Alla tjänster
/
Elektriker
/

Installera smarta hem - Allt du behöver veta

Det smarta hemmet har under de senaste åren vuxit i popularitet. Allt fler vill kunna styra hemmet med surfplatta eller smartphone. Men hemautomatisering är inte bara roligt, det innebär dessutom en mängd fördelar för dig som i längden kan hjälpa dig till en mer klimatsmart energiförbrukning - och därav hjälpa spara pengar varje månad.

Håll koll på brand, läcka och säkerhet med hemautomatisering.

Tänk dig att du vaknar upp på morgonen och inte ens behöver lämna sängen för att starta kaffebryggaren, med ett smart hem är detta möjligt!

Nuförtiden kan nästan all vår hemelektronik anslutas till en nätverksanslutning och koppla upp sig mot internet. Nästa steg blir då att de olika systemen ska kunna kommunicera med varandra för att göra ditt smarta hem lite smartare. Utan att du behöver tänka på det kommer dina produkter att läsa av varandra och underlätta för dig, till exempel kan du programmera och starta tvättmaskinen när elen är som billigast.

Många brukar tycka att det låter väldigt komplicerat med smarta hem. Men poängen med ett smart system är att det ska underlätta i vardagen och göra livet så okomplicerat som möjligt. Med hjälp av tekniken i hemmet kan du både spara tid och energi!

Så oroa dig inte, vi hjälper dig att installera smarta hem. Genom Done-appen guidar vi dig genom all process och rådgivning och ger dig den information du behöver. Vi har elektriker i Stockholm, Göteborg, Malmö och runt om i hela Sverige. Följ med så går vi igenom allt det du behöver veta om smarta hem!

Vad är ett smart hem?

Smart hem, smart home, hemautomation… kärt barn har många namn, men konceptet är detsamma. Så, vad är smarta hem? Jo, det är ett hem som är utrustat med teknik som gör att du kan styra din bostad och kommunicera med elektronisk utrustning från en telefon, surfplatta eller annan fjärrkontroll. Helt enkelt ett system för dina elektriska produkter som med hjälp av internetanslutning hjälper till med de vardagliga sysslorna och gör vardagen lite enklare och smidigare. 

Beroende på hur tekniskt insatt du är, och hur mycket i ditt hem du vill kunna kontrollera, kan priset och svårighetsgraden på smarta hem lösningar variera. Vill du kunna tända och släcka lampor i mobilen är det både billigt och lätt att installera smarta hem funktioner för detta. Vill du däremot även i din mobil kunna se om lampan faktiskt är släckt eller tänd eller hur mycket energi den förbrukar under en viss tid, då kan det bli en dyrare historia. Allt handlar alltså om vad du vill få ut av ditt smarta hem.

Visste du att Dones elektriker i Göteborg, Stockholm och Malmö är kvalitetskontrollerade och registrerade hos Elsäkerhetsverket? Jodå! Boka ett videosamtal för snabb offert i appen, så hjälper vi dig med dina smarta installationer.

Vad kan du styra med smarta hem?

Tanken bakom det smarta hemmet är att det ska vara enkelt att ha kontroll över ditt hem, även när du själv befinner dig någon annanstans. Det finns mängder av olika funktioner du kan få installerat för att göra ditt hem till ett smart home. Funktioner som bidrar till såväl trygghet som bekvämlighet. Nedan följer ett par exempel:

  • Smart belysning - Det finns till smarta lampor som du kan fjärrstyra med din mobil eller surfplatta, men det finns också smarta lampor som du kan schemalägga för tändning och släckning efter vad som passar dig. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser här!
  • Smarta gardiner & gardinskenor - Med hemautomation kan du låta ditt smarta hemsystem öppna och stänga dina gardiner, efter egen preferens. Tycker du om att vakna upp till solens strålar? Med smarta hem kan du öppna upp dina gardiner innan alarmet ringer - så du får chans att vakna upp på bästa sätt.
  • Den smarta bilen - Det finns en hel del smarta produkter för din bil ute på marknaden. Några för bekvämlighet, andra för säkerhet. För att nämna ett par, så har du garageportsmotorn, som låter dig öppna garageporten inifrån bilen med hjälp av din smartphone, och bilvärmare som enkelt ställs in med hjälp av en app. 
  • Effektiviserad energiförbrukning - Smarta hem kan hjälpa dig automatisera allt från belysning till värme- och luftsystem. På så sätt hjälper din hemautomatisering dig att spara pengar och minska klimatavtryck - något vi alla behöver tänka på. 

Ovan exempel är bara en bråkdel av alla tillgängliga smarta produkter som finns att välja mellan. Redan nu kan du styra det mesta tekniska i ditt hem med hemautomatisering, och fler och fler produkter släpps hela tiden!

Styr dina gardinskenor med hemautomatisering installerad av Done
Med hemautomatisering kan du styra dina gardiner.

Smarta hem med smarta produkter

För att dina produkter ska kunna kopplas samman och läsa av varandra behöver de vara smarta produkter. Det vill säga en plattform för att kunna samtala med varandra och samla information. Om du vill installera smarta hem så behöver du fundera över vad dina behov är och vad du vill få ut av produkterna - därefter kan du ta reda på mer information vad som funkar bäst för dig.

Vissa är nöjda med att bara kunna sätta igång sin musik via högtalaren, starta tv:n med hjälp av telefonen eller kanske bara kunna släcka alla lampor och annan belysning från soffan. Andra vill kunna ansluta, styra och automatisera precis alla enheter i hemmet. 

Det finns många olika kommunikationssätt att använda sig av. Här nedan har vi listat de mest populära.

Google Home liknar en snygg modern högtalare och fungerar som en hjälpreda som hjälper dig att smidigt kunna göra vissa saker i hemmet. Den kan på ett effektivt och enkelt sätt ge dig svar på dina frågor eller tjänster via röstkommandot Google Assistant, som är den inbyggda funktionen i Google Home. Med den röststyrda tjänsten kan du få svar på frågor, sätta på musik eller skriva en inköpslista snabbt och smidigt. 

Philips Hue är ett system för belysning till ditt smarta hem. Enheterna kopplas upp genom trådlös kommunikation och styrs från din telefon eller smartphone. Du kan skapa många möjligheter till ditt hem med Philips Hue kompletta utbud av lampor och belysning. Med det breda utbudet finns det lampor som passar alla och som gör att du kan skapa stämningsfulla ljusinstallationer både utomhus och inomhus till ditt hem. Genom enkla knapptryck med mobilen kan du med detta smarta belysningssystem snabbt och enkelt tända, släcka, schemalägga och justera belysningen efter dina behov. 

Z-wave är perfekt för hemautomation och för dig som har ett behov av att automatisera dina smarta produkter så att de kan kommunicera med varandra. Det är en trådlös kommunikation där tekniken kan få dina drömmar att gå i uppfyllelse. Tänk bara att kunna styra din belysning med hjälp av en rörelse eller att gardinerna öppnas när det blir ljust utanför fönstret. Z-wave är uppbyggt så att det ska vara energisnålt och responsen på kommandon ska både vara snabb och funktionell. 

Zigbee är en smart produkt som kan användas med bland annat produkter från IKEA och Philips. Med en smidig installation kan du hitta lösningar och styra ditt smarta hem genom att automatisera produkterna eller använda röststyrning. Alla Zigbee-enheter som är anslutna till styrenheten via fast strömkälla kan förlänga räckvidden på det smarta hemmet.

Hur kommer jag igång med smarta hem?

Funderar du på att installera smarta hem i din bostad men vet inte hur du ska börja? Vi på Done kan hjälpa dig med det som behövs. När man skaffar smarta hem så är det både väldigt roligt och kan även vara framtidens sätt att rädda vår planet. Som privatperson kan man spara mer pengar genom mindre energiförbrukning med smartare system. 

Det första man behöver göra för att komma igång med att installera smarta hem är att fundera över vad du vill använda ditt smarta hem till. Vilket behov har du och vad vill du ha hjälp med? Har kanske dina befintliga enheter redan vissa funktioner som kan styras via ett smart hem? 

Det finns många möjligheter och användningsområden. Allt från att bara kunna släcka lamporna hemma till lösningar där man kan koppla samman produkterna så att de “talar samma språk” och kan kommunicera med varandra.

Tänk också på vilken primär styrenhet som du skulle vilja ha och vilket wifi som fungerar bäst till din enhet, sedan är det bara att sätta igång!

Ditt hem är nu ett system med smartare funktioner som du kan styra med rösten, mobilen eller annan fjärrkontroll. Du underlättar din vardag och sparar både tid och energi. När allting är installerat och klart kan du njuta av ett hem fullt med möjligheter! Släck lamporna med ett knapptryck från soffan, starta värmen i vinterstugan innan du kommer dit och håll koll på hemmet när du inte är hemma!

Installera smart hem? Done.

Done hjälper dig med dina smarta hem installationer. Upplev en helt ny teknisk värld som underlättar i vardagen. Vi hjälper dig med rådgivning om smarta produkter, hur du ska installera dem och vad du behöver för att kunna göra det.

Här nedan är några generella prisexempel för att du ska kunna få en uppfattning av priset. Dessa prisexempel inkluderar endast arbetskostnaden. 

Prisexempel installera plejd-dimmers: 5st - 2200 kr

Prisexempel montage/byte av golvvärmetermostater: 3st - 1100-1650 kr

Prisexempel inkoppling av styrning värmepump - 1100 kr

Genom ett smidigt videosamtal via vår app kan du enkelt få gratis rådgivning för din installation från en certifierad elektriker. Då kan vi även ge dig ett exakt prisförslag med allting inkluderat för just ditt projekt. Vänta inte längre, sätt igång att få ett smart hem redan idag!

Vanliga frågor

Vad ska man ha i ett smart hem?

Ett smart hem kan ha olika typer av enheter och teknologi som samverkar med varandra för att göra vardagen bekvämare och säkrare för dig. Exempelvis kan man ha smarta termostater, belysning, larm, lås, kameror, högtalare och robotdammsugare som kan kontrolleras med rösten eller via mobilappar. Andra vanliga enheter inkluderar smarta köksmaskiner och vitvaror samt automatiserade system för bevattning, ventilation och energihantering. Valet är många, få en gratis offert för din elinstallation från en av våra kvalitetssäkrade elektriker idag!

Vad är ett smart hem?

Ett smart hem är ett hem där olika elektroniska enheter och system är uppkopplade och kan styras med hjälp av exempelvis en mobilapp. Exempel på smarta enheter kan vara termostater, lampor, larm, dörrlås och TV-apparater. Genom att automatisera och fjärrstyra olika aspekter av hemmet kan det bli mer effektivt, bekvämt och säkert.

Vad är en smart produkt?

En smart produkt är en teknisk produkt som har en eller flera av följande funktioner: Anslutning till internet, inbyggd sensorik, automatisering eller fjärrstyrning. Dessa produkter kan samarbeta med andra smarta produkter och integreras i ett smart hem-system för att ge användaren ökad bekvämlighet och effektivitet. Exempel på smarta produkter inkluderar smarta termostater, rökdetektorer, lås, belysning, robotdammsugare och ljudsystem. För rådgiving eller installation, ta kontakt med en kvalitetssäkrad elektriker i Done appen!

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play