Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Stopp i toaletten – 5 effektiva sätt att få bort stopp

Har du någon gång stått inför besväret av stopp i toaletten hemma? Få saker är så irriterande som ett stopp som inte vill ge med sig. Att få stopp i toaletten är aldrig önskvärt och kräver snabba och effektiva lösningar. Vi har listat 5 skonsamma tips för att åtgärda enklare stopp i toaletten! Här kan du ta del av enkla gör-det-själv lösningar som du kan prova: varmt vatten, diskmedel, bikarbonat och vinäger, vaskrensare och rensband eller rensvajer. Du får även ta del av råd gällande hur du kan förebygga framtida stopp, potentiella orsaker till problemet och vilket tryck på vattnet som rekommenderas.

Vill du läsa om våra bästa tips och råd för att undvika stopp i avloppet? Kolla in vår enkla guide!

Även om det finns många husmorstips och DIY-lösningar för att hantera stopp i toaletten är det alltid bäst att vända sig till ett proffs. Ett förvärrat stopp i avlopp kan orsaka kostsamma vattenskador i din fastighet. Att anlita en professionell rörmokare från början kan alltså spara både tid och pengar, samt försäkra dig om att jobbet blir gjort rätt från start. VVS-montörer från Done är inte bara utrustade med rätt verktyg och kunskap för att snabbt identifiera och åtgärda problemet med stopp i toaletten, vi ser också till att förebygga framtida stopp.

Behöver du hjälp med ditt stopp i toaletten? Boka direkt här!

Få hjälp med stopp i avlopp - Done. Foto: pinterest

1. Varmt vatten

Gör såhär för att använda dig av denna enkla lösning:

 1. Börja med att fylla en hink med vatten. Kom ihåg att vattnet bör vara hett, men inte kokande, för att skydda toalettstolens porslin. För bästa resultat behöver du ungefär två liter vatten för att lösa upp ett enklare stopp i toalettstolen.
 2. Ta din hink med varmt vatten och häll försiktigt vattnet ner i toalettstolen. Detta varma vatten kommer att hjälpa till att lösa upp materialet som bidrar till stoppet.
 3. Ge det varma vattnet tid att verka i toalettstolen. Det är ofta bra att låta det stå i några minuter för att ge det tid att verka och mjuka upp stoppet.
 4. Testa sedan toalettens funktion genom att spola ett par gånger. Detta kommer att visa om stoppet har lösts upp av det varma vattnet.
 5. Om toalettstoppet inte försvinner kan du upprepa proceduren. Ibland kan det vara nödvändigt att hälla ner flera liter vatten ner i avloppet för att lösa upp stoppet helt.

Om vattnet inte löser stoppet och det kvarstår trots upprepade försök ska du inte prova igen. Istället bör du rådfråga en professionell rörmokare för att hantera situationen på ett säkert och effektivt sätt. På så vis undviker du att stoppet blir värre, vilket kan bli väldigt dyrt i långa loppet.

2. Diskmedel

 1. Börja med att hälla en halv till en hel deciliter diskmedel direkt i toalettstolen. Välj ett med stark fettlösande kraft för bästa effekt.
 2. Det tar lite tid för diskmedel att jobba med stoppet. Låt det verka i avloppet i minst 20 minuter. Under denna tid börjar diskmedlet aktivt arbeta för att smörja och bryta ner det material som orsakar stoppet.
 3. När ditt diskmedel har fått verka häller du försiktigt cirka en till två liter varmt vatten – inte kokande – ner i toalettstolen. Det varma vattnet hjälper till att skjuta diskmedelsblandningen genom avloppssystemet.
 4. Nu är det dags att spola. Efter att du lagt i det varma vattnet, spola toaletten flera gånger för att se om stoppet löser sig. Detta steg är viktigt för att hjälpa diskmedelsblandningen att nå ner genom systemet och lösa upp stoppet.
 5. Upprepa vid behov om inte stoppet ger med sig. Glöm inte att kontakta en expert för att undvika att förvärra och försvåra stoppet.

3. Bikarbonat och vinäger

 1. Först mäter du upp en generös kopp bikarbonat direkt i toalettskålen. Det är viktigt att låta bikarbonatet verka i skålen i cirka 30 minuter för att det ska hinna sätta igång sin effekt.
 2. När bikarbonatet har verkat så häll i en kopp vinäger i toalettskålen. Det kommer omedelbart att börja skumma och bubbla – detta är tecknet på att den kemiska reaktionen som bryter ner stoppet är igång.
 3. Efter att ha tillsatt vinägern är det viktigt att låta blandningen verka i ytterligare 30 minuter. Denna tid är avgörande för att blandningen ska kunna tränga igenom och effektivt lösa upp det som orsakar stoppet.
 4. För att fullfölja processen kan du avslutningsvis hälla i varmt vatten – inte kokande – i din toalett för att skölja igenom och rensa bort rester av bikarbonat- och vinägerblandningen samt det lösta stoppet.
 5. Om det inte går bort kan du testa att upprepa processen flera gånger tills det verkar. Var vaksam så att det inte är ett svårare stopp, i sådana fall ska du alltid överlåta rensningen till ett proffs för att undvika skada på rören och toaletten.

4. Vaskrensare

 1. Använd en vaskrensare. Det finns flera olika produkter att välja mellan, tänk på att de kan innehålla starka kemikalier som potentiellt kan skada dina rör eller toaletten.
 2. Innan du börjar ska du se till att skydda dig själv med handskar. Om det finns överskottsvatten i toalettskålen så töm ut en del av det för att undvika stänk under processen.
 3. Nu kan du försiktigt föra in änden av vaskrensaren i toalettens avlopp. Använd varsamt vridande och tryckande rörelser för att föra verktyget framåt mot stoppet.
 4. När du känner motstånd som tyder på att du nått proppen ska du rotera vaskrensaren för att effektivt bryta upp och fånga proppen. Var uppmärksam på att inte skada toalettstolens porslin under processen.
 5. Efter att du känner att stoppet är löst kan du dra ut vaskrensaren försiktigt från avloppet. Testa därefter toalettens funktion genom att spola och se om vattnet nu flyter fritt.

Att använda en vaskrensare kan kräva viss skicklighet och tålamod, men det är ofta ett effektivt och miljövänligt sätt att hantera de mest ihärdiga stoppen i toaletten utan att behöva tillgripa kemikalier. Som alltid kan ett stopp i toaletten bli väldigt kostsamt då det kan skada ditt hem om det inte åtgärdas av ett proffs. Kontakta oss om du behöver hjälp med stopp i toaletten! Boka enkelt här!

5. Rensband & rensvajer

Att använda ett rensband eller en rensvajer kan vara en effektiv metod för att komma till rätta med svåra stopp i toaletten. Innan du sätter igång är det viktigt att förbereda dig ordentligt. Sätt på dig skyddshandskar och placera skydd på golvet runt toaletten för att undvika spill och stänk.

 1. När du är redo, börja med att försiktigt föra in spetsen på rensvajern eller rensbandet i avloppet på toalettstolen. Dessa verktyg är speciellt designade för att vara flexibla och långa, vilket gör dem idealiska för att nå och hantera stopp som ligger djupt i avloppsrören. Medan du försiktigt förflyttar verktyget djupare in i avloppet, använd vridande och tryckande rörelser. När du möter motstånd betyder det vanligtvis att du har nått tillbaka tills stoppet som orsakar problemet.
 2. Fortsätt att använda rensvajern genom att försiktigt men bestämt rotera handtaget. Detta hjälper till att bryta upp stoppet. Det kan krävas en del kraft och uthållighet för att helt få bort proppen. Var dock försiktig så att du inte skadar toalettstolens porslin medan du arbetar dig tillbaka tills stoppet.
 3. Efter att ha arbetat med stoppet, dra försiktigt ut rensvajern och spola toaletten för att se om vattenflödet har återställts. Om vattnet fortfarande inte rinner ordentligt, kan det vara nödvändigt att upprepa hela processen.
 4. Kom ihåg att användning av en rensvajer eller ett rensband kräver noggrannhet och försiktighet. Om du känner dig osäker på hur du ska använda verktyget, eller om stoppet visar sig vara extra svårlöst, är det alltid bäst att kontakta en professionell VVS-tekniker. De kan säkerställa att jobbet utförs på ett korrekt och säkert sätt, och hjälpa dig att lösa ditt avloppsproblem effektivt.

Kan man använda Coca-Cola för att lösa upp stopp i toaletten?

Det kan låta märkligt, men vanlig Coca-Cola kan faktiskt vara ett effektivt verktyg för att lösa upp stopp i toaletten. Drycken innehåller syror som kan hjälpa till att bryta ner organiska material som kan orsaka stopp. Även om detta kan vara en effektiv metod för vissa typer av stopp, är det viktigt att notera att det kanske inte fungerar för alla situationer, särskilt för mer allvarliga stopp. För svåra fall är det alltid bäst att konsultera en professionell rörmokare.

Rätt vattentryck

Ett korrekt vattentryck i toaletten är avgörande för att förebygga och hantera stopp i toan. När trycket är för lågt riskerar man att avfall och toalettpapper inte spolas igenom rören tillräckligt vilket kan leda till blockeringar och ansamlingar. Å andra sidan kan ett för högt tryck sätta onödig stress på rörsystemet. Det kan leda till läckor eller skador och ineffektiv spolning som kan bidra till stopp.

För att säkerställa att ditt toalettsystem fungerar optimalt, är det viktigt att regelbundet kontrollera och justera vattentrycket. Detta innebär att se till att trycket är tillräckligt för att effektivt skölja bort avfall och toalettpapper, utan att vara så kraftigt att det orsakar skador eller överbelastning på avloppssystemet. Ett korrekt inställt tryck är en nyckelfaktor för att hålla toaletten fri från stopp och säkerställa en långsiktig, problemfri användning.

Upplever du återkommande stopp i toaletten?

Om du upplever återkommande stopp eller andra problem relaterade till vattentrycket ska du kontakta en expert. Boka direkt här!

Orsaker till Stopp i Toaletten

Det finns flera saker att tänka på för att förebygga stopp i toaletten i framtiden. Bland annat kan du kontrollera och underhåll toalettens spolmekanism regelbundet för att säkerställa att den fungerar korrekt. Du kan även vara uppmärksam på långsam dränering, rengöra ordentligt med enzym-baserade rengöringsmedel och undvika att hälla matolja och fett i avloppet. Matolja och fett kan stelna och orsaka stopp inte bara i köket utan även påverka hela systemet.

Varför får man stopp i toaletten och vad beror stoppet på? Att förstå varför stopp uppstår i toaletten är viktigt för att kunna förebygga och snabbt åtgärda problemet.

Material som inte kan spolas ner

Ett vanligt misstag som många gör är att spola ner material som inte är avsedda för toalettavlopp. Spola aldrig ner:

 1. Hushållspapper
 2. Våtservetter
 3. Hygienprodukter
 4. Överdrivna mängder av toalettpapper
 5. Bomullstussar och bomullspinnar
 6. Tandtråd
 7. Hår
 8. Matrester
 9. Medicinska föremål
 10. Kattsand

Dessa material är inte designade för att lösas upp i vatten på samma sätt som toalettpapper, vilket leder till att de lätt bildar proppar och blockeringar i avloppsrören.

Äldre rörsytem

Äldre rörsystem kan också vara en bidragande faktor till uppkomsten av stopp i toaletten. Med åren tenderar rören att samla på sig inslagringar och kan utsättas för korrosion eller andra skador som minskar deras effektivitet. Dessutom kan rötter från träd och buskar ibland tränga in i avloppsrören, vilket kan leda till allvarliga blockeringar.

Överanvändning av toalett

En annan orsak till stopp är överanvändning av toaletten. Att använda toaletten för att göra sig av med stora mängder avfall eller att använda den som en avfallshantering kan snabbt leda till stopp. Dessutom kan otillräckligt vattentryck vid spolning innebära att avfallet inte förs genom rörsystemet som det ska, vilket resulterar i ansamlingar och därmed stopp.

Hårt vatten & kalk

I vissa områden, där vattnet är hårt, kan kalkavlagringar byggas upp i rören över tid. Dessa avlagringar kan gradvis minska rörens diameter och effektivitet, vilket leder till upprepade stopp. Det är också viktigt att notera att konstruktionsfel, antingen i toalettens design eller i avloppssystemets installation, kan vara en underliggande orsak till återkommande problem med stopp.

Behöver du hjälp med stopp i toaletten? Vänd dig till Done

Att hitta certifierade rörmokare som har rätt auktorisering och lång erfarenhet är inte alltid enkelt. Vi på Done har gjort det lätt för dig, ladda ner Done-appen och hitta lokala vvsare som har tid, rätt kunskap och erfarenhet för att lösa ditt vvs-problem och installationer.

Vad kostar det att anlita en rörmokare? Att lösa stopp i toaletten eller stopp i avloppet behöver inte bli en krånglig eller dyr historia, du kan få bort problemet snabbt och enkelt med ett startpris på 2 095kr efter ROT. Därefter är timkostnaden 690kr/h efter ROT. Har du frågor inför besöket? Du kan enkelt ringa och chatta med din rörläggare i appen! Vid större projekt får du även tillgång till smidiga videosamtal. Boka redan idag och få gratis offert direkt i mobilen!

Ladda ner appen och säg hejdå till stopp i toaletten idag! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play