Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Guide - Välj rätt handfat & ta badrummet till nästa nivå

Har du tänkt på att handfatet står i fokus i många badrum? Till skillnad från förut är handfatet inte längre endast till för funktionalitet, nej idag fungerar det även som en central inredningsdetalj. När du kliver in i ett badrum är handfatet oftast en av de första detaljerna du ser. Om du letar efter ett sätt att förändra badrummets helhetsintryck, utan att behöva köra igång ett stort renoveringsprojekt, är ett nytt handfat därför perfekt. Med en certifierad rörmokare från Done kan du vara säker på att monteringen utförs på rätt sätt. Eftersom handfatet står i fokus, ger bytet av handfat inte bara en del, utan hela badrummet ett lyft.

Att välja rätt handfat


Valet av handfat beror till hälften av din personliga smak och till hälften av den kommod eller bänkskiva som är tilltänkt. Vill du ha ett fristående handfat, vägghängt handfat, infällt handfat eller ovanpåliggande handfat? Ska det vara i porslin, glas, betong, komposit, trä, natursten eller gjutjärn? 

Utbudet av handfat har expanderat i raketfart och ibland kan faktiskt ökade valmöjligheter ställa till mer än vad de underlättar. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. Nedan följer nämligen en snabbguide genom djungeln av handfat...

foto: historiskahem.se

Fristående handfat

Först ut av modellerna är fristående handfat på egen fot. Ett fristående handfat är ett klassiskt val med avloppsrör ner mot golvet och utformat för att fästas på väggen. 

Fördelen med fristående handfat är att de kommer i många storlekar och därmed även passar mer begränsade badrumsutrymmen. Till exempel i mindre badrum och hörn. Om du inte är ett fan av synliga avloppsrör kan du pimpa upp ditt fristående handfat med en kommod. Utöver dess estetiska funktion skapar kommoden även praktisk förvaring till badrummet.

foto: noodco.com.au

Montera vägghängt handfat

En riktig up and coming trend inom badrumsinredning är det vägghängda handfatet. Ett snyggt och trendigt alternativt för den som inte gillar synliga rör, då avloppsledningarna göms i väggen. 

Att installera ett vägghängt handfat är lite klurigare än till exempel ett fristående handfat. För att handfatet inte ska ge vika vid tyngd kräver monteringen noggranna fingrar. Väljer du ett vägghängt handfat kan det därför vara klokt att överlämna installationen till ett proffs. Visste du att du hos Done kan få att montera tvättställ till fast pris?

Boka direkt i appen


Infällt handfat

Ett infällt handfat är anpassat för att montera i en kommod eller bänkskiva. Handfatet kan antingen monteras i ett hål i bänkskivan eller integreras med den. Skillnaden på ett infällt och integrerat handfat är att ett infällt handfat skapar en linje mellan bänkskiva och handfat, medan ett integrerat handfat gör så att bänkskiva och handfat smälter samman. Om du väljer att integrera handfatet kniper det lite plats från förvaringen i kommoden, men å andra sidan skapar det en superclean och lyxig look! 

Ovanpåliggande handfat

Den överlägset mest populära modellen av handfat idag är ovanpåliggande handfat. Handfatet kan monteras på valfri bänkskiva, på valfri plats i badrummet och skapar därmed otroligt många stilkombinationer! Det enda som krävs är tillgång till avlopp och vatten. Ett ytterligare plus med ovanpåliggande handfat är att det enkelt går att byta ut när du känner för någonting nytt! För en lyxigare känsla i badrummet kan du installera två stycken ovanpåliggande handfat bredvid varandra.

Få offert på montering av handfat

Välj rätt material

Som tidigare nämnt kommer handfat inte bara i ett flertal olika modeller, utan även i en uppsjö olika material. Porslin och komposit kanske du känner till. Dessa handfat är klassiska, fina och lättskötta. Nackdelen med dessa material, och likaså handfat i glas, är att de kan vara ömtåliga. Skulle du tappa någonting av tyngd i handfatet är risken stor att det spricker. 

Natursten och betong är två exempel på bastantare material. Dessutom är det otroligt snyggt och sticker ut från det klassiska handfatet. En nackdel med handfat i natursten och betong som har struktur är dock att de ibland kan vara svårare att underhålla.

De absolut mest slittåliga materialen är gjutjärn och rostfritt stål. Materialen skapar en robust känsla i badrummet och är perfekta för dig som gillar industridesign. Nackdelen med rostfritt stål är dock, precis som i köket, att fläckar och kalkavlagringar med tiden kan vara svåra att hålla borta.

Better safe than sorry

När du funnit det rätta handfatet för dig och det blivit dags för montering finns det några få saker att tänka på. Se till så att det finns tillgång till vatten och avlopp och att installationen blir fackmannamässigt gjord. Att byta handfat är ett smart, smidigt och ekonomiskt sätt att uppgradera badrummet på, men gör det rätt direkt. När det kommer till vatten och avlopp är det aldrig någon bra idé att chansa. Vänd dig därför till Done för att komma i kontakt med ett certifierat proffs!

Via Done kan du dessutom montera tvättställ till fast pris. Jobbet utförs alltid i linje med Säker Vattens riktlinjer. 

Boka montering av handfat

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play