Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Microcement - Allt du behöver veta

Går du i tankar om att renovera och letar efter ett prisvärt sätt att förvandla ditt hem? Då är microcement den perfekta lösningen för dig. I den här guiden kan du läsa allt om det trendiga materialet och varför microcement är det ultimata, tidseffektiva alternativet.

Microcement vägg badrum
Foto: Behance.net

Vad är microcement?

Microcement är en cementblandning som kan användas för många olika ändamål runt om i hemmet, från vägg- och golvbeläggningar till bänkskivor och mycket mer. Materialet är lätt att rengöra, kräver minimalt underhåll och finns i en rad olika färger och ytbehandlingar som passar till flera olika stilar. Resultatet är en elegant och minimalistiskt finish.

Microcement appliceras i flera tunna skikt på två till tre millimeter och passar på flera olika ytor för en snabb, modern och prisvärd renovering. Eftersom microcement kan appliceras direkt på de flesta material så behöver man inte bygga upp önskad renovering från grunden, vilket gör att man både sparar tid och pengar. Man kan däremot inte applicera microcement på trä, då det finns en risk att det spricker.

Hur kan jag renovera med microcement?

Förvandla ditt hem med ett prisvärt alternativ. Med microcement kan du renovera allt från vägg- och golvbeläggningar till tak, bänkskivor och möbler. Det allra populäraste är att applicera microcement där man önskar en betongyta. Här kan du låta din kreativitet flöda och klä in allt från trappan till matbordet, eller varför inte badkaret?

Materialet är speciellt populärt för badrumsrenoveringar. För att renovera badrummet med microcement så ska det gamla tät- eller ytskiktet inte ha skador. Om tätskiktet är godkänt är det fritt fram att applicera microcementet över önskad yta utan att behöva riva ut exempelvis gammalt kakel och bygga upp det på nytt. Microcement är dessutom ett alltmer populärt alternativ till kakel i våtutrymmen som badrum, då den är vattentät, slitstarkt, halksäker och minskar risken för fuktskador.

Microcement badrum
Foto: Designcement.se

En intervju med Microcement Design 

Vi tog ett snack med Microcement Design, då vi diskuterat allt om det populära materialet. Ta reda på mer om fördelar, nackdelar, genomsnittspris och hur processen går till nedan!

Visste du att man kan spara hela 60% av kostnaden med microcement istället för att riva ner och starta om ett projekt från grunden? En badrumsrenovering ligger i snitt på 250 000 kr, medans du med microcement kan renovera badrummet för ett maxpris på 40 000 kr.
Att man sparar pengar på att renovera med microcement är en av flera anledningar till att materialet ökat i popularitet och varför vi älskar det!
Här har Microcement Design radat upp ytterligare 5 fördelar:

  • Behåller tätskiktet
  • Inga fogar
  • Lätt att rengöra
  • Unik betongyta
  • 100% vattentätt

Men trots alla dessa fördelar är det bra att veta att microcement är ett väldigt känsligt material i början, och att man bör behandla det med försiktighet. Det kan inte appliceras direkt på trä då materialet spricker, och om underlaget spricker gäller inte garanti.
Värt att notera! Va extra försiktig med vätskor som exempelvis olja och rödvin som kan suga sig fast i materialet. Om olyckan är inne - se till att ta bort vätskan så snabbt som möjligt för att undvika permanenta fläckar.

Microcement stänkskydd kök
Foto: Microcementdesign.se

Hur går processen till?

Microcement Design tog oss igenom en steg för steg guide på hur processen går till när man jobbar med microcement. Allt som allt tar processen runt 10-14 dagar max, men det går att beträda microcement dagen efter med försiktighet (duschar efter 3 dagar som tidigast). En total härdning sker efter 7 dagar.

Steg för steg:

  1. Konsolidator - På en ren och torr yta, applicera ett lager konsolidator och låt torka i 30 min. Spackla sedan fogar med Fino och låt torka i 1-2 timmar. 
  2. Slipa och Konsolidator - Slipa Finon och applicera ett till lager konsolidator. Låt torka i 30 min.
  3. Glasfibernät och Microcement Base - Applicera glasfibernät och ett första lager av microcement över ytan, torka i 2-3 timmar och slipa. Applicera sedan ett andra lager av Microcement Base, låt torka i ytterligare 2-3 timmar och slipa.
  4. Microcement Fino - Applicera ett tunt lager, låt torka i 2-3 timmar och slipa. Upprepa och applicera ett andra och sista lager av Microcement Fino, låt torka i ytterligare 2-3 timmar och slipa. Rengör sedan ytan fri från damm innan nästa steg.
  5. Prima och lacka - Applicera ett lager av primer och låt torka i 1-2 timmar. Applicera sedan ett lager lack och låt torka i 3-4 timmar innan applicering av ett andra och sista lager lack och låt torka. Klart!

Vad kostar microcement?

Nedan listas en prisintervall på microcement renoveringar, baserat på ett genomsnittspris efter ROT.

Renovera minibadrum (4-5 kvm): 10 000 kr

Renovera litet badrum (16-18 kvm): 20 000 - 25 000 kr efter ROT

Väggar och golv: 25 000 - 45 000 kr efter ROT *Köksgolv är ca 100-200 kr billigare per kvm än badrumsgolv

Stänkskydd kök (6-7 kvm): 17 600 kr efter ROT

Renoverar du badrummet? Vi installerar allt för VVS - Done

Är du i full gång med ett microcement-projekt? Under tiden du förvandlar ditt hem, tänk på att Done är här för att ta hand om dina VVS-behov. Från installation av en ny tvättmaskin, byte av toalettstol till att installera en snygg kommod med tvättställ - våra certifierade rörmokare finns redo att hjälpa till. Vi har inte bara experter i storstäder som Stockholm och Göteborg, utan vår service finns tillgänglig över hela Sverige. När du uppgraderar ditt hem, låt oss på Done sköta dina VVS-installationer - ladda ner appen och få offert direkt!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play