Alla tjänster
/
Elektriker
/

Guiden om elbil, laddstolpe och laddbox

Har du gått i tankar att köpa en elbil eller laddhybrid på senaste? Kanske har du redan skaffat en? I den här guiden om elbil går vi igenom hur du kan installera laddstolpe hemma och välja laddbox efter dina behov!

För att kunna utnyttja alla fördelar med elbilen behöver du också kunna ladda den på ett smidigt sätt. Då blir nästa steg att installera en laddbox, så att du effektivt kan ladda bilen hemma. Via Done utförs alltid installationen av en certifierad elektriker, med rätt behörighet för din installation.

Installation laddbox Zaptec Go
Foto: Laddboxbolaget.se

När du ska välja laddbox beror valet främst på vilken modell av elbil du har. Är kontakten av typ 1 eller 2? Behöver du 3,7 kW eller 11 kW? 1-fas eller 3-fas? Marknaden är full av olika typer av laddboxar, det betyder att både pris och specifikationer varierar  kraftigt mellan märken och modeller. Men bli inte skrämd av alla valmöjligheter och begrepp, att välja rätt laddbox för elbilen är inte så svårt som det först kan verka.

För att göra ditt val av laddbox enklare, och för att du ska känna att du har koll på läget när det kommer till installation av laddbox hemma, har vi satt ihop den här guiden om elbil, för att leda dig rätt i elbilsdjungeln. Nedan reder vi ut vad alla begrepp betyder en gång för alla. Vill du läsa skillnaden mellan olika laddboxar? Bäst-i-testet.se har både testat och jämfört 4 av de bästa laddboxarna att välja mellan 2023, läs mer här. Intresserad av processen från beställning till färdig installation? Här kan du läsa om hur det går till att installera laddbox hemma med en av våra anslutna partners, Laddboxbolaget.

Känner du dig osäker när du ska välja laddbox, läst olika guider, funderar över frågor kring installationen eller vill anlita en elektriker för att få din laddbox installerad? Boka ett videosamtal med en elektriker i Stockholm, Malmö eller Göteborg, så matchar vi dig med ett proffs som hjälper dig vidare och lämnar en gratis offert på installationen.

Done hjälper dig välja rätt laddbox till din elbil
Laddbox till elbild monterad på vägg

Installera laddstolpe hemma hos dig själv

Rent praktiskt kan du ladda elbilen direkt i ett vanligt vägguttag - men det ska du absolut inte göra! Laddning av elbilar kräver stora strömstyrkor och ett eluttag som klarar av hög effekt under en längre tid. Ett vanligt hemma-elsystem har i regel inte tillräcklig hög kapacitet för att klara av det.

För att få perspektiv på hur mycket ström som krävs för att ladda en elbil, kan du tänka dig att du kör fyra stycken dammsugare, eller att du laddar 750 mobiltelefoner i åtta timmar, allt i ett och samma eluttag. Det är galet mycket ström! 

Som du säkert förstår är ett vanligt vägguttag inte tänkt för att klara av en så pass stor mängd ström. När du installerar en laddbox hemma kopplas laddboxen till en egen säkring i elskåpet samt en kabel som är anpassad för högre belastning.

Många laddboxar kommer med en inbyggd jordfelsbrytare. Dubbelkolla detta när du ska välja laddbox. Är det ingen jordfelsbrytare inbyggd, är det viktigt att du installerar även en sådan i anslutning till din elbilsladdare.

Installera laddbox: Steg för steg

Att installera laddstolpe hemma är det mest praktiska alternativet för att ladda en elbil. Det ger dig möjlighet att ladda bilen på natten när du sover så att den är redo och fulladdad på morgonen. 

Steg 1: Undersök förutsättningar och välj laddplats

Det första du behöver göra när du ska fixa en laddbox eller installera laddstolpe hemma är att avgöra var laddplatsen ska placeras. En laddbox som placeras på husväggen, antingen inne i garaget eller på väggen utomhus intill din parkeringsplats, är i de flesta fall ett billigare alternativ än en laddstolpe som ofta kräver markarbete. 

Steg 2: Välj rätt laddutrustning för din elbil & boka installatör

Undersök vilken typ av laddutrustning din elbil kräver. Säkerställ att du väljer rätt kontakttyp samt att strömstyrkan är korrekt. Känner du dig osäker i valet av laddbox, kan din installatör självklart hjälpa och hittar en som känns rätt till dig. Boka en elektriker via Done för hjälp med både att köpa laddbox och installation.

Installation laddstolpe till elbil
Laddstolpe

Välja rätt laddbox

Det första du behöver veta när du ska välja laddbox är vilken typ av kontakt din bil har. Det finns huvudsakligen två olika typer av kontakter: typ 1 och typ 2. De flesta laddbara bilar och laddhybrider har kontakttyp 2 som är den europeiska standarden. Kontrollera dock alltid vilken kontakttyp du har innan du ska välja laddbox. Typ 1 är helt rund medan typ 2 har en platt ovansida.

Vilken strömstyrka behövs för att ladda din elbil?

Nästa val är strömstyrkan i din laddbox. Strömstyrkan ska anpassas utifrån din bils maximala laddeffekt. Det finns laddstationer som kan ladda på 1-fas och 3-fas. 

3-fas är den el som normalt dras in till fastigheten från elnätet i Sverige. I ditt vägguttag hemma har du ungefär 230 volt i 1-fasledningar, medan 3-fasledningarna har ungefär 400 volt. Alla elbilar och laddhybrider kan ladda på 1-fas, vissa kan även ladda på 3-fas. 

Fördelen med 3-fas är att bilen laddas mycket snabbare. Hur snabbt det går att ladda elbilen beror även på hur många ampere du väljer, samt bilens maximala laddeffekt. 

Kom ihåg! Alla elbilar och laddhybrider är begränsade till hur mycket ström de kan ta emot. Innan du ska välja laddbox är det därför alltid viktigt att du har koll på vad som gäller för just din elbil. Läs vidare om guiden om elbil här nedan för mer information.

Laddbox som del i ditt smarta hem-system.

En smart laddbox gör det möjligt att koppla din elbilsladdare till internet via kabel, wifi eller 4G. Funktionen gör det möjligt att optimera och styra laddningen av din elbil smart genom appar direkt i din smartphone. I framtiden lär du även kunna koppla din laddbox till nya system för att till exempel dela på laddstationer i större laddnätverk. 

Vill du veta mer om smarta hem? Kika in vår guide kring smarta hem-installationer här!

Skillnaden mellan laddbox och laddstolpe

Här i guiden om elbil kanske du har funderat över vad skillnaden egentligen är på en laddbox och en laddstolpe? Det är faktiskt inte så komplicerat. 

Den enda skillnaden är att en laddbox placeras direkt mot väggen inne i garaget eller på husväggen ute vid en carport eller en parkeringsplats. 

Laddstolpe är en laddbox placerad på en stolpe som fästs i marken. Vilket alternativ som passar dig bäst beror såklart på var du vanligtvis parkerar bilen och förutsättningarna runt omkring.

Boka videosamtal för offert

Få avdrag när du anlitar en av våra elektriker

När du ska installera laddstolpe hemma och välja laddbox finns vi på Done här för dig. Vi hjälper dig att på ett smidigt och enkelt sätt kunna använda det Gröna rotavdraget vid installation. 

Skatteavdraget för så kallade gröna installationer, eller det gröna rotavdraget som det också kommit att kallas, är ett relativt nytt avdrag du kan använda vid klimatpositiva installationer. En laddbox till en elbil klassas som en klimatpositiv installation och med det gröna rotavdraget kan du dra av hela 50% av både arbetskostnad och materialkostnad när du anlitar ett proffs för installationen. Läs mer om det gröna rotavdraget här!

När du bokar en elektriker via Done för installation av laddbox, sköter installatören all administration åt dig. Avdraget är alltså redan borträknat från den faktura du får för jobbet. Vi har elektriker i Stockholm, Göteborg, Malmö och runt om i hela Sverige - så att du kan välja en elektriker nära dig. Boka installation av laddbox i appen idag, det ska vara enkelt att få jobbet Done!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play