Måla om hemma? Vi tipsar om 5 färgtrender 2021!

Måla om hemma
Foto: 1.& 3.& 4. nordsjö.se & 2. jotun.se

Trendfärger 2021 inför din målning - Beige har huvudrollen

Nu har vi lämnat år 2020 bakom oss och går in i en nystart för året 2021! Nytt år, nya färgtrender, nya make-overs hemma. 

Aldrig någonsin har vi haft mer driv efter att fixa och boa hemma. Efter ett ovanligt år då ditt hem blev en plats där du spenderar mer tid än vanligt, både fritid och jobb, är vikten av att trivas hemma än mer självklar.

Oavsett så känns det väl alltid välkommet med förändring i hemmet när ett nytt år kickar igång? Att måla om är en relativt enkel insats, som gör stor skillnad. Men lika svårt är det ändå att bestämma kulör till din vägg. Därför har vi listat de 5 hetaste färgtrenderna 2021 när du ska måla om hemma - för att hjälpa dig en bit på vägen mot ditt drömhem.

Vi har tagit reda på vad trendexperterna på bland annat Residence Magazine, Elle decoration och Hus&Hem förutspår för färgtrender 2021 och kikat på vad färgproffsen på Jotun, Alcro och Nordsjö har lanserat för färger. Häng med, för nu går det undan!


Måla årets trendfärg 2021  

Enligt experterna på Nordsjö är årets färg Brave Ground Beige. Det är en varm och neutral kulör som framhäver andra kulörer utan att förvränga eller ta över. Ut med det kalla vita - in med det varma beiga!

Såhär säger färgspecialisterna på Nordsjö:

“Det som framgår av vår trendprognos i år är att vi alla överväger vad som verkligen betyder något i våra liv. Vi stannar upp och söker efter en ny och positiv väg framåt genom att tro på oss själva, samarbeta, dra lärdom av det förflutna och planera inför framtiden. Att våga förändras kräver mod och våra hem kan bidra genom att verka som en stabil och stöttande bas, samt ge oss utrymme att vara kreativa” - Läs mer hos Bosses Färg, Nordsjö Idé & Design.

Sugen på att pryda väggarna hemma i årets trendfärg? I Done-appen kan du smidigt boka ett videosamtal med en målare för kostnadsfri offert.

Ladda ner Done

Jordiga ljusa toner, pasteller och inmålade inredningsdetaljer

Under året 2020 dominerades trendkulörer av jordiga och brända toner. Detta håller i sig även 2021 och vi fortsätter att måla stora ytor. De vita väggarna är mer sällsynta och även väggfasta inredningsdetaljer målas in för att få mer färg i hemmet. 

Vi vill personalisera våra hem med färger och göra våra hem unika. Trenden pekar mot att väggfärgerna även går över i inredningsdetaljerna som målas ton i ton. 


1. Mjuka jordiga nyanser av beige

Måla hemma trendfärg
Foto: 1. @kraakvikdorazio/Line Klein 2. & 3. jotun.se

Beige har fått en stark comeback från året då alla ville måla sina hem i kulören “kaffe latte”. Nu trendar den beiga kulören extra mycket, och färgtrenden 2021 går främst mot mjuka, varma jordiga toner. Men hur väljer du rätt beige ton när det finns 20-tal olika nyanser att välja när du ska måla? 

Det finns en del att tänka på när man väljer en beige färg. Det första är att bestämma vilken känsla du vill ha i rummet, om du vill ha en varm eller kall nyans. Ta alltid hänsyn till angränsande väggar, ljusinsläpp och färgen på möbler i rummet. Om din  vägg med beige färg angränsar till en annan vägg blir det ännu viktigare att bestämma sig för om man vill framhäva kall eller varm ton beroende på vilken kulör den andra väggen har. Den nya färgen kommer påverka hur din andra vägg upplevs. Så provmåla och se hur färgen ändras i olika ljus och efter torkningstid. 

Beige är hämtad från naturpalletten och passar fint till andra jordiga naturtoner och dova toner. 


2. Ge din målning ett djup med röda brända toner

Måla hemma trendfärg
Foto: 1. 2. 3. jotun.se

I den röda färgskalan hittar man brända toner, likt trendfärgerna året innan. Det ger en ombonad känsla och förändrar upplevelsen i rummet drastiskt. Passar kanonbra med de andra jordiga trendfärgerna i naturpaletten. Den rödbrända nyansen passar perfekt till en angränsande vägg målad med årets trendfärg Brave Ground Beige.

Sugen på en rödare nyans hemma? Boka ett första kostnadsfritt videomöte med en målare i Done-appen!

Boka videosamtal

3. Gult och glatt

m du vill ha en stor förändring när du målar hemma kan den gula nyansen rekommenderas. Gult tar sig in i våra hem allt mer och piggar upp rejält. Gul är trendfärg i år, men har kommit och gått under de senaste åren. Årets gula ton är dämpad och skiljer sig enormt mycket från den soliga och klara gula färgen som var trendig för ett par år sedan. Den gula nyansen som i år trendar stort är i en dov ton och matchar de flesta beiga nyanser.

Glöm inte bort inredningen när du målar väggarna. Varför inte matcha den gula väggen med en målad sänggavel i årets färg från Nordsjö i kulör beige Brave Ground? 

Men tänk på att en ny färg på väggen kräver ett gediget förarbete, så här finns 3 tips inför att du ska måla om hemma. Så slipper du de vanliga misstagen med sneda linjer och gamla kulörer som tränger igenom din nya fina gula färg. 


4. Lavendel - en försmak av sommaren

Offert målning
Foto 1. thedecorologist.com 2. & 3. Jotun.se 4. nordsö.se

Lavendel funkar minst lika bra som väggfärg i vardagsrummet som i barnrummet. Lavendel är en färg som påminner många om tidigt 90-tal. Den pastelliga kulören har sakta men säkert fått genomslag i år och trendar rejält som val för hemmamålning under 2021. Välkomna 90-talet in i hemmet med lavendel. 

Däremot är  fondväggen ett minne blott och i år går färgtrenden åt att vi målar rummets samtliga väggar för att få den rätta känslan med en ljus och dov lavendel pastell.

Känns det för övermäktigt att måla alla väggar själv? Om du hellre skulle få hjälp av en professionell målare så fixar vi det  på studs med bara ett videosamtal bort!


5. Måla ditt rum i drömmig blå bris

Målare Stockholm
Foto: 1. alcro.se 2. jotun.se 3. kraakvikdorazio/Line Klein 4. nordsjo.se

De blå tonerna förblir trendfärger även i år men fortsätter att utvecklas i färgskalan. Utöver mörka djupt blå nyanser går färgtrenden i år åt dova blå toner som drar åt både grått och grönt och som ger en lugn och harmonisk känsla. Kan du föreställa dig harmonin som infinner sig omgiven av en blå svalkande bris? 

Som alla andra färger som trendar detta år, funkar även denna blå dämpade nyansen till varm beige Brave Ground. 

Det kanske inte är konstigt att den beiga färgen är årets färg då den passar till alla trendfärger år 2021. Så tveka inte att använda olika kulörer när du målar om och var inte rädd för att testa nya kulörer när du målar om hemma.

Inspirerad av årets trendfärger? I Done-appen kan du boka ett kostnadsfritt videosamtal med en kvalitetssäkrad målare för offert.

Ladda ner Done
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu