Allt du behöver veta inför installation av tvättmaskin

Tröttnat på dåliga tvättider i föreningens smutsiga tvättlokal? Vi lägenhetsbor kan alla känna igen oss i den pina som kommer med gemensam tvättstuga.

Just därför väljer många lägenhetsägare att installera en egen maskin i sin lägenhet. En egen tvättmaskin underlättar inte bara i vardagen, den höjer även värdet på bostaden när tid för försäljning är kommen. 

När du bestämt dig för att installera en tvättmaskin i lägenheten så blir nästa fundering - var får maskinen plats? Och kan en tvättmaskin installeras var som helst i lägenheten? I det här inlägget kommer vi att bena ut vilka utrymmen i lägenheten som är lämpliga för en tvättmaskin och vad du behöver tänka på inför en installation.

tvattmaskin i badrum
Foto: kvarnbacken.se

Installera tvättmaskin i badrum

Det vanligaste och kanske mest självklara valet är att installera tvättmaskinen i badrummet. Får du plats med en maskin i ditt badrum är det absolut att föredra, något hantverkaren som ska genomföra installationen med säkerhet skulle skriva under på. Om ditt badrum är förberett för tvättmaskin, dvs. har ett jordat eluttag, en lättåtkomlig golvbrunn samt att vatten och avlopp är förberett för installation, är det mycket enkelt att koppla in maskinen. Trots det kan det vara bra att anlita en rörmokare för att säkerställa att installationen blir fackmannamässigt gjord. En installation som inte är fackmannamässigt gjord innebär nämligen att din hemförsäkring inte täcker en eventuell vattenläcka eller liknande.

Är ditt badrum inte förberett för tvättmaskin är det än viktigare att du tar hjälp av ett proffs. En felaktigt installerad tvättmaskin kan nämligen leda till stora konsekvenser. Exempelvis kan hela maskinen bli strömförande om jordningen inte är korrekt ansluten. Vatten och el är en farlig kombo, därför är det inte tillåtet att som privatperson själv hantera elinstallationer i badrum.

installera tvattmaskin i garderob
Foto: houzz.se

Regler vid installation av tvättmaskin i garderob

För dig som inte får plats med en tvättmaskin i badrummet funderar säkert över andra lämpliga platser i lägenheten att placera maskinen. Vissa väljer att lösa det genom att installera en tvätt- och torkpelare i ett garderobsutrymme. Viktigt att veta är att en sådan installation sällan bara är att göra, det finns nämligen en mängd olika faktorer som ska klaffa för att det ska vara tillåtet.

Ett nyckelkrav från Säker Vatten var länge att installation av tvättmaskin endast får ske i utrymmen där golvbrunn finns. Sedan 2016 är det dock andra regler som gäller. Idag krävs det att en vattenfelsbrytare installeras, vilket gjort att även många försäkringsbolag har detta som krav. En vattenfelsbrytare känner av ifall det läcker vatten från rören och stänger då automatiskt av vattentillförseln. På så sätt minskar en vattenfelsbrytare risken för läckage.

Vill du installera en tvättmaskin i ett garderobsutrymme finns dock ett flertal ytterligare aspekter att ha i åtanke. Ett exempel är att utrymmet måste ligga i nära anslutning till ditt badrum, för att vatten och avlopp ska vara tillgängligt. Men, du kan inte heller bryta igenom tätskiktet i badrumsväggen hipp som happ. Det krävs ett noggrant arbete för att säkerställa att ett eventuellt läckage inte riskerar att lämna vattenskador efter sig. 

Ja, som du säkert förstår vid det här laget så kan det bli en dyr historia att installera en tvättmaskin i en garderob. Ofta krävs en mindre renovering för att installationen ska bli korrekt utförd. Har man möjlighet att göra detta brukar dock resultatet vara väl värt mödan!

installera tvattmaskin i koket
Foto: limaonagua.com.br

Tvättmaskin i köket

Don’t worry though - det finns lösningar som är betydligt smidigare (och billigare) än så. En sådan lösning är att installera maskinen i köket. För dig som nu tänker att en tvättmaskin inte passar in rent stilmässigt i ditt kök har vi ett hett tips - göm maskinen bakom en kökslucka. På så sätt förenklar du vardagslivet utan att kompromissa på inredningen!

Anledningen till varför installation av tvättmaskin i köket är ett bättre alternativ är för att du där med säkerhet har tillgång till vatten och avlopp, i och med att en sink finns placerad där. Kanske planerar du även att installera diskmaskin? Då kan ta hjälp av en rörmokare som kan hjälpa dig slå två flugor i en smäll.

För att en tvättmaskin ska få installeras i köket behöver golvbrunn och vattenlarm finnas. Ett alternativ om detta saknas är även i detta fall en vattenfelsbrytare. Ett ytterligare krav är att golvet som tvättmaskinen står på är vattentåligt. Har du exempelvis parkettgolv i köket kan en våtrumsmatta behöva läggas på den yta där maskinen ska stå.

Byte av tvättmaskin

Har du redan en tvättmaskin installerad i din lägenhet men är sugen att byta ut den mot en ny? Då kan du boka en rörmokare till fastpris via Done. Snabbt, smidigt och allt direkt i appen!

Pris: 2010 kr

Så bokar du rörmokare till fastpris:

  1. Ladda ner Done-appen och logga in med ditt telefonnummer.
  2. Scrolla ner till Fastpris och välj Rörmokare/VVS.
  3. Välj Byte av tvättmaskin och fyll i nödvändig info.
  4. Klart!

Vi skickar nu ut din förfrågan till vårt nätverk av rörmokare. Så fort en rörmokare tackar ja till ditt uppdrag kommer du att få en offert att godkänna i appen. Därefter kommer du och rörmokaren tillsammans överens om dag och tid i chatten. Enkelt va?

Checklista inför byte av tvättmaskin:

  • Tvättmaskin och bruksanvisning ska finnas på plats vid tid för installation.
  • Säkerställ att tvättmaskinen passar i det tänkta utrymmet.
  • Säkerställ att du har tillgång till bostadens elcentral samt huvudavstängninsventil för vattnet.
  • Säkerställ att tillgång till vatten och avlopp finns samt att eluttag finns installerat, om en tvättmaskin finns installerad sedan tidigare bör detta finnas.

Önskas bortforsling av den gamla tvättmaskinen? Meddela rörmokaren! En kostnad om 450 kr tillkommer.

Har du ingen tvättmaskin installerad sedan tidigare och saknar eluttag i utrymmet? Då behöver du proffshjälp av både rörmokare och elektriker.

Liknande inlägg

Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen