/
Elektriker
/

Allt du behöver veta inför installation av laddbox

Går du i tankar att köpa en elbil eller laddhybrid? Kanske har du redan skaffat en? Nästa punkt att checka av från listan är att installera en laddbox hemma. Att ladda elbil hemma är både smidigt och effektivt. Via Done utförs installationen som vanligt alltid av en certifierad elektriker, med rätt behörighet för din installation.

Valet av laddbox beror främst på vilken modell av elbil du har. Är kontakten av typ 1 eller 2? Behöver du 3,7 kW eller 11 kW? 1-fas eller 3-fas? Marknaden är full av olika typer av laddboxar, vilket gör att både pris och specifikationer varierar  kraftigt mellan märken och modeller. Men bli inte skrämd av alla valmöjligheter och begrepp, att välja rätt laddbox för elbil är inte så svårt som det först kan verka.

För att göra ditt val av laddbox enklare, och för att du ska känna att du har koll på läget när det kommer till installation av laddbox,  har vi satt ihop den här guiden för att leda dig rätt i elbilsdjungeln. Nedan reder vi ut vad alla begrepp betyder en gång för alla.

Känner du dig osäker på val av laddbox, har frågor kring installationen eller vill boka en elektriker för att få din laddbox installerad? Boka ett videosamtal med en kvalitetskontrollerad elektriker i Stockholm, Malmö eller Göteborg, så matchar vi dig med ett proffs som hjälper dig vidare och lämnar offert på installationen.

Boka videosamtal för offert
Done hjälper dig välja rätt laddbox till din elbil
Laddbox till elbild monterad på vägg.

Varför installera laddbox hemma? 

Rent praktiskt kan du ladda de flesta elbilar direkt i ett vanligt vägguttag - men det ska du absolut inte göra. Laddning av elbil kräver stora strömstyrkor och ett eluttag som pallrar med hög effekt under en längre tid. Ett vanligt hemma-elsystem har i regel inte tillräcklig hög kapacitet för att klara av det.

För att få perspektiv på hur mycket ström som krävs för att ladda en elbil, kan du tänka dig att du kör fyra stycken dammsugare, eller att du laddar 750 mobiltelefoner i åtta timmar, allt i ett och samma eluttag. Det är galet mycket ström det! Som du säkert förstår är ett vanligt vägguttag inte tänkt för att klara av en så pass stor mängd ström. När du installerar en laddbox hemma kopplas laddboxen till en egen säkring i elskåpet samt en kabel som är anpassad för högre belastning.

Många laddboxar kommer med en inbyggd jordfelsbrytare. Dubbelkolla detta för de modeller du kikar på. Finns ingen jordfelsbrytare inbyggd, är det viktigt att du installerar även en sådan i anslutning till din elbilsladdare.

Grönt rotavdrag när du installerar laddbox

Skatteavdraget för så kallade gröna installationer, eller det gröna rotavdraget som det också kommit att kallas, är ett avdrag du kan använda vid klimatpositiva installationer. En laddbox till en elbil klassas som en klimatpositiv installation och med det gröna rotavdraget kan du dra av hela 50% av både arbetskostnad och materialkostnad när du anlitar ett proffs för installationen. Läs mer om det gröna rotavdraget här!

Att tänka på när du ska välja laddbox

Elbilsladdare för kontakttyp 1 eller 2?

Det första du behöver veta vid valet av laddbox är vilken typ av kontakt din bil har. Det finns huvudsakligen två olika typer av kontakter, typ 1 och typ 2. De flesta elbilar och laddhybrider har kontakttyp 2, det är den europeiska standarden. Kontrollera dock alltid vilken kontakttyp du har innan du väljer laddbox. Typ 1 är helt rund medan typ 2 har en platt ovansida.

Vilken strömstyrka behövs för att ladda din elbil?

Nästa val är strömstyrkan i din laddbox. Strömstyrkan ska anpassas utifrån din bils maximala laddeffekt. Det finns laddstationer som kan ladda på 1-fas och 3-fas. 

3-fas är den el som normalt dras in till din fastighet från elnätet i Sverige. I ditt vägguttag hemma har du ungefär 230 volt i 1-fasledningar, medan 3-fasledningarna har ungefär 400 volt. Alla elbilar och laddhybrider kan ladda på 1-fas, vissa elbilar kan även ladda på 3-fas. Fördelen med 3-fas är att bilen laddas mycket snabbare. Hur snabbt det går att ladda din elbil beror även på hur många ampere du väljer, samt bilens maximala laddeffekt. Nedan är ett exempel på hur mycket en elbil i snitt kan ladda per timme vid olika effekt.

Kom ihåg! Alla elbilar och laddhybrider är begränsade till hur mycket ström de kan ta emot. Innan du väljer laddbox är det alltid viktigt att du har koll på vad som gäller för just din elbil.

Laddbox som del i ditt smarta hem-system

En smart laddbox gör det möjligt att koppla din elbilsladdare till internet via kabel, wifi eller 4G. Funktionen gör det möjligt att optimera och styra laddningen av din elbil smart genom appar direkt i din smartphone. I framtiden lär du även kunna koppla din laddbox till nya system för att till exempel dela på laddstationer i större laddnätverk. 

Vill du veta mer om smarta hem? Kika in vår guide kring smarta hem-installationer här!

Skillnaden mellan laddbox och laddstolpe

Kanske har du hört talas om både laddbox och laddstolpe, men vad är egentligen skillnaden? Det är faktiskt inte så komplicerat, den enda skillnaden är att en laddbox placeras direkt mot väggen inne i garaget eller på husväggen utom vid carport eller parkeringsplats. Laddstolpe är en laddbox placerad på en stolpe som fästs i marken. Vilket alternativ som passar dig bäst beror såklart av var du vanligtvis parkerar bilen.

Boka videosamtal för offert
Laddstolpe.


Installera laddbox - steg för steg

Undersök förutsättningar och välj laddplats

Det första du behöver göra när du ska installera en laddbox eller laddstolpe hemma, är att avgöra var laddplatsen ska placeras. En laddbox som placeras på husväggen, antingen inne i garaget eller på väggen utomhus intill din parkeringsplats, är i de flesta fall ett billiagare alternativ än laddstolpe som ofta kräver markarbete. 

Välj rätt laddutrustning för din elbil & boka installatör

Undersök vilken typ av laddutrustning din elbil kräver. Säkerställ att du väljer rätt kontakttyp samt att strömstyrkan är korrekt. Känner du dig osäker i valet av laddbox, kan din installatör självklart hjälpa dig hitta rätt. Boka en elektriker via Done för hjälp med inköp och installation.

Kom ihåg det gröna rotavdraget!

Som nämnt kan du när du anlitar en elektriker för att installera laddbox använda dig av det gröna rotavdraget. Du kan då dra av hela 50% av både material- och arbetskostnad. När du bokar en elektriker via Done för installation av laddbox, sköter installatören all administration åt dig. Avdraget är alltså redan borträknat från den faktura du får för jobbet.

Boka videosamtal för offert
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play