Alla tjänster
/
Elektriker
/

Guide till hallbelysning: Taklampor och andra ljuskällor för en välbelyst entré

hallbelysning taklampor
Foto: bygghemma.se

Skapa en välkomnande atmosfär med din hallbelysning! Genom en välplanerad belysning i hallen kan man göra entrén både mysig och funktionell.

En hall är en viktig del i ett hem. Det är i hallen man gör sig redo, tar på sig skor och ytterkläder innan man går ut, och även såklart det första rum i hemmet man besöker när man kommer hem igen. Hallen är även en viktig plats där man gärna behöver takbelysning eftersom det oftast är där man välkomnar sina gäster.

Med rätt belysning i entrén kan du enkelt skapa en praktisk och hemtrevlig hall med små enkla knep! Att använda flera ljuskällor kan exempelvis skapa en mer ombonad känsla i hallen. Det kan också vara en bra idé att välja en starkare lampa för att kunna lysa upp om det behövs, och en takbelysning med dimbart ljus för en mer avslappnad känsla om så önskas. Hos Done är vi experter på att hitta rätt lampa för din hall, och kan ge råd för de ljuset i hallen du är ute efter!

Här guidar vi dig genom allt som har med hallbelysning att göra. Vi ger dig tips om vad du behöver tänka på när du ska välja din ljuskälla till entrén, för att du ska få det mest optimala ljuset till din hall. Vi kikar också på vilka olika ljuskällor du kan välja mellan, och som passar perfekt till hallen. Häng på!

Taklampor för hallbelysning

En av de vanligaste ljuskällorna till hallen är takbelysning. Taklampor ger en mer allmän belysning och ger det huvudsakliga ljuset som man behöver ha i en hall. Vilken som passar dig och ditt hem beror på hur din hall ser ut. Med hjälp av rätt ljus kan man få det lilla rummet att kännas större genom att hitta de rätta ljuspunkterna! 

Det finns många olika typer av taklampor att välja mellan. Här nedan har vi därför listat tre av de vanligaste taklamporna för ett perfekt ljus i hallen:

Takkronor: En takkrona hänger vanligtvis centralt i hallen. Det finns väldigt många olika stilar och storlekar att välja mellan, som till exempel mer moderna eller traditionella varianter. Det finns även taklampor som är monterade direkt på taket, då kallas de för plafond.

Spotlights: En annan sorts taklampa är spotlights. Spotlights har blivit väldigt populärt som hallbelysning då de är väldigt flexibla, ljuset kan riktas precis där man vill ha det och man kan lysa upp specifika områden i rummet. Spotlights gör att man kan skapa en modern entré i hallen som är både praktisk och välbelyst.

Pendellampor: Pendellampor är en variant av taklampa som även kan användas i en hall. Till skillnad från takkronor så brukar de hänga ner lite längre och användas för att få ett bra ljus i rummet, men även för att skapa en modern, snygg och elegant entré. 

Att välja rätt lampa till hallen är a och o, både när det kommer till funktion och stil. Tips! Något som också kan vara bra i en hall är en dimmer till lampan. Det gör att du kan justera ljusstyrkan utefter dina behov och uppnå hallbelysning efter önskan. Med dimbara ljuskällor får du helt enkelt den perfekta känslan du behöver till alla olika tillfällen!

För att skapa en ännu mer trivsam miljö kan man matcha taklampan tillsammans med andra lampor i rummet. Du kan läsa mer om andra ljuskällor och hur de tillsammans med din taklampa kan skapa en inbjudande hall här nedan.

hallbelysning taklampa
Foto: cobankeryd.se

Andra ljuskällor för ljus i hallen

Genom att kombinera din huvudsakliga hallbelysning med andra ljuskällor kan du inreda din hall lite mer ombonat och välkomnande. När du kompletterar olika ljuskällor i ditt hem kan du få rummet att kännas både större och ljusare. Flera av de ljuskällor som brukar vara populära att använda i hallen är: 

LED-lister: Med LED-lister går det att skapa den rätta stämningen till rummet! De kan användas för att skapa en subtil belysning längs med golvet eller uppe i taket i hallen. De är också perfekta för att skapa en modern och minimalistisk look. 

Golvlampor: En golvlampa är ett bra komplement till din hallbelysning, som dessutom ser snygg ut. De är väldigt populära som allmänbelysning i och med att de kan användas till många olika saker, som till exempel en läslampa eller mysbelysning. De brukar användas för att få en mjuk och avslappnad belysning i hallen och även för att skapa en visuell accent i rummet. 

Vägglampor: Vägglampor är oftast små och smidiga då de inte tar så stor plats, men ger ändå bra belysning. Med vägglampor som hallbelysning kan man skapa ett varmt och välkomnande intryck. I och med att de monteras på väggen kan du använda ljuset för att sätta fokus på exempelvis speglar eller tavlor. De ger inte bara ett bra ljus utan gör också skuggor på väggarna som ger mer liv till hallen.

Genom att även installera dimmers till all din hallbelysning skapar du en möjlighet att steglöst reglera ljusstyrkan, vilket betyder att du kan få ljuset precis så som du vill ha det - när och hur du vill! Behöver du spara energi? Genom att kunna sänka ljusstyrkan vid behov kan du spara både pengar och energi. Du kan alltså justera ljuset precis som du vill ha det i din hall, förbättra din egen ekonomi och samtidigt ha en positiv inverkan på miljön med dimmers!

Anslut gärna dina lampor till ditt smarta hem också. Då kan du enkelt och bekvämt styra dina lampor från exempelvis din telefon och även schemalägga din hallbelysning om så önskas.

hallbelysning spotlights i tak
Foto: johnlewis.com

Behöver du hjälp med att installera hallbelysning? Done.

En bra hallbelysning är viktigt för att skapa den rätta atmosfären och för funktionaliteten. Hallen är det första rum som välkomnar dina gäster och den plats i din vardag där du gör dig redo för att lämna hemmet. Helt enkelt en viktig del av ditt hem där belysningen är av stor betydelse!

Done finns här för dig när du behöver hjälp med din hallbelysning. Våra elektriker står redo att hjälpa till med allt från rådgivning till färdigt resultat. Vi har gjort det enkelt för dig genom att samla allting på ett och samma ställe i vår Done-app! Där kan du enkelt fylla i:

  • Vilken installatör du behöver hjälp av
  • Vad du behöver hjälp med  
  • Vart i Sverige du befinner dig

Vi har elektriker i Stockholm, Malmö, Göteborg och runt om i hela Sverige. När du valt stad så vi sätter dig i kontakt med en certifierad elektriker nära dig, oftast inom 24 timmar!

Genom att ladda ner appen kommer du i kontakt med en lokal elektriker, du kan chatta men också skicka bilder med beskrivning på ditt projekt, för större arbeten kan du även smidigt få ett videosamtal! På så vis kan du sedan få ett gratis prisförslag på vad det kostar att få hjälp med din hallbelysning. All kommunikation sker via Done-appen och vi är väldigt måna om att göra det så enkelt, smidigt och praktiskt för både dig och elinstallatören som möjligt. Få en gratis offert redan idag och låt din hallbelysning bli en fin och funktionell detalj i ditt hem!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play