Vanliga fel hos en tvättmaskin & hur du åtgärdar dem

När en tvättmaskin slutar fungera, plötsligt läcker eller andra problem uppstår är det i vissa fall möjligt att reparera den. Faktum är att den genomsnittliga livslängden för en tvättmaskin är 10-12 år. Det finns dock problem som leder till onödigt komplicerade, dyra och tidskrävande reparationer. Då är det ofta både enklare och billigare att byta ut maskinen mot en ny.

VVS montör tvättmaskin
Foto: andreabrodin.elle.se


Trots den långa livslängden på vitvaror i Sverige, så väljer de allra flesta ändå att byta ut en trasig maskin istället för att lägga energi på reparation. Anledningen till det är att en reparation ibland är dyrare än ett byte är att reservdelar kan vara svåra att få tag på. Det kan också handla om att det ofta går fortare att genomföra ett byte än en reparation av en tvättmaskin, beroende på vilket fel som uppstått såklart.

För att avgöra om det är värt att reparera en tvättmaskin, eller om du tjänar på att byta din tvättmaskin mot en ny, måste du först och främst undersöka vad felet är. I vissa fall kan du enkelt på maskinens display läsa av en felkod, som du sedan kan tyda med hjälp av bruksanvisningen. Vissa maskiner ger inga felkoder, utan avger istället ljud- eller ljussignaler. Ibland kan det vara svårt att själv utlösa felet hos en maskin, då kan du ta hjälp av en rörmokare.

Vill du ha hjälp med felsökning? Boka kostnadsfritt videosamtal med certifierad rörmokare!

Boka videosamtal

Vanliga fel hos en tvättmaskin

Det går ofta att utläsa vad felet hos en tvättmaskinen ligger genom de konsekvenser felet ger. Nedan har vi sammanställt en lista över de vanligaste felen hos en tvättmaskin, och vad anledningen till dessa fel kan tänkas vara. 

Problem med centrifugering

Ett vanligt förekommande fel hos tvättmaskiner är problem med centrifugering. Det kan exempelvis handla om att tvättmaskinen inte alls centrifugerar eller att den snurrar med vatten i trumman. En tvättmaskin som har problem med centrifugering, har ofta motorfel. Ibland är det endast drivremmen som strular, då kan det räcka med att byta ut rem eller remhjul. Är det däremot så att motorn gått sönder, är det ofta billigare att byta ut maskinen mot en ny.

Vill du ha hjälp med att installera tvättmaskin? Boka en kvalitetskontrollerad VVS-montör certifierad av Säker Vatten via Done.

Byte av tvättmaskin
Foto: stuff.co.nz

Dålig lukt

Ett annat vanlig problem vid fel hos tvättmaskin är att det kommer dålig lukt från maskinen vid eller efter tvätt. En maskin som luktar illa kan oftast rengöras. Torka ur både trumma och tvättmedelsfack och kör ett tvättprogram med en rengöringstablett. Rengör också rensningssilen i nedre hörnet. Placera tabletten i trumman, inte i tvättmedelsfacket.

För att undvika att dålig lukt uppstår, är det viktigt att kontinuerligt sköta om tvättmaskinen (och torktumlaren också för den delen). Den här videon från JM ger dig snabbt koll på hur du kontinuerligt sköter om din tvättmaskin och torktumlaren för att hålla mögel och dålig lukt borta.

Problem med funktioner

Ibland är det olika funktioner hos tvättmaskinen som fallerar. Kanske fortsätter maskinen tvätta dina kläder utan att slutföra programmet eller kanske stannar den under programmet. Andra vanliga problem med funktioner är ex. att du inte kan ställa in eller ändra tvättprogram, att pumpen inte stannar eller att maskinens lampor inte tänds. Är det så att maskinens funktioner börjar fallera, finns det flera potentiella fel. Lyckas maskinen ex. inte värma upp vattnet, då kan det handla om att termostaten börjat strula. Får du inte upp luckan på maskinen kan ett nytt lås behövas, eller så kan du behöva införskaffa en ny nivåkontroll. Ta hjälp av ett proffs för att felsöka, och ta utifrån felet och möjliga åtgärder ställning till vare sig en reparation eller ett byte är att föredra.

Boka felsökning
Laga tvättmaskin
Foto: andreabrodin.elle.se

Tvättmaskinen gör konstiga ljud

Att tvättmaskinen plötsligt börjar låta annorlunda under tvätt, att motorn gör klickljud eller att maskinen plötsligt larmar vid ex. centrifugering är ofta ett tecken på att något i maskinen är fel.Vissa fel kan du som är händig enkelt själv reparera med hjälp av reservdelar som smidigt finns att beställa på nätet. Andra fel är något mer komplicerade och kan kräva proffshjälp.

Ta hjälp av VVS montör vid byte av tvättmaskin

Många varumärken som säljer tvättmaskiner har egna servicetekniker du kan ta hjälp av. I vissa fall är det mer ekonomiskt, och mindre tidskrävande, att byta ut den trasiga tvättmaskinen mot en ny. Då kan du med fördel vända dig til en certifierad VVS-montör för råd och hjälp med bytet. Boka ett videosamtal med en VVS-montör för kostnadsfri offert.

Boka videosamtal
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu