Alla tjänster
/
Elektriker
/

Lysrör förbjuds: Här är allt du behöver veta 

Från och med den 24 augusti 2023 är det inte längre tillåtet att sälja vanliga fluorescerande lysrör inom EU. Detta beror på deras höga energiförbrukning och kvicksilverinnehåll. Förbudet innebär en möjlighet att uppgradera belysningen för svenska fastighetsägare. Genom att ta nya medvetna beslut kring sin belysning kan man spara både energi och pengar, samtidigt som man får bättre upplyst hem eller kontor.

Att fasa ut äldre belysningsteknik och att gamla lysrör förbjuds är nödvändiga steg mot hållbarhet och energieffektivitet. Det finns dock några utmaningar att ha i åtanke, särskilt om de befintliga lysrörsarmaturerna inte är kompatibla med de nya LED-lysrören. I denna artikel får du svar på allt gällande att den äldre modellen på lysrör förbjuds. Vi visar även de bästa alternativen som är tillgängliga för fastighetsägare som står inför detta skifte. Häng med så hjälper vi dig att navigera rätt!

Bild: Allbuy.dk

Förbud av T8- och T5 lysrör

Den senaste lagändringen har förbjudit användningen av T8- och T5 lysrör. Detta är en del av EU:s initiativ för att minska kvicksilverhalten och spara energi. Utfasningen började våren 2023 och beräknas pågå i cirka 5 år. Utfasning innebär att denna typ av varor inte längre får importeras till EU, eller tillverkas inom EU. Det innebär alltså att det inte längre kommer att gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver. 

Utfasningsdatum för lysrör i Sverige - när ska man byta?

Utfasningen av dessa ljuskällor inleddes under våren 2023, med två betydelsefulla utfasningsdatum: Den 24 februari 2023 förbjöds kompaktlysrör och T5-cirkellampor, och den 24 augusti 2023 markerade slutet för T8- och T5 lysrör. Dessa har traditionellt innehållit kvicksilver och är inte lika energieffektiva som moderna LED-alternativ. Det är på grund av den långa användningstiden för dessa produkter som utfasningstiden beräknas till 5 år. Uträkningen baseras på att lysrörens livslängd är ungefär 20 000 timmar och att man har dem tända i cirka 10 timmar om dagen. Det beräknas finnas ungefär 34 miljoner lysrör i Sverige, med tiden kommer det inte vara möjligt att köpa den äldre sorten som innehåller detta miljöskadliga ämne.

Bild: Rum21

Varför förbjuds lysrör? 

Förbudet mot lysrör som innehåller kvicksilver är en nödvändig åtgärd som har sin grund i det faktum att kvicksilver är en av de farligaste miljögifterna som finns. Det utgör ett allvarligt hot både mot klimatet och människors hälsa. Kvicksilver är en så kallad lättflyktig metall, vilket innebär att den kan spridas över långa avstånd genom luften som kvicksilverånga. Detta resulterar i att kvicksilver förorenar vår miljö och kan vara skadligt för alla levande organismer. 

Kvicksilver kan inte brytas ner naturligt

Vad som gör kvicksilver särskilt oroande är dess oförmåga att brytas ned på ett naturligt sätt. Istället ackumuleras det i mark, vatten och olika organismer, vilket innebär att dess skadliga effekter kan vara långvariga och spridas genom ekosystemen.

Moderna produkter med bra effekt på ingång

Sedan 2006 har EU vidtagit åtgärder för att stegvis fasas ut användningen av kvicksilver, och användningen har redan varit begränsad, i exempelvis batterier och medicinsk utrustning. Trots detta har det fram till nyligen varit tillåtet att använda kvicksilver i vissa lampor och lysrör eftersom det inte funnits mer energieffektiva alternativ tillgängliga. Numer ökar tillgängligheten av moderna LED-lampor och lysrör med lika bra effekt. Det innebär att det är möjligt att överge kvicksilverbaserad belysning till förmån för säkrare och mer miljövänliga alternativ. Detta är ett viktigt steg mot att minska den negativa påverkan kvicksilver har på vår planet och vår hälsa.

Bild: MoMA design store

Vad är alternativen nu när gamla lysrör förbjuds? 

När du ska byta ut dina gamla förbjudna lysrör, oavsett om det är T5- eller T8-typerna, är det en bra tillfälle att uppgradera till LED lysrör. Det viktigaste att tänka på är vilken typ av elektrisk komponent som finns i dina belysningsarmaturer, specifikt något som kallas antingen drivdon eller reaktor.

Magnetisk reaktor (Drossel)

Om dina armaturer använder en äldre typ av elektrisk komponent som kallas en magnetisk reaktor, ibland även kallad en drossel, tillsammans med en glimtändare, kan du oftast göra en enkel uppgradering till moderna LED-lysrör. Det är lite som att byta ut dina vanliga lysrör mot LED-lysrör. Den här övergången kräver minimala ändringar i dina befintliga armaturer och är därför relativt okomplicerad att genomföra.

Högfrekvensdon (HF-don)

Om dina armaturer använder en modernare komponent som kallas ett högfrekvensdon (HF-don), är det viktigt att du är noga med ditt val av LED-lysrör. Det beror på att inte alla LED-lysrör är kompatibla med HF-don. För att vara säker på att ditt belysningssystem fungerar korrekt och effektivt är det därför avgörande att du väljer LED-lampor som är speciellt utformade för att fungera med den här typen av drivdon. På så sätt kan du vara säker på att din övergång till LED-belysning blir smidig och problemfri.

Har du frågor och behöver professionell rådgivning kring ditt byte av belysning, kan du enkelt använda Done-appen för att boka en kostnadsfri konsultation. Våra auktoriserade elektriker guidar dig under hela processen.

Bild: dezeen.com

Förbjudna lysrör i ditt hem eller kontor: Hur vet du?

Att hålla koll på belysningen i ditt hem eller kontorslokal är viktigt för att säkerställa en energieffektiv och modern arbetsmiljö, belysning kan vara avgörande för produktiviteten. Ett viktigt första steg är att identifiera vilken typ av ljuskällor du har. Många svenska fastigheter har traditionellt använt sig av fluorescerande lysrör, och för att avgöra om du har dem installerade kan du noggrant inspektera dina befintliga lampor. Lysrör har karakteristiska tubformade glödlampor som generellt sett är längre än traditionella glödlampor. Om du är osäker, kan du även kontrollera armaturerna för märkningar eller beteckningar som säger "T8" eller "T5," vilket indikerar att de använder fluorescerande lysrör.

Ökad produktivitet med bättre belysning

Bättre belysning kan vara en game changer när det gäller produktivitet både på arbetsplatsen och hemma. När du arbetar på kontoret, oavsett om det är på ditt eget hemmakontor eller om du överväger att hyra kontor Stockholm, påverkar belysningen din förmåga att koncentrera dig och utföra arbete effektivt. Många studier har visat att naturligt ljus och belysning med rätt färgtemperatur och ljusstyrka kan öka produktiviteten och minska trötthet och ögonbelastning. Att använda energieffektiva LED-lampor med justerbar ljusstyrka kan hjälpa dig att anpassa belysningen för den optimala arbetsbelysningen.

Bild: byflou.com

Allt som gäller när du ska byta lysrör

Du får själv byta lysrör mot LED-lampor, men det finns vissa saker att tänka på. Vissa saker är enklare, som ljusstyrka och färgtemperatur, medan andra kan vara mer komplicerade. 

  • En av de första sakerna att kontrollera är sockel-typen på dina nya LED-lampor. Sockel är den del av lampan som ansluts till armaturen. För att vara säker på att dina nya lampor passar ordentligt i dina befintliga armaturer är det viktigt att matcha sockel-typen.
  • Många LED-lampor kräver också att du tar bort den befintliga ballasten. Ballasten är en komponent som används för att stabilisera strömmen till lysrören. Följ noga tillverkarens anvisningar för att ta bort ballasten på rätt sätt. Genom att göra detta säkerställer du att dina LED-lampor fungerar så bra som möjligt och har en lång livslängd.
  • Slutligen, för att se till att du får ut en lång livslängd för ditt belysningssystem är det viktigt att byta både de två lysrören och de två glimtändarna samtidigt. Genom att göra detta kommer dina lysrör att fortsätta fungera pålitligt under många år framöver. Lysrör är de rörformade ljuskällorna som används i ditt belysningssystem. När de blir äldre kan de förlora sin förmåga att producera tillräckligt med ljus eller börja blinka. Glimtändare är elektroniska komponenter som används för att starta och stabilisera lysrören när de sätts på. De har också en begränsad livslängd och kan slitas ut över tid. 
  • Bestäm vilken längd du vill ha på lysrören, sedan finns det koder eller logo att ha utkik efter. Koder som 827, 830, 840 och 865 beskriver belysningens egenskaper. Första siffran visar färgåtergivning i Ra (oftast 80). De två sista pekar på färgtemeraturen i Kelvin, där exempelvis 2700 K ger ett glödljus för hemmet och 6500 K liknas vid dagsljus för kommersiella ytor. Välj lysrör med beteckningen "830" för ett varmvitt ljus med god färgåtergivning.

Om du inte har tidigare erfarenhet med elarbete, är det viktigt att veta vad som gäller vid byte till LED-lampor. Ta alltid det säkra före det osäkra vid elinstallationer och kontakta en professionell elektriker för att se till att allt görs korrekt enligt Elsäkerhetsverkets regelverk. 

Gör det enkelt - kontakta Done

Har du gamla lysrör som behöver bytas? Done! Våra grymma elektriker är auktoriserade hos Elsäkerhetsverket och arbetar enligt regelverk och branschstandard. De hjälper dig gärna med både rådgivning och att installera din nya lampa.  Få en offert idag och låt våra certifierade elektriker göra jobbet åt dig. Snabbt, smidigt och enkelt. Det kan inte bli bättre!  

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play