Alla tjänster
/
Elektriker
/

Allt om Flos Sarfatti

Rätt belysning är lika viktig som valet av färg eller inredning när man skapar ett snyggt och funktionellt hem. Ett varumärke som ständigt dyker upp när det kommer till lyxiga taklampor är Flos och dess mest populära produkt 'Flos Sarfatti'. Denna ljuskrona, formgiven av Gino Sarfatti, har blivit en designikon inom modern inredning.

Flos Sarfatti 2097 75 i senaste färgen matt vit
Foto: pinterest, flos.com

Med ljuskronans eleganta design och vackra detaljer, är den inte bara en ljuskälla, utan ett konstverk. I den här artikeln ska vi hjälpa dig besvara allt du kan tänkas veta om Flos Sarfatti: 

 • Vem formgav Flos Sarfatti?
 • Vilka storlekar och antal ljuskällor kommer Flos Sarfatti i?
 • Vilka färger finns för ljuskronan Flos Sarfatti?
 • Vad kostar de olika modellerna av Flos Sarfatti? 
 • Var kan jag köpa Flos Sarfatti? 
 • Hur vet jag vilken modell som passar bäst för mitt hem? 
 • Hur högt ska Flos Sarfatti sitta?
 • Vad krävs för att installera Flos Sarfatti säkert?
 • Vilka tillbehör behövs för att installera en taklampa?  
 • Hur underhåller man lampan?
 • Vad finns det för kopior på Flos Sarfatti?  

Formgivning och varumärke

Lampan formgavs år 1958 och fick först namnet '2097' av sin designer Gino Sarfatti, som skapade över 600 belysningsarmaturer under sin karriär. Det italienska varumärket Flos producerar idag 2097, numer lättast igenkänd under namnet Flos Sarfatti.

Det är ingen överdrift att påstå att Gino Sarfatti var en mästare på sitt område. Under sin verksamma tid skapade han ett brett utbud av armaturer som påverkade belysningsdesignen världen över. Flos Sarfatti är bara ett av hans mästerverk som fortfarande hyllas av inredningsdesigners och belysningsexperter idag.

Varför blev just Flos Sarfatti så populär? Mycket av dess charm ligger i dess förmåga att kombinera funktion med estetik. Trots att den designades på 1950-talet, har den en tidlös skönhet som gör att den fortfarande känns modern och relevant.

Flos Sarfatti 2097 30 i mässing
Foto: pinterest, flos.com, royaldesign.se

Modeller och material på Flos Sarfatti

Sarfatti ljuskronor erbjuder en mångfald av storlekar och designalternativ. Från den minimalistiska modellen med 18 ljuskällor till den maffiga versionen med 75, finns det något för alla.

Storlekar - 18, 30, 50 eller 75 antal ljuskällor 

Sarfatti ljuskrona kommer i fyra olika storlekar. Den minsta modellen med 18 ljuskällor, Flos Sarfatti 2097 18, den populära med 30 lampor, Flos sarfatti 2097 30, och den stora storleken med 50 ljuskällor, Flos Sarfatti 2097 50. Det finns även en modell med 75 stycken lampor, Flos Sarfatti 2097 75.

Vilka färger kommer ljuskronan i?

Alla ljuskronor i modellen Flos Sarfatti kommer i mässing, mattsvart, krom och senaste färgen mattvit som släpptes under 2023.

Flos Sarfatti 2097 18 i senaste färgen matt vit
Foto: pinterest, flos.com

Stål som basmaterial

Flos Sarfatti skiljer sig inte bara med sin design utan även för sitt kvalitetsmaterial. Ett av de mest framstående materialen som används i konstruktionen av denna ljuskrona är stål. Stålet ger lampan dess robusta struktur och varaktighet. Lampans hållbarhet garanterar att din investering i en Flos Sarfatti inte bara blir en snygg möbel utan även en hållbar produkt som varar genom tiderna.

Pris och värde

Medan priset på en Flos Sarfatti kan variera beroende på modell och återförsäljare, är det viktigt att komma ihåg det värde den adderar till ditt hem. Denna ljuskrona är inte bara en belysningslösning; den är en investering i både design och stil. Med rätt skötsel kan den tjäna dig och ditt hem i många år framöver.

Ungefärlig kostnad för olika Flos Sarfatti modeller  

Pris på Flos Sarfatti beror på modellens storlek och om du väljer vanliga ljuskällor eller LED-lampor. Lamporna brukar inte variera i pris beroende på material- eller färgval. Priset på Flos Sarfatti kan pendla något beroende på återförsäljare men det erbjuds ofta fri frakt och ljuskälla ingår hos de flesta.

En Flos Sarfatti 2097 18 kostar mellan 17 000 kr - 20 000 kr beroende på om du väljer vanliga ljuskällor eller LED-lampor.

Den absolut mest populära varianten av Flos Sarfatti ser ni nedan - Flos sarfatti 2097 30. En Flos Sarfatti 2097 30 kostar mellan 21 000 kr - 25000 kr. Om du väljer till LED-lampor på Flos Sarfatti går priset upp med mellan 3000 - 5000 kr.

Flos Sarfatti 2097 30 i krom och mässing
Foto: pinterest, shop.simiglighting.com/sv

Priset för Flos Sarfatti 2097 50 är ungefär 35 000 kr. Väljer du däremot LED-lampor som ljuskälla kostar det ungefär 5000 kr mer än vanliga glödlampor.

Den största varianten med 75 stycken ljuskällor, Flos Sarfatti 2097 75 kostar mellan 126 000 kr - 138 000 kr. Prisskillnaden beror på vilken typ av ljuskälla du väljer.

Enkla el-installationer och effektiv kommunikation - Done

Om du vill installera taklampa kan certifierade elinstallatörer från Done assistera dig - ladda ner Done-appen och få offert direkt i mobilen eller boka direkt nedan!

Återförsäljare

Det finns flera återförsäljare av Flos Sarfatti i Sverige, bland annat kan du hitta taklamporna på Nordiska Galleriet, Rum 21, Royal Design och Svenssons. Var noga med att välja rätt typ av ljuskälla för dina behov och notera att det krävs en kvalificerad elektriker för en säker installation av ljuskronan.

Vilken modell ska man välja?

Beroende på vilken storlek och modell av Flos Sarfatti du väljer, finns det en mängd olika platser i hemmet där den passar. Den minsta modellen, 18 ljuskällor, kan fungera utmärkt i ett mindre rum eller över en bardisk i köket. De större modellerna med 50 eller 75 ljuskällor blir ofta mittpunkten i ett större rum, perfekt till hallen eller vardagsrummet.

Något att tänka på är att ljuskronan egentligen inte är optimal över ett köksbord då ljuskällorna är riktade uppåt. Det innebär att ljuset som riktas ner mot bordet blir ett indirekt ljus, ett bi-ljus, som skapar skuggspel. Självklart kan man ändå välja lampan till matsalen, men den gör sig bäst som dekorationsbelysning i rum med höga tak.

Ljuskronan Flos Sarfatti 2097 i krom
Foto: pinterest, homelights, centro inc

Hur högt ska ljuskronan sitta?

Vid placering över ett bord bör ljuskronan hänga 75-80 cm upp från bordsskivan. Dock ska man vara uppmärksam på rummets takhöjd och ljuskronans storlek för att uppnå rätt balans och funktionalitet. Ska ljuskronan placeras ett rum där man behöver gå under den, bör den monteras minst 200 cm över golvnivån. I hallar rekommenderas ljuskronan att vara åtminstone 200 cm från golvet eller ungefär 30-40 cm över dörrkarmens topp för att säkerställa fri passage och undvika hinder för dörrar.

Vilka tillbehör behövs till taklampor?

Tillbehör och delar som ofta kan behövas till en taklampa inkluderar:

 1. Ljuskälla (glödlampa/lampa): Beroende på lamptyp kan det vara LED, halogen, glödlampa eller någon annan typ av ljuskälla.
 2. Fjärrkontroll eller dimmer: För att justera ljusintensiteten.
 3. Takfäste eller krok: För att fästa lampan i taket.
 4. Kabel eller sladd: För att koppla lampan till strömkällan.
 5. Kabelklämma eller kabelstrumpa: För att hålla kablarna snygga och organiserade.
 6. Kabelkopplare eller skarvdon: Om man behöver förlänga kabeln.
 7. Transformator: För vissa lampor som kräver en specifik spänning.
 8. Säkringar: Som ett skydd mot eventuella överbelastningar.
 9. Lamphållare: Där ljuskällan (glödlampan) skruvas eller sätts fast.

Dessa delar varierar beroende på lamptyp och design, därför är det viktigt att anlita och rådfråga en behörig elektriker för alla typer av elinstallationer.

Flos Sarfatti 2097 75 i krom
Foto: pinterest, flos.com

Installera ljuskronor säkert med Done

När du har valt färg och antal ljuskällor på din Sarfatti Flos lampa så kan behöriga elektriker från Done hjälpa dig att montera ljuskronan. En ljuskrona kommer sällan färdigmonterad, en så pass stor lampa kan vara svår att installera på egen hand.

Ska du ha ljuskronan i hallen, i matsalen eller kanske i vardagsrummet? Våra skickliga elektriker kan enkelt justera höjd på din nyinköpta Flos Sarfatti, så att den passar in perfekt i ditt hem.

Fördelen med dimbara LED lampor 

Ljuskronan Flos Sarfatti kommer med antingen klara eller frostade glödlampor, men kan också köpas med LED lampor. Tips - investera i en Sarfatti lampa med dimbara E14 LED-lampor, installera dimmer för att enkelt kunna reglera ljuset från starkare arbetsljus till mysig belysning för middagsbjudningen.

Sockelns betydelse - ersättningslampor till Flos Sarfatti

En av de tekniska aspekterna av Flos Sarfatti som ofta går obemärkt, men som spelar en avgörande roll för dess funktion, är sockeln. Med en E14 sockel, erbjuder Flos Sarfatti en universell lösning, vilket gör det lättare att hitta ersättningslampor när det behövs. Denna standardisering bidrar också till att ljuskronan kan använda energieffektiva lampor, vilket minskar energiförbrukningen samtidigt som det ger optimal belysning.

Skötsel och underhåll

Även om Flos Sarfatti är en hållbar designikon, kräver den fortfarande lite kärlek och omsorg för att hålla sig i bästa skick. Det är viktigt att rengöra ljuskronan regelbundet för att undvika dammsamling. Använd en mjuk trasa eller speciell dammvippa för att försiktigt torka av varje ljuskälla. Om du har valt en mattsvart finish, bör du vara extra försiktig för att undvika repor eller märken.

Kopior av Flos Sarfatti

I och med att lampan ökar i popularitet görs det kopior på den. Om du vill ha en exakt kopia bör du vara noggrann med vad för typ av sida du köper den ifrån och framförallt vad du har för garanti på lampan. Däremot finns det flera liknande ljuskronor på marknaden, här listar vi två snygga alternativ!

Takkronan Manolo från Herstal finns i flera storlekar och färger.

Manolo från Herstal är en snygg kopia Flos Sarfatti
Foto: pinterest, lampemesteren.dk, nordicnest.se

Markslöjd gör flera varianter, bland annat modellen Paris.

Paris från markslöjd snygg kopia Flos Sarfatti
Foto: pinterest, markslojd.com

Flos Sarfatti 2097 30 - konton att inspireras av

Gillar du som oss att scrolla på instagram för att få inspiration till dina kommande hemmaprojekt? Vi har samlat några konton med otroligt snygg styling av Flos Sarfatti 2097 30, enjoy!

Stilren ljuskrona i krom

Gör som adinavictoriaa och välj att montera Flos Sarfatti 2097 30 i krom, passar så fint med ljusare möbler i vitt och trä.

Foto: Instagram/adinavictoriaa

Flos Sarfatti 2097 30 i svart

Inspireras av matsalen hos emeliadesign, med ljuskrona i mattsvart färg.

Foto: Instagram/emeliadesign

Varmt intryck med mässing

Sarfatti passar bra i alla hem, gör som villa_kalvstigen och välj Sarfatti ljuskrona i mässing för ett varmt och inbjudande intryck.

Foto: Instagram/villa_kalvstigen

Done - för dina elinstallationer

När du ska installera Flos Sarfatti i taket, behöver hjälp att installera dimmer eller någon form av smart belysning kan våra kvalitetssäkrade elinstallatörer hjälpa dig. Kvalitetssäkrade elektriker hos Done är certifierade hos Elsäkerhetsverket och värdesätter effektiv kommunikation och bästa service. Ladda ner Done-appen idag och boka direkt i mobilen.

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play