Alla tjänster
/
Kök & Badrum
/

Köksinspiration - 15 idéer till ditt drömkök

Drömmer du om att förvandla ditt kök till en inspirerande plats som är både funktionell och hemtrevlig? Då har du kommit rätt! Låt dig inspireras av 15 olika idéer till köket, allt från olika typer av kök, praktiska funktioner och smarta tillval för att ge ditt nya kök det där lilla extra. Läs vidare för kök att inspireras av och få tips på hur du kan förverkliga dina köksdrömmar.

Se hit! Behöver du hjälp med att förverkliga ditt drömkök? Done! Våra skickliga rörmokare och elektriker är redo att hjälpa dig med alla typer av VVS- och elinstallationer. Boka direkt och se vad vi kan göra för installationer i ditt kök.

Foto: leibal.com & marieclaire

1. Skandinaviskt kök

Har du fastnat för den avskalade skandinaviska stilen? Då är du inte ensam! I köket vill man gärna vara välorganiserad och få till ett lugnt intryck, då passar den skandinaviska stilen perfekt. Minimalism, rena linjer och ljusa färger definierar denna inredningsstil och när det kommer till färgval är det vita, gråa och beige nyanser som gäller. Kombinera vitt och ljusa toner med naturliga material såsom en bänkskiva i granit eller trä för att skapa ett ljust, varmt och luftigt intryck i ditt kök.

Men tänk inte bara på material och färg, se även till så att köket har en bra planlösning med smarta detaljer. Bra förvaring med dolda skåp och lådor som håller köket organiserat och prydligt är ett måste!

Våra bästa tips för ett skandinaviskt kök är att bygga in dina vitvaror, till exempel kan du installera diskmaskin med inbyggd lucka, eller installera välplacerade vägguttag.

Foto: behance.net & thedesignchaser.com

2. Vita kök

Vita kök kan göras på olika vis, allt från lantliga sekelskifteskök i trä med charmiga detaljer till moderna utrymmen med högglansiga skåpsluckor. Det som alla vita kök har gemensamt är att de får ditt hem och kök att kännas större och ljusare. Perfekt om du har ett mindre kök med lite ljusinsläpp! Ett extra plus med ett vitt kök är att du enkelt kan anpassa det efter din egen personlighet. Addera färgglada tavlor eller antika detaljer för ett helt nytt utseende. Dessa små förändringar kan dramatiskt förändra ditt köks karaktär utan att det krävs stora ombyggnader.

Vilka material ska man då välja för denna typen av kök? När du väljer bänkskiva kan en i marmor eller ljusare komposit vara passande. För skåpsluckorna kan du välja en matt finish för ett klassiskt intryck eller en högglansig vit lucka om du inspireras av en mer modern look.

Foto: tystyle.com.au & pinterest

3. Snygga köksblandare

När man tänker på köksinspiration är det ofta större vitvaror som står i fokus, men glöm inte bort detaljerna. En köksblandare är inte bara praktisk, den kan också bli en snygg detalj som lyfter hela kökets utseende. En välvald kran i mässing eller krom kan ge en lyxig touch, medan en färgglad variant kan tillföra en personlig känsla. Oavsett vilken look du föredrar så kan en unik blandare bli kökets mittpunkt. Det finns många olika material att välja mellan, varför inte matcha blandaren med andra detaljer i köket för en sammanhängande design?

Behöver du byta ut din köksblandare? Inga problem! Hos Done hittar du lokala rörmokare redo att hjälpa dig att byta ut din köksblandare, från 2595 kr efter ROT. Ladda ner Done-appen och boka en pålitlig VVS-installatör. Våra proffs hanterar alla typer av VVS- och rörarbeten så att du blir ett steg närmare ditt drömkök.

Vill du få mer köksinspiration? Läs vår guide till kökskranar och inspireras och nya idéer till ditt kök.

Foto: en.vola.com

4. Lantliga kök att inspireras av

Letar du efter köksinspiration och tips för att få till det där perfekta lantliga köket? Om du gör en helrenovering hemma ska du fokusera på träpaneler, pärlspont och mönstrade tapeter. Öppna köksluckor i blekt trä eller ljusa pasteller ger också rätt känsla. När det kommer till färgval är det ett säkert kort att välja vitt eller ljusare toner i hela köket.

Allt sitter i detaljerna, det gäller även lantliga kök! Vi har några idéer för att få till ditt lantliga drömkök:

  1. Tänk på att välja beslag och handtag i ett antikt stuk. En kran i mässing eller gjutjärn kan också vara en vacker detalj som förstärker det lantliga temat.
  2. Självklart kan man blanda stilar i köket, men om man inte vill att moderna inslag ska förstöra känslan i köket kan man byta ut strömbrytare och eluttag till varianter i en mer passande stil.
  3. Glöm inte bort belysningen! Alla kök behöver bra belysning, men för lantliga kök kan dimbara taklampor vara extra passande, då ett starkt vitt ljus inte är förknippat med denna stil.
Foto: nikkisplate.com & pinterest

5. Kök i sekelskiftesstil

Precis som lantliga kök är sekelskifteskök fyllda med charm och detaljer som ger en varm och inbjudande känsla. Men det finns också några viktiga skillnader som skiljer dessa två stilar åt.

Sekelskifteskök kännetecknas av ett formellt och elegant uttryck jämfört med den rustika och avslappnade atmosfären i lantliga kök. Här ser man ofta höga skåp med krönlister, dekorativa paneler och detaljer som spegelluckor. Färgpaletten i sekelskifteskök består av vita, gråa och ibland djupt gröna eller blå nyanser, medan lantliga kök ofta använder mjuka pasteller och naturliga trätoner.

Båda stilarna uppskattar användningen av naturliga material, men i sekelskifteskök ser man ofta bänkskivor i marmor eller ljus komposit, medan lantliga kök kan ha bänkskivor i rustikt trä. Båda stilarna drar nytta av detaljer som antika beslag och handtag, men sekelskifteskök tenderar att ha förfinade och eleganta beslag jämfört med de robusta och enkla beslag som ofta används i lantliga kök.

Om du älskar sekelskifte och vill få inspiration kan du läsa mer här!

6. Kök med öppna hyllor

Öppna hyllor i köket är inte bara snygga, de erbjuder också praktiska förvaringslösningar och en möjlighet att visa upp dina favoritköksprylar. När du väljer hyllor till köket kan du tänka på att använda material som matchar resten av din inredning. Välj vita, klassiska hyllor till ett mindre kök eller svarta om du har mörkare luckor i ditt kök. Som nämnt är öppna hyllor bra förvaring, men dekorera gärna med kokböcker eller färgglada keramikskålar för en personlig touch. Ta inspiration från detta snygga ljusa kök - sätt pärlspont bakom hyllorna för ett enhetligt utseende.

Foto: decor.cloud

7. Kök i mörkt trä

Är du trött på vita kök och vill ha något mer unikt, som ändå håller över tid? Mörka köksluckor och detaljer i trä erbjuder en stark kontrast till ljusare kök, vilket kan ge ditt hem en unik och sofistikerad look. Balansera den mörka träinredningen med ljusare väggar och bänkskivor om du har ett litet kök. Ljusa väggar i vita eller ljusgrå nyanser kan ge en vacker kontrast som framhäver träets rika toner. En bänkskiva i ljus sten eller komposit kan dessutom bidra till att reflektera ljus och göra att köket känns rymligare. Komplettera de mörka träytorna med rostfria eller inbyggda vitvaror och moderna beslag i svart eller stål kan ge en stilren finish.

Foto: pinterest

8. Köksö i olika material

Har du alltid drömt om att ha en köksö i ditt kök? En köksö blir en central plats i ditt hem där familj och vänner samlas för att laga mat, äta och umgås. Den kan utrustas med lådor och skåp och blir en bra arbetsyta. För att göra den ännu mer praktisk kan du överväga en spishäll eller diskho i köksön. På så sätt blir det en multifunktionell plats där du kan laga mat och förbereda måltider samtidigt som du har allt du behöver nära till hands.

För att få till den rätta känslan för dig och ditt kök är valet av bänkskiva avgörande. När du väljer bänkskiva ska du tänka på både utseende, bänskivans yta och funktion. Det finns flera material att välja mellan. Granit, marmor och natursten är några eleganta val som känns lyxiga, men glöm inte bort kompositmaterial som är enklare att sköta, det finns olika utföranden att välja mellan. Träskivor tillför värme och en naturlig charm, men kräver lite mer underhåll.

Foto: nordicdesign.ca/pinterest

9. Låt vitvarorna ta plats

I moderna kök kan vitvarorna göra mer än bara tjäna praktiska syften – de kan faktiskt bli ett blickfång i rummet. Genom att välja snygga och iögonfallande möbler kan du skapa en stark visuell effekt som drar blickarna till sig. Oavsett om du väljer att gå med en klassisk design eller något mer djärvt och modernt till köket så kommer dessa enheter garanterat att göra ett bestående intryck.

En välvald ugn i rostfritt stål eller med en unik finish som mattsvart eller djupblå kan helt ändra intrycket i ditt kök. Fläktkåpan är en annan vitvara som kan bli en designfunktion – välj en som inte bara är effektiv utan också har en design som kompletterar kökets estetik. När du väljer dessa enheter är det viktigt att tänka på både form och funktion för att säkerställa att de inte bara ser bra ut utan också uppfyller dina behov när det gäller matlagning och förvaring.

10. Inspireras av färgglada kök

Är du redo att sätta färg på ditt kök? Många väljer vita, ljusare kök, men en stigande trend vi ser är unika och färgglada hem. Ta inspiration från denna trend och uttryck din personlighet och få ett levande och glatt kök. Genom att sätta färg på dina luckor i köket kan du förvandla ett enkelt vitt rum till ett inspirerande utrymme. Det är inte bara luckor, väggar och kakel som kan vara färgglada. Addera färg genom mindre detaljer som färgglada stolar, lampor, eller köksredskap.

Små detaljer kan göra stor skillnad i ditt kök. Addera färgglada textilier som kökshanddukar och mattor, eller dekorera med växter och färgglada köksmaskiner. Detta skapar ett enhetligt och genomtänkt intryck.

Foto: domino.com/pinterest

11. Luckor i två färger

Om du vill få mer färgglad inspiration kommer lite till här! Just nu är köksluckor i två färger otroligt populärt. Om du vill följa med denna trenden men inte vill sticka ut för mycket kan du välja att hålla det subtilt med neutrala nyanser som grått och beige. Exempelvis lusgrå luckor på överskåpen och en mörkare grå ton på underskåpen. Detta skapar en sofistikerad stil utan att vara överväldigande. Den subtila färgskillnaden ger djup och intresse till köket samtidigt som det känns sammanhållet och harmoniskt.

Foto: pinterest

Om du är ute efter något mer vågat, kan du prova att kombinera starkare kontraster. Blanda pasteller eller välj cremevita luckor upptill med en starkare orange på underskåpen.

Foto: thelocalproject.com.au & vogue australia

12. Smart förvaring

Maximera utrymmet och håll ditt kök organiserat med smarta förvaringslösningar! Ett välplanerat kök med noggrant uttänkta förvaringsmöjligheter kan göra din matlagningsupplevelse mycket enklare. Många väljer att optimera sin förvaring i köket genom att använda skåp och lådor som är anpassade för specifika ändamål. Integrera utdragbara lådor och hyllor som gör det enkelt att nå och organisera allt från kryddor till köksredskap och större köksmaskiner. Dessa lösningar minimerar röran och gör att allt har sin plats i köket. Överväg även att installera skåp som når ända upp till taket. Detta utnyttjar höjden i ditt kök och ger extra förvaringsmöjligheter för saker som du inte använder dagligen.

Glöm inte bort möjligheten att använda väggar och tomma utrymmen för att hänga köksredskap, knivar och grytlappar. Väggmonterade krokar och stänger kan vara både dekorativa och funktionella och hjälper till att hålla bänkytorna rena.

13. Spotlights för perfekt belysning

För att få till ditt drömkök krävs rätt belysning. Att installera eller byta till snygga spotlights är ett utmärkt val för dig som vill ha mångsidig och praktisk belysning i köket. De ger dig möjlighet att rikta ljuset precis där det behövs, perfekt för arbetsytor där matlagning och förberedelser sker. Med rätt placering av spotlights kan du lyfta fram kökets bästa egenskaper och skapa en hemtrevlig atmosfär.

Denna typ av belysning finns i olika stilar och utföranden, från minimalistiska och diskreta till mer iögonfallande designelement. Oavsett vilken stil du föredrar kan snygga spottar i taket enkelt integreras i både moderna och traditionella kök för att komplettera inredningen.

14. Unik bänkskiva

Om du letar efter ett sätt att ge ditt kök en unik touch kan en utstickande bänkskiva vara lösningen. Bänkskivor som denna nedan, i en så kallad terrazzo-stil där små, färgglada bitar är inbäddade i materialet gör köket personligare. Denna typ av bänkskiva är inte bara vacker att titta på, den är också hållbar och lätt att underhålla vilket gör den idealisk för kök där matlagning och umgänge står i fokus.

Terrazzo-bänkskivor ger dig möjligheten att leka med färger och mönster, vilket kan lyfta ett enklare köksdesign till nya höjder. Du kan välja en bänkskiva som matchar eller kontrasterar med dina köksskåp och golv för att skapa en samlad eller iögonfallande look. Dessutom är terrazzo anpassningsbart, så du kan välja de färgtoner som bäst speglar din personliga stil.

Foto: thecreativeshour/pinterest

15. Golv som gör skillnad

Ett snyggt golv kan verkligen lyfta ett kök, men glöm inte bort att du kan få en mer bekväm vardag genom att installera praktisk golvvärme. Slipp frusna fötter på kalla morgnar och gör ditt hem mer energieffektivt! Med golvvärme blir köket inte bara en plats för matlagning, utan förvandlas till en varm och välkomnande samlingsplats i hemmet. Tänk på att ett proffs ska utföra denna typ av hemrenovering. Våra certifierade elektriker har erfarenhet av olika typer av värmesystem och kan ge dig råd om den bästa lösningen för ditt hem. Ladda ner Done-appen och boka tid för att ta ditt kök till nästa nivå!

Vi hoppas att du har fått massor av köksinspiration och idéer till ditt drömkök. Oavsett om du planerar att göra små förändringar eller en totalrenovering, kan rätt designval och detaljer verkligen lyfta ditt kök. Ta steget och skapa ett kök som passar just din stil och dina behov – möjligheterna är oändliga!

Behöver du hjälp med att installera en ny taklampa, sätta in dimmers, eller koppla in din nya diskmaskin? Vi fixar det! Våra skickliga elektriker och rörmokare är redo att hjälpa dig med alla typer av VVS- och eljobb. Ladda ner appen idag och låt oss hjälpa dig att skapa ditt drömkök. Let's get it Done!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play