationen av den vvs-produkt som orsakat skadan. Att kräva att boenden i bostadsrättsföreningen anlitar utbildade VVSare med rätt behörighet för vvs-installationer blir således en trygghet för alla inblandade.

Kolla alltid vad som gäller i din bostadsrättsförening innan du ger dig på att installera en diskmaskin hemma på egen hand!

Installera diskmaskin hyresrätt

För att få koppla in diskmaskin i hyresrätt krävs det att din hyresvärd godkänt installationen. Innan du planerar att koppla in diskmaskin i hyresrätt bör du därmed alltid checka av med din hyresvärd först. Majoriteten av gångerna får du ett ja om du står för kostnaden och installationen själv. I vissa fall beräknas installationen av diskmaskin som ett tillval som du och din hyresvärd skriver under på och du betalar istället en förhöjd hyra.

Är köket redan förberett och det finns utrymme för att koppla in diskmaskin ökar såklart chansen att få ett ja. Kolla om du har tillgång till vatten, avlopp och el. Om det inte finns så krävs en större installation. Våra rörmokare i Stockholm, Malmö och Göteborg är vana att båda installera diskmaskin i hyresrätt där avlopp och el behöver förberedas och att koppla in diskmaskin där detta redan är förberett!

Anledningen till att du måste få ett godkännande från din hyresvärd är på grund av de risker som finns med att koppla in diskmaskin i hyresrätt. En felinstallerad diskmaskin kan till exempel leda till allvarliga vattenskador som bidrar till långvariga konsekvenser, både för dig och din hyresvärd. Se därför till att prata med din hyresvärd innan du kopplar in en diskmaskin.

diskmaskin i kok
Foto: wooninspiratie.nu

Hur installerar man en bänkdiskmaskin?

En bänkdiskmaskin kan vara en bra lösning för dig som lever i ett mindre hushåll och som inte skapar mycket disk. Den är också perfekt för dig som vill kunna utnyttja utrymmet under diskbänken till förvaring istället. När det kommer till storlek och funktion så finns det mängder av variationer på bänkdiskmaskiner att välja mellan. De flesta av dem fungerar ändå relativt lika. De olika maskinerna kan däremot variera när det kommer till momentet att koppla in diskmaskinen.

Det finns tre olika sätt att installera bänkdiskmaskin. Du kan ansluta den direkt till din blandare, du kan köpa en blandare som har en extra anslutning dit bänkdiskmaskinen kan kopplas eller så kan bänkdiskmaskinen anslutas direkt till vattenledningen.

Ansluta bänkdiskmaskin till blandare

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till din blandare är den enklaste lösningen. Däremot blir det varken särskilt snyggt eller praktiskt. Det du gör när du ansluter bänkdiskmaskinen till din blandare är att du kopplar tilloppsslangen till kranen och låter den ligga vilandes på diskbänken. Avloppsslangen lägger du med öppningen ner i diskhon, så att vattnet rinner ner i avloppet den vägen. Det innebär alltså att du behöver koppla på diskmaskinen varje gång den ska användas, och sedan koppla ur den igen när diskprogrammet gått klart för att kunna använda kranen igen. Denna lösning kan fungera utmärkt för dig som vill installera din bänkdiskmaskin snabbt.

Koppla bänkdiskmaskin till blandare med extra anslutning

Om du istället väljer att byta ut din blandare till en med en extra anslutning för diskmaskin kan du ha din bänkdiskmaskin ansluten hela tiden. Det är viktigt att du kollar vad som gäller kring varm- och kallvatten för den blandare du köper. Vissa blandare kan du spola varmt vatten i kranen medan vattnet som går in i maskinen är kallt. Det finns även andra blandare som inte tillåter det. Du kan också med hjälp av en avstängningsventil bryta vattentillförseln när du inte kör maskinen. På det sättet får inte diskmaskinen ständigt stå ut med påtryckning från vattnet.

Ansluta bänkdiskmaskin till vattenledning

Att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen kräver att du tar hjälp av en certifierad VVS-montör med ett Säker Vatten-certifikat. Att koppla bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen innebär att det behöver göras ett hål i diskbänken. Slangarna kan då dras ner genom hålet under diskhon och kopplas likt en vanlig golvstående diskmaskin. Det blir då en fast installation och därför behöver du anlita ett proffs. Viktigt! Bor du i hyresrätt? Glöm inte att du måste få godkänt av din hyresvärd. Det brukar inte vara några problem så länge du anlitar en rörmokare för installationen.

Diskmaskin i grönt kök
Foto: wooninspiratie.nu

Vad kostar det att installera en diskmaskin?

I Done-appen kan du smidigt boka byte eller installation av diskmaskin. Om el och vatten redan är förberett kan du smidigt boka till ett fastpris!

Pris för Installation av diskmaskin: 3 295 kr

Ska du istället installera en diskmaskin där det tidigare inte funnits någon kan du skicka en förfrågan i appen och få en kostnadsfri offert på arbetet. Vi på Done hjälper dig med att komma i kontakt med våra certifierade rörmokare som kan hjälpa dig att dra vatten och avlopp på rätt sätt. 

Oavsett vilken installation som krävs så är det alltid ett bra alternativ att anlita en behörig installatör. I de flesta fall lönar det sig alltid i längden då man vet att installationen av diskmaskinen blir korrekt utförd och man behöver inte lägga dyrbar tid och energi på det!

Checklista installation av diskmaskin

För att sammanfatta denna bastanta guide, har vi gjort en smidig checklista som du kan använda dig av när du ska installera en diskmaskin i ditt kök.

 • Kontrollera att den tänkta diskmaskinen får plats i utrymmet du vill att den ska stå.
 • Undersök om el och vatten finns framdraget korrekt.
 • Avgör om du kan och vill utföra installationen själv eller om du hellre vill eller måste anlita ett proffs.
 • Om du genomför installationen själv, läs noggrant både bruksanvisningar och installationsguider inför och under installationen så allt blir korrekt.
 • Anlitar du ett proffs? Kontrollera att rörmokaren har certifikat från Säker Vatten, är ansvarsförsäkrad och har goda referenser från tidigare kunder. På Done gör vi detta åt dig, allt du behöver göra är att lämna plats åt rörmokaren när det blir dags för installation!

Installera eller byta en diskmaskin? Done.

Få ett pris för installation av din diskmaskin redan idag! Vi på Done har gjort det enkelt för dig genom vår innovativa app där du på ett smidigt sätt kan hitta en rörmokare i Stockholm, Göteborg eller vart du än befinner dig i Sverige. Med ett enkelt klick kan du välja stad och sedan kommer du i kontakt med en installatör och får gratis offert direkt i appen! Lättare än så kan det inte bli att få jobbet Done!

Vanliga frågor

Är det svårt att koppla in en diskmaskin?

Behöver du hjälp med anslutning av en diskmaskin? En diskmaskin kan underlätta otroligt mycket i vardagen, men den ska installeras och anslutas på ett korrekt och säkert sätt för att undvika olyckor. Anlita därför en rörmokare från Done i en stad nära dig, som kan ge dig offert i vår innovativa app redan idag.

Hur långt från avlopp till diskmaskin?

Avståndet mellan avloppet och diskmaskinen beror på olika faktorer, såsom platsen där diskmaskinen ska installeras och befintliga VVS-installationer. Det är generellt rekommenderat att avståndet mellan diskmaskinens avlopp och det huvudsakliga avloppsröret är så kort som möjligt. Detta för att minska risken för stopp och läckage. Anlita en certifierad VVS-installatör från Done för att säkerställa att diskmaskinen installeras korrekt.

Måste en rörmokare koppla in diskmaskin?

Det är inte alltid nödvändigt att en rörmokare kopplar in en diskmaskin, men det är rekommenderat för att säkerställa en korrekt installation och undvika problem såsom läckage och översvämningar. Om du har erfarenhet av VVS-arbeten och sitter på rätt kunskap kan du koppla in diskmaskinen själv, men om du känner dig osäker kan du alltid boka en professionell rörmokare från Done som snabbt och säkert gör jobbet åt dig.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play