Alla tjänster
/
Elektriker
/

Så minskar du din elräkning - Dones 10 tips för att spara pengar

Har du också känt att pengarna försvinner när det är dags att betala elräkningen? Sveriges elpriser sköt i taket under slutet på förra året, och sedan dess är det många som har fasat för den tiden på månaden när elräkningen dimper ner i brevlådan. Det blir allt viktigare för oss att hitta sätt att minska vår elförbrukning och därmed också våra utgifter, så hur gör man om man vill minska beloppet på sin elräkning och spara el?

Vi på Done har samlat 10 av de bästa tipsen för att spara el, så du får koll på hur du kan bidra till din elbesparing och pressa elräkningen nu när Sveriges elpriser är så höga som de är. Låt oss tillsammans ta kontroll över våra elutgifter och skapa ett mer hållbart hem i dessa tider av höga elpriser!

En elbesiktning kan hjälpa till att upptäcka energibesparingar, vilket kan minska dina energikostnader. Boka en av våra certifierade elektriker idag, så att du kan känna dig trygg i att din el fungerar säkert och effektivt! Läs mer om elbesiktning Här.

Boka en elbesiktning här

Dra ur kontakter, täta fönster och dörrar och tvätta i lägre temperaturer

Nedan följer en lista över 10 tips som du kan använda dig av för att spara pengar när elpriser är höga.

1. Byt till energieffektiv belysning

Visste du att LED-lampor och lågenergilampor förbrukar 80% mindre el än glödlampor? Och inte nog med det, de håller 10 gånger längre! Du minskar elförbrukningen och du slipper byta ut dem lika ofta - kan det bli bättre?

Var även noga med att släcka lampor när de inte används. Genom att installera smart belysning i ditt hem behöver du aldrig mer nojja över att glömma lampan på. Ett smart sätt att få spara pengar - men även få hållbara rutiner!

Psst... Se över dina vanor och rutiner. Duschvanor, stänga-av vanor och tvätt- och diskvanor. Här finns det garanterat några kronor att spara! Duscha kallare och/eller kortare, var noga med att släcka lampan när du går ut ur ett rum och kör din tvätt och diskmaskin endast om den är full! Var det längesen du bytte ut kyl, frys, tvätt eller diskmaskin? Även om det kan kännas dyrt att införskaffa sig ny effektiv utrustning, så lönar det sig i längden, både för plånboken och miljön.

2. Dra ur kontakterna när de inte används

Många elektroniska apparater förbrukar energi i standby-läge. Se till att dra ur kontakterna när enheterna inte används för att undvika onödig elförbrukning. Ja, för det är ju faktiskt så att apparater och laddare fortfarande bidrar till en högre kostnad på din elräkning även när de inte används, och det är något som enkelt glöms av.

Dra ur dem när de inte används eller använd en strömbrytare med avstängningsfunktion för att minska strömförbrukningen i standby-läge och spara el nu när elpriser är höga.

Psst… Stäng av handdukstorken. Den är effektiv, men är en riktig energitjuv. Om den stängs av under sommarhalvåret minskar du elanvändningen med cirka 530 kWh.

Boka installation av en handdukstork här.

3. Installera smarta termostater

Med hjälp av smarta termostater kan du enkelt styra temperaturen i ditt hem och optimera din energiförbrukning när elpriser är höga. Anpassa uppvärmningen efter dina behov och scheman för att undvika onödig energiförbrukning. Du kan då schemalägga lägre temperaturer när du inte är hemma eller när du sover, och det är lägre elpriser, vilket kan minska uppvärmnings- och kylkostnader och spara el.

Att året om hålla våra svenska hem varma är en stor del av elförbrukningen. Tänk därför på hur hög temperatur du faktiskt behöver i alla rum - och i kylskåpet. Forskning visar till och med att vi mår bättre av att inte ha det för varmt hemma. Passa även på att sänka temperaturen i de utrymmen du inte vistas i så mycket, till exempel i hallen. För genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad så sänker du din energiförbrukning med ca 5 %. Det är en stor minskning med tanke på hur liten justeringen är.

Optimal temperatur för…

 • Sovrum: mellan +16 grader och +18 grader
 • Vardagsrum: +20 grader
 • Förråd: Mellan +10 grader och +15 grader
 • Kyl: +5 grader
 • Frys: -18 grader

Boka installation av en termostat här.

4. Undvik standby-läge

Elektroniska apparater som lämnas i standby-läge fortsätter att dra el. Stäng av apparaterna helt istället för att låta dem stå i standby-läge. Många elektroniska enheter, som datorer och TV-apparater, har energisparlägen som minskar deras energiförbrukning. Aktivera dessa lägen för att spara energi när enheterna inte används aktivt.

Var noga med att övervaka energiförbrukningen. Installera en energimätare eller använd smarta eluttag som kan övervaka och analysera din energiförbrukning och därmed få bättre koll på din elförbrukning. Detta kan hjälpa dig att identifiera energislukande apparater och justera ditt beteende för att spara energi när elpriser är höga.

5. Sänk temperaturen på varmvattnet

Genom att sänka temperaturen på ditt varmvatten kan du minska energiförbrukningen utan att påverka ditt varmvattenbehov. Prova att sänka temperaturen till exempelvis 55°C istället för 60°C. Denna enkla, minimala, åtgärd kan leda till att du sparar pengar på din elräkning! Hur bra?

Behöver du byta spotlights? Boka här!

Stäng av ljus och apparater, använd en energimätare och byt elavtal

6. Täta dörrar och fönster

Se till att dina dörrar och fönster är ordentligt tätade för att undvika värmeläckage. Detta hjälper dig att behålla en behaglig inomhustemperatur och minskar ditt behov av uppvärmning. Det kan kännas som mycket jobb, men det är ofta en god investering för ditt hem. Inte bara när elpriser är höga, utan även för att få ett mer välmående hem. En välisolerad bostad behöver mindre energi för att upprätthålla en bekväm temperatur.

Kontrollera och förbättra isoleringen i ditt hem genom att täta sprickor, isolera vinden eller installera isolerade fönster om det behövs. Genom att täta fönster och dörrar kan du helt enkelt minska värmeförlusten - och därmed minska din elförbrukning och spara el. Förutom att isolera ditt hem kan du även byta ut kranarna du har hemma mot snålspolande kranar. Se också till att se över dina packningar i dina vattenkranar, så att inte kranarna läcker!

Psst... Ett hett tips är att använd den befintliga solavskärmningen i ditt hem. Under varma sommarmånader kan solavskärmning, som gardiner eller persienner, hjälpa till att minska värmeinträngning och behovet av luftkonditionering.

7. Välj energisnåla apparater

När du köper nya elektroniska apparater, välj modeller med hög energieffektivitet. Apparater med energimärkningen A+++ är de mest energisnåla och kan hjälpa dig att sänka din elräkning. Använd energisparläge på dina elektroniska enheter för att spara el och minska din elräkning.

8. Tvätta din tvätt i kallt vatten

Använd kallvatten-programmet när du tvättar kläder för att spara energi. Att tvätta kläder med kallt vatten istället för varmt kan minska energiförbrukningen från tvättmaskinen. Det är faktiskt så att de flesta kläderna och textilierna blir rena när du tvättar i 30-40 grader. Försök även att så ofta som du kan lufttorka din tvätt. Om det är möjligt, använd en klädstreck eller ett torkställ för att lufttorka tvätt istället för att använda en torktumlare. Torktumlare är energislukande apparater. Genom att tvätta i lägre temperaturer kan du helt enkelt spara pengar på din elräkning och komma undan billigare när elpriser är höga.

Boka installation av eluttag till tvätt- eller diskmaskin Här!

Kunskap och erfarenhet - det spelar roll vem du anlitar

9. Utvärdera ditt elavtal

Se över ditt nuvarande elavtal och jämför priser från olika elleverantörer. Ibland kan en enkel omläggning av elavtalet leda till betydande besparingar på din elräkning. Detta kan även det kännas som mycket jobb, men något som i längden lönar sig och kan göra att du sparar pengar när elpriser är höga.

10. Anlita professionella elektriker för energieffektiva lösningar

Kontakta Done för att få hjälp med att implementera energieffektiva lösningar i ditt hem. Våra professionella elektriker har den kunskap och erfarenhet som krävs för att optimera din energiförbrukning och hjälpa dig spara pengar på lång sikt.

Förutom att sänka dina elpriser? Vad kan Done göra för dig? Vi har bland annat:

 • Blixtsnabb kommunikation med våra elektriker via Dones app
 • Större elprojekt? Få gratis videosamtal för offert
 • Möjlighet till projektstart inom 48 timmar med Done Express
 • Få jobbet gjort först – betala sen
 • Inga dolda avgifter – våra offerter utgår från fasta priser
 • Alltid fastpris på 595kr/timme (efter ROT)

Slutsats

Givetvis finns det flera andra saker att göra för att spara el och pengar när elpriser är höga. Du kan exempelvis installera solceller, rengöra ventilationskanaler och luftdon och producera din egen el. Men dessa 10 tips hoppas vi var en knuff i rätt riktning, och att det ger dig ett hum om vad du behöver för att minska din elräkning och göra ditt hem mer energieffektivt nu när elpriser är höga.

Vi på Done är här för att hjälpa dig med alla dina installationsprojekt inom el och VVS. Tillsammans kan vi skapa ett mer hållbart hem samtidigt som du sparar pengar. Boka våra professionella VVS-montörer och elektriker via vår Done-app och låt oss hjälpa dig på vägen mot ett mer energisnålt och miljövänligt hem.

Vi på Done önskar dig lycka till med din elbesparing!

Minska kostnaderna - med hjälp av Done

Sugen på att installera nya smarta lösningar, dimmers - eller varför inte installera en termostat som hjälpmedel för att hålla koll på elpriser? Våra certifierade elektriker hjälper dig på nolltid!

Så när vi pratar om kostnader - Vad kostar det för dig att anlita Done? Låt oss gå igenom några exempel!

Jag vill installera...

 • 5-8 spotlights = 2280 till 3470 kronor efter ROT
 • 9-12 spotlights = 4065 till 5255 kronor efter ROT
 • 13-17 spotlights = 5850 till 7635 kronor efter ROT
 • 18-23 spotlights = 8230 till 10015 kronor efter ROT

Jag vill installera...

 • Plejd, 1-4 stycken, från 1800 kronor efter ROT
 • Smart belysning, 2 stycken per timme efter 4 stycken, från 1800 kronor efter ROT

Jag vill installera...

 • - En termostat från 1800 kronor efter ROT

Läs mer om våra elektriker och deras timpriser Här.

Få hjälp till både stort och smått av våra elektriker

Behöver du hjälp med att installera dimmers, uttag eller kanske är du sugen på en elbesiktning? Då kan våra erfarna och professionella elektriker hjälpa dig. Vi finns i hela Sverige och är inte mer än ett knapptryck bort, och kan hjälpa dig med allt från större projekt till en enkel liten installation.

Varför ska du testa Done? Först och främst så underlättar vi arbetet för dig, då all kommunikation sker via vår app. Våra elektriker är även ansvarsförsäkrade, behöriga och tar fast timpris på 595kr/timme (efter ROT). Sist men inte minst så sparar du tid - genom att kunna ta ditt möte inför offert via videosamtal. Du, och även elektrikern, sparar tid och miljö genom ett mer effektivt sätt att träffas än ett hembesök innan offert.

Boka direkt på hemsidan - Du får enkelt din offert här nedan.  Låt oss hjälpa dig, testa Done idag!

Är du i behov av uttag till tvätt eller diskmaskin? Boka här.

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play