Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

8 viktiga tips inför din köksrenovering

Köket är för många den plats där vänner och familj samlas för att laga mat, äta gott och njuta av varandras sällskap. Att trivas i sitt kök är därför något som prioriteras i många hushåll. Att renovera känns således som en värd investering för de allra flesta av oss. Antingen direkt vid köp av ny bostad, eller efter ett par år i samma lägenhet eller hus.

Oavsett om du planerar att göra din köksrenovering själv (vilket vi inte rekommenderar, if you’ve tried you know) eller med hjälp av ett proffs så finns det en hel del tips, tricks och tankar att ta med sig. Nedan listar vi de åtta viktigaste!

1. Arbetsytor i köket

Ett problem som de allra flesta av oss stött på när det kommer till kök är för lite arbetsytor, speciellt om du är en person som tycker om att laga mat. När du planerar upp ditt kök är det därför viktigt att försöka få in så mycket arbetsytor som möjligt. Ofta ockuperas fler bänkytor än tänkt av köksmaskiner som kaffebryggare och kolsyremaskiner. 

Beroende på kökets storlek så finns där självklart begränsningar i hur mycket arbetsytor du har möjlighet att skapa. Ju mindre kök du har att arbeta med, desto viktigare blir det att ta hänsyn till just den här aspekten.

Köksbänk
Foto: elle.se

2. Planlösningen för hela ditt hem

Det är ju köket som ska renoveras, inte hela hemmet, kanske du tänker nu. Visst är det så, men när du väl valt att tag i att renovera ditt kök kan det vara värt att ta en noggrann titt på planlösningen för hela ditt hem. Har du ett kök som ramats in med väggar kanske du vill och har möjlighet att slå ner en vägg för att skapa en öppen planlösning ut mot vardagsrummet? Med tanke på den investering en köksrenovering faktiskt är så är det lika bra att fundera igenom alla möjligheter, så att resultatet blir så bra som bara möjligt.

3. Förvaring och skafferi

Något som är värt att fundera noga kring är förvaringslösningar. Har du många köksmaskiner, matlådor och annat du vill dölja i lådor och skåp? Planera för det. Har du kanske en vacker glassamling som du vill ställa på display? Planera då för öppen förvaring eller skåpsluckor med glasrutor.

Något som oftast lämnas åt glömskan är din kryddsamling. Du vet de där glasburkarna du brukar klämma in i fläktskåpet? När du ändå renoverar, planera för en kryddförvaring som hjälper dina kryddor bevara smak och färg längre genom att skapa förvaring i en mörk miljö.

Köksförvaring
Foto: ELN @ Pinterest


Skafferi då? Önskar du mycket dold förvaring så är skafferi en tipptopplösning. Har du inte plats för ett skafferi kan du istället planera för djupa och breda lådor som du kan använda som skafferi. Det finns mängder av smarta lösningar för låd- och skafferiförvaring att ta till för såväl stora som små kök. 

4. Prioritera funktionalitet

När du planerar ditt kök så rekommenderar vi dig starkt att kika runt online på det stora utbud av funktionella detaljer som finns tillgängliga. Ser vi till förvaring så kan hörnskåp optimeras med lådor eller utdragningsbar karusellhylla. Skåpet under diskhon kan utnyttjas till fullo med hjälp av ett smidigt diskbänksskåp eller en funktionell soplåda med avfallssystem. Är du istället ute efter funktionaliteter som bidrar till designen så kan du exempelvis fundera över en spegelsockel eller hyllplans- och lådbelysning.

Fundera även ett extra varv vid val av kökskran och diskho. Vilken typ är du i köket och vilken typ av funktionalitet passar dig och din familj bäst? När det kommer till köksblandare och diskho är utbudet enormt. Är du ute efter den där restaurangskökskänslan? Då kanske en diskho med en endast en stor ho och en hög utdragbar köksblandare är att föredra? Söker du istället efter den där med klassiskt romantiska looken kan en diskho i porslin och en blandare i mässing kanske vara mer din stil? Möjligheterna är oändliga!

5. Plats för köksö? Go for it!

Har du plats för en köksö så är det absolut en fördel sett till funktionalitet. Du får en utökad arbetsyta, ytterligare förvaringsmöjligheter och en yta för familj och vänner att samlas kring. Går det att budgetera in en köksö i din renovering (och du tycker att det är snyggt, såklart) så bör du absolut planera in en sådan!

Köksö
Foto: skonahem.com

6. Placering av ugn och micro

Något som kommit att bli mycket vanligt är att placera ugnen lågt. Men hur optimalt är det egentligen? När du ställer in och lyfter ut plåtar med tunga formar, hade det inte varit oerhört mycket skönare att göra det i höjd med överkroppen istället? Detsamma gäller för micron, som ofta placeras lite väl högt upp så att innehållet är svårt att se utan att lyfta ner tallriken. När du ändå renoverar köket så är det lika bra att passa på att optimera så mycket som möjligt för att underlätta för dig själv i vardagen.

7. Eluttag - antal och placering

Likt arbetsytor, behövs det ofta fler uttag än vad du kanske tror. För att skapa en optimal köksmiljö för matlagning är det bra att fundera över placering av eluttag i ett tidigt skede av din köksplanering. Var passar det bäst att placera kaffekokaren? Vilken bänkyta kommer du vilja använda när du plockar fram matberedaren? Var behöver du bra belysning? Alla dessa aspekter tjänar du gott på att fundera över tidigt i din renovering. 

En annan sak som är värd att fundera över är vilken typ av eluttag du vill ha. Det finns mängder av snyggt designade eluttag i olika färger och material som du snyggt kan matcha med resten av ditt kök. Det finns också mängder av smarta lösningar att fundera över när det kommer till eluttag. Exempelvis så kallade elevators, eluttag som går att sänka ner i köksbänken så att de döljs när du inte använder dem. Smart va?

Du vet väl att vi på Done har riktigt grymma elektriker? Behöver du hjälp med elinstallationer i ditt hem, kan du enkelt ladda ner Done-appen och komma i kontakt med en certifierad elektriker och få gratis offert. Vi har kunniga elektriker verksamma i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Ladda ned Done

8. Ta hjälp av ett proffs

Att renovera, oavsett om det gäller köket, badrummet eller hela bostaden, kommer allt för ofta med oväntade överraskningar. Kanske visar det sig att en vägg är bärande, att vatten inte går att dra dit du vill ha kökshon eller kanske får du plötsligt ett mail från leverantören att delar av din beställning är försenade. För att lätta på stressen och hårslitandet som kommer med en renovering så är det absolut bästa tipset vi kan ge dig att ta hjälp av ett proffs.

Genom att ta hjälp av en expert kan du släppa på stressen av att saker och ting ska bli rätt fungera korrekt för att istället lägga fokus på materialval och andra designfrågor så att du blir riktigt nöjd med det slutgiltiga resultatet. Det är ju trots allt du som ska leva med ditt kök sedan. 

På jakt efter rörmokare och elektriker som är riktiga proffs på alla typer av VVS- och elinstallationer? Ladda ner Done-appen för enkel och effektiv kommunikation! Chatta med din installatör och få offert direkt i appen!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play