Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Installera en tvättmaskin och förenkla din vardag

Tröttnat på dåliga tvättider i föreningens smutsiga tvättlokal? Funderar du på att installera egen tvättmaskin? Vi som bor i lägenhet kan alla känna igen oss i den jobbiga känsla som kommer med en gemensam tvättstuga. 

Tvättstugor eller tvättmaskin, det är frågan! När du väl har installerat din nya tvättmaskin kommer du aldrig att ångra det beslutet. Det kommer både underlätta i vardagen och spara mycket tid. Du kan även tvätta precis när du vill och behöver inte ta hänsyn till andra hushåll. 

En egen tvättmaskin underlättar inte bara i vardagen, den höjer även värdet på bostaden när det är dags för försäljning. Just därför väljer många bostadsägare att installera en egen i sin lägenhet.

När du bestämt dig för att installera en tvättmaskin i lägenheten så blir nästa fundering - vart får maskinen plats? Och kan den installeras var som helst i lägenheten? På den här sidan kommer vi att gå igenom vilka utrymmen i lägenheten som är lämpliga för en tvättmaskin och vad du behöver tänka på inför en installation. 

Om du bestämmer dig för att det är dags att installera en tvättmaskin i din lägenhet så hjälper vi dig självklart vidare även med det. Hos Done kan du smidigt boka ett videosamtal med en certifierad rörmokare i Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro eller Umeå för en gratis offert på en installation av tvättmaskin.

Kan jag installera en tvättmaskin vart jag vill?

Det vanligaste och kanske mest självklara valet är att installera tvättmaskinen i badrummet. Får du plats med en i ditt badrum är det absolut att föredra. Det skulle våra hantverkare med säkerhet skriva under på! 

Om ditt badrum är förberett för en installation är det mycket enkelt att koppla in den. Det måste finnas ett jordat eluttag, en lättåtkomlig golvbrunn samt att vatten och avlopp är inkopplat. 

Att installera tvättmaskin i små badrum kan vara svårt. Ett annat alternativ kan då vara att installera en tvättmaskin under handfatet eller en inbyggd/kommod tvättmaskin. Det är bra möjligheter för att kunna utnyttja hela ytan i ett litet badrum.

Foto: kvarnbacken.se

Installera tvättmaskin: anlita en rörmokare

Trots att det kan verka enkelt är det alltid bra att anlita en rörmokare för att säkerställa att installationen blir fackmannamässigt gjord. En installation som inte är fackmannamässigt gjord innebär nämligen att din hemförsäkring inte täcker en eventuell vattenläcka eller liknande.

Är ditt badrum inte förberett för tvättmaskin är det ännu viktigare att du tar hjälp av ett proffs. En felaktig installation kan nämligen leda till stora konsekvenser. Exempelvis kan hela maskinen bli strömförande om jordningen inte är korrekt ansluten. Vatten och el är en farlig kombo, därför är det inte tillåtet att som privatperson själv hantera elinstallationer i badrum.

Krav vid installation av tvättmaskin

Ett nyckelkrav från Säker Vatten var länge att en installation av tvättmaskin endast fick ske i utrymmen där golvbrunnen finns. Sedan 2016 är det dock andra regler som gäller. Idag krävs det att en vattenfelsbrytare installeras. Det har gjort att många försäkringsbolag har detta som ett krav idag. En vattenfelsbrytare känner av ifall det läcker vatten från rören och stänger då automatiskt av vattentillförseln. På så sätt kan en vattenfelsbrytare minska risken för läckage.

installera tvattmaskin i garderob
Foto: houzz.se

Installera tvättmaskin på andra platser

Om du inte får plats med en tvättmaskin i badrummet finns det andra lämpliga platser att placera maskinen på. Vissa väljer att lösa det genom att installera en tvätt- och torkpelare i ett garderobsutrymme. Viktigt att veta är att en sådan installation av tvättmaskin sällan bara är att göra. Det finns nämligen en mängd olika faktorer som behöver tas hänsyn till för att det ska vara tillåtet.

Vill du installera inbyggda tvättmaskiner i ett garderobsutrymme finns dock ett flertal ytterligare aspekter att ha i åtanke. Ett exempel är att utrymmet måste ligga i nära anslutning till ditt badrum för att vatten och avlopp ska vara tillgängligt. Däremot kan du inte bryta igenom tätskiktet i badrumsväggen hur som helst. Det krävs ett noggrant arbete för att säkerställa att ett eventuellt läckage inte riskerar att lämna vattenskador efter sig. 

Ja, som du säkert förstår vid det här laget så kan det bli en dyr historia att installera tvättmaskin och torktumlare i garderoben. Ofta krävs en mindre renovering för att installationen ska bli korrekt utförd. Har man möjlighet att göra detta brukar dock resultatet vara väl värt mödan!

Installation av tvättmaskin i kök: el, vatten och avlopp

Som tur är finns det lösningar som är betydligt smidigare och billigare än så. En sådan lösning är att installera maskinen i köket. För dig som nu tänker att en tvättmaskin inte passar in rent stilmässigt i ditt kök kommer här ett tips - göm maskinen bakom en kökslucka! På så sätt förenklar du vardagslivet utan att kompromissa med inredningen.

Anledningen till varför installation av tvättmaskin i kök är ett bättre alternativ är för att du där med säkerhet har tillgång till vatten och avlopp i och med att det redan finns en golvbrunn eller sink placerad där. Kanske planerar du även att installera diskmaskin? Då kan du ta hjälp av en rörmokare som kan hjälpa dig att slå två flugor i en smäll!

För att en tvättmaskin ska få installeras i köket behöver det finnas en golvbrunn och ett vattenlarm. Om detta inte finns är en vattenfelsbrytare ett bra alternativ. Ett ytterligare krav är att golvet som tvättmaskinen står på är vattentåligt. Har du exempelvis parkettgolv i köket kan en våtrumsmatta behöva läggas på den yta där maskinen ska stå.

Det finns många smarta lösningar för att kunna installera tvättmaskin i hyresrätt eller i bostaden, det behöver inte vara så krångligt. Fundera på vart det passar i just ditt hem och hur du skulle kunna lösa det på det smidigaste sättet. Låt oss på Done hjälpa dig med allt från rådgivning till att jobbet är utfört och be om en gratis offert idag!

installera tvattmaskin i koket
Foto: limaonagua.com.br

Gör-det-själv typen

Har du redan en tvättmaskin installerad i din lägenhet som gått sönder? Då är ett byte ofta att föredra framför att försöka sig på att laga den. Reparationer blir ofta dyrare och mer tidskrävande än ett smidigt byte. Om allting är förberett för tvättmaskinen kan du koppla in den själv. Det vill säga att det redan finns el, vatten och avlopp. 

Om det däremot behövs nya eluttag eller om du behöver koppla in vatten så behöver behöriga hantverkare hjälpa till att ansluta tvättmaskinen. Det innebär att du då alltså inte får koppla in den själv. 

Vill du ha hjälp att avmontera din gamla tvättmaskin och installera en ny maskin? Inga problem! Vi hjälper dig med allt från att förbereda för att sätta in maskinen till att installera den. I Done-appen kan du smidigt klicka hem en rörmokare för byte till fast pris.

Att installera tvättmaskin kostar 2 895 kr och då ingår arbete, material, start- & resekostnad samt admin.

Önskas bortforsling av den gamla tvättmaskinen? Meddela rörmokaren, så hjälper våra hantverkare självklart till även med det! Då tillkommer en kostnad på 450 kr.

Ibland är det bäst att låta proffsen ta över

Har du ingen tvättmaskin installerad sedan tidigare eller vill du installera tvättmaskinen på en annan plats än där den tidigare stått? Då är det möjligt att du behöver förbereda för el, vatten och avlopp. Vid installation av vägguttag behöver du ta hjälp av en certifierad elektriker som kan hjälpa dig med att dra el till tvättmaskinen. En fast installation får enbart utföras av en behörig elektriker!

Våra duktiga elektriker i Stockholm, Malmö, Göteborg och flera andra städer i Sverige hjälper dig gärna att installera ett vägguttag för att du ska kunna sätta in en tvättmaskin i ditt hem. En vardag som rullar vill vi ju alla ha, eller hur?

Våra olika hantverkare kan hjälpa dig med all din montering av tvättmaskinen. Behöver du dra vatten eller installera en golvbrunn? Inga problem! Vi hjälper dig med allting från rådgivning om var tvättmaskinen står bäst till att dra avlopp eller jordat eluttag.. Allt för att underlätta för dig!

Boka en installation av tvättmaskin idag och spara både tid och pengar men framför allt svett och tårar! Gör processen smidig och enkel och få jobbet Done!

Behöver du hjälp med att installera en tvättmaskin? Done.

Ska du installera tvättmaskin? Vill du ha en tvättmaskin under handfatet? Vill du ha en inbyggd eller kanske en till köket eller badrummet? Vi gör det enkelt för dig och erbjuder dig ett smidigt och effektivt sätt att få hjälp! 

Genom några enkla klick i vår innovativa Done-app kan du hitta en hantverkare i just din stad. Vi har hantverkare i Stockholm, Malmö och Göteborg och i många andra städer runt om i hela Sverige. Genom att klicka i vart du behöver hjälp och vilka hantverkare du behöver hjälp av kan vi leda dig genom hela processen. Sedan kan du boka ett videosamtal via appen och få en gratis offert redan samma dag!

Vanliga frågor

Vad kostar det att få en tvättmaskin installerad?

Att ansluta en tvättmaskin ska göras på ett säkert sätt. Om du behöver hjälp kan du anlita en certifierad rörmokare från Done för 2 895 kr. Då ingår arbete, material, start- och resekostnad samt admin. Du får rådgivning samtidigt som du kan vara trygg med att jobbet utförs på ett professionellt sätt. Efter det kan du börja tvätta och njuta av en bekymmersfri vardag.

Hur kopplar man in tvättmaskinen till el?

För att koppla in en tvättmaskin till elnätet behöver du först kontrollera att du har ett jordat eluttag där du ska ha tvättmaskinen, minst 60 cm från dusch, och att maskinen har rätt typ av kontakt. Du bör använda en jordad kontakt och en kabel av lämplig tjocklek. Om det inte finns ett uttag för stickpropp ska istället en fast installation ske, detta behöver göras av en auktoriserad elektriker. Sätt på maskinen och kontrollera att den fungerar som den ska. Kontakta en elektriker om du är osäker.

Får man koppla in en tvättmaskin själv?

Det är möjligt att koppla in en tvättmaskin själv om man har grundläggande kunskaper om VVS-arbeten och följer tillverkarens instruktioner. Samt om det finns ett jordat uttag där du ska installera tvättmaskinen. Men det är viktigt att vara medveten om de risker som är involverade, till exempel risken för läckage. Anlita en Säker Vatten-legitimerad rörmokare i din stad via Dones app och få en gratis offert.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play