/
Elektriker
/

Styla ditt hem med designade vägguttag

Att vägguttag skulle komma att bli en inredningsdetalj var det nog ingen som trodde för ett par år sedan. De vita standard eluttaget som vi snarare fokuserat på att dölja än att visa upp har fått mängder av snygga, stilistiska utmanare. I det här inlägget ska vi kika närmare på hur dina vägguttag kan bli just det - en snygg inredningsdetalj.

Men, vad vore ett inlägg om vägguttag utan lite teknisk info? Vi avslutar självklart med ett djupdyk i vilka situationer du själv får byta ut dina vägguttag och när du måste ta hjälp av proffs. Häng på!

Ta kontakt med elektriker

Den minimalistiska mattsvarta looken

En stil som blivit allt mer populär är den minimalistiska stilen. Många som satsat på en minimalistisk stil i exempelvis sitt kök matchar svarta vitvaror med mattsvart blandare, mattsvarta beslag och mattsvarta eluttag. Snyggt!

Minimalistiska vägguttag
Foto: studiokustlijn.nl


Romantisk mässing

Andra väljer istället eluttag i mässing för att matcha en blandare och beslag i samma material. Dessa återfinns ofta i sekelskifteslägenheter med eleganta vita köksluckor, stuckaturer i taket och vackert parkettgolv.

Vägguttag i mässing
Foto: sekelskifte.se

Industristil med rostfritt stål

Ytterligare en stil som fått ett rejält uppsving de senaste åren är den industriella viben. Här får det rostfria stålet ofta en framträdande roll. Hur bra är det inte att du till och med kan få in materialet i dina vägguttag? En snygg kaklad vägg, öppet hyllsystem med gröna växter och vitvaror, köksbänk och vägguttag i rostfritt stål och du är hemma!

Moderna vägguttag
Foto: Pinterest

Mysig hemkänsla med trätoner

Trä har länge haft en framträdande roll i svenska hem, inte minst när det kommer till våra golv och våra kök. Köksluckor i ek, bänkskivor i teak och köksbord i valnöt - vi har sett trä ta form i mängder av varianter. Men visste du att du nu även kan installera vägguttag i trä? 

Vart hittar man designade vägguttag?

De allra flesta byggvaruhus säljer vägguttag, men här är det främst klassiker i vitt och svart som tar plats. För snyggt designade och mer unika vägguttag rekommenderar vi att du kikar in hos de som specialiserat sig på området. En av våra favoriter är Switchbox.se. Här hittar du både vägguttag och strömbrytare i snygga designer och unika kombinationer. Det betyder alltså att det inte är bara dina vägguttag som kan bli en snygg detalj i ditt hem, du kan dessutom snyggt matcha dina strömbrytare, som ofta återfinns i nära anslutning till dina vägguttag i exempelvis kök och badrum, med samma eller kontrasterande färg och material för att skapa en vacker helhet.

Får man byta eluttag själv?

Vägguttag som är fast installerade (högst 16 ampere) får du byta ut på egen hand. Det är viktigt att du stänger av elen innan du genomför bytet samt kollar att det är spänningslöst med hjälp av strömbrytaren eller direkt i uttaget. 

Du får endast byta vägguttag själv om du har tillräckligt med kunskap och kan genomföra bytet på korrekt sätt. Om du inte kan kontrollera arbetet på korrekt sätt måste du vända dig till en certifierad elektriker.

Behöver du hjälp av en elektriker för att byta ut dina vägguttag hemma? Boka byte av vägguttag  i Done-appen.

Boka byte av vägguttag

Får man installera nya vägguttag själv?

Att installera ett nytt vägguttag där det tidigare inte funnits ett kräver att du drar fram el till den plats där du vill att vägguttaget ska sitta. Detta får du inte göra på egen hand. El ska alltid dras fram av en behörig elektriker registrerad hos Elsäkerhetsverket. 

Att genomföra elinstallationer som kräver behörig elektriker kan inte bara resultera i att du får ett ickefungerande vägguttag. Nej, faktum är att det kan resultera i mycket värre konsekvenser än så. 

Elinstallationer med krav på behörig elektriker är olagliga att utföra på egen hand, det betyder att det är straffbart att ge sig på dessa installationer på själv, oavsett om du tror dig kunna utföra det korrekt eller inte. Kravet på behörig elektriker finns av en anledning. Den anledningen är att konsekvenserna av felaktiga elinstallationer kan innebära förödande konsekvenser som brand eller elstötar. Händer något i ditt hem på grund av otillåtna elinstallationer får du med största sannolikhet ingen försäkring utbetald, men du kan också bli straffad med böter eller i värsta fall fängelse.

Vi kan därför inte vara tydliga nog med vikten av att vända dig till en behörig elektriker, inte bara för de installationer du inte själv får göra utan även om du känner dig det minsta osäker inför en installation du får genomföra själv.

Sugen på att byta ut de tradiga vita plastuttagen hemma mot ett par designade vägguttag? Våra elektriker i Stockholm, Malmö & Göteborg hjälper dig gärna göra eluttagen hemma till en inredningsdetalj. Ladda ner Done & boka ett videosamtal för kostnadsfri offert. Önskar du hjälp med tips och inköp av vägguttag? Våra elektriker hjälper dig självklart även med det!

Ladda ner Done
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play