/
/

Rotavdrag, Rutavdrag och Grön Teknik - vad är skillnaden och hur fungerar de?

rotavdrag hantverkstjänster 2021
Foto: Metromode.se

Rotavdrag och rutavdrag är en form av skattesubvention som du som privatperson kan använda när du anlitar en hantverkare, byggfirma eller ett företag som utför hushållsnära tjänster. Hur fungerar rotavdrag egentligen? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om rot och rut och skillnaden mellan dem.

Vad är rotavdrag?

ROT är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget är en form av skatteavdrag, eller skattesubvention, som du kan använda när du anlitar hantverkare för vissa typer av projekt i ditt hem.

Precis som förkortningen hintar om, gäller rotavdraget för hantverksarbeten som gäller renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av befintlig bostad eller bostadsrätt. Du har alltså inte möjlighet att använda rotavdrag vid bygge av ny bostad.

Exempel på arbeten som du kan använda rotavdraget på är renovering av kök, dörrar, golv, fönster och tak. Rotavdraget gäller också för byggnadsprojekt som balkong, platsbyggda bokhyllor och garderober, elinstallationer som vägguttag, strömbrytare och spotlights, målning och tapetsering samt vvs-arbeten som byte av dusch, toalett, blandare och tvättställ.

Exempel på arbeten som däremot inte täcks av rotavdraget är ‍‍putsa fönster, montering av fristående möbler, sätta ihop nyproducerad lägenhet, projekt i gemensamma utrymmen som trapphus eller innergård samt reparation av vitvaror.

Om du exempelvis anlitar en rörmokare i Stockholm för att reparera en tvättmaskin kan du alltså inte utnyttja rotavdraget. Anlitar du däremot en rörmokare för att byta blandare eller installera ny toalettstol kan du utnyttja rotavdraget. Det handlar alltså inte om typ av yrkesperson du anlitar, utan för vilket typ av arbete du tar hjälp.

Vad är rutavdrag?

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt. Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du anlitar barnvakt, anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation, underhåll eller reparation av fiber.

För att du ska kunna använda dig av rutavdraget behöver arbetet uppfylla olika kriterier, beroende av typ av av tjänst. Exempel på tillfällen då rutavdrag inte ges är vid anlitande av barnvakt för barn som passerat årskurs sju, betala flyttbil och reparation av tv-apparat som endast tar emot tv-signaler.

Vi tittar här vidare på hur avdragen fungerar i praktiken och när du har rätt till rot och rut, hur du kan räkna ut avdragen samt hur du enkelt håller koll på ditt rot och rut-saldo.

Hämta mitt ROT-saldo

Rätt och villkor till rot avdrag

Vem har rätt till avdrag och när har man rätt till rotavdrag? När du anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad i en bostad du äger, har du rätt att använda dig av rotavdraget. Du har även rätt till avdrag vid tjänster som avser reparation och underhåll.

Rotavdraget ger dig rätt till avdrag på 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr. Rotavdraget gäller per person och år. Det innebär att två personer som tillsammans äger en bostad kan slå ihop sina rotavdrag och således dra av upp till 100 000 kr av arbetskostnaden för ett större renoveringsprojekt.

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som du utför åt dig själv eller som en släkting utför åt dig. Med andra ord får du  inte anlita din egen enskilda firma för att utföra arbeten i din egen bostad. Den du anlitar behöver även ha F-skatt eller A-skatt.

Din inkomst påverkar din rätt till rot- och rutavdrag på så sätt att du inte får dra av mer i varken rot eller rut än vad du betalar in i skatt per år. Betalar du en lägre summa skatt än 50 000 kronor, blir ditt maximala rotavdrag alltså lägre.

Det finns även krav som du måste uppfyllas för att ha rätt till rotavdrag.

Villkor för rätt till rotavdrag:

 • Du måste vara bosatt i Sverige alternativt betala skatt i Sverige på minst 90% av din sammanlagda inkomst.
 • Du måste vara myndig vid beskattningsårets slut.
 • Du måste äga bostaden där arbetet ska genomföras under den tidsperiod det utförs.
 • För att skattereduktionen ska ingå i din skattedeklaration nästkommande år behöver betalningen av arbetet ske innan årsskiftet.

Räkna ut ditt rotavdrag

Vid årskiftet nollställs ditt rot och rut-saldo. Vill du under årets gång kolla hur mycket du har kvar att använda av ditt rotavdrag och rutavdrag 2023 kan du i Done-appen enkelt kolla ditt rot och rut-saldo genom att verifiera dig med BankID. Varje år nollställs ditt ROT-saldo, vilket innebär att du 2024 på nytt har 50 000 kr i rotavdrag att använda dig av.

Avdraget täcker som nämnt 30% av kostnaden för arbetet upp till 50 000 kr, alt. 100 000 kr om ni är två som äger bostaden. På den offert du får från hantverkaren ni anlitar inför ett arbete finns arbetskostnaden, materialkostnad och resekostnad specificerad. För att räkna ut rotavdraget räknar du alltså ut vad 30% av arbetskostnaden är. Det svar du får, är den summa du kan dra av i rotavdrag, dock alltid maximalt 50 000 kronor. Det är även maxsumman för rutavdraget. Läs mer om de olika avdragen på Skatteverkets hemsida här.

Räkneexempel rotavdrag:

På din offert finns följande specificerat:

Arbetskostnad: 5 000 kr
Materialkostnad:
1000 kr
Resekostnad
: 400 kr

Den del som rotavdraget räknas på är arbetskostnaden, dvs. 5000 kr.

5000 kr x 0,3 = 1 500 kr.

Rotavdraget i detta fall är alltså 1 500 kr. Det betyder att personen kan dra av 1 500 kr.

Totalt: 6 400 kr
ROT:
- 1 500 kr
Att betala:
4 900 kr

Nedan har vi satt ihop en lista över olika boendeformer tillsammans med svar på frågan om rotavdrag gäller för renovering, reparation, ombyggnad eller tillbyggnad i dessa situationer.

Villa, småhus, garage och fritidshus

Som ägare av villa eller fritidshus har du rätt till rotavdrag för arbeten som utförs i din bostad, så länge du själv är bosatt i bostaden. För småhus (ex. radhus, kedjehus, etc.) gäller rotavdraget om bostaden har ett taxeringsvärde.

Bostadsrätt och ägarlägenhet

Arbeten i bostadsrätt eller ägarlägenhet som helt eller delvis ägs av dig ger rätt till avdrag, om du (eller dina föräldrar) är bosatt i lägenheten.

Ägare av föräldrars bostad

Du som äger en bostad där dina föräldrar är bosatta har rätt att utnyttja rotavdraget vid arbeten som utförs i bostaden.

Ägare av barns bostad

Du som äger en bostad där dina barn, men inte du själv, är bosatta har inte rätt att utnyttja rotavdraget vid arbeten i bostaden.

Uthyrd bostad

Du som hyr ut din bostad kan inte utnyttja rotavdraget för arbeten som utförs under uthyrningstiden.

golvslipning rotavdrag
Golvslipning ingår i ROT-avdraget. Foto: sjw-architects.com


Ladda ner Done här

Grön Teknik-avdrag

Nytt sedan 2021 är att en ny form av skatteavdrag introducerats. Det nya avdraget benämns ofta som det gröna rotavdraget. Syftet med det gröna rotavdraget är att regeringen vill främja grön teknik och klimatpositiva installationer som ger rätt till avdrag då det är klimatsmarta val.

Skattereduktionen för installation och reparation av grön teknik varierar beroende av vilken typ av produkt det handlar om. Ska du exempelvis installera solceller, får du dra av 15% av både material- och arbetskostnader och använda upp till 50 000 kr per person och år. Skattereduktionen vid installation av solceller gäller alltså både material- och arbetskostnad, till skillnad från rotavdraget som endast täcker arbetskostnad.

Vid lagring av egenproducerad el eller installation av laddstolpe till elbild, får du dra bort 50%. Likt rotavdraget är maxbeloppet för den gröna skatterduktionen 50 000 kr per person och år, oavsett typ av installation.

Viktigt att veta är att du inte får kombinera rotavdraget och skattereduktionen för grön teknik vid en och samma installation. Men det finns ingenting som hindrar dig från att ta vara på båda skatteavdragen vid olika projekt där arbetet utförs av hantverkare under samma år.

Om du vill läsa mer om den nya skattereduktionen för gröna installationer hittar du i vår artikel Grönt Rotavdrag 2023.

rotavdrag 2021
Foto: elledecoration.se

Vanliga frågor om rot och rut-avdrag

Frågor och svar om ROT och RUT

 1. Gäller rot och rut i hyresrätt?
  Nej. För att utnyttja rotavdraget behöver du äga samt vara bosatt i bostaden under tiden då arbetet utförs. Rutavdraget kan dock användas i hyresrätt.

 2. Får jag använda rotavdrag för att renovera nyköpt bostad innan inflytt?
  Ja. Du får använda rotavdraget för renovering inför inflyttning i nyköpt bostad, så länge du direkt efter avslutad renovering flyttar in i bostaden.

 3. Hur vet jag hur mycket jag har kvar att använda i rot och rutavdrag för året?
  Information om dina skattereduktioner finns att hitta i din skatteuträkning hos Skatteverket. Ett enklare sätt att snabbt få tag på ditt rot- och rutsaldo är att använda dig av kalkylatorn i Done-appen. Du verifierar dig med BankID och appen hämtar snabbt din data åt dig och ger dig en tydlig uträkning. Dessutom ser du din rot- och rut historik.

Vill du läsa mer och har andra funderingar så kan du gå vidare till vår blogg där du hittar mer frågeställningar.

Hämta mitt ROT-saldo
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play