Alla tjänster
/
Övrigt
/

Guide - Att välja rätt färg för ditt hem

Känner du dig överväldigad av tanken på att välja rätt färg för ditt hem? Eller vill du kanske bara måla om hemma men vet inte hur du ska gå tillväga? Oroa dig inte, du är inte ensam! Att välja den perfekta färgen kan vara en skrämmande uppgift, eftersom den spelar en viktig roll för den övergripande känslan och atmosfären i ditt hem. Men frukta inte! Med rätt tips och riktlinjer kan du tryggt välja en färg som passar just din stil och som framhäver skönheten i just ditt hem. I det här blogginlägget går vi steg för steg igenom hur du väljer rätt färg för ditt hem. Så, låt oss komma igång!

Ett vardagrum med en ljusgrön vägg
Foto: cocolapinedesign.com

Att välja rätt färg 

Som människor dras vi naturligt till färger och de spelar en viktig underliggande roll i vårt dagliga liv. Färger kan nämligen påverka vårt humör, vårt beteende och till och med vår förmåga att fatta beslut. Därför är det avgörande att välja rätt färg för ditt hem! Vare sig du renoverar, möblerar om eller flyttar in i ett nytt hem kan det vara en svår uppgift att välja färg. Här har vi därför samlat ihop några tips och riktlinjer för att hjälpa dig välja den perfekta färgen för dig och ditt hem.

När du ska välja färg till hemmet kan det exempelvis vara hjälpsamt att börja med att hitta inspiration som talar till dig. Ta inspiration av andra och låt dina egna ideer flöda, det kan hjälpa dig avgöra vilka färger och stilar du dras till. Kanske blir du till och med intresserad av olika färgtekniker som du kan använda för att ge dina väggar djup och textur. Möjligheterna är oändliga, va inte rädd för att experimentera och prova något nytt!

Vilken färg till vilket rum? 

Innan du väljer färg kan det vara smart att överväga vilken känsla du letar efter till respektive rum. Olika färger väcker olika känslor. Till exempel är blått en lugnande färg, vilket gör det perfekt för exempelvis sovrum och badrum, medan gult ofta förknippas med energi och glädje, vilket kan passa sig bra till exempelvis barnrum eller varför inte kök? Neutrala färger som beige, grått och vitt är mångsidiga och kan användas i vilket rum som helst, fördelen med dessa färger är att de ger en lugnande och balanserad bakgrund som gör att andra element i rummet kan sticka ut. 

Ett sovrum med blåa väggar och blå sängram
Foto: home-designing.com

Förutom att påverka stämningen kan färg också påverka uppfattningen av storleken i ett rum, där mörka färger absorberar ljus och får ett rum att kännas mindre, medan ljusa färger reflekterar ljuset och får ett rum att verka större. Den färg du väljer för ett rum kan alltså ha en betydande påverkan på hur du trivs och mår i ett rum, men också hur rummet uppfattas.

Riktlinjer när man ska välja färg

Tänk på belysningen

Mängden och typen av naturligt och artificiellt ljus i ett rum kan ha stor inverkan på hur färgerna ser ut. Mörkare färger får som sagt rummet att kännas mindre, medans ljusa färger reflekterar ljuset och får rummet att verka större och såklart ljusare. Om du har ett rum som inte får så mycket naturligt ljus skulle vi därför rekommendera att använda en ljusare färg för att ljusa upp det.

Titta på färgprover i olika belysning

När du väljer färg är det viktigt att titta på färgprover i olika belysning. Färger kan se olika ut beroende på tid på dagen och vilken typ av belysning som används i rummet. För att få en bättre uppfattning av hur en färg kommer att se ut i ditt hem kan du kolla hur respektive färgprov ser ut inomhus i både naturligt dagsljus och lampljus. 

Tänk på den befintliga inredningen

När du ska välja färg till hemmet kan det även vara smart att tänka på den befintliga inredningen. Du vill välja en färg som kompletterar möblerna, golvet och tillbehören i rummet. Om du har många djärva mönster och texturer kanske du vill välja en mer neutral färg för att balansera ut rummet. Men om du tvärtom har en mer minimalistisk stil så kanske du vill komplettera det med en färgglad färg för att lysa upp rummet. 

Tips - Välj ett färgschema

Att välja ett färgschema är ett bra sätt att skapa ett sammanhängande och balanserat utseende i hela ditt hem. Det kan även hjälpa dig att avgränsa dina val och därav underlätta för dig själv. Genom att välja ett färgschema kan du skapa en känsla av kontinuitet och flöde mellan rummen, vilket kan bidra till att ditt hem känns mer enhetligt. Det finns många olika färgscheman att välja mellan, nedan har vi listat tre olika: 

  • Ett monokromatiskt färgschema använder olika nyanser av samma färg, vilket skapar ett subtilt och sofistikerat utseende. 
  • Ett analogt färgschema använder de tre färger som ligger bredvid varandra på färghjulet, vilket skapar en harmonisk och lugnande effekt. 
  • Komplementfärger är färger som är mittemot varandra i färghjulet, vilket ger en djärv och dramatisk effekt. 

Genom att välja ett färgschema som passar din stil och smak kan du skapa ett snyggt och unikt anpassat utseende i hela ditt hem. 

Ett färghjul av färgprover

Har du målat om? Hoppas det blev riktigt snyggt! När du sätter den sista penseldraget och ska kika på din att-göra-lista vill vi påminna dig om att Done kan hjälpa dig med dina el- och VVS-projekt. Vår användarvänliga app kopplar ihop dig med kvalificerade elektriker och rörmokare för alla el- och vvs-installationer. Låt oss på Done hjälpa dig att fullfölja ditt nästa projekt med samma omsorg och professionalism som du lägger på ditt målningsarbete. Vi ses i appen!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play