Alla tjänster
/
Elektriker
/

Behöver du anlita en behörig elektriker?

Är du i behov av att anlita en elinstallatör? Här får du reda på varför det är viktigt att ta hjälp av en behörig elektriker och vilken typ av utbildning och certifiering de innehar. Läs vidare för att få all information du behöver för dina elinstallationer.

Foto: Pinterest/ 4myhome.se & Nordic Nest

Vad gör en elektriker behörig?

För att en elektriker ska kunna kalla sig behörig finns det vissa krav. Man behöver genomgå en utbildning och få certifiering för att utföra elinstallationer i enlighet med Elsäkerhetsverkets regler och standarder. Det är viktigt att anlita en elinstallatör med rätt behörighet och auktorisering när det kommer till elinstallationer i byggnader och bostäder. Vill du läsa mer om vad som krävs för att få auktorisation och behörighet inom yrket - vi ger dig svaren här!

Olika typer av auktorisering

Det finns olika typer av auktorisering:

 • Fullständig Auktorisation (A): Omfattar alla typer av elinstallationsarbeten
 • Lågspänningsauktorisation (AL): Certifiering för elinstallationer upp till 1000V
 • Begränsad Auktorisation (B): Gäller arbeten på lågspänningsanläggningar, men är begränsat till arbete i befintlig gruppledning

Tidigare behörighetstyper har omvandlats till de tre ovanstående. Vad som tidigare kallats Allmän Behörighet Lågspänning (ABL) är nu AL - Auktorisering för Lågspänning.

Utbildningar inom ABL

Men, hur blir man elektriker? För att få behörighet och rätt auktorisation måste man först och främst genomgå en godkänd utvildning som tar cirka två år. Under utbildningen lär sig eleverna allt från grundläggande elektrisk teori till praktiska färdigheter för att utföra elinstallationsarbeten. Utbildningen inkluderar också regler och standarder som måste följas för att säkerställa elsäkerheten.

Foto: Pinterest/ tlcinteriors.com.au & justdesign.se

Ansök om auktorisation - Elsäkerhetsverket

Efter att utbildningen är avslutad måste de blivande elinstallatörerna ansöka om auktorisation hos Elsäkerhetsverket. Auktorisationen är ett certifikat som bekräftas att de har rätt kompetens och behörighet att utföra elinstallationer i enlighet med de nationella kraven. Denna allmänna behörighet innebär bland annat att man kan arbeta med elinstallationer i byggnader, anläggningar för produktion och överföring samt industriella anläggningar.

Starta eget eller arbeta på större elföretag

När man har en godkänd utbildning inom allmän behörighet och blivit auktoriserad elinstallatör hos Elsäkerhetsverket finns det flera vägar att gå. Här listar några typer av arbete som du kan jobba med:

 • Installera elsystem: Planera, installera och underhålla elsystem i bostäder, kommersiella byggnader samt industriella anläggningar.
 • Felsöka och reparera: Åtgärda elektriska problem och fel i elutrustningar och installationer.
 • Datateknik och automatisering: Specialisera sig inom datanätverk, automation och smarta hem lösningar.
 • Starta eget: med ett eget elföretag kan du ta på dig olika projekt inom branschen.

Produktion och överföring inom elinstallationsföretag

Produktion av elektricitet innebär att generera elektrisk energi från olika källor som kraftverk, vindturbiner och solcellsanläggningar. Inom detta område arbetar man främst inom anläggningar för produktion där el genereras.

Överföring av elektricitet involverar transporten av el från produktionsanläggningar till användningsplatser genom ett komplicerat elnätverk av ledningar och transformatorstationer. Specialister fokuserar på installation, underhåll och reparation av detta nätverk för att säkerställa säker och effektiv överföring till hem, företag och industrianläggningar.

Vilken typ av elinstallationer kan en behörig elektriker hjälpa dig med?

Foto: IKEA

En behörig elektriker kan hjälpa dig med en mängd olika elinstallationer som kräver specialkunskap och erfarenhet. Här är några exempel på elinstallationer som du bör överlåta till ett proffs:

 • Installation av elsystem i nybyggnationer och renoveringar.
 • Felsökning och reparation av elsystem.
 • Installation av belysningssystem såsom att byta spotlights eller installera dimmer.
 • Installation och underhåll av säkerhets- och övervakningssystem.
 • Installation av diskmaskin och tvättmaskin.
 • Uppgradering och installation av elpaneler och elcentraler.
 • Installation av uttag och strömbrytare.
 • Jordfelsbrytare och överspänningsskydd.

Utför elbesiktning hemma med en behörig elektriker

En elbesiktning är en viktig åtgärd för att säkerställa elsäkerheten i ditt hem. Genom att regelbundet låta en behörig elektriker utföra en elbesiktning kan du identifiera potentiella problem och undvika risker som kan leda till bränder eller problem med elanläggningen hemma.

Hur går en elbesiktning till?

Under en elbesiktning granskar och testar en behörig elinstallatör hela elsystemet i ditt hem. Det inkluderar elpaneler, ledningar, uttag, belysning och andra elektriska komponenter.

Skulle några brister eller problem upptäckas kan elinstallatören rekommendera de åtgärder du bör ta för att lösa dem. Det kan innebära reparationer, uppgraderingar eller byte av utrustning.

Om du behöver anlita en auktoriserad elinstallatör kan du vända dig till Done. Våra behöriga elektriker kan utföra en elbesiktning i ditt hem. Använd Done-appen för att enkelt hitta elektriker med rätt kompetens och erfarenhet för att säkerställa elsäkerheten i ditt hem.

Hur hittar du en behörig elektriker i din hemstad?

Att hitta en auktoriserad elinstallatör i din hemstad är avgörande när du behöver hjälp med elinstallationstjänster. Done har behöriga elinstallatörer i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt i större delen av Sverige. Genom att använda Done-appen kan du vara säker på att våra elinstallatörer är behöriga och certifierade. Samtliga elektriker från Done har gått igenom en noggrann kvalitetskontroll och är kvalificerade för att utföra elinstallationer i enlighet med gällande regler och standarder.

Hitta en behörig elektriker hos Done

Done erbjuder en sömlös upplevelse för att hitta och boka elinstallatörer med auktorisation i din stad. I vår app kan du enkelt få offert i mobilen och du hittar de tjänster du behöver hjälp med i din stad. Vi garanterar elinstallationstjänster som möter dina behov och försäkrar att allt arbete utförs effektivt och på rätt sätt.

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play