Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Rengöra duschväggar - Ta bort kalk och smuts i duschen på bästa sätt

Har du gula fläckar, kalkavlagringar, tvålrester och smuts i duschen? Om du vill få ett riktigt rent och fräscht badrum har du hamnat rätt. Här lär du dig hur man gör rent duschdörrar, duschkabin och duschväggar med hjälp av rätt rengöringsmedel och beprövade husmorsknep med ättika.

I denna guide delar vi med oss av praktiska råd för hur du enkelt och effektivt kan råda bot på smuts och kalk i duschen, bekämpa och förebygga mögel och hålla dina duschväggar rena och fräscha. Du får även ta del av tips på hur du kan undvika repor på glasytor i duschen och hur du enklast håller dålig lukt borta.

Kolla vidare för att läsa om de bästa metoderna för en skinande ren dusch!

Foto: apartmenttherapy.com

Tips för att rengöra duschdörrar

Vad kan man använda för att få bort kalk från duschväggar? Ett effektivt tips för skinande rena duschväggar fria från tvålrester, smuts och kalk är att använda sig av diskmedel och vinäger. Det är en bra rengöringsmetod som är skonsam mot avlopp och miljön jämfört med starkare medel samtidigt som den är tuff mot envisa tvålrester och fläckar. Följ guiden nedan och se hur du går tillväga:

 1. Förbered verktyg och material: Som med allting så krävs det lite förberedelser innan man börjar städningen. Materialen du kommer behöva är en mjuk trasa eller svamp, diskmedel, vitvinsvinäger och till sist kallt vatten. För enklare applicering kan du använda en sprayflaska för blandningen.
 2. Blanda rengöringslösning: Nu är det dags att blanda ihop vätskan. Det är bara att ta lika delar vatten och vitvinsvinäger och häll ner i sprayflaskan. Om du vill ha en lite mildare rengöring kan du även blanda i några droppar diskmedel.
 3. Skölj rent duschväggarna: Innan du börjar spraya ska du först skölja av duschväggarna för att undvika repor och förbereda inför rengöringen.
 4. Applicera och låt verka: Spraya på! Nu är det dags att rengöra genom att spraya lösningen på duschdörrarna. Låt lösningen med diskmedel, vatten och vitvinsvinäger verka i några minuter innan du börjar torka så att all kalk och smuts hinner mjuknas upp.
 5. Skrubba varsamt: För att se till att duschen inte skadas kan du använda en mjuk trasa eller svamp för att skrubba bort kalkavlagringar och smuts. Var noga med att inte använda gamla trasor när du torkar rent då de kan orsaka repor på din duschvägg.
 6. Skölj och torka: Efter rengöringen är det dags att skölja dörrarna med varmt vatten. Sedan kan du torka av dem med en mjuk och ren trasa. Klart! Nu är det bara att njuta av dina rena och fräscha duschdörrar!
 7. Extra tips: För att underhålla duschdörrarna är det klokt att byta ut lister och tätningsband vid behov. På så vis håller du duschdörrarna rena och fina längre och förhindrar dålig lukt och att det bildas mögel, vilket är lätt hänt i fuktiga miljöer.

Svåra kalkfläckar dusch - Få bort kalk med rätt rengöringsmedel

Om du har tuffa kalkrester som inte vill ge med sig kan det vara en god idé att köpa ett rengöringsmedel som är kalklösande. Se till att du köper ett medel som är framtaget specifikt för att ta bort just kalk och smuts i duschen. Men innan du handlar kan du tänka igenom vad du har för olika ytor i badrummet då det finns flera produkter på marknaden som är anpassade för olika typer av ytor, såsom glas eller kakel. Det är alltid bäst att köpa ett medel som du kan använda på flera ytor, du kan hitta olika varianter i din dagligvaruhandel.

Innan du börjar använda ditt medel ska du vara noga med att läsa och följa instruktionerna på rengöringsmedlets förpackning. Detta är viktigt för att både skydda själva ytan men också för att uppnå bästa möjliga resultat. Tips - för kraftiga avlagringar ska du använda en hård borste att skrubba med. Om du använder en hårdare borste ska du dock vara noga med att vara försiktig när du städar för att undvika repor på finare ytor.

Kom ihåg att regelbunden rengöring med rätt produkter och tekniker är nyckeln till att hålla dina duschväggar rena och fria från kalkavlagringar. På så vis kan du använda mer miljövänliga alternativ framöver för att hålla din dusch skinande ren.

Husmorsknep - hur man använder ättika

Vill du inte använda starka kemikalier? Oroa dig inte! Det finns skonsamma sätt att rengöra en duschvägg om du inte vill använda ett klassiskt rengöringsmedel. Ättika är en utmärkt och miljövänlig lösning för att effektivt rengöra duschväggar och ta bort envisa kalkavlagringar.

Hur städar man duschen med ättika? Börja med att skapa en rengöringslösning genom att blanda lika delar av ättika och vatten. Till en duschvägg brukar ungefär 1-2 dl vatten och 1-2 dl ättika vara lagom.

Sedan är det bara att börja spraya blandningen direkt på duschväggarna! Låt ättika-blandningen verka i några minuter innan du börjar skrubba för att mjuka upp och lösa upp kalk och smuts. Efter det kan du använda en mjuk trasa eller svamp för att varsamt skrubba ytan.

Efter skrubbningen är det bara att skölj noggrant med vatten för att avlägsna alla spår av blandningen. Denna metod är inte bara effektiv utan också skonsam för de flesta ytor i duschen och på duschväggen. Men var försiktig och undvik att använda ättika på känsliga material som marmor eller natursten då det kan skada materialet. Regelbunden användning av ättika kan hjälpa till att hålla duschväggarna skinande rena och förlänga deras livslängd. Helt enkelt bra för både plånboken och miljön!

Foto: hemfrid.se

Husmorsknep - använd citron för rena duschväggar

Det finns fler medel än ättika som är effektiva och miljövänliga när det kommer till att rengöra duschväggar. Prova även att använda citron - ett klassiskt husmorsknep! Citronsyran är effektiv mot både kalk och smuts. Hur gör man då? Jo, gnid en halv citron direkt på duschväggarna, speciellt där kalkavlagringarna är tydliga. Låt sedan citronsaften verka en stund för att mjuka upp och lösa upp kalken. Skölj sedan med vatten för att avlägsna rester och smuts. Denna metod är skonsam för miljön, effektiv och efterlämnar en fräsch doft, vilket gör den till en utmärkt lösning för regelbunden rengöring.

Rengör kakel och fogar - få bort och förebygga mögel

Tampas du med mögel i dina fogar? För att förebygga och bekämpa mögel i kakel och fogar i duschen är det viktigt att först rengöra området noggrant. Var noga med att använda skyddshandskar och en ansiktsmask när du hanterar mögel för att skydda dig mot skadliga ämnen. Välj ett rengöringsmedel speciellt utformat för mögel eller använd naturliga alternativ som vitvinsvinäger eller bakpulver. Applicera sedan rengöringsmedlet direkt på de drabbade områdena, låt verka, och skrubba sedan försiktigt med en tandborste, fogborste eller mjuk svamp. Skölj området ordentligt och torka det torrt. För att förhindra framtida mögeltillväxt ska du se till att badrummet är väl ventilerat och håller en låg fuktighetsnivå. Tänk på att regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln till att hålla badrummet fritt från mögel - städa lite då och då och slipp problemet!

Foto: xude.com.au

Undvik repor på duschens glas

För att hålla duschens glas i toppskick utan repor är det viktigt att använda rätt tekniker och verktyg vid rengöringen. Här är några användbara tips:

 1. Använd rätt verktyg: För att undvika repor kan du använd mjuka svampar eller dukar i mikrofiber. En mikrofiberduk är mer skonsam än borstar med för hårda strån eller skrubbsvampar som kan repa glasytan.
 2. Skonsamma rengöringsmedel: Välj milt rengöringsmedel som är skonsamt mot glasytor. Läs noga innan du köper rengöringsmedel då det finns olika varianter för olika material och ändamål. Hårda kemikalier kan skada glasets yta och öka risken för repor.
 3. Rengör försiktigt: Använd mjuka och cirkulära rörelser istället för att skrubba hårt, det kan orsaka repor.
 4. Regelbundet underhåll: Genom att hålla glaset rent regelbundet minskar du behovet av intensiv skrubbning.
 5. Kontrollera för smuts: Se till att ytan är fri från grov smuts eller sandkorn innan du börjar torka eller skrubba för att undvika onödiga repor.

Rengöra duschkabin

Hur rengör man en duschkabin på bästa sätt? Det bästa sättet att börja är genom att först ta bort all löst smuts och kalk. Använd en mjuk trasa eller svamp och en mild rengöringslösning, undvik starka kemikalier som kan skada kabinens ytor. För att ta bort kalkavlagringar och smuts effektivt kan du överväga att använda en blandning av vatten och ättika som vi nämnt tidigare. Applicera lösningen jämnt och låt den verka i några minuter innan du skrubbar varsamt. Skölj sedan ordentligt med vatten. Regelbunden rengöring av duschkabinen förhindrar inte bara smuts och kalkuppbyggnad utan hjälper också till att hålla badrummet fräscht och inbjudande.

Foto: archzine.net

Rengöra duschmunstycke

Om du vill få rent ditt duschmunstycke på ett skonsamt och effektivt sätt behöver du bara följa dessa enkla steg:

 1. Börja med att demontera munstycket och blötlägg det i en blandning av lika delar ättika och varmt vatten. Detta hjälper till att lösa upp kalk och smuts.
 2. Låt munstycket ligga i blandningen över natten. Skrubba sedan varsamt bort kvarvarande avlagringar.
 3. Skölj munstycket noggrant med vatten innan du monterar tillbaka det.
 4. Klart! Tänk på att regelbunden rengöring förhindrar kalkuppbyggnad och ser till att du får ett jämnt vattenflöde från duschmunstycket.

Rengöra duschblandare på bästa sätt

Hur rengör man en duschblandare? Det är enkelt, gör en rengöringslösning med vatten och några droppar diskmedel. Ta sen en trasa eller svamp för att varsamt torka av blandaren. Var noga med att komma åt alla ytor och kanter.

Ett annat sätt att rengöra duschblandaren på är att göra en lösning av ättika och vatten. Applicera lösningen med en sprayflaska och låt verka några minuter innan du skrubbar lätt. Skölj sedan med rent vatten och torka torrt - klart!

Förebygg dålig lukt i duschen - tips och råd

Om det är något alla vill undvika så är det dålig lukt i duschen, eller hur? Visste du att man kan förebygga dålig lukt i duschen med några enkla medel? Här är en steg-för-steg guide för att hålla din dusch fräsch:

 1. Identifiera källan: Första steget är att hitta varifrån lukten kommer. Det kan vara allt från mögel till smutsansamlingar.
 2. Rengör med rätt medel: När du vet vart lukten kommer ifrån ska du köpa ett medel som är anpassat till det materialet eller ett specialanpassat rengöringsmedel för badrum. Fokusera på platser där mögel och smuts samlas som i duschens hörn och runt avloppet.
 3. Ventilera: Efter rengöringen är det viktigt att duschen ventileras ordentligt för att minska fukt och därmed risken för dålig lukt.
 4. Upprepa rengöringen: Regelbunden rengöring är alltid bra för att hålla dålig lukt borta. Se till att göra detta till en del av din städrutin för en fräsch och ren dusch utan dålig lukt.
Foto: thelocalproject.com.au

Installationer i badrum med Done

Behöver du hjälp med att installera takdusch, montera duschkabin eller montera duschväggar? Done har skickliga rörmokare i bland annat Skåne, Uppsala, Norrtälje, Göteborg och Stockholm. Om du vill anlita lokala rörmokare med lång erfarenhet finns våra certifierade vvs-montörer alltid nära tillhands. Ladda ner Done-appen och se vad vi kan göra för installationer i ditt badrum! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play