Alla tjänster
/
Elektriker
/

Grönt avdrag på miljövänliga installationer: Läs allt här

Visste du att ett grönt avdrag 2023 är tillgängligt för dig som privatperson när du investerar i miljövänliga lösningar? Du kan exempelvis använda grönt avdrag när du installerar solceller, laddboxar eller lagring av egenproducerad el och andra klimatpositiva installationer.

Varje installation som påverkar miljön positivt är kvalificerad för Grön Teknik avdraget, så det är en fantastisk möjlighet där du inte bara kan underlätta för plånboken, utan också göra något gott för planeten.

Det gröna avdraget är en ny skattesubvention som introducerades år 2021. Det är ett nytt skatteavdrag, som ofta benämns som grönt rotavdrag eller skatteavdrag för gröna installationer.

Grönt avdrag är en skattereduktion för grön teknik som syftar till att främja klimatpositiva installationer. I den här artikeln reder vi ut vad förslaget om grönt rotavdrag innebär för dig som privatperson och vid vilka installationer du kan använda dig av grönt skatteavdrag. Häng på!

Vad innebär Gröna Teknik-avdraget?

När riksdagen röstade om budgeten för 2021, stod det klart att ett nytt skatteavdrag skulle introduceras . Det nya skatteavdraget kallas för det gröna avdraget eller skatteavdrag för gröna installationer, då det i mångt och mycket påminner om det rotavdrag som sedan tidigare finns för hantverkstjänster. Det gröna rotavdraget syftar till att uppmuntra till installationer av så kallad grön teknik och ger dig möjlighet att göra avdrag vid installation av ex. solceller och laddstolpe till elbil.

Det nya skatteavdraget ersätter det tidigare investeringsstödet. Storleken på skatteavdraget varierar mellan de olika installationerna. Till skillnad från rot- och rutavdraget, dras skatteavdraget för grön teknik av från både arbets- och materialkostnader.

Hur fungerar grönt avdrag?

Skatteavdrag för gröna installationer fungerar på liknande sätt som rut- och rotavdraget. Likt rotavdraget uppgår det gröna rotavdraget till 50 000 kr per person och år. Det som däremot skiljer det nya avdraget från rotavdraget är att den procent du kan dra av från arbetskostnaden varierar beroende på vilken installation det rör sig om och att du även kan göra avdrag på materialkostnaden.

Vid installation av solceller kan man exempelvis dra av 15% av installationskostnaden medan när det gäller lagring av egenproducerad el och laddningspunkter till elfordon, kan man istället dra av hela 50% av installationskostnaden.

Vid en installation där du använder dig av den nya skattereduktionen kan du inte använda dig av rotavdraget. Däremot kan du använda rotavdraget vid en sorts installation och den nya gröna skattereduktionen för en annan under samma år.

Vilka installationer omfattar Grön Teknik-avdraget?

Det nya skatteavdraget för installation av grön teknik omfattar just det - klimatpositiva installationer. Nedan listar vi de installationer som omfattas av den nya skattesubventionen:

🌱installation av solceller

🌱installation av laddbox till elbil

🌱lagring av egenproducerad energi (ex. i form av powerwall eller batteri)

Vill du veta mer? Här nedan berättar vi vidare om de tre klimatpositiva installationerna.

Solceler Grönt ROT avdrag
Foto: ellevio.se


Boka kostnadsfritt videosamtal

Installation av solceller ger dig ett grönt avdrag

När du ska installera solceller har du rätt till skattereduktion och kan då använda dig av grönt avdrag. I Sverige har du sedan 2009 kunnat ta del av ett investeringsstöd när du installerar solceller. Investeringsstödet täckte 20% av installationskostnaden av solceller och var något som behövde ansökas om i efterhand, efter att installationen genomförts och fakturan betalats.

Investeringsstödet har till viss del ökat intresset för att installera solceller. Men långa kötider, en byråkratisk process och risken att pengarna i budgeten inte räcker till för alla som ansöker om investeringsstödet har gjort att en del väljer att avstå.

Det nya gröna avdraget syftar till att göra det enklare att ta del av skattesubventionen för solceller och på så sätt uppmuntra till att genomföra klimatpositiva installationer för dig som privatperson.

Tidigare var skattereduktionen för grön teknik på 15% men ändrades till 20% från och med 1 januari 2023. Det gröna skatteavdraget 2023 täcker alltså 20% både på arbetskostnaden och materialkostnaderna vid en installation av en solcellsanläggning. Solcellsbidraget dras, precis som rot och rut, av direkt från fakturan. Du slipper alltså ansöka om utbetalning av investeringsstöd.

Vi på Done hjälper dig inte bara att hitta en auktoriserad elektriker som kan hjälpa dig med installationen. Vi hjälper dig även med att få skattereduktion på din installation på ett smidigt sätt genom vår praktiska Done-app.

Laddningspunkt till elfordon i form av en laddbox

En ytterligare grön installation som omfattas av det gröna skatteavdraget är en installation av laddningspunkter till elfordon. Det kan till exempel vara en laddningsstolpe eller en laddbox till en elbil på uppfarten hemma.

För att kunna ta del av grönt avdrag när du installerar din laddningspunkt krävs att du:

  • Är 18 år (eller fyller 18 det året installationen görs)
  • Vara bosatt och betala skatt  i Sverige
  • Du behöver äga fastigheten där laddboxen ska installeras
  • Ditt namn behöver stå på fakturan
  • Det ska finnas kvar tillräckligt av ditt årliga skattereduktion som du kan använda per år

Avdraget gäller även vid installation av laddningspunkter och man har möjlighet att ta del av det gröna avdraget både på arbets- och materialkostnader. För installationer av laddningspunkter uppgår skatteavdraget till hela 50%, men dubbelkolla alltid med företaget som utför installationen.

Lagring av egenproducerad elenergi + gröna avdraget = Sant

Den tredje installationen som täcks av det nya skatteavdraget är installation av lagring av egenproducerad el. Det handlar om att installera ett batteri eller powerwall som kan kopplas ihop med solcellsanläggningen och som då kan lagra överskottet. Det vill säga att det är ett system för lagring av den solel som inte används direkt och som sedan kan användas när det behövs.

Likt för ovan installationer, omfattar det gröna avdraget även här både för kostnaden för arbete och material. Precis som vid installation av laddstolpe, kan du dra av 50% av installationskostnaden för lagring av egenproducerad el. Avdraget gäller för 50 000 kr per person och år.

Boka installation av laddstolpe
Installation av laddstolpe till elbil
Foto: andersen-ev.com

Ta del av det gröna skatteavdraget vid installationer

De flesta av de klimatpositiva installationerna som omfattas av det gröna skatteavdraget utförs av elektriker. För våra elektriker i Stockholm har till exempel en installation av laddstolpar hos såväl privatpersoner och i bostadsrättsföreningar kommit att bli en allt vanligare tjänst. Dessutom tycker många elinstallatörer att det är extra roligt att jobba med klimatpositiva installationer!

I vår innovativa Done-app har vi gjort det praktiskt för både dig och installatören genom att samla allt på ett och samma ställe. Vi hjälper dig med allt från rådgivning till färdig installation. Ännu bättre, via vår app kan du enkelt inkludera det gröna avdraget på din faktura - snabbt, smidigt och enkelt!

Vilka klimatsmarta installationer planerar du inför 2023? Du vet väl att vi på Done har elektriker som gärna hjälper dig med alla klimatsmarta installationer. Boka ett kostnadsfritt samtal och få en gratis offert via video!

Boka videosamtal

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play