Guide: Så fungerarar rotavdraget 2020

ROT-RUT-avdrag-2020
Foto: Metromode.se

Rotavdrag är en form av skattesubvention som du som privatperson kan använda när du anlitar en hantverkare eller byggfirma. Är du berättigad rotavdrag vid ett hantverkarjobb, kan du dra av upp till 30% av arbetskostnaden. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om rotavdraget. Vi tittar på hur avdraget fungerar i praktiken, när du har rätt till rot, hur du räknar ut rotavdrag samt hur du enkelt håller koll på ditt rotsaldo.

Vill du veta hur mycket du har kvar att använda av rotavdraget i år? I Done-appen kan du enkelt kolla genom att verifiera dig med BankID 🛠🙌🏼

Vad är rotavdrag?

ROT är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget är en form av skatteavdrag, eller skattesubvention, som du kan använda när du anlitar hantverkare för vissa typer av projekt i ditt hem.

Precis som förkortningen hintar om, gäller rotavdraget för hantverksarbeten som gäller renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av befintliga bostäder. Du har alltså inte möjlighet att använda rotavdrag vid bygge av ny bostad.

Exempel på arbeten som du kan använda rotavdraget på är renovering av kök, dörrar, golv, fönster och tak. Rotavdraget gäller också för byggnadsprojekt som balkong, platsbyggda bokhyllor och garderober, elinstallationer som vägguttag, strömbrytare och spotlights, målning och tapetsering samt vvs-arbeten som byte av dusch, toalett, blandare och tvättställ.

Exempel på arbeten som däremot inte täcks av rotavdraget är ‍putsa fönster, montering av fristående möbler, sätta ihop nyproducerad lägenhet, reparera vitvaror och projekt i gemensamma utrymmen såsom trapphus och förråd.

Det finns också krav som du måste uppfylla för att ha rätt till rotavdrag.

Villkor för rotavdrag:

  • Du måste vara bosatt i Sverige alternativt betala skatt i Sverige på minst 90% av din sammanlagda inkomst.
  • Du måste vara myndig vid beskattningsårets slut.
  • Du måste äga bostaden där arbetet ska genomföras under den tidsperiod det utförs.
  • För att skattereduktionen ska ingå i din skattedeklaration nästkommande år behöver betalningen av arbetet ske innan årsskiftet.
Krav-ROT-avdag-2020-golvläggning
Golvslipning ingår i ROT-avdraget. Foto: sjw-architects.com

Vad är skillnaden mellan ROT och RUT avdrag?

Många blandar ihop begreppen rot och rut. Rutavdraget är likt rotavdraget en form av skattereduktion. Även RUT är en förkortning och står för rengöring, underhåll och tvätt. Till skillnad från rotavdraget täcker rutavdraget som du säkert vid det här laget förstår arbeten inom rengöring, underhåll och tvätt. Till dessa arbeten räknas hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. För fler exempel på rutarbeten rekommenderar vi dig att vända dig till Skatteverkets hemsida.

Rutavdraget täcker 50% av arbetskostnaden upp till 25 000 kr per person och år. Du är endast behörig för rutavdrag mellan 18 och 65 års ålder.

Vem får utföra rot- och rutarbeten?‍

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som du utför åt dig själv eller som en släkting utför åt dig. Med andra ord du får inte anlita din egen enskilda firma för att utföra arbeten i din egen bostad. Dessutom ska den du anlitar ha F-skatt eller A-skatt.

Hur mycket är rotavdraget?

När du anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad i en bostad du äger, har du rätt att använda dig av rotavdraget. Rotavdraget ger dig rätt till avdrag på 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr. Rotavdraget gäller per person. Det innebär att två personer som tillsammans äger en bostad kan slå ihop sina rotavdrag och således dra av upp till 100 000 kr av arbetskostnaden. 

Räkna ut rotavdrag

Rotavdraget täcker som nämnt 30% av arbetskostnaden upp till 50 000 kr, alt. 100 000 kr om ni är två som äger bostaden. På den offert du får från hantverkaren inför ett arbete finns arbetskostnad, materialkostnad och resekostnad specificerad. För att räkna ut rotavdraget räknar du alltså ut vad 30% av denna summa är. Det svar du får, är den summa du kan dra av i rotavdrag, dock alltid maximalt 50 000 kr.

Räkneexempel rotavdrag: 

På din offert finns följande specificerat:

Arbetskostnad: 5 000 kr

Materialkostnad: 1000 kr

Resekostnad: 400 kr

Den del som rotavdraget räknas på är arbetskostnaden, dvs. 5000 kr.

5000 kr x 0,3 = 1 500 kr. 

Rotavdraget i detta fall är alltså 1 500 kr. Det betyder att personen kan dra av 1 500 kr.

Totalt: 6 400 kr

ROT: 1 500 kr

Att betala: 4 900 kr

Hur använder man rotavdraget?

De allra flesta hantverkare administrerar rot åt dig, självklart administrerar alla hantverksbolag anslutna till Done rotavdrag åt dig. Däremot är ansvaret ditt att säkerställa att du är berättigad rotavdrag samt att du har tillräckligt mycket kvar på ditt rotsaldo för att täcka det projekt du planerar att genomföra. Om du inte har rätt till rot, eller har slut på rotsaldot för året, måste du alltså informera hantverkaren om detta och betala fullt belopp för arbetet. 

I Done-appen kan du med hjälp av rot- och rutkalkylatorn snabbt se ditt saldo för året. Du verifierar dig med BankID och appen hämtar ditt saldo från Skatteverket.

När gäller rotavdraget?

Nedan har vi satt ihop en lista över olika boendeformer tillsammans med svar på frågan om rotavdrag gäller för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad i dessa situationer.

Villa, småhus, garage och fritidshus

Som ägare av villa eller fritidshus har du rätt till rotavdrag för arbeten som utförs i din bostad, så länge du själv är bosatt i bostaden. För småhus (ex. radhus, kedjehus, etc.) gäller rotavdraget om bostaden har ett taxeringsvärde.

Bostadsrätt och ägarlägenhet

Arbeten i bostadsrätt eller ägarlägenhet som helt eller delvis ägs av dig ger rätt till avdrag, om du (eller dina föräldrar) är bosatt i lägenheten.

Ägare av föräldrars bostad

Du som äger en bostad där dina föräldrar är bosatta har rätt att utnyttja rotavdraget vid arbeten som utförs i bostaden.

Ägare av barns bostad

Du som äger en bostad där dina barn, men inte du själv, är bosatta har inte rätt att utnyttja rotavdraget vid arbeten i bostaden.

Uthyrd bostad

Du som hyr ut din bostad kan inte utnyttja rotavdraget för arbeten som utförs under uthyrningstiden.

Du kan läsa mer om när rotavdraget på Skatteverkets hemsida.

Frågor och svar om ROT och RUT

  1. Hur påverkar min inkomst min rätt till rotavdrag och rutavdrag

Din inkomst påverkar din rätt till rot- och rutavdrag på så sätt att du inte får dra av mer i varken rot eller rut än vad du betalar in i skatt per år. Betalar du en lägre summa skatt än 50 000 kr, blir ditt maximala rotavdrag alltså lägre.

  1. Gäller rotavdrag i hyresrätt?

Nej. För att utnyttja rotavdraget behöver du äga samt vara bosatt i bostaden under tiden då arbetet utförs.

  1. Får jag använda rotavdrag för att renovera nyköpt bostad innan inflytt?

Ja. Du får använda rotavdraget för renovering inför inflyttning i nyköpt bostad, så länge du direkt efter avslutad renovering flyttar in i bostaden.

  1. Hur vet jag hur mycket jag har kvar att använda i rot och rutavdrag för året?

Information om dina skattereduktioner finns att hitta i din skatteuträkning hos Skatteverket. Ett enklare sätt att snabbt få tag på ditt rot- och rutsaldo är att använda dig av kalkylatorn i Done-appen. Du verifierar dig med BankID och appen hämtar snabbt din data åt dig och ger dig en tydlig uträkning. Dessutom ser du din rot- och rut historik.

Liknande inlägg

Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen