Alla tjänster
/
Elektriker
/

Eluttag utomhus - förläng sommarsäsongen och njut av friska luften när du jobbar.

När vädret tillåter så finns det nästan inget bättre än att vara ute i friska luften. Speciellt de första varma solstrålarna när våren börjar titta fram efter en lång vinter. Eller en varm skön sommardag eller sensommarens härligt ljumma kvällar. Det är då vi vill kunna ta tillfället i akt och njuta lite extra av stunden. Ett eluttag till din uteplats ger dig så många fler möjligheter! Fördelarna är många oavsett om du bor i lägenhet med balkong eller om du har bostad med uteplats

Jobbar du hemifrån? Vem vill inte jobba i friska luften och njuta av fågelkvitter och sommarens ljuvliga färger och dofter. Genom att installera vägguttag utomhus kan du enkelt plugga in datorn och få en friare arbetsplats.  

Älskar du att grilla? Med ett uttag utomhus kan du enkelt koppla in din elgrill precis där du vill ha den. Till dig som bor i lägenhet är det extra bra eftersom att elgrill är nästintill det enda alternativet. Njut av säsongens alla grillkvällar tillsammans med familj och vänner och skapa minnesfulla stunder tillsammans.

Ta ut högtalarna och sätt på stämningsfull musik. Eller varför inte bära ut tv:n för en mysig filmkväll under stjärnorna när kvällen börjar närma sig. Med ett eluttag för bruk utomhus är det lätt att njuta och ta tillvara på årstidens härliga stunder.

Med praktiska eluttag utplacerade på rätt ställen blir även trädgårdsarbetet roligare och framförallt enklare. De elektriska trädgårdsmaskinerna blir betydligt mer lätthanterliga med ett flertal vägguttag och strömbrytare utomhus runt om på husväggen. Då slipper man att flytta om och använda sig av förlängningssladdar.

Ja du ser, det finns så många fördelar med eluttag utomhus till ditt hem. Möjligheterna är oändliga!

Felaktigt installerade el-produkter utomhus kan ha förödande konsekvenser. Därför klargör vi i den här artikeln det som är viktigt för dig att tänka på när det kommer till el och vägguttag utomhus. Vi kikar även närmare på säkerheten och riktlinjer för höjd och placering! Här kan du läsa om vad du behöver tänka på vid installation av el utomhus. Done står alltid redo att hjälpa dig genom hela processen!

Foto: Housedoctor.dk


Boka videosamtal för offert

IP-klass - vad är det och vad betyder det för el utomhus?

När du köper elprodukter för utomhusbruk behöver du ha koll på vilken IP-klass som krävs för den produkt och placering du är ute efter. Det gäller även för eluttag utomhus. Vilken IP-klass som krävs utomhus styrs av var du vill placera ditt utomhusuttag.

IP-klassningen består av två siffror, där den första visar på hur väl produkten håller tätt mot inträngande av damm och grus, så kallade fasta föremål. Den andra siffran, som är mest relevant för eluttag utomhus, visar på hur vattentät elprodukter och uttag är.

IP klass för vattentätning kan ha följande beteckning:

IPX1 = Droppskydd

IPX3 = Strilsäkert

IPX4 = Sköljtätt

IPX7 = Vattentålig

Då första siffran gäller dammskydd och inte är relevant för vattentätning är den ersatt av ett “X” ovan.

Vilken IP-klass ditt uttag ska ha beror på var du tänkt placera det. Till exempel på en inglasad balkong är uttaget skyddat mot regn och rusk och IP klassningen IPX1 (droppskyddat) räcker. IPX3 (strilsäkert) klarar av regn, men måste placeras 50 cm eller mer från golv, mark eller tak. IPX4 (sköljtätt) kan placeras närmare golv och mark, men vill du placera uttaget i golvet så gäller IP-klassningen IPX7 (vattentålig).

IP-klasser som IPX4 står emot regn och annan nederbörd och uttaget fungerar utomhus även vintertid. Eluttag med IPX4 är inte 100 procent vattentätt men hindrar vatten från att komma in till de elektriska delarna av vägguttaget.

Vägguttag IPX6 (t ex IP56) för utomhusbruk är ett smart och spolsäkert eluttag. Uttaget är spolsäkert vilket menas att den är skyddad mot vatten i alla riktningar. IP-klassningen betyder att det hålls spolsäkert även när en stickpropp är ansluten i uttaget. Uttag IP56 är både spolsäkert och dammtätt. Det innebär att uttaget är skyddat även mot inträngande fasta föremål som exempelvis damm eller liknande. Kolla gärna Elsäkerhetsverkets sida om IP-klasser för mer detaljerad information.

Foto: isabellas.dk

Att tänka på vid installation av ett eluttag utomhus

Dina uttag utomhus ska alltid vara skyddsjordade. En skyddsjordning eller ett jordat eluttag är en säkerhetsåtgärd som vid en felande elinstallation skyddar dig mot att ström går igenom din kropp om du till exempelvis rör vid en felande elkontakt utomhus. Skyddsledaren leder bort den farliga strömmen på ett säkert sätt genom jordblecken.

Nya utomhusuttag, elkontakter utomhus eller andra eluttag som du behöver, måste även ha en jordfelsbrytare. Alla eluttag utomhus bör monteras med jordfelsbrytare. Det är en säkerhetsåtgärd som räddar liv. Det är ett komplement till din elcentral och säkringarna som finns i den. Vid felbelastning av ström eller om summan för små läckströmmar blir förhöjd så löses den ut som en säkerhetsåtgärd för att stänga av spänningen av strömmen.

Har du äldre vägguttag utomhus sedan tidigare? För att öka säkerheten för dig och dina nära så är det bra att komplettera även dessa med portabla jordfelsbrytare.

Känner du dig osäker kring vilka regler och riktlinjer du behöver ta hänsyn till när du ska fixa nya vägguttag eller dra el utomhus? Våra elektriker finns inte bara i Malmö, Göteborg och Stockholm utan i hela Sverige och kan hjälpa dig att hitta rätt produkt för dig och löser självklart även installationen åt dig - så att du kan luta dig tillbaka vetandes om att dina utomhus uttag installeras enligt konstens alla regler. Ladda ner appen för att snabbt komma i kontakt med en behörig elektriker nära dig.

Be om offert

Höjd på vägguttag till utomhusbruk

Vilken höjd du behöver placera ditt vägguttag utomhus på, styrs främst av vilken IP-klassning det uttag som ska installeras har. IPX3, som är den lägsta klass som får placeras utomhus, måste placeras minst 50 cm ovanför marken. Väljer du IPX4, kan du placera och koppla eluttaget närmare golv och mark. Elsäkerhetsverket skriver att lägre placerade eluttag utomhus ska ha petskydd och är noga med att poängtera att den rekommenderade höjden för vägguttag utomhus är minst 170 cm ovanför golvet då det minskar risken för barnolycksfall. Innan du väljer att placera ett vägguttag på lägre höjd, fundera därför igenom om det är det enda alternativet. Säkerheten ska alltid komma först när det kommer till elinstallationer.

Att ordna med eluttag ute i din trädgård eller uteplats kräver helt enkelt lite kunskap och planering. Höjden för att koppla eluttag utomhus behöver följas för att du på ett säkert sätt ska kunna använda dina elprodukter och samtidigt inte behöva vara orolig över säkerheten.

Vi på Done hjälper dig! Ladda ner appen idag så hjälper våra behöriga elektriker dig med IP-klasser, höjd på eluttag utomhus och allt annat som du behöver ha koll på för att på ett säkert sätt kunna installera vägguttag utomhus.

Boka installation av vägguttag utomhus

Vanliga frågor

Vad kostar det att installera ett eluttag utomhus?

Kostnaden för att montera ett eluttag utomhus varierar beroende på olika faktorer såsom avstånd till närmaste elanslutning, vilken typ av uttag det ska vara och arbetskostnader. Generellt kan man räkna med en kostnad mellan 1 000 - 3 000 kronor för en enklare installation av eluttag utomhus. Få en gratis offert för din installation från en av Dones elektriker i din stad redan idag!

Hur drar man el utomhus?

Att dra el utomhus kräver att man följer vissa säkerhetsåtgärder och tar hänsyn till olika faktorer, såsom avståndet mellan elen och vattenkällor. För att dra el utomhus behöver man vanligtvis anlita en behörig elektriker som kan göra en säker installation. Det är också viktigt att använda lämpliga kablar och komponenter som är utformade för utomhusbruk och tål olika väderförhållanden.

Vad är en IP klassning?

När du köper elprodukter för utomhusbruk behöver du ha koll på vilken IP-klass som krävs för den produkt och placering du är ute efter. Vilken IP-klass som krävs utomhus styrs av var du vill placera ditt utomhusuttag. IP-klassningen består av två siffror, där den första visar på hur väl produkten håller tätt mot inträngande av damm och grus, så kallade fasta föremål. Den andra siffran, som är mest relevant för eluttag utomhus, visar på hur vattentät elprodukter och uttag är.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play