Installera eluttag utomhus
Alla tjänster
/
/
Installera eluttag utomhus

Installera eluttag utomhus

fr 1 800 kr efter ROT

Få tillgång till el utomhus precis där du behöver det! För en säker elinstallation är det superviktigt att anlita en behörig elektriker som vet hur man utför installationen på ett korrekt sätt. Vi har certifierade elektriker som kan hjälpa dig snabbt, tryggt och enkelt! Boka nu för en bekvämare utomhusmiljö med eluttag utomhus!

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera eluttag utomhus och njut av en bekväm och praktisk utomhusmiljö

Är du trött på att vara begränsad av eluttagens placering inomhus? Få ut det mesta av ditt hem och installera eluttag utomhus, för visst hade det väl varit bekvämt att kunna använda sig av praktiska vägguttag även ute! 

Med våra professionella hantverkare och smidiga Done-app kan du säkert och enkelt boka installation av eluttag utomhus, och förvandla din uteplats eller trädgård till en plats där du kan njuta av bekvämligheten på flera olika sätt. Oavsett om det handlar om att installera trädgårdsbelysning för en mysig atmosfär, eller att ansluta ljudanläggning för att skapa den ultimata sommarstämningen - är eluttag utomhus den optimala lösningen. 

Läs vidare och upptäck alla fördelar med att installera eluttag utomhus. Nedan svarar vi även på alla dina frågor om vägguttag utomhus och viktig information att tänka på. Häng med så utforskar vi kostnad, placering, säkerhetsåtgärder och mycket mer. Låt oss ta hand om hantverket medan du fokuserar på att njuta av din utomhusmiljö till fullo!

Varför installera eluttag utomhus?

Att ha eluttag utomhus kan vara avgörande när det gäller att skapa en bekväm och funktionell uteplats eller trädgård. Det ger dig friheten att använda elektronik och diverse verktyg precis där du behöver dem, utan att vara begränsad av eluttag inomhus

Här nedan har vi listat några fördelar med att installera eluttag utomhus:

  1. Praktisk användning: Vägguttag utomhus ger dig möjligheten att använda elektroniska verktyg utan att behöva dra långa förlängningssladdar från uttag inomhus. Det gör det både praktiskt och smidigare att ansluta trädgårdsredskap och belysning, elgrillar, högtalare och andra enheter du vill använda ute.
  2. Bekvämlighet: Med eluttag utomhus kan du bevämt ladda datorn så att du kan sitta ute och jobba, ansluta en bärbar högtalare för att njuta av musik, koppla in ett avslapplande vattensystem, eller utomhusbelysning för att förvandla trädgården till en mysig ljussatt plats.
  3. Säkerhet: Genom att installera rätt typ av eluttag utomhus kan du säkerställa att din uteplats är säker. Kapslade vägguttag tål utomhusmiljön, skyddar mot fukt och väderförhållanden, och jordfelsbrytare fungerar som en säkerhetsåtgärd som till och med kan rädda liv genom att stänga av spänningen av strömmen.

Användningsområden för eluttag utomhus:

Genom att installera eluttag utomhus kan du enkelt ansluta dina olika elektroniska trädgårdsredskap och verktyg såsom gräsklippare, trimmers och lövblåsare. 

Du kan också koppla in utomhusbelysning som spotlights eller ljusslingor för att skapa en stämningsfull uteplats både till sommarnättarna och för att ljusa upp det mörka vinterhalvåret. Tips, visste du att du också kan ansluta din utomhusbelysning till ett smarta hem system! Då kan du enkelt styra dina eluttag utomhus med mobilen eller annan fjärrkontroll - eller varför inte använda en timer så att trädgårdsbelysningen sköter sig själv?

Om du älskar att laga mat utomhus kan du dessutom ansluta elgrill och andra elektriska köksredskap till dina utomhus eluttag och njuta av sommarens alla grillkvällar på bästa sätt. 

Ett eluttag till din uteplats ger många möjligheter och fördelar, oavsett om du bor i lägenhet med balkong eller om du har en bostad med uteplats. Genom att installera nya vägguttag kan du skapa en optimal utomhusmiljö som är redo att användas precis så som du önskar.

Vanliga frågor om installation av eluttag utomhus

Vad kostar det att installera eluttag utomhus?

Kostnaden för att installera eluttag utomhus varierar beroende på flera faktorer, såsom avståndet till närmaste elanslutning och typ av uttag som ska installeras. Hos Done ligger installation av eluttag utomhus från 1800 kr efter ROT. Observera att detta pris inte inkluderar själva eluttaget. Om du behöver hjälp med att köpa ett nytt eluttag kan våra elinstallatörer även hjälpa med det, och då tillkommer en extra kostnad för det nya uttaget. 

Hur högt ska ett eluttag sitta utomhus?

Höjden för placering av väggutag utomhus styrs främst av vilken IP-klassning uttaget har. För IPX3, den lägsta klassen för utomhusbruk, måste uttaget placeras minst 50 cm över marken. Med IPX4 kan du placera och ansluta eluttaget närmare marken. Elsäkerhetsverket rekommenderar att uttag utomhus placeras minst 170 cm över marken för att minska risken för barnolycksfall. Säkerheten är alltid viktigast vid elinstallationer, så tänk noga igenom om en lägre placering är det enda alternativet. Du kan läsa mer om eluttag utomhus och IP-klassning i vårt blogginlägg här.

Hur drar man el utomhus?

Att dra el utomhus kräver att man följer vissa säkerhetsåtgärder och tar hänsyn till olika faktorer, såsom avståndet mellan elen och vattenkällor. För att dra el utomhus behöver man anlita en behörig elektriker som kan göra en säker installation. Det är också viktigt att använda lämpliga kablar som är utformade för utomhusbruk och tål olika väderförhållanden.

Viktiga säkerhetsåtgärder: Vägguttag utomhus

När man ska installera eluttag utomhus är säkerhet en avgörande faktor. En av de viktigaste åtgärderna är att anlita en behörig elektriker som kan utföra installationen på ett korrekt och säkert sätt. Alla Dones anslutna elektriker är kvaliteskontrollerade och har kunskap, erfarenhet och rätt expertis för att säkerställa att installationen görs på rätt sätt och i enlighet med säkerhetsstandarder.

Det är också viktigt att dina vägguttag utomhus alltid ska vara skyddsjordade. En skyddsjordning, eller jordat eluttag, är en säkerhetsåtgärd som skyddar dig vid eventuella fel i elinstallationen. Om du exempelvis råkar röra vid en felande elkontakt utomhus förhindrar skyddsjordningen att ström går genom din kropp och leder säkert den farliga strömmen bort genom jordblecken.

En annan viktig säkerhetsåtgärd är att inkludera en jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare är en elektrisk enhet som snabbt bryter strömmen om den upptäcker en jordfelsström, det vill säga om strömmen tar en alternativ väg genom exempelvis vatten. Genom att installera en jordfelsbrytare minskar du risken för olyckor och ökar säkerheten för dig, din familj och ditt hem. Vid eventuella felströmmar kommer jordfelsbrytaren att omedelbart stänga av spänningen och bryta strömmen.

Att prioritera säkerheten vid installation av vägguttag utomhus är superviktigt. Känner du dig osäker kring vilka regler och riktlinjer du behöver ta hänsyn till när du ska installera eluttag eller dra el utomhus? Våra elektriker i Stockholm, Malmö, Göteborg hjälper dig hitta rätt produkt för dig och löser självklart även installationen åt dig - så att du kan luta dig tillbaka vetandes om att dina utomhus uttag installeras på rätt sätt.

Done hjälper dig installera eluttag utomhus

Att installera eluttag utomhus kan förbättra din uteplats, göra den mer bekväm och praktisk. Genom att ha tillgång till eluttag utomhus kan du enkelt ansluta trädgårdsbelysning, elektroniska redskap och mycket mer. Det ger dig möjligheten att njuta av din trädgård eller diverse uteplatser på ett sätt som passar dig och ökar bekvämligheten i ditt hem.

Med Done kan du vara säker på att arbetet utförs på ett professionellt och pålitligt sätt. Du får inte bara en smidig kundupplevelse, utan du kan också vara trygg i att arbetet utförs av en kvalitetskontrollerad och behörig elektriker

Vi hjälper dig att installera eluttag utomhus. I Done-appen blir du snabbt och smidigt matchad med en elektriker som har koll på IP-klasser, höjd på eluttag utomhus och mycket mer för en säker installation av vägguttag utomhus. Så varför vänta? Boka installation av eluttag utomhus idag och upptäck fördelarna med en bekväm och funktionell uteplats!