Alla tjänster
/
Elektriker
/

Hitta rätt elektriker för att dra elkablar och elledningar

Går du i tankarna om att renovera ditt elsystem? Eller har du en skarvsladd som måste fixas? Då har du kommit rätt! I denna guide hittar du all information om att installera elkablar och elledningar i ditt hem. Här kan du få svar på frågor gällande allt från säkerhetsföreskrifter till vilka slags projekt som kräver eldragning. Du får också reda på hur vi på Done kan hjälpa dig när det är dags för ditt projekt! 

Foto: huayinglighting.com

Med Done du se fram emot en problemfri upplevelse när du vill ha hjälp av en elektriker. Vi erbjuder bland annat fastpris och garanterat slutförande inom överenskommen tidsram. Oavsett om du är i behov av hjälp med kabeldragning i vägg eller andra elektriska projekt, kan Done hjälpa dig att hitta kvalificerade elektriker för jobbet. Våra elektriker kan även köpa in produkter till ditt projekt för ett bra pris om du så önskar. Vi förstår att det kan vara utmanande och tidskrävande att leta efter en pålitlig installatör själv. Nu kan du sluta leta! Låt Dones elektriker göra eljobbet åt dig - smidigt, snyggt och enkelt!

Installera elkabel och elledning i ditt hem

När man ska dra en elkabel eller elledningar finns det några saker som är viktiga att hålla reda på. Men du kan vara lugn, det måste inte vara överväldigande. Det viktiga är att förhålla sig till och följa de riktlinjer som fastställts av Elsäkerhetsverket. När man utför någon typ av ändring eller installation som rör el, såsom kabeldragning i en vägg, är säkerheten av högsta prioritet. Både din och din elektrikers säkerhet när arbetet utförs men även senare för att förhindra potentiella elolyckor i framtiden.

Foto: caple.co.uk

Vilka installationer får du göra själv?

Du kanske har hört att du kan utföra enklare elarbeten själv? Ja, det stämmer, men endast under förutsättning att du har rätt kompetens. Att inte ta elarbeten på allvar kan potentiellt vara farligt och leda till olagliga elinstallationer, vilket faktiskt är straffbart. Så ta inga onödiga risker! Lyssna till ditt sunda förnuft och ta alltid det säkra före det osäkra och anlita en certifierad elektriker.

I de flesta projekt som involverar kablar eller elledningar är det klokt att anlita en erfaren och kvalificerad elektriker. På så sätt kan du försäkra dig om att arbetet utförs på ett sätt som garanterar din egen och andras säkerhet. Alla elektriker på Done är även certifierade och utför allt elarbete enligt Elsäkerhetsverkets rekommendationer.

Detta får du göra själv med kablar och elledningar:

 • Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
 • Byta glödlampor
 • Byta lamphållare
 • Montera skarvsladdar
 • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
 • Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
 • Byta befintlig strömbrytare för högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa
 • Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa

Detta ska du inte göra själv med elkablar och elledningar:

 • Förändringar i fasta installationer  
 • Byte av ojordat vägguttag mot jordat 
 • Installation av 230 volt golvvärme och värmekabel
 • Förläggning av kabel i mark.
Foto: Pinterest

Skjut inte upp dina projekt - Get them Done

Även om du kan utföra en hel del elinstallationer själv är det ett arbete som man gärna skjuter upp. Ta hjälp av oss på Done istället och slutför dina projekt! Hos oss finns kunniga elektriker i bland annat Stockholm, men självklart i hela Sverige, som kan avlasta dig och fixar alla typer av eljobb. Oavsett om det gäller professionell installation av elkablar eller av pålitliga laddboxar ser vi alltid till att ditt hem är rätt utrustat med korrekta installationer. Done har certifierade elektriker för dig, ladda ner appen och få kostnadsfri offert direkt i mobilen!

Bra att tänka på vid köp av elkabel

Det finns ett brett sortiment och utbud av produkter när det kommer till att köpa elkablar. Här är några saker att överväga innan ditt köp:

Typ av kabel

Bestäm vilken typ av kabel du behöver, ska den användas utomhus eller inomhus? Det finns olika typer av produkter, ska det vara en kabel till HDMI för att ansluta en TV till en spelkonsoll, en Ethernet-kabel för nätverksanslutning, eller en USB-kabel för att ladda och överföra data till exempel.

Längd på elkabel

Mät avståndet mellan enheterna som du ska ansluta för att få passande längd och pris på kabeln.

Kvalitet och sortiment

Stirra dig inte blind på pris, utan satsa på pålitliga tillverkare och varumärken, kvaliteten på kabeln kan påverka prestanda och hållbarhet.

Anslutningstyp och överföringshastighet

När du köper en kabel ska du såklart se till att du får ett bra pris, se då till att den har passande anslutningstyp för dina enheter och att den uppfyller önskade överföringsstandarder och hastigheter. Kabeln bör också vara ordentligt skärmd för att minimera signalstörningar vid överföring av data eller signaler.

Pris och hållbarhet

Jämför pris mellan återförsäljare och märken, men var försiktig då billigast inte alltid är bäst. Sämre kvalitet genererar ett dyrare pris långsiktigt och ger en lägre prestanda.

Rekommendationer och garanti

Det finns ett stort utbud med elkablar och för att hitta en elkabel med bra pris. Tips är att se över vad andra användare och teknikexperter rekommenderar om du är osäker på viken kabel som är bäst för ditt ändamål. Se även över om kabeln levereras med någon form av garanti.

Snygga installationer med rätt elektriker. Foto: behance.net

Olika varianter av projekt med elkablar och elledningar

Kablar och elledningar utgör grunden för en mängd olika projekt och installationer i våra liv. I följande avsnitt kommer vi att utforska olika typer av projekt där kabeldragning är av avgörande betydelse. Här är några exempel på projekt som kräver kompetens inom elkablar:

Installation av belysning: Vid installation av belysning i hemmet eller på arbetsplatsen är det viktigt med korrekt kabeldragning. Det är detta som säkerställer att belysningen lyser exakt som du vill och skapar en ljus och bekväm atmosfär utifrån dina behov och önskemål. Elkabelns plats och anslutning är nyckeln till att få belysningen att fungera smidigt och effektivt i alla rum och områden

Eluttag och strömbrytare: Vid installation eller ombyggnad är det nödvändigt att dra kablar för att kunna ansluta eluttag och strömbrytare, vilket möjliggör användning av din hemelektronik. 

Renovering av kök eller badrum: Renoveringar av dessa utrymmen innebär ofta att din elkabel måste dras om för att möta moderna behov och standarder. Det kan exempelvis handla om att dra el till tvätt- eller diskmaskin. 

Elvärme och kyla: Installation av eluppvärmning eller kylsystem kräver noggrann dragning av elkablar för att reglera temperaturen. Exempelvis kan detta vara aktuellt vid installation av el element. 

Säkerhetssystem: För installation av säkerhetssystem som övervakningskameror och brandlarm behövs rätt kompetens inom kablar. 

Installera spishäll? Enkelt fixat med Done. Foto: nordiskakok.se

Certifiering och auktorisering

Våra elektriker är noga utvalda och uppfyller våra kvalifikations- och erfarenhetskrav. Vi på Done kräver att alla elektriker och elfirmor som ingår i vårt nätverk har de nödvändiga licenserna och certifikaten som krävs för att utföra elarbete enligt lokala och nationella föreskrifter. De förväntas också ha omfattande erfarenhet inom elektrisk installation och underhåll samt vara väl förtrogna med branschstandarder och bästa praxis.

Våra elektriker är också auktoriserade hos Elsäkerhetsverket och följer självklart de senaste riktlinjerna och standarderna inom elbranschen. Det gör så att du alltid erbjuds professionell och pålitlig service som du kan lita på. Oroa dig inte för att välja kvalificerade elektriker –  Done har redan gjort det åt dig och är dedikerade till att göra din upplevelse så enkel och problemfri som möjligt.  

Elarbete som är täckt av vår försäkring 

Alla elektriker från Done är ansvarsförsäkrade. Det innebär att du som kund kan vara helt trygg med att ditt projekt är försäkrat och att du skyddas mot eventuella olyckor, skador eller dolda fel som kan uppstå under installationen.

Ansvarsförsäkringen är utformad för att täcka de mest oväntade situationerna, vilket ger dig som kund extra säkerhet och frid i sinnet. Om något skulle gå fel under arbetets gång och orsaka skador eller problem, så är du inte ensam i att hantera det. Våra kvalificerade elektriker har den nödvändiga kompetensen och försäkringsskyddet för att ta itu med eventuella utmaningar som kan uppstå under installationen.

Tänk på Done som din pålitliga partner som arbetar för att se till att allt går smidigt och enligt plan. När projektet är avslutat kan du luta dig tillbaka med vetskapen att arbetet är utfört av ett proffs. Du behöver inte vara orolig över några otrevliga överraskningar eller merkostnader. På Done strävar vi efter att göra din upplevelse så problemfri som möjligt och låter dig fokusera på annat medan vi tar hand om resten.

Foto: dekeyzer.be

Behöver du hjälp med att dra elkablar och elledningar? - Done

Behöver du professionell hjälp med att dra kablar och elledningar? Done löser det! Hos oss hittar du certifierade elektriker som granskats i vår 9-stegs kvalitetskontroll. 

Med Done-appen är en erfaren och pålitlig elektriker nära dig bara en enkel knapptryckning bort! Så här går det till: 

 1. Ladda ner Done-appen: Börja med att ladda ner Done-appen till din smartphone. Den finns tillgänglig för både iOS och Android.
 2. Berätta om ditt projekt: Öppna appen och beskriv vad för slags arbete eller installation som du behöver hjälp med, som exempelvis att dra elkablar eller installera elledningar. 
 3. Ditt projekt skickas ut: När du har beskrivit vad du behöver hjälp med skickas projektet ut till erfarna elektriker i ditt område som är redo att hjälpa dig.
 4. Få gratis offert: Inom kort kommer du att få en kostnadsfri offert från den elektriker du blivit matchad med.  
 5. Boka tid med din elektriker: När du har hittat en elektriker för ditt jobb, bokar du enkelt dem via appen. Du kan välja tid och datum som passar dig bäst.

Det har aldrig varit enklare att få professionell hjälp med ditt elarbete. Så varför vänta? Ladda ner Done-appen och ta det första steget mot att få ditt projekt gjort på ett smidigt och tillförlitligt sätt. Tryck på knappen "Få gratis offert" och upplev bekvämligheten med Done redan idag!  

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play