Alla tjänster
/
/

Dags att bygga staket? Vi guidar dig rätt!

Att bygga staket är en av de vanligaste trädgårdsprojekten för husägare. Ett staket kan vara en perfekt lösning för att skapa en mer privat och avskild utomhusplats eller för att avgränsa trädgården med ett snyggt insynskydd. Men med så många olika typer av staket och faktorer att ta hänsyn till kan det kännas som en överväldigande uppgift att komma igång.

Ska man bygga staket själv eller anlita hantverkare? Behöver man bygglov eller inte? Vi ger svar på alla dina frågor och tittar även närmare på varför många väljer att bygga staket i sin trädgård, samt de vanligaste typerna av staket. Inte nog med det - vi har också tagit fram en guide för att hjälpa dig att bygga det perfekta staketet hemma. Häng med!

bygga staket trädgård
Foto: Hornbach.se

Bygga staket: Bygglov och andra viktiga faktorer

När du planerar att bygga ett staket är det viktigt att känna till de olika regler som kan påverka ditt projekt och om man behöver bygglov eller inte. En av de vanligaste frågorna är: Hur högt staket får man bygga utan bygglov? Och hur nära tomtgränsen får man bygga staket? I allmänhet får du bygga ett staket på upp till två meter utan bygglov, men detta kan variera beroende på var du bor. Generellt gäller en avståndsregel på minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, men även det kan variera. Om du planerar att bygga staketet närmare än så är det viktigt att diskutera detta med din granne och få ett skriftligt godkännande innan du börjar bygga. 

Utöver bygglov finns det också andra faktorer som kan vara relevanta för att bygga staket. Till exempel kan det finnas krav på att använda jordankare för att säkra staketet, eller att du måste lämna ett utrymme på minst 50 cm mellan staketet och marken för att undvika fuktproblem. Dessutom kan det finnas regler för material och färg på staketet, speciellt om det är synligt från gatan eller allmänna områden.

Vitt staket trädgård
Foto: Hus.se

Material och verktyg för att bygga staket

När det är dags att bygga staket är det viktigt att välja rätt material och ha rätt verktyg för jobbet. De vanligaste materialen som används för staketbyggnad är trä och tryckbehandlat virke, vilket är relativt hållbart och prisvärt. För att välja det bästa materialet för ditt staket bör du överväga faktorer som din budget, utseendet på ditt staket och hur länge du förväntar dig att staketet ska hålla.

Förutom materialet är det viktigt att ha rätt verktyg för att bygga ett starkt och hållbart staket. Du kommer sannolikt att behöva verktyg som en hammare, såg, borr, spade, skruvdragare och skruvar. För ett mer komplicerat staket kan du också behöva verktyg som en cirkelsåg och vinkelhake. När du väljer dina verktyg, tänk på storleken och typen av projekt för att säkerställa att du har allt du behöver för att bygga ett säkert och ordentligt staket. Det finns också en mängd olika tillbehör och material som kan hjälpa dig att bygga ett staket på ett enkelt sätt, t.ex. jordankare, armeringsnät och ritningar. 

Bygga staket: Steg för steg guide

Att bygga staket kan kännas som en stor uppgift för någon som inte har gjort det förut. Men med rätt verktyg och material kan det vara en relativt enkel process. För att hjälpa dig en bit på traven har vi tagit fram en steg för steg guide här:

  1. Markera var stolparna ska sättas. Stolparna är de pelare som staketet byggs på.
  2. Gräv ner plinten i marken där du har markerat stolpen. Plinten är ett sorts betongblock som håller fast stolparna. 
  3. Fäst stolpen i plinten med hjälp av skruv och skiftnyckel. 
  4. Montera reglarna genom att spika fast dem på stolparna. Reglar är de plankor som ligger horisontellt längs med staketet. 
  5. Spika fast staketspjälorna på reglarna. Spjälorna är de plankor som står lodrätt på staketet.

Kom ihåg att det är viktigt att följa alla relevanta byggregler och andra faktorer för ditt område när du bygger ett staket. Detta kan inkludera att ansöka om bygglov eller att begränsa höjden och placeringen av ditt staket.

Vad kostar det att bygga staket?

Att bygga ett staket varierar i kostnad beroende på material, design och storlek. De vanligaste materialen för staket är trä och tryckbehandlat virke. Priset varierar dock beroende på vart du köper det och hur mycket du behöver. 

Ett populärt alternativ är färdigbyggda staket. Det är precis som namnet antyder, redan ihopsnickrade och redo för montering. Dessa fästs direkt på staketstolpen och kräver ingen större expertis. ‍Nedan ser vi ett exempel på en klassisk variant som finns hos de flesta byggvaruhusen. Färdigbyggda staket är lätta att sätta på plats och passar bäst om syftet med staketet är att skapa en tydlig tomtavgränsning.

Färdigbyggt vitt staket
Foto: Villaochlivsstil.se

Om du däremot är ute efter något som syftar till att skapa insynsskydd kanske staketet nedan faller dig i smaken mer.

Staket insynsskydd vitt
Bygghemma.se

Priset för att bygga staket är svårt att säga på förhand. En helt vanlig tryckimpregnerad planka kostar mellan 20 - 80 kr, där dimensionerna avgör priset. Om du planerar att bygga eget är det alltid bättre att köpa mer virke än du räknat med från början, olyckor händer och i värsta fall har du virke över som du kan använda till nästa hemmaprojekt!

Bygga staket själv eller anlita hantverkare: För- och nackdelar

För- och nackdelar med att bygga staket själv:‍

  • Billigare. Du kan spara pengar genom att undvika kostnad för arbetskraft.
  • Större frihet. Du bestämmer själv projektstart och omfattning och slipper vara beroende av någon annan.
  • Mer tidskrävande. Det kanske säger sig självt, men att överlåta hemmaprojekt till proffs brukar göra att de avslutas snabbare. Du slipper även att behöva investera i nya verktyg och utrustning som du inte har.
  • Större risk för att något blir fel. Om du inte har erfarenhet eller kunskap av snickeri tidigare finns det alltid en risk att något går fel vilket i sin tur kan innebära större kostnader och tidsåtgång. 

För- och nackdelar med att anlita en snickare:

  • Bättre slutresultat. En professionell snickare med flera års erfarenhet kommer anpassa sig till dina behov och vara flexibel inför oväntade händelser. Du kan även spara tid och undvika stressen med att själv bygga staketet.
  • Rådgivning. Du behöver inte ha koll på allt som gäller - En professionel snickare kan ge dig rådgivning, svara på frågor och hjälpa dig välja rätt material och design.
  • Dyrare. Snickerikostnaden kan vara högre än om du bygger staketet själv.

Övriga renoveringsplaner? Vi fixar dina VVS och elinstallationer - Done

Håller du på att planera för ett nytt staket? Fantastiskt! Medan du har gör-det-själv-andan uppe så glöm inte bort andra delar av hemmet som behöver uppdateras. Vi på Done finns här för att hjälpa dig med alla dina projekt inom el och VVS. Vi är inte bara experter på el- och rörjobb i storstäder som Stockholm och Göteborg, utan vår service sträcker sig över hela Sverige. Våra auktoriserade elektriker och certifierade rörmokare är redo att bistå med alla installationer - små som stora. Så, när du är klar med staketet, låt oss ta hand om resten!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play