Alla tjänster
/
Elektriker
/

Bygg altan eller uteplats i trädgården i sommar!

När våren är på ingång kan du börja förverkliga dina drömmar om en perfekt uteplats med altan i din trädgård. Våren är en årstid som för många betyder att det är dags att rensa och rusta upp - när sommaren kommer vill vi att fasaden, staketet och uteplatsen ska vara redo att avnjutas.

Bygga altan och uteplats


De flesta av oss spenderar mer tid hemma, flera arbetsplatser har blivit mer flexibla med att ta möten hemifrån och många har skaffat hemmakontor. Därför har de flesta ett större behov av att göra fint runt omkring oss och skapa platser där vi trivs. Att umgås utomhus har blivit allt vanligare och ibland en förutsättning för att kunna träffas.

Därför kikar vi i det här inlägget närmare på hur du kan uppdatera och göra det finare utomhus. På så sätt kan du förbereda ditt hem eller fritidshus för härliga sommardagar! Häng på för tips och trix för utefix!

Måla om fasaden på uteplatsen

Ett jobb som är toppenbra att utföra under vår och tidig sommar är ommålning av fasaden. Men vad ska man tänka på innan du tar fram penseln och sätter igång?

Fasadmålning är bäst att utföra i temperaturer mellan 10 och 25 grader och allra helst ska det inte ha regnat på en vecka. Därför brukar man säga att den optimala perioden för att måla fasaden är från slutet av april till början av september. Det börjar alltså bli dags!

Innan du börjar måla är det viktigt att rengöra fasaden noggrant för att avlägsna smuts, mögel och lös färg. Använd en högtryckstvätt eller en borste med ett lämpligt rengöringsmedel. Se också till att ytan är helt torr innan du börjar måla.

Välj en högkvalitativ utomhusfärg som är lämplig för ditt hus fasadmaterial. Komplettera med rätt penslar, rullar och eventuellt en sprututrustning för en jämn och effektiv applicering.

Se till att skydda fönster, dörrar och andra ytor som inte ska målas med presenningar eller maskeringstejp. Detta minskar städarbetet efteråt och du slipper få färg på dina blommor!

Dela upp fasaden i hanterbara sektioner och måla systematiskt. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt för att undvika droppar och rinningar. Planera också för tillräckligt med torktid mellan lager för bästa resultat.

Ladda ner Done här

Måla fönster

När vi ändå är inne på temat målning så vill vi även passa på att lyfta fönstermålning. Det om något är ett projekt som ofta lämnas åt glömskan. Oavsett om färgen börjat flagna eller om du är ute efter att byta färg på fönsterspröjsar och fönsterkarmar, så är våren en perfekt säsong för ett sådant projekt. Precis som fasadmålning gör fönstermålning sig bäst i något varmare temperaturer, och även här är det bra att undvika regn i den utsträckning det går.

boka lokal malare i stockholm
Foto: lantliv.com

Bygga större uteplats - vad ska man tänka på?

Har du varje sommar tänkt att nästa år, då tar jag tag i att bygga ut uteplatsen? Låt detta året bli det när du gör slag i saken! Saknar sommarstugan en veranda? Kan du känna doften av flädersaft och rabarberpaj i eftermiddagssolen? Det kan vi ☀

Att bygga större uteplats är ett spännande projekt som kan förvandla din sommarstuga! Här är några goda råd från oss innan du sätter igång:

  1. Planering och design: Börja med att noga överväga storleken och formen på din uteplats. Tänk på hur du vill använda utrymmet – grillar du mycket eller vill du ha större plats för att sola? Tänk också på vilken stil du har på din sommarstuga och anpassa stilen på din altan därefter.
  2. Bygglov och regler: Kontrollera lokala byggnadsregler och se om du behöver bygglov för din uteplats. Det är viktigt att följa dessa regler för att undvika framtida problem!
  3. Materialval: Välj hållbara och väderbeständiga material som passar för väder och framförallt din budget. Trä, kompositmaterial och sten är populära val för uteplatser. Det kan också vara bra att lägga en extra slant på bättre kvalitet från början - det tjänar du på i långa loppet!
  4. Solläge och skugga: Tänk på uteplatsens exponering för sol och skugga. Du kanske vill planera för en pergola, markis eller andra skuggande element för att göra platsen behagligare för varma dagar?
  5. Dränering och underlag: Se till att uteplatsen har bra dränering för att undvika vattensamlingar. Ett stabilt och jämnt underlag är också viktigt för att din uteplats ska vara hållbar och säker.

Lycka till med ditt altanbygge!

Uteplats bygga staket

Staket - för trädgård och uteplats

Ett staket att ringa in uteplatsen eller gräsmattan med ger en avskildhet som många uppskattar. Det kan också bli en snygg detalj i trädgården där växter kan klättra eller ljusslingor hängas upp. Vilken färg hade du valt på ditt staket? Vi föreslår stilrent vitt eller varför inte ett i dovt grön för att smälta in i resten av trädgården.

snickare bygga staket lokal hantverkare stockholm

Förgyll altanen med utomhusbelysning - Done

Om du vill förlänga sommarkvällarna eller lysa upp kalla vinternätter kan det vara en god ide att installera utomhusbelysning. Vi på Done kan hjälpa dig - våra behöriga elektriker finns tillhands i hela Sverige och är experter på alla typer av eljobb. Hur fungerar det? Det är enkelt - ladda ner Done-appen och bli matchad med en behörig elinstallatör. I appen får du tips och råd inför installation, du kan enkelt chatta med din elektriker och smidigt få offert direkt i mobilen!

Ladda ner Done här

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play