Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Stopp i avlopp: Allt du behöver veta

Har du någonsin stått inför besväret som orsakas av ett stopp i avloppet? Det kan vara en frustrerande upplevelse som orsakar obehag och dålig lukt i ditt hem. Oavsett om det handlar om stopp i avlopp i vasken, handfatet eller toaletten, är det ett problem som kräver snabb lösning. Men oroa dig inte! I detta blogginlägg kommer vi på Done att ge dig en omfattande guide om hur du löser stopp i avloppet och får bort den dåliga lukten på ett enkelt och effektivt sätt.

Vi på Done kommer att ge dig konkreta steg-för-steg metoder för DYI-lösningar du själv kan testa hemma för att hantera stoppet i avloppet. Läs vidare för att lära dig hur du kan förebygga framtida stopp och upprätthålla ett hälsosamt avloppssystem för ditt hem.


Detta kommer vi gå igenom i detta inlägg:

  • Stopp i vasken och handfatet
  • Varför får man stopp i vasken och handfatet?
  • Stopp i toaletten
  • Hett vatten, bikarbonat och ättika: Mirakelkurer
  • Hur får jag bort dålig lukt vid stopp i avlopp?

Låt oss ta itu med stoppet i avloppet och säga farväl till den dåliga lukten en gång för alla!

Vill du få hjälp med ditt avlopp av en av Dones certifierade rörmokare? Boka direkt till fastpris!

Alla Dones rörmokare innehar Säker Vatten-certifikat och har erfarenhet av att fixa stopp i avlopp.
Anlita rörmokare

Stopp i vasken och handfatet

Att bli av med stopp i vasken eller handfatet, oavsett om det är i köket, badrummet eller tvättstugan, kan vara en irriterande situation. Men det finns flera enkla steg du kan följa för att lösa problemet och få vattnet att rinna fritt igen. Här är en guide på några användbara sätt som kan hjälpa dig att bli av med stopp i avlopp och rensa avlopp i handfat/vask.

Kokande vatten: Om stoppet inte är så allvarligt så kan du använda sig av “kastrull-metoden”. Koka upp en kastrull med vatten och häll det kokande vattnet långsamt och försiktigt ner i avloppet. Upprepa vid behov tills stoppet löses upp. Du kan även tillsätta lite diskmedel.

Använd en vattenpump: Om stoppet i avloppet är mer envis och den tidigare metoden inte fungerar, kan du använda en vattenpump för att försöka få bort blockeringen. Placera vattenpumpen över avloppet och pumpa kraftigt för att skapa tryck och lösa upp stoppet.

Rensa avloppet manuellt: Använd en vaskrensare eller avloppsrensare för att försiktigt föra in verktyget i avloppet och arbeta det fram och tillbaka för att bryta upp och ta bort blockeringen. Detta kan hjälpa dig med ditt stopp i avlopp.

Professionell hjälp: Om stoppet i avloppet är mycket envist och inga av de tidigare metoderna fungerar, kan det vara dags att överväga att kontakta en professionell rörmokare via oss på Done. Våra rörmokare har specialverktyg och expertisen för att lösa även de mest komplicerade stoppen.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att vara försiktig och undvika att använda hårda kemikalier som kan skada rören. Se även till att alltid använda handskar när du hanterar dina avlopp för att undvika direkt kontakt med smuts och bakterier.

Genom att använda dessa enkla steg kan du vanligtvis lösa stoppet i vasken eller handfatet på egen hand. Men om problemet kvarstår eller blir värre, tveka inte att söka hjälp för att lösa stoppet på ett säkert och effektivt sätt. Vi på Done hjälper dig hitta en certifierad rörmokare som hjälper dig med ditt stopp i avlopp!

OBS! Var försiktig när du arbetar med hett vatten, speciellt tillsammans med kemikalier. Använd handskar och skyddsglasögon när det behövs för att undvika skador eller obehag.

Boka rörmokare

Varför får man stopp i handfatet och vasken?

Stopp i vask och handfat kan bero på många olika faktorer. Här är några av de vanligaste orsakerna till att man kan få stopp i avlopp:

Matrester: I köket kan matrester, som olja, fett, och matpartiklar, fastna i avloppet när de spolas ner i vasken. Med tiden kan dessa rester byggas upp och bilda en propp som hindrar vattnet från att rinna fritt.

Tvålrester: I badrummet är tvålrester en vanlig orsak till stopp i handfatet. När tvålen används skapas skum som kan sätta sig i avloppet och bidra till att blockera det. Spola varmt vatten i några sekunder efter du använt din tvål för att förhindra detta.

Hår: I badrummet, speciellt i handfatet, kan hår från borstning eller rakning vara en vanlig orsak till stopp. Håret kan snurra sig runt andra föremål i avloppet och skapa en propp. Var noga med att slänga så mycket hår som du kan, istället för att spola ner det i avloppet. Det kommer göra det enklare att både rensa avlopp handfat.

Små föremål: Ibland kan små föremål, som smycken, tandborstar, tops eller hårsnoddar, av misstag hamna i vasken och fastna i avloppet.

Hushållsfetter: Att hälla hushållsfetter ner i vasken kan leda till att de stelnar i avloppet och orsakar stopp.

Kalkavlagringar: Kalkavlagringar kan bildas på insidan av avloppsrören över tid, vilket kan minska avloppets kapacitet och leda till stopp.

Brustna avloppsrör: I vissa fall kan brustna eller skadade avloppsrör orsaka stopp när jord och grus tränger in i röret.

För att förebygga stopp i vasken eller handfatet är det viktigt att vara försiktig med vad som spolas ner i avloppet. Undvik att hälla fett och olja i avloppet och använd galler eller sil för att fånga upp matrester, hår och små föremål. Regelbunden rengöring och underhåll av avloppet kan också bidra till att förebygga stopp och hålla avloppet fritt från oönskade blockeringar.

Stopp i toaletten

Att bli av med stopp i toaletten kan vara en lite mer utmanande uppgift jämfört med stopp handfat eller vask. Men med rätt metoder och verktyg kan du fortfarande lösa problemet på egen hand. Här är några steg du kan följa för att försöka bli av med stoppet i toaletten.

Toalettpump (Vattenpump): En toalettpump, också känd som vattenpump, är ett användbart verktyg för att skapa tryck och lösa upp stoppet i toaletten. Placera vattenpumpen över toalettens avloppshål och pumpa kraftfullt för att försöka bryta upp blockeringen. Du kan köpa en toalettpump i din närmaste VVS-butik.

Toalettrengöringsmedel: Använd en speciell toalettrengöring eller avloppsrensare som är säker att använda i toaletten. Följ instruktionerna på förpackningen och låt rengöringsmedlet verka för att bryta upp stoppet.

Toalettslang eller avloppsrensare: Om stoppet är mycket envist kan du använda en toalettslang eller en speciell avloppsrensare för att försöka manuellt bryta upp blockeringen. Du hittar toalettslangar och avloppsrensare i din närmaste VVS-butik.

Professionell hjälp: Om alla tidigare metoder misslyckas eller om du misstänker att stoppet är orsakat av ett allvarligare problem, bör du överväga att kontakta en professionell rörmokare för att få hjälp. Vi på Done har rörmokare över hela Sverige!

När du arbetar med att lösa stopp i toaletten är det viktigt att vara försiktig. Detta för att undvika att skada toalettens porslin eller rör. Använd inte överdrivet med kraft när du använder verktyg och undvik att använda hårda kemikalier som kan skada toaletten.

Om du känner dig osäker på att hantera stopp i avlopp på egen hand, eller om problemet kvarstår, tveka inte att söka professionell hjälp. En erfaren rörmokare har rätt verktyg och kunskap för att effektivt lösa stoppet och återställa toalettens normala funktion - Vi på Done hjälper dig att hitta rätt!

Hett vatten, bikarbonat och ättika: Mirakelkurer

För att slippa använda kemikalier eller dylikt när du ska lösa upp ditt stopp i avlopp, kan du använda dig av dessa beprövade husmorstips. Det kan hjälpa dig lösa upp stoppet - och göra så du får ditt hems härliga flow tillbaka!

Blandning av bakpulver och vinäger: Blanda en halv kopp bakpulver med en halv kopp vitvinsvinäger. Häll blandningen ner i avloppet och låt det bubbla i cirka 30 minuter. Skölj sedan med varmt vatten för att skölja bort eventuella rester.

Blandning av bikarbonat och salt: Blanda lika delar bikarbonat och bordssalt. Häll blandningen ner i avloppet och låt det verka i några timmar eller över natten. Skölj med varmt vatten för att skölja bort eventuella rester.

Soda och hett vatten: Häll ett par matskedar soda (natriumbikarbonat) ner i avloppet. Häll sedan hett vatten över sodan. Låt det verka i några timmar innan du sköljer med varmt vatten.

Toalettpappersteknik: Om det är en mindre blockering i toaletten kan du använda toalettpapperstekniken. Placera några lager toalettpapper i toalettstolen och spola. Toalettpappret kan ibland hjälpa till att trycka igenom blockeringen.

Hur får jag bort dålig lukt vid stopp i avlopp?

Stopp i avlopp är något som inte direkt luktar mumma, och en lukt många av oss kan rysa i obehag av blotta tanken på. Men du kan vara lugn - det går att få bort odören. Här är några enkla knep för att få bort lukten stopp i avlopp för med sig, och du har förmodligen alla ingredienser för det hemma redan. Du kan även använda knepen i förebyggande syfte.

Blandningen bikarbonat och vinäger: Häll en kopp bikarbonat ner i avloppet. Följ upp med en kopp vitvinsvinäger. Låt blandningen bubbla och verka i cirka 30 minuter. Skölj sedan med varmt vatten för att skölja bort eventuella rester och den dåliga lukten.

Citronsaft och/eller citronskal: Skär upp en citron och pressa ut saften i avloppet. Du kan också använda citronskal och hälla ner det i avloppet. Citron har en fräsch doft som kan hjälpa till att neutralisera dålig lukt.

Ättika och vatten: Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska. Spraya blandningen i avloppet och låt den verka i några minuter innan du sköljer med varmt vatten.

Pepparmyntsolja: Droppa några droppar pepparmyntsolja i avloppet. Pepparmyntsoljan har en uppfriskande doft som kan hjälpa till att neutralisera dålig lukt.

Avloppsrensare för lukt: Det finns också speciella avloppsrensare som är avsedda att ta bort dålig lukt från avloppet. Följ instruktionerna på förpackningen för att använda produkten korrekt.

Regelbunden rengöring: Förhindra dålig lukt genom att regelbundet rengöra avloppet. Häll varmt vatten ner i avloppet varje vecka för att spola bort eventuella oljor och fett som kan orsaka dålig lukt.

Om problemet med dålig lukt kvarstår, trots att du har försökt dessa metoder, kan det vara en indikation på ett mer allvarligt avloppsproblem. I så fall bör du överväga att kontakta en professionell rörmokare för att undersöka och åtgärda problemet. En rörmokare har kunskapen och verktygen för att identifiera och lösa eventuella större problem med avloppet och återställa normal funktion. Vi på Done kan genom vår innovativa Done-app lösa en rörmokare på nolltid åt dig - du hittar oss på både Appstore och GooglePlay. Du kan även boka din offert, direkt på hemsidan!

Behöver du hjälp? Consider it “Done”

Att hitta rörläggare i områden som Stockholm, Malmö och Göteborg som har tid för just ditt projekt är inte alltid det lättaste. Men där kommer vi på Done in i bilden! Våra rörmokare har både tid, erfarenhet och kunskap för ditt projekt. Våra rörmokare är certifierade med Säkert Vatten-certifikat.

Vill du prata med rörmokaren innan besöket? Inga problem, det löser ni genom att chatta direkt i appen. Vid större projekt får du även tillgång till videosamtal. Det sparar tid för både dig och rörmokaren. Du har även tillgång till offert direkt i mobilen.

Ladda ner appen idag, vänta inte - säg farväl till stopp i avlopp och testa Done idag!

Vanliga frågor

Vad kostar det att lösa stopp i avloppet?

Done har ett fastpris på 2 095 kr efter ROT för stopp i avlopp. Ett stopp i avloppet är otroligt irriterande, men det finns faktiskt vissa åtgärder du kan göra för att säkerhetsställa att det aldrig kommer så långt. Om skadan dock redan är skedd kan du få hjälp av en certifierad rörmokare från Done, chatta smidigt med våra VVSare i appen.

Vad gör man när det kluckar i avloppet?

Om det kluckar i avloppet kan det bero på att det finns en blockering eller att avloppsröret är trångt. För att lösa problemet kan du försöka rensa avloppet med en avloppsspiral eller avloppsrensare. Om det inte fungerar kan du prova med en kemisk avloppsrensare. Om problemet kvarstår bör du kontakta en professionell VVS-montör för att få hjälp.

Hur får jag bort stopp i avloppet?

För att få bort stopp i avloppet kan du använda dig av olika metoder. En enkel metod är att hälla kokande vatten, bikarbonat och vinäger i avloppet. En annan metod är att använda en avloppsspiral eller kemisk avloppsrensare. Det är också viktigt att undvika att spola ner saker som kan orsaka stopp, såsom matrester och hår.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play