Alla tjänster
/
Elektriker
/

LED belysning - energieffektiv och hållbar belysning

Har du någonsin undrat över hur mycket el LED belysning drar till skillnad från en vanlig glödlampa? Här får du svaret och mycket mer! Vi guidar dig igenom vad LED ljuskällor är, hur det fungerar med en LED lampa och varför LED lampor är ett bra alternativ för både miljön och plånboken. Utforska fördelarna med LED belysning och skapa en mer hållbar och ekonomisk framtid! 

Hängande LED-belysning i tak

LED lampor har blivit väldigt populära de senaste åren, och framför allt är det ett mer miljösmart alternativ i jämförelse med andra mer traditionella ljuskällor. LED lampor finns i många olika varianter och olika ljus med något som passar husets alla rum, möjligheterna är oändliga! En LED lampa är även perfekt för delar av hemmet som är utan tak, som på altanen eller i trädgården. 

Med LED belysning behöver du heller inte byta lamporna lika ofta. Till skillnad från en glödlampa som generellt brukar lysa i cirka 1000 timmar, kan en LED belysning lysa mellan 15 000 - 25 000 timmar!

Vad är LED belysning?

Förkortningen LED betyder Light Emitting Diodes, vilket vi i Sverige brukar kalla för lysdiod. Till skillnad från en glödlampa som har en glödtråd, ger LED lampor ifrån sig ett ljus genom halvledardioder. 

Tekniken uppfanns på 20-talet, men det var först på 60-talet som det utvecklades lampor med dioder som kunde ge ifrån sig ett ljus som vi kan se och använder oss av idag. LED lampor användes först som lampor på elprodukter eller olika displayer i till exempel en bil. I takt med att tekniken utvecklats kan man nu använda LED till produkter och lampor i hela hemmet, både utomhus och inomhus.

Med LED belysning i en lampa kan du skapa precis vad du vill. Det finns också ett stort urval av olika sorters lampor med varierande färgkombinationer och ljusstyrkor. Läs mer om andra fördelar här nedan!

5 fördelar med LED belysning

  1. Energieffektiv och mer ekonomiskt - I jämförelse med en traditionell belysning som glödlampor, förbrukar LED lampor 80-90% mindre energi.

  2. Ekonomiskt - I och med att LED ljuskällor drar så pass mycket mindre energi kan du spara in mycket pengar på elräkningen varje månad.
  1. Blir inte för varma - LED lampor genererar inte lika mycket värme som andra lampor. Det gör att du inte behöver vara orolig för att bränna dig på dem, eller att de ska orsaka skador eller olyckor som kan uppstå i närliggande omgivningar.
  1. Längre livslängd  - Till skillnad från glödlampor eller halogenlampor med en livslängd på cirka 1000 timmar har LED lampor en längre livslängd på upp till 25 000 timmar. Det innebär att man inte behöver byta ut sina lampor lika ofta. 
  1. Miljövänligt alternativ - I och med att LED lampor både är energieffektiva och har en längre livslängd blir det ett miljövänligt alternativ som ljuskälla. LED belysning innehåller heller inte tungmetaller som till exempel kvicksilver som andra olika alternativ gör. 

Hur fungerar LED belysning?

LED belysning fungerar genom att elektrisk ström skickas genom en halvledare. Vanligtvis är den tillverkad av material som galliumnitrid eller kiselkarbid. Till skillnad mot andra ljuskällor innehåller LED lampor inte någon glödtråd eller gas. När elektronerna passerar genom halvledaren, utsöndrar de energi i form av ljuspartiklar, vilket resulterar i att en lampa lyser. Smart eller hur?

En LED lampa kan producera ljus i olika färger genom att använda olika material och rätt teknik för att justera färgtemperaturen. Till exempel skapar man vitt ljus med så kallad fosforteknik. Tillsammans med våra olika grundfärger blå, grön och röd kan man också göra andra färger.

LED lampor finns även i flera olika sorters produkter. Vissa lampor ger ett behagligt ljus som gör sig perfekt inomhus, medan andra passar bättre ute. Du kan helt enkelt välja efter tycke och smak så att du kan skapa ett unikt och personligt hem!

LED belysning svarta spotlights

Hur mycket el drar LED belysning?

Hur mycket el drar led belysning egentligen? I jämförelse med vanliga lampor, som en glödlampa eller halogenlampa, är elförbrukningen för LED lampor betydligt mindre. 

Normalt sätt brukar en LED lampa dra under 3 watt och en traditionell belysning cirka 24 watt, vilket innebär att man kan spara mellan 80-90% energi med LED!

Så, hur räknar man då ut elen som förbrukas vid LED belysning? Vår elförbrukning mäts i kilowattimmar, eller som det brukar förkortas kWh. All belysning och andra elektriska produkter har en viss effekt som behöver uppnås för att de ska kunna fungera. Till exempel kan en glödlampa ha 60W och en LED lampa 1W. 

Om man vill räkna ut elförbrukningen hos LED-belysning, är det bra att känna till följande två faktorer:

  • Watt (W) per lampa: Det vill säga den energiförbrukning som lampan gör av med. Det brukar stå på förpackningen eller lampan.
  • Antal timmar som belysningen används: De timmarna som lampan är tänd.

Med faktorerna ovan kan sedan formeln nedan användas för att räkna ut elförbrukningen i kilowattimmar. 

Elförbrukning = (Watt - Antal timmar) / 1000

Om vi vill ta reda på hur mycket våra lampor i exemplet ovan gör av med per timme, kan vi använda oss av formeln:

Glödlampa på 60 watt och används i en timme

(60 x 1) / 1000 = 0.06 kWh (kilowattimme)

Elförbrukningen på en glödlampa med 60 watt är då 0.06 kWh i timmen.

LED lampa 1 watt och används i en timme.

(1 x 1) / 1000 = 0.001 kWh (kilowattimme)

Elförbrukningen på en LED lampa med 1 watt är då 0.001 kWh i timmen.

Tips för att minska elförbrukningen

Genom att byta ut nuvarande lysrör och andra glödlampor i ett rum till produkter med LED, kan man minska sin elförbrukning betydligt och spara in en hel del på elräkningen. 

Ett annat tips är också att använda sig av en timer kontroll och rörelsedetektorer för till exempel ljus och lampor utomhus. Det gör att lamporna enbart används när de behövs och står inte på i onödan.

En dimmer är ett annat bra tips som låter dig kunna justera ljusstyrkan på din belysning efter behov. En dimbar ljuskälla skapar inte bara rätt atmosfär och ljus till olika tillfällen i ditt hem, den minskar även elförbrukningen. Läs mer om hur man kan installera dimmers här

Även om man har LED lampor är det alltid bra att släcka ljuset och att inte ha lampan tänd när det inte behövs. 

Alla smarta tips som finns att använda sig av i ditt hem kommer inte bara leda till en minskad elförbrukning, utan även till en mindre miljöpåverkan och bättre hållbarhet för vår planet!

LED belysning bakom badrumsspegel

Hållbarhet och miljöpåverkan av LED belysning

LED belysning klassas som mer miljövänlig i och med att LED lampor drar mindre energi. Du kan helt enkelt använda en LED lampa betydligt många fler timmar än en mer traditionell ljuskälla. Det leder till ett mer hållbart samhälle och en bättre framtid för vår planet!

LED lampor innehåller inte kvicksilver eller liknande tungmetaller som vanliga glödlampor gör. Däremot innehåller de bly och små mängder av jordartsmetaller och behöver därför alltid lämnas till en återvinningsstation, precis som övriga lampor i hemmet. 
Där tas lamporna omhand genom olika processer där farliga ämnen sorteras ut, blir till ett pulver med de sällsynta jordartsmetallerna och återanvändas igen för att tillverka nya LED-lampor.

Skapa ett hem där belysningen inte bara ger dig ett perfekt ljus, utan även har en direkt positiv påverkan på miljön och ett hållbart samhälle. Kom ihåg att du också kan installera dimmer för en dimbar belysning, det finns även smarta lösningar som kan få ditt hem precis som du vill ha det. Tänk hållbart, tänk energieffektivt - tänk LED!

Vill du installera LED belysning? Done.

Vi på Done finns här för dig när du vill installera LED belysning. Vi kan ge dig rådgivning om vad som passar i ditt hem, hjälpa dig ta reda på hur mycket el din LED belysning drar och självklart hjälpa genom hela processen fram till färdigt resultat. 

Genom vår innovativa Done-app kan du på ett smidigt sätt få hjälp med det du behöver. Vi har samlat allt på ett och samma ställe för att göra det praktiskt för både dig som kund och för våra certifierade elektriker

I Done-appen kan du enkelt välja din närmaste stad, vilken installatör du vill ha hjälp av och vad du behöver hjälp med. Sen sätter vi dig i kontakt med en behörig elektriker som kan svara på dina frågor om LED belysning och ge dig ett gratis prisförslag på det du vill få gjort!

Få en gratis offert idag och låt ditt hems belysning bli både mer energieffektivt och miljövänligt. Vi hjälper dig att snabbt och enkelt få jobbet Done!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play