Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Den stora guiden om att installera avfallskvarn i Sverige

Tröttnat på matrester som ligger kvar i diskhon lite för länge? En avfallskvarn kan vara din räddning!

I USA började avfallskvarnen användas redan på 1920-talet. Idag hittar du en kökskvarn i de flesta amerikanska hushåll. Trots att kökskvarnen introducerades i Sverige så tidigt som på 40-talet, är det först nu som intresset för att installera matkvarn börjat växa.

Idag är det inte alla kommuner som tillåter installation av avfallskvarn, även om listan över positivt inställda kommuner växer. 

I den här artikeln går vi igenom allt som har med kökskvarnar att göra. Vi gör ett djupdyk i för- och nackdelar med avfallskvarn, hur du går tillväga för att installera en matkvarn och listar kommuner som tillåter kökskvarn samt de kommuner som ännu är negativt inställda till avfallskvarn.

Dones rörmokare hjälper dig installera avfallskvarn
Foto: Pinterest

Vad är en avfallskvarn?

Avfallskvarnen är en apparat som monteras under diskhon i anslutning till avloppet. Avfallskvarnen finfördelar organiskt avfall som grönsaksrester och gör det möjligt för dessa att följa med ut i avloppssystemet. När matavfallet sedan når reningsverket kan det omvandlas till biogas som kan användas för att producera el och värme.

Så fungerar en avfallskvarn

I kökskvarnen finns ett så kallat rivverk som finfördelar oraniskt avfall. Rivverken kan se olika ut i olika avfallskvarnar, men syftet med dem är detsamma. Rivverket samspelar med det rinnande vattnet och föser ut det finfördelade avfallet i avloppssystemet. 

Boka installation av avfallskvarn

Varför avfallskvarn?

Den omstridda matkvarnen har som det mesta både för- och nackdelar. Vi kikar närmare på bådadera:

Fördelar med avfallskvarn

 • Det är smidigt
  Oavsett hur mycket mat som ligger kvar på tallriken efter middagen kan du enkelt spola av den innan du diskar eller ställer in i diskmaskinen utan att behöva plocka skräp ur vasken.
 • Slipp lukten av gamla matrester
  När matresterna går ut i avloppssystemet slipper du lukten av gammal mat från soptunnan.
 • Ett klimatpositivt alternativ
  Som alternativ till att slänga matrestar i restavfall som sedan transporteras till förbränningsanläggning, är det ett mer miljövänligt alternativ att låta dem gå till reningverket där det kan omvandlas till biogas för energi- och värmeprodukten. 

Nackdelar med avfallskvarn

 • Avfallskvarnen bullrar
  När kökskvarnen körs och rivverken finfördelar det organiska köksavfallet låter det en hel del från apparaten.
 • Inte tillåtet i alla kommuner
  Idag är det inte alla kommuner som tillåter installation av avfallskvarn. Säkerställ att din kommun godkänner avfallskvarn innan du godkänner.
Avfallskvarn Done
Foto: Pinterest

Kommuner som tillåter avfallskvarn

Stockholms kommun är en av de kommuner som är mycket positiva till avfallskvarnar. Tidigare tog de ut en anslutningsavgift, men denna är nu borttagen för att uppmuntra fler till att montera avfallskvarn. För rörmokare i Stockholm har således installation av matkvarnar kommit att bli ett allt vanligare uppdrag. 

Andra kommuner som tillåter installation av matkvarn är Hagfors, Hjo, Huddinge, Järfälla, Malmö, Skara, Sundsvall, Surahammar och Tibro. 

Listan över kommuner som tillåter kökskvarnar blir längre och längre, kolla med din kommun vad som gäller innan du bestämmer dig för installera eller avstå från matkvarn.

Kommuner som inte tillåter avfallskvarn

En stor andel av Sveriges kommuner har ännu inte godkänt avfallskvarnar. Anledningen till varför kommuner inte tillåter avfallskvarnar varierar men kan handla om att de anser ha ett fungerande system för insamling av matrester genom matavfallskärl, att reningsverken i kommunen inte producerar biogas eller att rören i marken är undermåliga.  

Kolla alltid med din kommun att du har tillåtelse att installera en avfallskvarn innan du påbörjar arbetet.

Boka installation av avfallskvarn

Montera avfallskvarn i kök  - så gör du

Hur en avfallskvarn monteras varierar mellan olika kvarnar. Läs noga igenom instruktionerna som följer med din kvarn innan du sätter igång. Vi vill poängtera att montering av avfallskvarn innebär att du arbetar med rör och avlopp och att felaktiga installationer kan leda till kostsamma och energikrävande vattenskador. Känner du dig det minsta osäker på om du kan genomföra installationen på korrekt sätt är det alltid bättre att ta hjälp av en auktoriserad rörmokare.

Nedan följer ett exempel på hur du monterar en avfallskvarn steg för steg:

 1. Ta bort silen i sinken genom att lossa på skruven.
 2. Placera flänsen och haka fast kvarnen.
 3. Anslut vattenutkast i befintligt vattenlås. 
 4. Anslut till strömkälla.
 5. Säkerställ att inget läcker.

Ovan guide är ett exempel för en typ av avfallskvarn. Observera att tillvägagångsätt för montering kan variera mellan olika kökskvarnar. Läs alltid igenom de medföljande instruktionerna noga.

Done installerar avfallskvarn i Svei
Foto: Pinterest

En avfallskvarn kräver elanslutning

Visste du att en avfallskvarn är eldriven? Det innebär att matkvarnen behöver anslutas till en strömkälla för att kunna användas. Har du uttag för diskmaskin med utrymme för ytterligare kontakt kan du såklart koppla in din avfallskvarn där. Saknar du väggkontakt, behöver ta hjälp av en elektriker för att dra el och montera nytt vägguttag. Våra elektriker i Stockholm och våra elektriker i Malmö är vana vid att dra el och installera vägguttag för såväl avfallskvarnar och diskmaskiner och hjälper dig gärna förbereda för montering av avfallskvarn. Boka ett videosamtal för att komma igång med ditt projekt direkt!

Passa på att montera ett vägguttag med möjlighet till två kontakter, så har du möjlighet att även installera en diskmaskin.

Boka installation av avfallskvarn

Vanliga frågor

Vilken avfallskvarn ska man välja?

När man väljer avfallskvarn är det viktigt att tänka på funktioner som effektivitet, bullernivå, säkerhet och hållbarhet. Det är också viktigt att välja en kvarn som passar till ens avfallshanteringssystem och köksavfall. En populär och pålitlig kvarn är exempelvis InSinkErator Evolution-serien som erbjuder hög effektivitet, tyst drift och enkel installation.

Vad kostar en avfallskvarn?

Priset på en avfallskvarn beror på blandannat märke, modell och funktion. Oavsett vilken modell du väljer är det dock viktigt att installationen av en avfallskvarn utförs av en certifierad rörmokare eller VVS-installatör för att undvika skador och felaktig installation. Få en gratis offert från en rörmokare i din stad via Dones app idag.

Vad kan man köra i en avfallskvarn?

I en avfallskvarn kan man köra matrester som grönsaker, frukt, kött, fisk och äggskal. Det är dock viktigt att undvika att kasta in hårda föremål, stora ben eller fett, då det kan orsaka skador på avfallskvarnen. Dessutom bör man undvika att kasta in matrester som kan orsaka stopp i avloppssystemet, som ris, pasta eller potatisskal.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play