Installera dimmer
Alla tjänster
/
/
Installera dimmer

Installera dimmer

fr 1800 kr efter ROT

Dimmers är din bästa vän när det kommer till att anpassa ljuset i ditt hem efter tillfälle och behov. Dimra ljusen för att skapa en stämningsfull belysning, eller skapa ett ljust rum för att förbättra din arbetsmiljön. Boka en av våra duktiga och certifierade elektriker idag för att få skräddarsytt ljus i ditt hem!

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta strömbrytare till dimmer - hur och varför?

Att installera dimmer i stället för strömbrytare blir allt populärare. Känner du att ljuset i ditt hem inte är optimalt för hur du vill ha det? Då är en dimmer den perfekta lösningen till ditt hem. En dimmer är en fast installerad elkopplare som används för att steglöst reglera ljusstyrka på en belysning. Med en dimmer kan du få ljuset precis så som du vill ha det - när du vill och till alla stunder!

Till skillnad från en strömbrytare där ljuset är detsamma oavsett tillfälle, kan du med hjälp av att installera en dimmer justera ljusstyrkan från en och samma ljuskälla. Då kan du med dina glödlampor välja att skapa den rätta atmosfären till ditt hem. När du använder en dimmer kan du alltså matcha ljuset på din belysning vare sig det är dags för fredagsmys, spelkväll eller städdags.

En dimmer ger dig inte bara möjligheten att skapa den rätta atmosfären till ditt hem. Genom att sänka ljusstyrkan kan du dessutom spara pengar och energi. Vilket inte bara är en stor förmån för din egen ekonomi utan även för miljön och vår planets framtid!
När du ska koppla in dimmers är det bättre att anlita en behörig elektriker än att försöka  byta strömbrytare till dimmer själv. Det finns många restriktioner kring elinstallationer i hemmet för dig som privatperson. I de flesta fall får man inte utföra elarbeten själv utan måste anlita en auktoriserad elmontör.

Anledningen till det strikta regelverket är de stora riskerna som finns med el. Årligen sker flera allvarliga olyckor, vissa med dödlig utgång, till följd av felaktigt installerad el eller annan ovarsamhet med el.

Det går att skapa en stor förändring till ditt hem genom att installera dosdimmer till din strömbrytare för att kunna justera belysningen. Trots att man kan tycka att det är ett relativt litet installationsjobb att byta dimmer själv är det ändå mycket att tänka på. Se till att du anlitar en behörig utbildad elektriker när du ska montera en ny dimmer eftersom att du inte är tillåten att göra det på egen hand.

Önskar du offert på installation av en eller flera dimmers? Boka videosamtal med en av Dones behöriga elektriker så ser de över just ditt elprojekt.

Kostnader för att installera dimmer

Genomsnittspriset för att byta till dimmer med hjälp av en auktoriserad elektriker är 1500-2500 kronor. Priset är räknat på ett totalpris där det ingår demontering, montering, start- & resekostnad och installationsmaterial. Skulle du önska hjälp med inköp av dimmer så är det något som Dones elinstallatörer gärna hjälper till med. De har även bra upphandlade priser på dimers och andra elprodukter.

Vad installation av en dimmer kostar beror på en rad olika faktorer. Nedan har vi summerat de 5 vanligaste variablerna kring vad som påverkar och reglerar priset för att byta strömbrytare till dimmer. Det gör det enkelt för dig att kunna få en överblick om vad som egentligen påverkar kostnaden.

Här är 5 av de vanligaste variablerna kring kostnad på installation av dimmer:

Typ av bostad påverkar pris för att installera dimmer

Bor du i en sekelskifteslägenhet eller i ett nybygge? Priserna kan skilja sig åt beroende på hur gamla elsystem du har. Bor du i ett nybygge där elsystemen är nya och moderna kan du komma undan billigare. Detsamma gäller om du är mitt uppe i en totalrenovering. eller har genomfört en. Det beror på att det då är lättare för elinstallatören att komma åt elsystemet för att kunna installera dimmers.

I äldre bostäder händer det att elen inte motsvarar kraven för säker el. Det gör att elmontören behöver lägga extra tid för att åtgärda bristerna. Det påverkar och gör att priset för att installera dimmer i en äldre fastighet bli något högre.

Typ av dimmer och antal dimmers

Hur många dimmers som ska flyttas, bytas eller installeras påverkar även också priset. Är det flera dimmers som byts ut samtidigt, eller om arbetet görs i samband med annat elarbete, så ges i de flesta fall en mängdrabatt. Även andra faktorer kan påverka kostnaden. Till exempel om dimmern ska installeras utanpåliggande eller har en särskild design som påverkar installationstiden.

När du köper en strömbrytare med dimfunktion är det även viktigt att du väljer en sort som passar den armatur som du tänkt. Till exempel passar inte alla typer av halogenlampor för dimrar.  Är du osäker på vilken dimmer som funkar hemma hos dig? Våra duktiga elektriker guidar dig gärna rätt via videosamtal.

Säsong

Ytterligare en faktor som påverkar (om än lite) är säsongen. I perioder då det är extra högt tryck på elektriker så kan priserna öka. På Done flaggar vi i appen vid bokning för om det är hög efterfrågan på elektriker och om väntetiderna är längre än vanligt.

Behörighet för elinstallationer
Vissa elinstallationer kräver särskild behörighet och spetskompetens, vilket kan göra att priset ökar. I normalfallet kräver dock installation av dimmer ingen särskild behörighet utöver den som en auktoriserad elektriker besitter.

Din bostads läge
Var din bostad är belägen kan även påverka, men det är en betydligt mindre faktor än övriga delar som nämns på den här sidan. . Exempelvis kostar en installation att montera en dimmer utförd av en behörig elektriker i Stockholm mer än vad en installation utförd av elektriker i mindre städer gör. Det beror framförallt på att elektrikern ska köra in och parkera mitt i city. Bor du långt ute på en skärgårdsö eller liknande så brukar priset generellt också öka.

Bokar du däremot en elektriker via Done påverkar var du bor inte priset överhuvudtaget. Vi har nämligen ett fast timpris på 595 kr i timmen efter ROT. Våra anslutna elektriker i alla våra aktiva städer skriver sina offerter utifrån detta avtal. Det för att du ska känna dig trygg i att du får ett marknadsmässigt pris för att installera dimmer oavsett vilken elfirmar du matchas med och oavsett var du bor.

Byta, flytta eller installera?

Den största prisskillnaden beror på om du ska byta, flytta eller installera dimmer. Att byta en dimmer med hjälp av en elmontör är oftast billigare än att att flytta eller installera en helt ny dimmer eftersom el då behöver dras fram till ny plats i bostaden.

Att byta innebär att man ersätter en elprodukt i hemmet till ett liknande alternativ som har samma funktion och förutsättningar. Att det är billigare att byta dimmer och strömbrytare i samma installation beror på att kablarna vid byte redan är framdragna. Det i sin tur gör att den behöriga elektrikern inte behöver lägga så mycket arbetskraft och tid för att byta till en dimmer. Priset blir då lägre i förhållande till om man ska installera en ny dimmer då kostnaden blir lite högre.

När man ska sätta in dimmer i hemmet och de behövs installeras så blir kostnaden högre då det innebär att det läggs till något nytt som förändrar utformningen av elen i hemmet. Arbetstiden blir generellt längre och nya kablar behöver dras och förlänga. Det påverkar även slutpriset för montering och installation av dosdimmer. Standard är att elen dras utanpåliggande från närmsta eluttag eller kopplingsdosa upp till 4 meter. Ska elen inte dras utanpåliggande, eller längre dragning än 4 meter av el tillkommer ofta kostnader.

Ett vanligt önskemål är att flytta en dimmer till en annan plats, till exempel från ena sidan av rummet till en annan. Vid flytt av dimmer är säkerheten viktig och elkablar kan behöva dras om och därför är det viktigt att ta hjälp av en behörig elektriker på grund av säkerhetsriskerna. Det gör också att det blir lite dyrare i kostnad än att bara byta till dimmer.

Vi hjälper dig vid installation av dimmer

Osäker på hur det fungerar att byta strömbrytare med dimmer eller hur du ska installera en dosdimmer? Behöver du en lampknapp till din dimmer eller kanske behöver du montera strömbrytaren? Våra duktiga elektriker guidar dig gärna rätt via videosamtal! Vi på Done finns redo att hjälpa dig att installera en dosdimmer för en mysigare känsla och mer behagligt ljus till alla dina stunder i hemmet.

Det ska vara enkelt att förändra och förnya i hemmet och därför finns vi här för dig med våra behöriga elektriker för ett snabbt och smidigt arbete. Stora eller små jobb - inga problem!

Boka en Gratis offert via video idag och låt oss göra jobbet och guida dig genom en professionell och trygg process.