Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Guide - Gör om ditt badrum med en duschhörna

Vill du maximera utrymmet i ditt badrum och samtidigt ge det en modern och fräsch känsla? Då är duschhörnor ett utmärkt alternativ för dig. Snygga duschhörn gör inte bara ditt badrum mer stilrent - de är också praktiska! Man kan nämligen spara mycket plats i badrummet genom att installera ett duschhörn, både i små och stora badrum.

Duschhörna Vetro 567 & Macro Design. Foto: hietakari.fi & bademiljo.no

Läs vidare och få reda på:

 • Vilka olika stilar det finns på duschhörnor
 • Fördelar med en duschhörna
 • Nackdelar med en duschhörna
 • Passar duschhörn i mindre badrum
 • Hur man rengör en duschhörna
 • Vilka mått finns det på duschhörnor
 • Vad ska man tänka på innan installation

Oavsett om du vill förvandla och få mer plats i ett litet badrum eller ge ditt stora badrum en fräsch uppgradering så hittar du svar på vanliga frågor och kan få tips och råd i denna guide. Så, är du redo att göra om ditt badrum? Let's get it Done!

Vilka stilar och modeller finns det?

Det går att hitta en snygg duschhörna för just ditt badrum och din stil. Kolla in våra favoriter nedan!

Diskreta duschhörn med minimala detaljer

Dessa modeller i klarglas kommer från Macro Design och har snygga, diskreta detaljer i krom.

Foto: Pinterest/Macro Design

Svarta duschhörnor i industriell design

Detaljer i matt svart ger en riktigt snygg och trendig känsla i badrummet. Modellerna kommer från Hafa och Macro Design.

Foto: hafa.dk och bademiljo.no

Duschhörnor för ett sekelskifteshus

Vill du åt en mer traditionell stil kan faktiskt duschhörn passa in trots att de vanligtvis förknippas med en mer modern känsla. Denna variant med snygga detaljer kommer från Hietakari.

Foto: hietakari.fi

Fördelar med duschhörn

Att installera ett snyggt duschhörn har blivit ett alltmer populärt val för att förnya och skapa mer utrymme i badrum. Ett duschhörn kombinerar både snygg design med en praktisk lösning och funktion för alla typer av badrum. Kolla nedan för att få reda på de största fördelarna med ett snyggt duschhörn.

Maximera mindre utrymmen

För mindre badrum kan ett duschhörn vara en riktig lifesaver. Ett snyggt duschhörn är en smart lösning som optimerar användningen i ett litet utrymme genom att utnyttja hörnen effektivt. De skapar en mer rymlig och öppen känsla i badrummet utan att tappa någon av duschens funktioner.

Går att anpassa för ditt badrum

Har du speciella mått på ditt badrum eller lite sneda väggar? Oavsett ditt badrums specifika mått eller layout, finns det en duschhörna som passar perfekt. Med ett brett utbud av storlekar och konfigurationer är det enkelt att hitta en duschhörna som går att anpassa exakt efter dina behov och önskemål!

Enkelt att göra rent

Vem gillar egentligen att städa? Inte vi! Ett stort plus med duschhörnor är hur lättskötta de är. Materialen som används i duschhörnor, såsom klarglas och frostat glas, är enkla att rengöra och underhålla. Du kan alltså spara tid i vardagen då du slipper ett svårstädat badrum.

Enkla att installera

Om det är något som verkligen talar för att installera ett duschhörn så är det hur enkla de är att installera. Många modeller är designade för att vara användarvänliga och enkla att montera, ta bara reda på om du har utanpåliggande eller dolda rör och låt en certifierad rörmokare från Done sköta resten!

Passar alla stilar - Duschhörn finns i olika material och designalternativ

Tänker du att ett duschhörn inte skulle passa in i ditt badrum? Då tror du fel! Det finns en uppsjö av olika stilar och detaljer på duschhörn, så du kan hitta ett snyggt för just ditt badrum. Vill du ha en klassisk look eller minimal och modern? Kanske gillar du mörka detaljer och vill åt en mer industriell finish? Det finns ett stort urval av duschhörn på marknaden i olika material och designalternativ. Allt från moderna och minimalistiska modeller i klarglas eller eleganta med frostat glas. Detaljer i matt svart, krom, mässing eller snyggt vitt gör att duschhörn kan integreras sömlöst och passa in med alla typer av inredningsstilar.

Duschhörn modell Forma 368 Foto: hietakari.fi/pinterest

Nackdelar med duschhörn

Det är alltid roligast att prata om fördelar, eller hur? Men trots det är det värt att nämna två aspekter som är bra att överväga innan du väljer om ett duschhörn är något för ditt badrum.

Krav på exakt mätning och passform

Ett av de viktigaste övervägandena när det gäller duschhörnor är behovet av exakta mått. För att ditt duschhörn ska passa perfekt, krävs det att måtten är noggranna. Felaktiga mätningar kan leda till problem under installationen och kan göra att duschhörnan inte passar korrekt i utrymmet. Därför är det alltid bäst att rådfråga och ta hjälp av experter. Ladda ner Done-appen och få hjälp med allt inför ditt köp och installation av ett duschhörn. Våra certifierade rörmokare hjälper dig från start till finish!

Underhåll av tätningslister

En annan sak att tänka på är underhållet av tätningslister. Med tiden kan tätningslister behöva bytas ut för att säkerställa att duschhörnan förblir vattentät. Detta är en relativt enkel process, men något som bör ingå i rutinunderhållet av ditt badrum.

Platssparande duschhörn - perfekt för det lilla badrummet

Ett duschhörn är ett riktigt bra alternativ om du har ett litet badrum och vill ha en snygg och smidig platssparande duschlösning. Ett duschhörn tar upp minimalt med utrymme vilket gör att du kan göra det mesta av varje kvadratcentimeter. Välj ett duschhörn i klarglas för att ge illusionen av ett större rum. Här är 3 anledningar till varför du bör installera ett snyggt duschhörn i ett litet badrum:

 • Anpassa storleken: Det spelar ingen roll hur layouten på ditt badrum är, du kan ändå hitta ett duschörn som passar perfekt. Mät utrymmet noga och välj sedan ett mindre duschhörn. Flera varianter finns med rundade dörrar som sparar mer plats, perfekt om du har udda vinklar eller snedtak i badrummet. Många tillverkare erbjuder möjligheten att anpassa ditt duschhörn. Detta innebär att du kan välja specifika detaljer som passar just ditt badrums behov och din vision för badrummet
 • Stilrena designval: Känns det svårt att få till en snygg stil i ett litet badrum? Det finns flera material att välja mellan men vi rekommenderar en duschhörna i klarglas för att ge intrycket av ett större badrum.
 • Enkel och smidig installation: Vid mindre badrum är en duschhörna toppen då de är platssparande, men om du har ett litet utrymme med ojämna mått kan de bli lite svårare att installera. Därför är det bäst att anlita ett proffs från början som ser till att din installation blir snyggare och håller längre.
Foto: remodelguild.com

Underhåll och enkel rengöring av duschhörn

Att hålla en duschhörna ren och snygg är nyckeln till att förlänga dess livslängd och se till att ditt badrum ser inbjudande och fräscht ut. Här går vi igenom en detaljerad guide om hur du effektivt underhåller och rengör ditt duschhörn, inklusive olika material och delar. Genom att följa dessa steg och underhålla ditt duschhörn regelbundet så kan du se till att den håller sig i toppskick år efter år. Regelbunden och noggrann rengöring bevarar inte bara duschhörnans estetiska utseende utan hjälper också till att skapa ett mer hygieniskt och trevligare badrum. Kika här nedan för våra bästa tips!

Daglig skötsel och rengöring

 • Du kan torka av duschhörnet med en mjuk, torr trasa dagligen. Detta minskar risken för vattenfläckar och kalkavlagringar.
 • För regelbunden rengöring är det bäst att använda ett lämpligt rengöringsmedel. Vi rekommenderar antingen ett mildt rengöringsmedel eller en lösning av vatten och ättika. Det är viktigt att undvika starka kemikalier som kan skada glasytan eller metallramarna.

Rengöring av glas

 • För klarglas: Använd en icke-slipande glasrengörare för att hålla klarglaset skinande. Spraya på ytan och torka av med en ren mikrofiberduk eller en skrapa.
 • För frostat glas: Frostat glas kan kräva lite mer ansträngning att rengöra. Använd en mjuk svamp och ett mildt rengöringsmedel, följt av en noggrann sköljning med vatten.

Hantering av kalkavlagringar och mögel

 • För att ta bort kalkavlagringar kan du använda en lösning av lika delar vatten och vitvinsvinäger. Låt lösningen verka på ytan i några minuter innan du sköljer av.
 • För att förebygga mögel är det viktigt att du håller ditt duschhörn torrt och väldränerad. Ventilera badrummet ordentligt efter användning för att minska fuktigheten.

Underhåll av tätningar och gångjärn

 • Inspektera tätningarna regelbundet för sprickor eller slitage. Byt ut dem vid behov för att förhindra läckage.
 • Smörj gångjärnen på duschdörrarna med en lämplig smörjmedel för att förhindra gnisslande och säkerställa smidig användning.

Rengöring av metallramar och beslag

 • För kromade och rostfria ytor: Använd en mjuk duk och en mild tvållösning för att rengöra kromade och rostfria ytor. Torka torrt för att undvika vattenfläckar.
 • För färgade och pulverlackerade ytor: Rengör med en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel. Var försiktig så att du inte skrapar eller skadar ytan.

Djuprengöring och underhåll

 • Gör en grundlig rengöring minst en gång i månaden. Ta bort tvålrester, schampo, och annan smuts som kan ha byggts upp.
 • Se över alla rörliga delar och justera de om nödvändigt för att säkerställa att dörrarna öppnas och stängs korrekt.
Duschhörn från Hafa och INR. Foto: Pinterest/ hafa.se & inr.se

Hitta rätt storlek på duschhörnan

Oavsett om du har ett litet eller stort badrum, är det viktigt att veta vilken storlek på duschhörnan som fungerar bäst för just ditt badrum. Här går vi igenom standardmått och vad du bör tänka på när du väljer din duschhörna.

Standardstorlekar för en duschhörna

 • Klassiska dimensioner: De mest förekommande storlekarna på duschhörnor är 80x80 cm, 90x90 cm och 100x100 cm. Dessa storlekar är utformade för att passa in i de flesta badrum utan problem och erbjuder tillräckligt med utrymme.
 • Större alternativ: Om du har ett större badrum och önskar att ha lite mer utrymme kan du överväga en rektangulär duschhörna. Storlekar som 120x80 cm eller 120x90 cm är populära val som erbjuder extra rörelsefrihet.

Mät rätt – Få perfekt passform

 • Exakta mått är A och O: Innan du slår till på en duschhörna ska du se till att du har exakta mått på platsen där duschhörnan ska stå. Ett vanligt misstag är att inte ta hänsyn till alla dimensioner, inklusive höjd och eventuella utskjutande element i badrummet.
 • Tänk på Dörrens Svängradie: Kom ihåg att kontrollera hur duschdörren öppnas. Det är viktigt att dörren kan öppnas helt utan att kollidera med andra föremål i badrummet.

Skräddarsydda duschhörnor för unika utrymmen

 • Specialbeställningar för speciella utrymmen: Ibland kräver unika badrum unika lösningar. Då är det toppen att många tillverkare erbjuder duschhörnor som kan anpassas till specifika mått för att passa just ditt badrum.
 • Professionell rådgivning: Om du är osäker på vilken storlek du ska välja kan du rådgöra med en expert. Ladda ner Done appen och tveka inte att fråga din rörmokare om råd innan installation. De kan hjälpa dig att avgöra vilken storlek som bäst matchar ditt badrum.
Foto: pinterest

Installation - vad ska man tänka på?

Vad ska man tänka på när man ska installera ett duschhörn? Installationen av en duschhörna är en viktig process som kräver noggrannhet och expertis. Även om det kan vara frestande att göra det själv, är det en installation som lätt kan bli krånglig och påfrestande då det krävs lite finess och precision. Vi rekommenderar att anlita ett proffs för att se till att installationen blir snygg och säker. Här har vi skrivit ner några saker att överväga innan du installerar ett duschhörn:

 • Välj rätt modell: Ta hänsyn till både storlek och stil när du väljer din duschhörna. Se till att den passar ditt badrums layout och din personliga smak.
 • Passform och korrekt mätning: En av de största utmaningarna med att installera en duschhörna är att se till att den passar perfekt. Felaktiga mått kan leda till komplikationer under installationen.
 • Hantering av vattenanslutningar: Att arbeta med vattenanslutningar kräver kunskap och precision. Innan installationen är det extra viktigt att kontrollera att vattenanslutningarna är korrekt placerade och fungerar som de ska. Eventuella justeringar bör också göras av en kvalificerad rörmokare.
 • Verktyg och material: Samla alla nödvändiga verktyg och material innan du börjar, det krävs en hel del verktyg för att få till ett riktigt snyggt resultat som man är nöjd med länge. Se till att du har skruvar, borr, tätning, och eventuella specialverktyg som kan krävas för din specifika duschhörna.
 • Tänk på tätningen: Se till att alla anslutningar och fogar är ordentligt förseglade för att förhindra läckage. Korrekt tätning är avgörande för att upprätthålla duschhörnans funktion och livslängd.
 • Följ tillverkarens instruktioner: Självklart är det av yttersta vikt att följa tillverkarens instruktioner om du utför installationen på egen hand. Varje duschhörna kommer med sin egen uppsättning av installationsinstruktioner, men tänk på att du kan behöva ytterligare delar eller material än vad instruktionerna delger, särskilt om du har något sneda väggar.
 • Tidsbesparing och Bekvämlighet: Genom att anlita en professionell montör från Done sparar du tid och slipper huvudvärken av att hantera en komplex installation själv. Du kan lita på att jobbet blir gjort snabbt och korrekt.
 • Garanti och Trygghet: När du väljer en professionell installation från Done får du också fördelen av garanti på arbetet. Detta ger dig extra trygghet och säkerhet, vetandes att eventuella problem som uppstår kommer att hanteras professionellt.
 • Säkerhetskontroll: Gör en noggrann kontroll efter installationen för att säkerställa att allt är ordentligt monterat och säkert. Kontrollera att dörrar och gångjärn fungerar som de ska och att det inte finns några lösa delar. Detta kan särskilt viktigt så att inga delar går sönder efter hand.

Slipp krångel och installera din nya duschhörna med Done istället. Det är alltid en god idé att anlita en certifierad rörmokare för alla dina VVS-arbeten. På så vis får du en korrekt installation, du kan vara lugn med att jobbet görs rätt och kan minska risken för framtida problem. Genom att anlita en skicklig VVSare från Done sparar du tid och slipper huvudvärken av att hantera den komplexa installation själv.

Du kan lita på att jobbet blir gjort snabbt och korrekt då installationen utförs av en av våra experter som följer alla säkerhetsstandarder för att garantera att din duschhörna inte bara är funktionell, utan också säker att använda. Vad väntar du på? Ladda ner appen, boka nu och Get it Done! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play