Alla tjänster
/
/

Måla om hemma - 5 trendfärger 2023

Är du redo att ge ditt hem ett nytt utseende? Att måla om hemma kan göra hela skillnaden! Nedan utforskar vi 5 trendfärger att måla hemmet med 2023. Oavsett om du vill lägga till en färgklick på en accentvägg eller måla om hela hemmet kommer dessa färger garanterat att inspirera dig! 

Att måla om är en relativt enkel insats, men det är inte alltid lätt att bestämma kulör. Därför har vi listat 5 trendiga kulörer för i år - för att hjälpa dig en bit på vägen mot ditt drömhem! Vi har tagit reda på vad trendexperterna på bland annat Residence Magazine, Elle decoration och Hus&Hem förutspått för trendfärger 2023. Häng med, för nu går det undan!

Måla med årets trendfärg 2023

Kulör - Nordsjö Wild Wonder
Foto: Nordsjö

Enligt experterna på Nordsjö är årets kulör Wild Wonder - “En positiv, glödande ton inspirerad av naturen”. Det är en naturlig och upplyftande gulgrön färg som framhäver andra kulörer utan att förvränga eller ta över.

Så här säger färg specialisterna på Nordsjö:

“I år, med naturen som en del på den globala agendan, pratade vi om de olika sätt som naturen stödjer och inspirerar oss på. Våra samtal ledde oss till ett tema för Nordsjö Årets kulör 2023: seeds of wonder – en fras som kapslar in naturens omvandlande kraft – och till själva nyansen. Wild WonderTM är en glödande naturlig nyans som ger oss en koppling till naturen och en känsla av naturmagi i våra hem.” - Läs mer hos Nordsjö här.

Jordiga toner, ljusa pasteller och inmålade inredningsdetaljer

Under tidigare år dominerades trendande kulörer av jordiga och brända toner. Dessa håller i sig även 2023 och vi fortsätter att måla stora ytor. Ett trendande tillskott för i år är ljusa, dova pastellfärger. Även väggfasta inredningsdetaljer målas in för att få mer färg i hemmet.

Trendfärg 1 - Gulgröna pasteller

Kulör - Jotun Spring Air
Foto: Jotun

Gula och gröna pastellfärger är två av de hetaste färgerna för målning i hemmet 2023 och piggar upp stämningen rejält! Gulgröna toner ger även en känsla av ro och natur och är ett idealiskt val för alla möjliga rum i hemmet. 

Gula pastellnyanser är utmärkta för att lägga till en känsla av värme och glädje till ett utrymme, medans gröna pastellnyanser är perfekta för att skapa en naturlig och lugn atmosfär. Båda färgerna passar bra ihop med en mängd andra pastellfärger, men går även bra att matcha med de flesta beiga nyanser!

Trendfärg 2 - Mjuka jordiga nyanser av beige

Beige kulör vardagsrum
Foto: Nordic Nest

Mjuka och jordiga nyanser av beige gör comeback som en av de mest trendiga färgerna även i år! Den neutrala färgen är ett utmärkt val för att skapa en varm och inbjudande atmosfär i alla rum, och passar bra ihop med ett brett utbud av andra färger - inte minst årets gulgröna färg Wild Wonder

Beige har dessutom en lugnande effekt och kan få ett utrymme att kännas mer rymligt och öppet. Med den växande populariteten för minimalism är beige ett utmärkt val för att skapa ett enkelt och modernt utseende hemma.

Trendfärg 3 - Brända toner i orange och rött

Kulör - Jotun Natural Clay
Foto: Jotun

Brända toner i orange och rött har blivit ett populärt val för målning hemma 2023. I den här rustika färgskalan hittar man rika och varma färger som sträcker sig från bränd orange till djup terrakotta och rostrött, som ger en känsla av värme och djup till alla rum. Färgerna passar kanonbra med andra jordiga färger och ger både personlighet och unikhet till ett rum. 

Sugen på att måla om med brända toner? Tänk på att en ny färg på väggen kräver ett gediget förarbete, här kan du läsa om 3 tips inför att du ska måla om hemma. Slipp de vanliga misstagen med sneda linjer och gamla kulörer som tränger igenom din nya fina färg!

Trendfärg 4 - Dämpade blåa nyanser

Kulör - Jotun Natural Blue
Foto: Jotun

Blå nyanser har länge varit en omtyckt färg att måla väggarna med hemma, och det håller i sig även i år. Utöver mörka, djupt blå nyanser går färgtrenden i år återigen åt det dova hållet med blå toner som drar åt både grått och grönt. Dessa blåa nyanser ger en lugn och harmonisk känsla och förknippas ofta med en skandinavisk stil. Kan du föreställa dig harmonin som infinner sig omgiven av en dämpad blå färg? Det kan vi!

Glöm inte bort inredningen när du målar väggarna. Varför inte matcha din nya blåa vägg med en kompletterande inredningsdetalj i en bränd ton av orange/rött?

Trendfärg 5 - Lila nyanser

Kulör - Jotun Lavender Touch
Foto: Jotun

På senaste år har den charmiga lavendel färgen vuxit i popularitet och blivit en alltmer vanlig färg att måla väggarna med hemma. Den pastelliga kulören har sakta men säkert fått genomslag och trendar rejält även i år, fast i en aning mer dov grålila ton. Fondväggen är ett minne blott, för nu målar vi rummets samtliga väggar för att få den rätta känslan med en ljus och lila pastellnyans! Ett perfekt alternativ för dig som vill börja experimentera med färgglada väggar hemma, men som fortfarande vill hålla det subtilt och elegant.

Ger du ditt hem en makeover med nya färger? Glöm inte att det sitter i detaljerna när det kommer till inredning! Visste du att vi på Done erbjuder installationer inom VVS och el? Så, varför inte passa på och ge dig hem lite extra kärlek genom att installera vägguttag i samband med att du målar om? Våra behöriga elektriker kan utföra alla former av elinstallationer, ladda ner Done-appen och se vad vi kan göra för dig!

Vanliga frågor

Vilken färg ska jag välja på väggarna?

Valet av färg på väggarna är en personlig preferens och beror på flera faktorer såsom rummets storlek, ljusinsläpp och övrig inredning. Fina väggfärger som är populära just nu är brända toner i rött eller orange och mjuka pasteller i grönt eller blått. Neutrala färger som beige och vit är också populära tidlösa val. Tänk på att testa färgprover eller provark i rummet innan du bestämmer dig för en färg!

Vilken färg får rummet större?

Ljusa nyanser gör att ett rum upplevs större och rymligare än vad det faktist är. Det betyder att du inte bara behöver använda en vit färg, utan det går lika bra med en färgglad färg i ljus nyans som passar dig och ditt hem också. Läs gärna vår färgsättnings-guide för att enklare välja rätt färg för ditt hem.

Vilka färger är rogivande?

Vissa färger anses ha en rogivande effekt, exempelvis blått, grönt och lila. Blått är känt för att ha en avslappnande effekt och förknippas med lugn och harmoni. Grönt är en färg som kopplas samman med natur och balans och anses också ha en avslappnande effekt. Lila kan också ha en lugnande effekt, särskilt de mjukare lavender tonerna.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play