Alla tjänster
/
Elektriker
/

3 tips inför att du ska måla om hemma

Kan man påverka priset för att måla om hemma? Svar ja! Det krävs förarbete innan du startar med din målning hemma. Desto mer förberedd du är inför första penseldragen, desto lägre blir priset när du anlitar en målare! För att hjälpa dig en bit på traven har vi listat 3 tips inför att du ska måla om hemma, så att du får ut bästa möjliga resultat av ditt nästa målningsprojekt.

Färg 47, Aperitif, från Klint

‍1. Fixa förarbetet och påverka priset

Att måla självaste väggarna är oftast inte det som tar mest tid, det tyngsta arbetet är faktiskt förarbetet som tar nästan 75% av all arbetstid! Att få till en bra bredspackling är en konst i sig, och beroende på skicket på dina väggar är det här priset påverkas mest. Det kan också handla om tapeter som måste rivas, grundmålning innan ytan är förberedd för målarfärg eller tapetkanter som måste slipas ner.

Man pratar ofta även om att spärra färgen. Det betyder att du förhindrar att din nya färg ska blöda ut mot exempelvis en vitt tak. Om du har ett tak som är målat i vit färg och som du vill dra ner mot väggen, göra ett så kallat släpp, så behöver du markera var du ska avsluta din väggfärg mot den vita takfärgen. Det rekommenderas starkt att använda maskeringstejp för att dra gränsen mellan takfärg och väggfärg, och även mellan golv och vägg. Ska du lära dig bransch-snack så kallar man det för snobbrand - din målare vet garanterat vad det är!

För att påverka priset är det alltid en god idé att veta hur mycket färg som krävs för just ditt projekt. Då är det bra att veta hur du räknar ut färgåtgången.

Maskeringstejp väggmålning
Foto: Land.se

2. Testa kulören på väggen

Kulörer ser ofta helt annorlunda ut när du målar den på din vägg, jämfört med färgprov i butik. Detta på grund av att ljusinsläpp spelar stor roll för hur färgen uppfattas. Så, för att inte få en färgchock rekommenderar vi att du tar hem ett par färgprover från butik för att testa-måla väggarna hemma innan du bestämmer dig för ditt val. Tips - låt din målare köpa färgen åt dig (se bara till att ge exakt rätt färgkod), de har oftast bra rabatter hos färghandlare!

För dig som inte vill testmåla din vägg finns det även färgleverantörer som erbjuder så kallade provark. Provark är handmålade, självhäftande färgprover som du kan fästa direkt på väggen utan att behöva måla den - ett perfekt alternativ till att testmåla!

Testmålning av väggfärg
Foto: Nordsjo.se

3. Mät ytan noggrant innan målning

För att få rätt kostnad är det viktigt att noggrant mäta ytan som ska målas. Detta eftersom man ofta behöver mer färg än vad man tror. Vårt tips är att använda appen Mätverktyg (finns för dig som har iphone) för att mäta upp ditt rum in i minsta millimeter! Men det går självklart bra att mäta med ett vanligt måttstock också.

Med dessa tips i åtanke är du nu väl förberedd för ditt nästa målningsprojekt! Oavsett om du väljer att måla själv eller anlita ett proffs så hoppas vi att ditt hem får en fräsch och personlig touch. Lycka till!

Färdigmålat? Dags för elinstallationer - Done

Så, har du målat om och gjort fint i ditt hem? Toppen, vi hoppas det blev riktigt snyggt! Vi vill passa på och tipsa om hur du kan göra dina rum ännu snyggare med enkla elinstallationer. För att höja helhetsintrycket i ditt hem är det vara en god idé att kika på detaljnivå, varför inte installera en dimmer för att förhöja stämningen i alla rum och få låta dina nymålade väggar att komma till sin fulla rätt? Eller är det kanske dags att installera nya eluttag - något man gärna skjuter på men som är enkelt fixat! På Done kan du snabbt hitta kvalificerade elektriker för alla dina elinstallationer. Våra auktoriserade installatörer finns Stockholm, Göteborg.. ja faktiskt i hela Sverige! Ladda ner appen och ta hjälp av oss för säker, trygg och effektiv service.

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play