/
Elektriker
/

Allt du behöver veta om smarta hem

Det smarta hemmet har under de senaste åren vuxit i popularitet. Allt fler vill kunna styra hemmet med surfplatta eller smartphone. Men, hemautomatisering är inte bara roligt. Det innebär dessutom en mängd fördelar för dig som i längden kan hjälpa dig till en mer klimatsmart energiförbrukning - och spara dig pengar varje månad. 

Är du ny till konceptet smart hem, finns det mycket att lära. Men oroa dig inte - vi är här för att hjälp dig med just det. I den här artikeln gör vi ett djupdyk i smarta hem system och hemautomatisering, så att du efteråt förhoppningsvis har stenkoll på vad som passar dig - och hur du går tillväga för att göra ditt hem smart!

Håll koll på brand, läcka och säkerhet med hemautomatisering.

Vad är ett smart hem?

Smart hem, smart home, hemautomation… kärt barn har många namn, men konceptet är detsamma. Så, vad är smarta hem? Jo, ett hem där vardagen förenklats med hjälp av tekniska lösningar och fjärrstyrning - direkt i din smartphone eller surfplatta. 

Beroende på hur tekniskt insatt du är, och beroende på hur mycket i ditt hem du vill kunna kontrollera, kan priset och svårighetsgraden på smarta hem lösningar variera. Vill du kunna tända och släcka lampor i mobilen, är det både billigt och lätt att installera smarta hem funktioner för detta. Vill du däremot även i din mobil kunna se om lampan faktiskt är släckt eller tänd eller hur mycket energi den förbrukar under en viss tid, då kan det bli en dyrare historia. Allt handlar alltså om vad du vill få ut av ditt smarta hem.

Visste du att Dones elektriker i Stockholm, Malmö och Göteborg, självklart kvalitetskontrollerade och registrerade hos Elsäkerhetsverket, kan hjälpa dig med smarta installationer i ditt hem? Jodå! Boka ett videosamtal för snabb offert i Done-appen.

Boka videosamtal för offert

Vad kan du styra med ett smart hem system?

Tanken bakom det smarta hemmet är att det ska vara enkelt att ha kontroll över ditt hem, även när du själv befinner dig någon annanstans. Det finns mängder av olika funktioner du kan få installerat för att göra ditt hem till ett smart home. Funktioner som bidrar till såväl trygghet som bekvämlighet. Nedan följer ett par exempel:

Smart belysning - fjärrstyrning eller automatisering

Det finns till smarta hem lampor som du kan fjärrstyra med din mobil eller surfplatta, men det finns också smarta lampor som du kan schemalägga för tändning och släckning efter vad som passar dig. Vill du, kan du ta det ett steg längre och hitta smart belysning som med hjälp av hemautomatisering kan skapa ett mönster utifrån dina vanor och därefter styra tändning och släckning av sig själv därefter. Det är nästan så att bara fantasin sätter gränser!

Smarta gardiner & gardinskenor - vakna till solsken

Med hemautomation kan du låta ditt smarta hem system öppna och stänga dina gardiner, efter vad som passar dig och ditt levnadssätt. Tycker du om att vakna upp till solens strålar, kan du till exempel låta ditt hemautomatiseringssystem öppna upp dina gardiner innan alarmet ringer - så att du får chans att vakna upp på det sätt du tycker bäst om. 

Styr dina gardinskenor med hemautomatisering installerad av Done
Med hemautomatisering kan du styra dina gardiner.

Smarta hem med larm

Det som många ser som den allra största fördelen med ett smart hem, är den ökade trygg- och säkerheten. Med ett smart larmsystem hemma, kan du ha full kontroll över allt från inbrottslarm, till brandvarnare och vattenlarm. 
Med ett smart inbrottslarm kan du slå på och av ditt hemlarm direkt i din mobil, oavsett var du befinner dig. Med många smarta inbrottslarm kan du också få notiser om när det sker ett strömavbrott (som då slår ut larmet) eller när barnen kommer hem och larmet slås av. Du kan med en del larmsystem även ställa in tillfälliga koder eller brickor, för gäster eller servicetjänster, som du endast vill ska kunna komma in i ditt hem under viss tidsperiod.

En smart brandvarnare verkar med samma funktion som en traditionell brandvarnare, det vill säga att den tjuter när den känner av brand eller rökbildning. Det som skiljer den smarta brandvarnaren från den traditionella brandvarnaren, är att du kan konfigurera den smarta varianten till din telefon. Du får på så sätt varning om brand och rökbildning i ditt hem, oavsett vart du befinner dig.  

Det smarta vattenlarmet finns till för att undvika vattenskador. Med hjälp av en sensor, känner larmet av läckage från produkter som tvätt- och diskmaskin och skickar en varning direkt till din telefon. På så sätt får du snabbt nys om vattenläckage hemma, och kan ta dig hem och stänga av maskinen och torka upp läckan. På så sätt hjälper det smarta vattenlarmet dig undvika vattenskador. 

Med ett smart hem system kan du känna dig trygg även när du är iväg.
Känn dig trygg när du är på vift med ett smart hem system.

Den smarta bilen

Det finns en hel del smarta hem produkter för din bil ute på marknaden. Några för bekvämlighet, andra för säkerhet. För att nämna ett par smarta produkter för bilen, så har du garageportsmotorn, som låter dig öppna garageporten inifrån bilen med hjälp av din smartphone, och bilvärmare som enkelt ställs in med hjälp av en app. 

Effektiviserad energiförbrukning - bra för både plånbok och miljö

Ett smart hem system hjälper dig att automatisera allt från belysning till värme- och luftsystem. Ett smart luftsystem, kan till exempel känna av antal personer i rummet och anpassa temperaturen i rummet därefter. 

Det gör att ett smart hem system hjälper dig att effektivisera din energiförbrukning, genom att endast förbruka energi när det behövs och avbryta förbrukningen när den inte behövs. På så sätt hjälper din hemautomatisering dig att spara pengar, samt minska ditt klimatavtryck - något vi alla behöver tänka på. 

Ovan exempel är bara en bråkdel av alla tillgängliga smarta produkter som finns att välja mellan. Redan nu kan du styra det mesta tekniska i ditt hem med hemautomatisering, och fler och fler produkter släpps hela tiden!

Fördelar med smart home

Det finns många fördelar med ett smart hem. En av de allra främsta är att du får en ökad kontroll över ditt hem, även på distans. Med både brand-, översvämnings- och inbrottslarm tillgängliga kan du känna dig trygg i att du har koll på om något oönskat sker hemma medan du befinner dig någon annanstans.

Dessutom kan du med hjälp av att tända och släcka lampor från avstånd göra inbrottstjuvarna osäkra på vare sig någon befinner sig hemma eller inte - till skillnad från timers (som för övrigt är SÅ 2015…) som tänds och släcks samma tid varje dag.

Ett smart hem system bidrar också till en mer effektiv energiförbrukning, och hjälper dig att spara in på både pengar och miljö. 

Sugen på att göra ditt hem smart? Boka ett videosamtal med en kvalitetskontrollerad elektriker i Göteborg, Stockholm eller Malmö i Done-appen för snabb och kostnadsfri offert.

Boka offertsamtal

Så väljer du rätt smart hem system för dig

Dina smarta hem prylar är byggda på olika sätt och kommunicerar genom olika typer av signaler. För att få dem att samverka, behöver du koppla ihop dem i ett smart hem system. Det finns ett par olika varianter att välja mellan. Nedan går vi igenom några populära system och vilka för- och nackdelar som finns med dem.

Wifi - det vanligaste smart home systemet

Letar du efter ett enkelt sätt att koppla ihop dina smarta produkter hemma, är ditt wifi ett toppen alternativ. Det är enkelt, även för den något otekniska smarta hem nybörjaren, och du kan styra dina smarta produkter med såväl din mobiltelefon som din röst.

Fördelar: Du behöver ingen kontrollenhet, du kan koppla på digitala assistenter som Alexa från Amazon eller Google Home.

Nackdelar:  Begränsat produktutbud.

Homekit - systemet för Apple älskaren

Är du typen som går all in på Apple produkter? Då är Homekit absolut ett bra val för dig. Homekit är byggt för just Apple produkter och fungerar därmed väldigt bra för just det syftet.

Fördelar: Apples produkter är byggda för att kunna samverka.

Nackdelar:  Begränsat produktutbud då du endast kan använda Apple.

Z-wave - värstingssystem för den techintresserade

Lyxliraren bland smarta hemsystem är helt klart Z-wave. Du som ser dig själv som något av en technörd kommer säkert falla pladask för det här systemet. Grejen med Z-wave är att du inte bara kan styra dina produkter, du kan även få svar från dina produkter kring vara sig ditt kommando gick igenom eller inte. 

Fördelar: Än mer kontroll över ditt hem.

Nackdelar:  Dyrare än andra system.

Zigbee - budgetvarianten

Zigbee är budgetvarianten av Z-wave skulle man kunna säga. De fungerar på ungefär samma sätt, men Zigbee saknar en kontrollenhet vilket tyvärr ibland gör att kommunikationen mellan produkter är något hackig. 

Fördelar: Billigt system.

Nackdelar: Ingen kontrollenhet.

Att installera smarta produkter i hemmet

Hur gör du då för att installera ditt smarta hem system? Du som är tekniskt lagd kan såklart hantera installationen av ditt smarta hem system på egen hand, beroende på vilken typ av produkt det gäller. Men, för dig som är något mer frågande inför smarta hem och elinstallationer i allmänhet, är en stark rekommendation att vända dig till en certifierad elektriker med kunskap inom nätverk. På så sätt kan du luta dig tillbaka vetandes om att din installation blir rätt från början, och slippa slita av dig håret längs vägen.

På Done har vi elektriker i Malmö, Göteborg och Stockholm som både är vana vid att genomföra smarta hem installationer - och som dessutom tycker att det är väldigt kul. Alla anslutna elfirmor har genomgått vår noggranna kvalitetskontroll, är ansvarsförsäkrade och självklart registrerade hos Elsäkerhetsverket. Boka ett videosamtal för offert på din smarta hem installation.

Be om offert
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play