Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Guide till kökskran - material, modeller och funktioner

Vill du ge ditt kök ett välförtjänt lyft på ett enkelt sätt? Ett riktigt bra alternativ kan vara att investera i en ny, smart kökskran. Men vad ska man tänka på när man väljer en ny köksblandare? Med så många modeller, material och funktioner på marknaden kan det kännas svårt att veta vilken ände man ska börja leta i. Vi har gjort det enkelt för dig och skrivit ner våra bästa tips och råd inför att du ska köpa en ny kökskran. Läs vidare och få svar på:

 • Vilka vanliga material och finishar det finns på kökskranar
 • Vilka funktioner det finns för köksblandare
 • Steg för steg guide till att installera kökskran
 • Tips på hur du enkelt underhåller och rengör din köksblandare
 • Vilka trender finns det just nu för kökskranar
 • Miljövänliga kranar - vilka funktioner finns det
 • Hur går man tillväga för att jämföra olika kranar
Foto: sigtunseen.com & en.vola.se

Välj rätt material för din kökskran

Klassiskt med rostfritt stål eller krom

Det absolut roligaste när man ska köpa något nytt till sitt kök är att kolla på design och material, eller hur? Börja med att fundera på vilken stil du vill åt. Finns det kanske några andra detaljer i köket som du vill lyfta fram? Det går att göra genom att matcha dina andra köksdetaljer med samma material som på din kökskran. Två populära materialval är rostfritt stål och krom. Rostfritt stål är känt för sin hållbarhet och är ett utmärkt val för de som önskar en robust och underhållsfri kran. Det rostfria stålet ger också en modern känsla till köket med sin släta och blanka yta. Å andra sidan är krom ett annat populärt val, känt för sin spegelblanka finish som ger ett elegant och sofistikerat utseende.

Välj mässing för en unik och snygg touch

Ett annat material som blivit allt mer populärt är mässing. Mässingkranar kan ge en unik och lyxig touch till köket, särskilt när de är borstade för en matt finish. Dessa kranar ser inte bara snygga ut, utan är också hållbara och motståndskraftiga mot korrosion och fläckar.

Foto: nordic-tech.se

Svart köksblandare för ett modernt kök

Vill du åt en mer modern och industriell look i köket? Kranar i svart blir allt mer populära då de sticker ut i ett kök. En svart kran kan vara ett utmärkt sätt att bryta av mot ljusare köksinredningar eller att skapa en stark kontrast i ett redan mörkt kök.

Välj slittåliga material för enklare underhåll

Oavsett vilket material du väljer, är det viktigt att tänka på hur det kommer att samverka med resten av kökets design och stil. Kom ihåg att materialvalet inte bara påverkar kranens utseende, utan också dess funktion och hållbarhet över tid. Genom att välja rätt material för din kökskran kan du säkerställa att den inte bara ser bra ut, utan också fungerar effektivt och håller länge i ditt kök.

Är du redo att välja rätt material för din nya kökskran? När du valt din kran finns Dones certifierade rörmokare här för att hjälpa dig med att installera köksblandare på ett snabbt och snyggt sätt. Kontakta oss för smidig offert direkt i appen!

Funktioner som gör skillnad i kökskranar

Förutom att välja material till din köksblandare bör du tänka på vilka typer av funktioner som du skulle vilja ha. Det finns massor med produkter med olika smarta funktioner som kan förenkla din vardag. Här har vi listat några!

Diskmaskinsavstängning

En populär och praktisk funktion i många moderna kökskranar är diskmaskinsavstängning. Det är en inbyggd mekanism som tillåter dig att enkelt stänga av vattenflödet till diskmaskinen. Det är en smart funktion som är särskilt användbar i situationer där du behöver göra underhåll eller reparationer på din diskmaskin.

Utdragbar slang eller handdusch

En annan funktion att överväga är en utdragbar slang eller handdusch. Funktionen gör det enklare att skölja stora grytor eller rengöra hörn av diskhon som kan vara svåra att nå med en fast kran. Utdragbara kranar är särskilt användbara i stora eller djupa diskhoar och erbjuder ökad flexibilitet och funktionalitet.

Foto: ikea.com

Välj bland olika modeller för kranens pip

När det gäller utformningen av pipen, finns det flera alternativ att välja mellan. Vissa föredrar en hög och svängbar pip som underlättar fyllning av stora kärl, medan andra kan föredra en lägre och mer diskret design. Det är viktigt att tänka på hur du använder din kran i vardagen och välja en pip som passar dina behov.

Minska vattenförbrukningen med smarta funktioner

Många kökskranar kommer också med olika strålmönster, vilket kan vara särskilt användbart för olika köksuppgifter. Vissa modeller erbjuder till och med en så kallad sparmodus, vilket hjälper till att minska vattenförbrukningen utan att kompromissa med prestandan. Detta är inte bara bra för miljön utan kan också hjälpa till att sänka dina vattenkostnader.

Vad är då en sparmodus? Det är en funktion designad för att minska på vattenförbrukningen. Den fungerar genom att begränsa mängden vatten som strömmar genom kranen, vilket leder till en lägre vattenförbrukning utan att påverka kranens grundläggande funktioner på ett negativt sätt. Kranar med sparmodus är särskilt användbara i hushåll som vill minska sin vattenförbrukning av miljömässiga skäl eller för att sänka vattenkostnaderna. Genom att använda en kökskran med sparmodus kan du bidra till en mer hållbar livsstil samtidigt som du sparar pengar på vattenräkningen. Det är en liten förändring som kan ha en stor inverkan på din vattenförbrukning över tid.

Sparmodus kan implementeras på olika sätt, till exempel:

 1. Luftblandare (Aerators): Dessa tillbehör blandar luft med vattnet som strömmar ut ur kranen, vilket skapar en fylligare stråle med mindre vattenanvändning.
 2. Strålbegränsare: Detta är en enhet som begränsar vattenflödet till en förbestämd hastighet, oavsett vattentrycket, vilket effektivt minskar mängden vatten som används.
 3. Sensorbaserade kranar: Några moderna kökskranar är utrustade med rörelsesensorer som automatiskt stänger av vattnet när det inte används, vilket minskar onödig vattenförbrukning.

Steg-för-steg: Så installerar ett proffs din kökskran

När du har valt din perfekta kökskran är nästa steg att få den professionellt installerad av en certifierad rörmokare. Det är viktigt att förstå processen som en kvalificerad vvs-montör går igenom för att se till att din nya kran är korrekt och säkert installerad. Här är en steg-för-steg översikt över hur ett proffs utför installationen:

 1. Förberedelse och säkerhetskontroll: Innan arbetet påbörjas kommer installatören att se till att huvudvattenförsörjningen är avstängd. Detta är ett kritiskt steg för att undvika vattenskador under installationen. Installatören kommer också att granska arbetsområdet för att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme för att utföra arbetet effektivt.
 2. Borttagning av gammal kran: Om det finns en befintlig kran kommer rörmokaren att demontera och avlägsna den. Detta inkluderar att koppla bort alla vattenanslutningar och noggrant ta bort kranen från dess position.
 3. Installera den nya kranen: VVS-montören kommer sedan att positionera din nya kran och säkerställa att den är korrekt monterad. Detta innefattar att fästa kranen i diskbänken eller bänkskivan och ansluta alla nödvändiga vattenledningar.
 4. Kontroll av anslutningar och täthet: När kranen är på plats kommer installatören att kontrollera alla anslutningar för att se till att de är säkra och inte läcker. Detta steg är avgörande för att förebygga framtida problem och förlänga kranens livslängd.
 5. Testning av kranen: Efter att alla anslutningar är säkrade är nästa steg att slå på vattenförsörjningen och testa kranen. Detta inkluderar att kontrollera att vattenflödet är jämnt och att det inte finns några läckor.
 6. Slutlig översyn och rengöring: Slutligen kommer rörmokaren att göra en slutlig översyn av installationen och rengöra arbetsområdet och självklart lämna det snyggt och rent. Du som kund kommer också att få information om hur man använder och underhåller den nya kranen.

Att anlita ett proffs för installationen av din nya kökskran är inte bara bekvämt och smidigt utan det är också en viktig säkerhetsåtgärd. Professionella installatörer har rätt verktyg och kunskap för att garantera att din kran är korrekt och säkert installerad.

Underhåll och skötsel av kökskranar – bevara din investering

Du har din nya kran och den är installerad, men hur underhåller du den på bästa sätt? För att garantera att din kran behåller sin funktion och behåller sitt fina utseende över tid är regelbundet underhåll och riktig skötsel avgörande. Genom att följa dessa enkla skötselråd kan du förlänga livslängden på din kökskran och se till att den fortsätter att fungera effektivt och se bra ut i ditt kök. Regelbundet underhåll är nyckeln till att skydda din investering och behålla kökets hjärta i bästa möjliga skick. Här är några tips för att hålla din kökskran i toppskick, oavsett om den är av krom, rostfritt stål, mässing, eller något annat material.

 1. Regelbunden rengöring: En av de enklaste men viktigaste aspekterna av kranunderhåll är regelbunden rengöring. För kranar i krom och rostfritt stål kan du använda en mjuk trasa och mild tvållösning för att ta bort fingeravtryck och vattenfläckar. För mässing och borstade material bör du undvika starka rengöringsmedel som kan skada ytan.
 2. Undvik slipande rengöringsmedel: Se upp för hård och slipande rengöring! Det kan skada kranens yta. Använd istället en mjuk trasa och undvik skurmedel som kan repa eller matta ner ytan på din kran.
 3. Kontrollera tätningar och anslutningar: Se över kranens tätningar och anslutningar regelbundet för eventuella tecken på slitage eller läckage. Om något verkar vara fel,är det bäst att kontakta ett proffs för att se över vad problemet är och byta ut delar vid behov.
 4. Skydda mot kalkavlagringar: I områden med hårt vatten kan kalkavlagringar bli ett problem. Åtgärda det enkelt med en mild lösning av ättika och vatten! Rengör kranen försiktigt och förhindra uppbyggnaden av kalk.
 5. Använd rätt verktyg för underhåll: Vid behov av åtdragning eller justering av kranen är det viktigt att använda rätt verktyg och följa tillverkarens anvisningar för att undvika skador.
 6. Läs och följ tillverkarens instruktioner: Varje kranmodell och varumärke kommer med specifika skötselråd. Se till att läsa och följa dessa instruktioner för att säkerställa att du tar hand om din kran på rätt sätt.
Foto: bloglovin.com

De senaste trenderna inom kökskranar – modern innovation möter stil

Kökskranar är mer än bara praktiska verktyg i vardagen, de är en central del av kökets design och utseende! Men vilka är de senaste trenderna inom kökskranar? Här utforskar vi några aktuella trender, kika vidare för inspiration!

 1. Smarta kökskranar: Med teknikens framsteg blir smarta kökskranar allt populärare. Dessa högteknologiska kranar kan innehålla funktioner som röststyrning, sensorbaserade on/off-funktioner och till och med temperaturkontrollerade inställningar.
 2. Hållbarhet och miljövänlighet: Köksindustrin har blivit mer miljömedveten. Många tillverkare fokuserar nu på att producera kranar som är energieffektiva och vattensnåla. Dessa miljövänliga kranar hjälper till att minska vattenförbrukningen utan att kompromissa med prestandan!
 3. Utdragbara slangar och handduschar: Flexibiliteten med en utdragbar slang eller handdusch fortsätter att vara en populär funktion. Dessa kranar underlättar rengöring och ger större räckvidd, vilket är särskilt användbart i större kök.
 4. Unika finishar och material: Bortom traditionella krom- och rostfria stålalternativ, ser vi en ökning i populariteten av unika finishar såsom matt svart, borstad mässing och till och med färgglada alternativ. Varför inte våga sig på en kran i kornblått? Dessa kranar blir en central del i köket och ger en personlig och unik känsla.
 5. Minimalistisk design: En trend mot renare, mer strömlinjeformade designformer fortsätter att dominera. Enkla kranar med rena linjer och minimala detaljer passar in i moderna kök och bidrar till en touch av ordning och elegans.
Foto: sightunseen.com

Ekonomiska och miljövänliga kökskranar

I en tid där både ekonomi och miljömedvetenhet spelar en allt större roll i våra liv blir miljövänliga kökskranar ett alltmer eftertraktat val. Dessa kranar är utformade för att inte bara minska vattenförbrukningen och sänka dina kostnader, utan också för att bidra till en mer hållbar livsstil. Låt oss utforska hur dessa kranar fungerar och vilka fördelar de erbjuder.

 1. Vattensnål teknik: En av de viktigaste egenskaperna hos miljövänliga kökskranar är deras förmåga att minska vattenförbrukningen. Genom avancerad teknik som luftblandare och strålbegränsare, kan dessa kranar minska vattenflödet utan att kompromissa med prestandan. Det innebär att du använder mindre vatten när du diskar eller sköljer, vilket är bra både för miljön och din plånbok.
 2. Långsiktiga kostnadsbesparingar: Även om investeringen i en miljövänlig kran kan vara högre initialt, kan besparingarna på vattenräkningen över tid vara betydande. Genom att använda mindre vatten minskar du inte bara dina månatliga kostnader, utan bidrar också till att bevara värdefulla vattenresurser.
 3. Hållbara material: Miljövänliga kranar är ofta tillverkade av hållbara material som rostfritt stål eller återvunnen mässing. Dessa material är inte bara slitstarka och långlivade, utan också återvinningsbara, vilket minskar miljöpåverkan ytterligare.
 4. Giftfria ytbehandlingar: Tillverkare av miljövänliga kranar använder ofta giftfria ytbehandlingar, vilket minskar risken för skadliga utsläpp och kemikalier i hemmet. Detta är särskilt viktigt för familjer som vill skapa en säkrare och hälsosammare hemmiljö.
 5. Energieffektivitet: Vissa miljövänliga kranar är utrustade med funktioner som hjälper till att spara energi, till exempel genom att begränsa mängden varmvatten som används. Detta kan leda till lägre energiförbrukning för uppvärmning av vatten och därmed lägre energikostnader.
 6. Certifieringar och garantier: När du väljer en miljövänlig kran, leta efter produkter som har miljöcertifieringar och långa garantier. Detta garanterar att produkten uppfyller strikta miljöstandarder och erbjuder en hållbar lösning för ditt kök.

Så jämför du olika kökskranar – hitta den bästa för ditt kök

Att välja rätt kökskran kan vara en utmaning med tanke på det breda utbudet av modeller, material och funktioner som finns tillgängliga. Att jämföra olika kökskranar på rätt sätt är nyckeln till att hitta en som inte bara passar ditt köks utseende, utan även uppfyller dina praktiska behov. Här är några saker att ha i åtanke när du jämför olika kökskranar.

 1. Bestäm dina behov och prioriteringar: Innan du börjar jämföra olika kranar, definiera vad du behöver och prioritera dessa behov. Överväg hur du använder kranen dagligen. Behöver du exempelvis en utdragbar sprayfunktion, diskmaskinsavstängning, eller en specifik typ av pip för dina matlagnings- och diskvanor?
 2. Material och finish: Kökskranar kommer i en mängd olika material och finishar, såsom rostfritt stål, krom, mässing, borstad nickel och till och med svart. Varje material har sina egna fördelar och underhållskrav. Välj ett material som matchar ditt köks stil och är hållbart nog för din användning.
 3. Design och estetik: Utseendet på kranen är viktigt eftersom den är en central del av kökets design. Jämför olika stilar och former för att hitta en som kompletterar ditt kök. Tänk på om du föredrar en traditionell eller modern design och hur den kommer att passa med andra element i ditt kök.
 4. Funktioner och teknik: Uppmärksamma de olika funktionerna och tekniska aspekterna av kranarna. Vissa kranar erbjuder avancerade funktioner som temperaturkontrollerade inställningar, rörelsesensorer eller till och med smarta hemintegrationer. Välj funktioner som kommer att göra ditt köksarbete enklare och mer effektivt.
 5. Varumärken och tillverkare: Överväg kända och pålitliga varumärken! Läs recensioner och undersök varumärkets rykte för kundservice och produktgarantier. Läs mer om våra favoritprodukter från VOLA och Tapwell.
 6. Pris och budget: Sätt en budget för din kökskran och jämför priser bland olika modeller och märken. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa när det gäller kvalitet och hållbarhet.
 7. Installation och underhåll: Anlita alltid ett proffs för att se till att installationen sker på ett korrekt och snyggt sätt. Våra certifierade rörmokare finns alltid här och kan hjälpa dig med råd innan du köper din nya köksblandare.
Foto: en.vola.com

Installera kökskran med Done

Har du hittat en bra kökskran? Lås oss på Done installera den åt dig! Vi erbjuder alltid snabb och effektiv service. Våra behöriga rörmokare finns i hela Sverige och kan installera din kökskran för 2 595 kr efter ROT-avdrag. I arbete ingår montering av den kran du valt, samt avmontering och bortforsling av den gamla. I priset ingår alla kostnader för arbete, material, resor och administration. Hur går det till? Jo, du laddar enkelt ner Done-appen, beskriver ditt projekt och får offert direkt i mobilen! Smidigt eller hur? Vad väntar du på, let's get it Done! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play