/
VVS/Rörmokare
/

Rörmokaren tipsar: Så undviker du stopp i avloppet

Stopp i avloppet tycker ingen är roligt, och ofta blir det stopp när man som allra minst vill det. Visste du att det finns saker du kan göra för att förebygga stopp? Jodå, både för badrum och kök. I den här artikeln kikar vi närmare på just detta. 

Är olyckan redan framme? Don’t worry! Dones kvalitetskontrollerade rörmokare i Malmö, Göteborg och Stockholm hjälper dig. Boka ett videosamtal för snabb offert i Done-appen.

Anlita rörmokare

Varför blir det stopp i avloppet?

Stopp i avloppet uppstår när något sitter i vägen för vattenflödet. Det kan handla om fetter som stelnar, hårstrån som samlat ihop sig eller produkter som inte hör hemma i avloppet som satt sig på tvären. Det finns en hel del husmorsknep för stopp i avlopp, men det allra bästa är att skruva isär rören för att rengöra dem - eller ta hjälp av en rörmokare. 

För de allra flesta rörmokare i Stockholm, såväl som i andra städer runtom i landet, är stopp i avlopp en av de absolut vanligaste uppdragen. Det innebär också att erfarna vvs-montörer har koll på vad som brukar orsaka felen och därmed brukar kunna lösa vad det än är som ligger bakom stoppet relativt snabbt. Många anser det därför värt att ta hjälp ganska direkt, om de inte själva lyckats lösa stoppet med några av de populära husmorstricken.

Undvik stopp i avloppet i köket

I köket finns det flera saker du kan göra för att förebygga att du får stopp i avloppet. Nedan går vi igenom vilka möjligheter som finns:

Diskmaskin förebygger stopp i avloppet

Att installera diskmaskin är inte bara toppen för att minska mängden handdisk, en diskmaskin hjälper dessutom till att förebygga stopp i köksavloppet. Diskmaskinens tvättmedel är extremt fettlösande, och när det rinner ut tillsammans med vattnet i köksavloppet löses fettrester och annat skit som fastnat i rören upp. På så sätt minskar en diskmaskin risken för stopp.

Vill du installera en diskmaskin? Boka en rörmokare till fastpris i Done-appen!

Undvik att hälla ner stelnande fetter i avloppet

En superviktig grej att tänka på när det kommer till att undvika stopp i avlopp i köket, är att undvika att hälla ner fetter i kökshon. Baconfett, smält smör och liknande, stelnar när de svalnar vilket gör att de kan klogga igen rören.

Redan stopp i kökshon? Boka ett videosamtal i Done-appen för snabb offert efter videosamtal. Alla anslutna rörmokare är noggrant kvalitetscheckade, har ett track record av nöjda kunder (i genomsnitt hela 4.9 av 5 i betyg på avslutade projekt) och innehar självklart auktorisation från Säker Vatten.

Boka rörmokare

Undvik stopp i avloppet i badrummet

I badrummet finns flertal VVS-produkter som kan orsaka stopp, bland annat duschens golvbrunn, toaletten och handfatet. Nedan går vi igenom vad du kan göra för att förebygga och undvika stopp hos dessa:

Så undviker du stopp i golvbrunn

För att undvika stopp i duschens golvbrunn, ska du tänka på att inte spola ner annat än vatten och shampoo-, balsam- och tvålrester som följer med. Var noga med att plocka upp hår som samlas ovan golvbrunnen så ofta som möjligt, så behöver du inte rensa golvbrunnen lika ofta.

Så undviker du stopp i toaletten

Spola inte ner något annat än det som faktiskt ska vara i toaletten, vad det är kan du säkert räkna ut på egen hand. Var också noga med att inte spola ner för stora mängder toalettpapper, då papper i stora mängder kan samlas ihop till större klumpar och sätta stopp i rören. 

Tips! Ska du åka på semester, eller åka hem från sommarstugan för året, är det bra att spola ett par gånger extra i toaletten innan du lämnar. Det minskar risken för att något ligger kvar i rören och torkar fast.

Undvik stopp i handfatet

Att undvika stopp i tvättställ är svårt, här blir det ofta stopp förr eller senare. Det eftersom du kontinuerligt spolar ner både tvål- och tandkrämsrester som med tiden samlas ihop i rören. Det du dock kan göra är att undvika att spola ner hårrester när du rakat dig. För att slippa stopp, kan du också plocka isär rören under tvättstället då och då och spola rent, så att det inte hinner gå så långt att det blir stopp.

Hur gör jag när det blir stopp i avloppet?

Vissa stopp är enklare att lösa och kan, om du vill, lösas på egen hand. Vissa avloppssystem är något klurigare. Ibland sitter stoppet längre ner, och du kommer inte åt det genom att skruva isär och skölja ut. Då kan du vara i behov av en avloppsspolning.

Oavsett om du försökt lösa stoppet på egen hand eller inte, kan du alltid ta hjälp av en rörmokare med koll på läget. Många rörmokare i Stockholm till exempel, erbjuder fast timpris på avloppsrensning.

Stopp i avlopp är sällan en match för en duktig VVSare, och brukar gå snabbt att lösa. I Done-appen hittar du kvalitetssäkrade rörmokare i Göteborg, Malmö och Stockholm. Efter ett snabbt videosamtal (som i genomsnitt går på 7 snabba minuter) får du en offert i Done-appen.

Boka videosamtal med rörmokare
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play