Alla tjänster
/
Elektriker
/

Hitta rätt taklampa till ditt kök - 10 snygga taklampor

Känns ditt kök tråkigt och trist? Behöver det en enkel uppfräschning? Ge köket ett lyft genom att installera en ny taklampa! När du ska välja lampa finns det såklart en hel del produkter att välja och vraka bland, men det är också viktigt att tänka på mer än bara lampans design. Bra belysning som passar i vardagen handlar mycket om finess vid installation och hur ljuskällorna ser ut. Men precis som du älskar vi såklart snygga taklampor, så vi har även satt ihop en topp 10 lista på snygga taklampor till ditt kök som har både fin design och som går att anpassa med praktiska funktioner!

Läs vidare för att hitta:

 • Vår topp 10 lista på de snyggaste kökslamporna just nu
 • Vad ska man tänka på innan man köper en taklampa till köket?
 • Vilka funktioner är viktiga för kökslampor?
 • Vad ska man tänka på innan man installerar en taklampa i ett kök?
Flowerpot taklampa, &Tradition. Foto: lighting-forest

10 snygga taklampor till ditt kök

Att välja rätt taklampa till köket kan göra stor skillnad för hur rummet upplevs och hur du använder det. Att välja den bästa taklampan för just ditt kök kan verka svårt, man vill såklart ha en lampa i snygg design men den behöver också fungera bra i vardagen. Slipp att behöva kompromissa mellan smarta funktioner och fin design, kolla in vår topp 10 lista nedan och låt dig inspireras!

1. Flowerpot, Verner Panton för &Tradition

Vi börjar listan med en klassiker. Flowerpot av Verner Panton för &Tradition kommer i massor av färger och finns både som taklampa och på fot. Vårt tips är att välja en stark färg och ha flera kökslampor hängande ovanför en köksö. Den gula taklampan gör sig riktigt snygg till ett kök i svart, vitt eller ljust trä. 

Vad kostar Flowerpot? Pris är ungefär är 2 565 kr. 

Flowerpot, &Tradition. Foto: modernplanet.com, metavaya.com

2. Vertigo Pendant, Constance Guisset för Petite Friture

Vertigo Pendant, Constance Guisset för Petite FritureVem älskar inte en rejäl taklampa till köket? Få till en riktigt snygg belysning i ditt hem med Vertigo Pendant. Den kommer i ett stort sortiment av taklampor i olika storlekar och färger så det finns en som passar perfekt i varje kök, stort som smått. Vad kostar Vertigo Pendant? Pris för Vertigo Pendant small är ungefär 9 940 kr och 11 190 kr för medium. Vertigo Pendant Large kostar cirka 13 315 kr.

Vertigo Pendant svart & vit. Foto: pinterest, simiglighting.com

3. Belt, Ronan & Erwan Bouroullec för Flos

Snygga taklampan Belt från Flos passar perfekt som kökslampa i ett industriellt kök. Belt är dimbar och blir ett perfekt komplement över en köksö då du kan få ett bra arbetsljus eller en dovare belysning. 

Vad kostar Flos Belt? Pris varierar beroende på färgval. Belt i svart har ett cirkapris på 62 750 kr, Flos Belt i natur 54 900 kr. Flos Belt i koppar kostar den ungefär 35 795 kr.

FLOS Belt taklampa. Foto: Flos/pinterest

4. PH 5, Louis Poulsen

Klassisk, tidlös, snygg, kärt barn har många namn! Vi älskar PH 5 av Louis Poulsen till köket. Med strategisk placering mitt i rummet eller över en viss arbetsyta blir denna lampan ett perfekt komplement till din köksbelysning. 

Vad kostar PH5? Pris för denna klassiska lampa är ungefär 10 445 kr.

PH5, Louis Poulsen. Foto: bobedre.dk, louispoulsen.com

5. Smithfield Suspension, Jasper Morrison för Flos

Smithfield Suspension är gjord i aluminium och finns i flera färger. Den enkla, stilrena och samtidigt funktionella lampan gör sig riktigt bra till en minimalistisk stil. Smithfield Suspension har opalglas inuti vilket innebär att den ger ett mjukt och diffust ljus. 

Vad kostar Smithfield Suspension? Pris för Flos lampan är ungefär 11 840 kr.

Smithfield Suspension, Flos. Foto: lightingstudioberkeley.com, homelights.nl

6. Cygnus Markslöjd

Om du är ute efter en snygg lampa till ett bra pris hittar du denna i mässing från Markslöjd. Denna kökslampa gör sig perfekt i ett kök då den kan kombineras med en dimmer för bra arbetsbelysning men även en mjukare belysning. 

Vad kostar Cygnus Markslöjd? Pris är cirka 1 099 kr.

Taklampan Cygnus. Foto: markslojd.com

7. Noctambule 1 Bowl, Konstantin Grcic för Flos

Det är ingen hemlighet att vi älskar lampor från Flos, men denna handblåsta taklampa är något alldeles extra. Noctambule 1 Bowl är en snygg cylinderlampa med LED som är en del av en serie av Konstantin Grcic för Flos. Lampan har fått sitt namn, som betyder nattuggla, då lampan knappt syns under dagen men ger ett fantastiskt sken på natten. 

Vad kostar Noctambule 1 Bowl? Pris för Flos-lampan är 40 695 kr.

Noctambule 1 Bowl. Foto: flos.com

8. Star, Jonas Bohlin för Örsjö Belysning

Star kommer i olika modeller och färger, exempelvis Star 6 i vitt till vänster och Star 9 i mässing till höger. Denna kökslampa är perfekt till små och stora kök och du kan enkelt justera den för att punktbelysa precis där du vill. 

Vad kostar Star? Pris skiljer sig från modell och material, men ungefärligt pris är mellan 5 445 kr till 26 520 kr.

Star, Örsjö Belysning. Foto: residencemagazine.se, skonahem.se

9. Adrian, Ellos

Taklampan Adrian från Ellos är ett prisvärt alternativ som kombinerar enkelhet med funktionalitet. Dess enkla men genomtänkta design med flera hängande ljuskällor ger ett jämnt och behagligt ljus i ett kök, eller varför inte över matplatsen. 

Vad kostar Adrian från Ellos? Pris är 2 199 kr och lampan finns i flera färger, bland annat i guld och svart.

Snygg taklampa kök. Foto: ellos.se

10. Mirror Ball, Tom Dixon

Vi har sparat bästa till sist, denna snygga kökslampa passar in oavsett om du har ett stort eller ett lite mindre kök. Mirror Ball har en högreflekterande skärm och insidan är täckt av metall. Den kommer i tre olika storlekar och ger ett ljus nedåt, perfekt för en arbetsyta i ett kök. Kombinera flera av samma sort för större effekt! 

Vad kostar Mirror Ball? Pris beror på storleken på lampan, 25 cm 5 900 kr, 50 cm 12 900 kr.

Mirror Ball, Tom Dixon. Foto: papercitymag/pinterest

Vad du bör tänka på innan du ska köpa taklampa

När det kommer till att välja en taklampa för ditt kök är det klokt att tänka över några avgörande aspekter. Var noga när du väljer storlek och form på din nya taklampa. Det är viktigt att den fungerar bra med kökets storlek och design. Dessutom är ljusets typ en viktig faktor – behöver ditt kök en lampa som erbjuder ett jämnt, allmänt ljus, eller är det mer lämpligt med en lampa som fokuserar ljuset över exempelvis matbordet? Därefter är det viktigt att överväga vilken typ av ljuskällor lampan använder. Har du tänkt på om den är kompatibel med dimmerfunktioner? Att kunna justera ljusstyrkan är centralt för att kunna skapa rätt stämning i ditt kök.

Taklampans design och ljusspridningen i köket

Taklampans design är mer än bara en estetisk faktor – den spelar en avgörande roll för hur ljuset fördelas i rummet. En taklampa med en öppen design sprida ett jämnt ljus vilket bidrar till ett ljust och inbjudande rum. Detta kan vara idealiskt för kök där du önskar en bred ljusfördelning. Å andra sidan kan en taklampa med en riktad ljuskälla användas för att skapa bra arbetsbelysning eller snygga effekter och uppmärksamma specifika områden eller föremål i köket. Det är därför viktigt att välja en taklampa som matchar dina specifika behov för köksbelysning.

Kombinera taklampor med annan köksbelysning för bäst effekt

Att skapa den perfekta ljusmiljön i köket innebär ofta att kombinera olika ljuskällor. En taklampa ger en bra grundbelysning, men för att verkligen lyfta fram kökets alla delar, är det klokt att lägga till andra ljuskällor. Tänk på att använda belysning under dina skåp för att effektivt lysa upp arbetsytor. Detta är speciellt användbart vid matlagning eller när du förbereder mat. Spotlights kan också vara ett utmärkt val, speciellt för att belysa särskilda delar av köket eller för att skapa en stämningsfull miljö. Genom att kombinera dessa alternativ kan du se till att ditt kök inte bara är funktionellt att arbeta i, utan också inbjudande och väl upplyst.

Komplettera taklampor med spotlights. Foto: nookcollections.com.au

Viktiga funktioner och tips för taklampa i kök

 1. Se bortom designen: Fokusera inte endast på hur lampan ser ut, utan tänk på ljusstyrka och ljuskällans typ, såsom energieffektiva LED-lampor för klar belysning eller traditionella glödlampor för ett varmare sken.
 2. Integrera smart belysning: Utöka funktionaliteten och installera smart belysning till dina taklampor. Då kan de styras via mobilen för anpassad ljusstyrka och färgtemperatur.
 3. Välj dimmers: För flexibilitet i ljusstyrkan, att installera dimmer är passande för allt från matlagning till avkoppling.
 4. Välj hållbara lösningar: Investera i LED-lampor för deras låga energiförbrukning och långa livslängd, samt för en mångfald av färgtemperaturer som passar ditt kök.

Underhåll och rengöring av taklampor - våra bästa tips

Vi vet att det kan kännas trist att städa och att hålla taklampan ren och fin kan vara något många drar sig för att göra. Men att hålla dina taklampor i köket skinande rena behöver inte vara en tråkig syssla. Städa snabbt och enkelt och håll din taklampa i toppform med med våra tips:

 1. Damma ofta: Ge dina lampor en snabb damning ofta – det håller dem snygga och bidrar till bättre ljus.
 2. Varsam rengöring för glaslampor: Undvik repor på dina glaslampor! Använd en mjuk trasa och lite milt rengöringsmedel för att glaset att glänsa.
 3. Specialrengöring för metall och trä: Använd specialanpassade rengöringsprodukter för metall- och trädelar på dina taklampor. Till exempel kan olivolja användas för att polera trädetaljer, medan metall kan rengöras med en speciell metallpolish.
 4. Var försiktig med el- och ljuskällor: Se till att lampan är sval när du rengör runt elektriska komponenter och ljuskällor. Använd en torr trasa för att undvika risk för kortslutning.
 5. Undvik grova rengöringsmedel: Använd inte slipande eller starka kemikalier som kan skada lampan eller dess finish! Köp bara milda produkter och damma ofta så kommer lampan hålla längre!
Taklampa kök i mässing. Foto: Pinterest

Vad ska man tänka på innan man installerar en ny taklampa i köket?

Installationen av en taklampa i köket kräver lite förberedelse och planering. Tänk på placeringen av lampan – den bör inte bara vara estetiskt tilltalande, utan också funktionell. Om lampan hängs över ett matbord eller en köksö bör du se till att den hänger på rätt höjd för att ge optimal belysning utan att vara i vägen.

Välj rätt höjd för din taklampa i köket

Vad ska man tänka på när det kommer till taklampans höjd i ett kök? Vi har listat tre vanliga installationer och vilken höjd som är optimal:

 • Över köksön: En taklampa som ska hänga över en köksö gör sig bäst cirka 75 cm över ön. Denna höjd gör den perfekt för bra belysning när du lagar mat eller pratar med familjen eller gäster.
 • Ovanför matbordet: För matbord är en höjd på cirka 60 cm över bordet bäst.
 • Allmänbelysning: För en bredare belysning i köket kan du välja en taklampa som hänger högt nog för att sprida ett jämnt ljus i köket.

Kom ihåg! Du kan alltid rådgöra med din elektriker innan du ska installera en ny taklampa i köket. Våra certifierade elektriker kommer alltid med goda tips och råd när det kommer till placering och höjd av din nya taklampa.

Placering av taklampor i köket

För bästa effekt i ditt kök bör du tänka igenom hur taklampan kompletterar övriga delar av rummet.

 • Komplettering med punktbelysning: En kombination av taklampor och spotlights är perfekt för att lyfta fram viktiga delar av köket, särskilt i större utrymmen.
 • Använd dimmer: Med en dimmer kan du enkelt justera stämningen och belysningen i köket. Det är enkelt att installera en praktisk dimmer och det ger stor effekt.
 • Undvik skuggspel: Välj ljuskällor som ger ett mjukt, jämnt ljus för att undvika skarpa skuggor, särskilt över arbetsytor och matbord. Tänk på att ljuskällorna inte ska peka uppåt om du önskar en mer riktad belysning.
Flowerpot, &Tradition. Foto: yigolighting.com

Installera din nya taklampa med Done

Att montera en ny taklampa kan vara svårt att göra på egen hand. Låt oss på Done göra jobbet åt dig istället! Vi har certifierade elektriker i Jönköping, Uppsala, Stockholm - ja faktiskt i nästan hela Sverige. Vi erbjuder alltid trygga och säkra installationer till fast timpris. Hur fungerar det? Det är enkelt, ladda ner Done-appen så matchar vi dig med en behörig elektriker nära dig. Du kan chatta, skicka bilder på ditt projekt och för större arbeten finns även gratis videosamtal. Offert får du smidigt direkt i mobilen - ladda ner i Appstore/Google Play idag och se vad våra kunniga elinstallatörer kan göra för dig. Let's get it Done!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play