Byta elcentral
Alla tjänster
/
/
Byta elcentral

Byta elcentral

fr 2 750 kr efter ROT

Moderna elcentraler är mer tillförlitliga och minskar risken för elstörningar och kortslutningar. Våra kunniga elektriker kan hjälpa dig att installera en ny elcentral som passar dina behov och säkerställa att allt är korrekt installerat och säkert. Boka en tid idag för att börja dra nytta av fördelarna med en modern elcentral!

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta elcentral på ett säkert sätt

Visst vill vi alla ha ett säkert och väl fungerande hem? Hemmets elcentral är hjärtat för all elektricitet, därför är det väldigt viktigt att den fungerar på bästa sätt. Det är nödvändigt att ha en väl fungerande elcentral så att hemmet kan fungera optimalt. Om den inte fungerar som den ska eller är gammal och behöver uppdateras så är det läge att byta elcentral. 

Här vägleder vi dig igenom hur man vet när det är dags att byta elcentral. När du byter till eller installerar en ny elcentral får du inte utföra installationen på egen hand. Det vill säga att om du har gamla proppskåp i hemmet och vill byta till en ny behöver du anlita en behörig elektriker för att utföra jobbet. Det beror på att arbetet är komplext och en fast installation som vid minsta fel kan innebära en stor brandrisk och fara.

Men vad är egentligen en elcentral och hur vet man när det är dags att byta den? Hur gör man och vad brukar det kosta? Inga problem! Vi på Done Services guidar dig igenom allt du behöver veta. 

Vi hjälper dig att komma i kontakt med våra elektriker! Genom ett enkelt och smidigt videosamtal via vår Done-app kan vi ge dig ett prisförslag och komma igång så snabbt som möjligt!

Vad kostar det att byta elcentral?

Att byta till en ny elcentral ger en ökad säkerhet för dig och dina nära och kära i ditt hem. En modern elcentral har som sagt fler funktioner så som exempelvis en jordfelsbrytare. De har även smidigare sätt att kunna slå tillbaka strömmen på när säkringen har gått.

Vid byte till en elcentral med jordfelsbrytare finns det olika faktorer som påverkar slutpriset.

  • Ditt nuvarande elsystem
  • Bostadens yta och storlek
  • Elektrikerns pris

Här nedan har vi listat generella prisexempel för enbart arbetskostnaden vid byte av en elcentral. För att kunna ge en exakt offert med materialkostnad och resekostnad kan du boka ett gratis videosamtal idag!

  • Liten elcentral för en lägenhet upp till 4 rum - 2750 kr efter rot
  • Mellanstor elcentral för en stor lägenhet eller en liten villa - 4400 kr efter rot
  • Stor elcentral för en Villa - 6600 kr efter rot

Generellt sätt brukar kostnaden ligga på mellan 3000-15000 kr. Om elen behöver justeras i hela huset kan kostnaden bli upp emot 50.000 kr.

Du kan också minska priset med hjälp av rot-avdraget. Då kan du minska priset på arbetskostnaden med 30 %. Läs mer i vårt blogginlägg om ROT om hur du kan ta hjälp av rotavdraget när du anlitar en certifierad elektriker hos oss.

När man ska byta elcentral ska den alltid installeras av en behörig elektriker. Vi på Done hjälper dig att på ett snabbt och smidigt sätt komma i kontakt med en elektriker. Genom ett videosamtal via vår Done-app kan du på ett enkelt sätt få de råd och den hjälp du behöver. Då kan vi även ge dig en offert med ett exakt pris för vad det kostar för just dig att byta elcentral.

Vad är en elcentral?

Elcentralen är hemmets elektriska hjärta. Det brukar även kallas för ett proppskåp eller ett säkringsskåp. Det är centrum för all den elektricitet som du har i ditt hem. Den brukar vanligtvis sitta i fastighetens hall och det är där all elektricitet kommer in till bostaden. 

Enkelt förklarat kan man säga att elcentralen är ett skåp med säkringar som fördelar den inkommande strömmen till bostadens alla ställen. Hemmet brukar vara uppdelat i olika säkringar för olika delar av huset. Det innebär att om det skulle uppstå ett elfel så är det enbart den säkringen som slår ut och inte hela huset som blir strömlöst. 

Det är en viktig funktion som gör att den stänger av strömmen om den känner av något fel med elen i hemmet. Därför är det alltid en bra idé att kolla upp och byta ut gamla proppskåp mot en ny modern elcentral då det ökar säkerheten och minskar brandrisken. 

Man brukar säga att det finns två olika sorters elcentraler. Ett äldre proppskåp med keramiska proppar eller en mer modern elcentral eller säkringsskåp som har automatsäkringar. 

Skillnaden är att de keramiska propparna utlöses snabbare, men de behöver bytas ut mot en helt ny till din befintliga elcentral för att kunna fungera igen. Nackdelen är att om man inte hittar felet så kommer propparna fortsätta att slå av och man kan få byta många proppar innan man hittar problemet. I jämförelse är de nyare automatsäkringarna mycket smidigare. De är som små kontakter som man bara fäller upp igen när strömmen slagits av och det har uppkommit ett fel.

Hur vet du när det är dags att byta elcentral?

Är du osäker på om du ska byta elcentral i ditt hem eller inte? Vi kan hjälpa dig och ge dig rådgivning om ditt proppskåp behöver bytas ut. Många undrar också när man måste byta elcentralen?

Generellt brukar man säga att det är bra att byta elcentral efter 30-50 år. Det finns även andra faktorer som påverkar. Om fel uppkommer ofta, till exempel att strömmen slår av varje gång du sätter på tvättmaskinen så kan det vara en indikator på att det är dags att byta elcentral för att den ska kunna fungera optimalt. 

Om ditt proppskåp är äldre är det heller inte anpassat till att kunna ha en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytare räddar liv då det är ett komplement till dina säkringar och bryter strömmen snabbt vid jordfel. Det gör att du på ett säkrare sätt kan undvika personskador.

Om du har ett äldre proppskåp med gamla säkringar kan det vara en bra idé att kolla om den fungerar som den ska eller om det möjligtvis finns ett behov av att byta elcentral. 

Det finns många fördelar med att byta till de nyare systemen. De är mer pålitliga och säkrare. De nya moderna elcentralerna reagerar betydligt snabbare och slår av strömmen blixtsnabbt vid ett elfel. Det gör att olycksrisken minskar betydligt. De är också mer lätthanterliga och ger en ökad flexibilitet med fler funktioner som till exempel normkapsling. 

Andra fördelar med att låta en behörig elektriker byta elcentral till en ny är att de tar mindre plats genom sin kompakta design. Den har också ofta en snyggare modernare design vilket kan bli finare till hemmets övriga inredning. Vissa hemförsäkringar erbjuder även en rabatt om du har ett nyare elsystem då det medför minskad risk för elolyckor. 

Kom ihåg - det är bara den behöriga elektrikern som kan installera eller byta elcentral i ditt hem! 

Behöver du hjälp med att byta en elcentral? Done.

Vi hjälper dig att få jobbet gjort! Genom vår innovativa app gör vi processen enkel för dig från början till slut. Vi hjälper dig att hitta en behörig elektriker nära dig som kan byta din elcentral på ett säkert sätt. Om du är osäker så kan vi även hjälpa dig att kolla befintligt skick på din elcentral och göra en bedömning åt dig.

Genom att enkelt välja Stockholm, Göteborg, Malmö eller närmaste stad som du befinner dig i kan vi ge dig bästa möjliga service. Tryck sedan vidare på elektriker och boka ett videosamtal. Då kan vi schemalägga ett samtal som är anpassat efter dig och din vardag. Efter videosamtalet kan vi ge dig en offert efter dina önskemål och projekt. 

Allting sker smidigt via vår Done-app. Allt från videosamtal, offerter, betalningar och kommunikation. Allt för att göra processen så smidigt som möjligt för både dig och hantverkaren. Det ska vara lätt att få jobb Done! Vänta inte längre - Be om en gratis offert idag!