Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Guide: Byta badkar mot dusch

När du flyttar in i en ny bostad är det sällan prick allt är så som du hade önskat. Renoveringar, stora som små, brukar vara en naturlig del av att köpa nytt. När det kommer till badrummet krävs det inte alltid en totalrenovering för att uppnå det där drömmiga resultatet. Nej ibland räcker det med att ta bort badkaret för att göra mer yta eller omvänt - installera det där badkaret du alltid drömt om.

I den här artikeln kikar vi närmare på just badkar och dusch och går igenom allt du behöver veta när det kommer till att byta badkar till dusch eller tvärtom.

Dusch med industriglasvägg
Foto: Pinterest

Byta badkar till dusch

Badkar är vanligt i badrum i äldre fastigheter. Stadshem beskriver i sin artikel om badrummets historia hur duschen successivt började konkurrera ut badkaret så sent som på 1970-talet. Idag väljer många som flyttar in i äldre fastigheter med badkar installerat i badrummet att ta bort badkaret och istället installera en dusch, allra främst för att skapa mer utrymme i rummet. Rörmokare i Stockholm som tar uppdrag i innerstan där sekelskifteslägenheter präglar gatorna är vana vid den typen av arbete, både som punktinsats och vid totala badrumsrenoveringar. Det gäller såklart även i andra städer där det finns områden med mycket äldre fastigheter.

Nedan går vi igenom hur du gör för att byta ut badkaret mot dusch samt viktiga saker du bör ha i åtanke inför bytet. Vi tittar också närmare på vad som gäller för dig som bor i hyresrätt versus för dig som bor i bostadsrätt.

Dusch med breda glasväggar
Foto: Pinterest

Ersätta badkar med dusch

Att ersätta badkar med dusch kan låta som en enkel match, men det finns mycket som kan gå fel längs vägen och vi rekommenderar därför alltid att du tar hjälp av en certifierad rörmokare. Detta för att golvbrunnens lutning, framförallt om det är en äldre fastighet där badrummet inte renoverats på länge, kan vara felaktig och inte vara godkänd för dusch. Anlitar du en professionell yrkesman med rätt behörighet för arbetet kan du vara trygg i att lutning mot golvbrunn, och tillhörande rördragning, blir korrekt utfört.

I äldre badrum kan ytskikt bakom och under badkaret vara långt ifrån vad som är krav idag. Du behöver då även uppgradera väggar och golv för att säkerställa att det hårda vattenflödet från duschen inte orsakar fuktskada - återigen, en certifierad rörmokare med våtrumsbehörighet hjälper dig med detta!

Få prisförslag från rörmokare

Det behöver du tänka på när du byter badkar till dusch

Du bör alltid sätta upp väggar som förhindrar att stänket från duschen inte blöter ner hela badrummet. Det du då behöver tänka på är att väggarna fästs med en fuktspärr. Dessutom måste du applicera tillräckligt med silikon i fogarna för att undvika fuktskador.

Har du ett inkaklat badkar är arbetet med att ta bort badkaret betydligt mycket mer krävande. Många med inkaklat badkar väljer därför att avvakta med att ersätta badkar med dusch tills dess att en större badrumsrenovering ska genomföras

Ska du ta bort ett inkaklat badkar bör du alltid ta hjälp av en rörmokare med våtrumsbehörighet som kan säkerställa att ytskiktet tätas enligt gällande branschregler, innan du installerar en dusch på platsen. 

Förvaringshylla i dusch
Foto: Pinterest

Byta badkar till dusch i hyresrätt

Byta badkar till dusch i en hyresrätt är sällan möjligt. Du kan såklart fråga din hyresvärd om detta, men i och med att det krävs en del arbete för är det sällan de går med på det. En del hyresvärdar accepterar bytet om du själv bekostar en rörmokare för att utföra arbetet, andra kan tänka sig bekosta arbetet mot förhöjd hyra. Du bör absolut inte ge dig på att genomföra bytet utan godkännande, då riskerar du att bli ersättningsskyldig vid avflytt.

Byta badkar till dusch i bostadsrätt

Att byta badkar till dusch innebär ofta arbete med att täta ytskikt och säkerställa korrekt lutning mot golvbrunn. I en bostadsrätt är valet mellan dusch och badkar helt upp till dig, du behöver dock vara medveten om att många bostadsrättsföreningar kräver att du anlitar en certifierad rörmokare för att utföra arbete som rör vatten och avlopp. Det för att en fuktskada i ditt hem oftast inte stannar där, utan även påverkar allmänna ytor och närliggande lägenheter. 

Få prisförslag från rörmokare

Byta dusch till badkar

När den kallare delen av året gör sig påmind kan tanken på ett varmt bad kännas lockande. Är du en av de som längtar efter att glida ner i bubblande värme har du kanske börjat fundera på att installera ett badkar i badrummet. Hur gör man då för att byta dusch mot badkar?

Vackert badkar i betong
Foto: Pinterest

Sätta in badkar istället för dusch - steg för steg

Får badkaret plats där du idag har en dusch och blandare ihop med tillhörande avlopp kan sitta kvar på samma ställe, är installationen av badkar relativt simpel. Vi vill dock flagga för att det är viktigt att installationen blir korrekt. Då det rör sig om fukt och vatten finns risk för vattenskada vid felaktig installation och det är både kostsamt och energikrävande att åtgärda. 

Så installerar du ett badkar:

  1. Placera badkaret där det ska stå
    Var noga med att säkerställa att badkaret står rakt, en del badkar har justerbara ben. Det är viktigt att du är noga med det här steget för att undvika ett vinglande badkar - det vill du absolut inte ha!
  1. Måtta och anpassa avloppsröret
    Placera avloppsröret upp och ner under badkaret för att mäta avstånd från badkarsventil till golvbrunnen. Även här är det viktigt att du är väldigt noggrann. Skär av röret med hjälp av en bågfil. 
  1. Montera avloppsröret
    Den korta delen ska placeras i golvbrunnen och den långa delen i badkarsventilen. När du placerat röret korrekt drar du åt.

Får badkaret inte plats på den plats du har en dusch placerad är det en större insats du har framför dig. Då du för detta kommer behöva göra en del rördragning bör du alltid ta hjälp av en certifierad rörmokare för att installera badkaret. 

Det behöver du tänka på när du byter dusch till badkar

Att byta ut duschen mot ett badkar kräver som vi gått igenom ovan inte särskilt mycket installation, så länge badrummet är ordentligt fuktskyddat och badkaret får plats där duschen finns idag. Tänk dock på att badrummet är ett så kallat våtrum som kräver extra omsorg vid ombyggnad för att inte riskera att de uppstår kostsamma skador. Vi rekommenderar därför alltid att du vänder dig till en certifierad fackman vid rör- och avloppsarbeten. Framförallt beror det på att försäkringsbolag liksom även hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar ställer krav på att arbetet utförts korrekt och enligt gällande branschstandarder. 

Litet badkar och dusch
Foto: Pinterest

Byta dusch till badkar i hyresrätt

Bor du i en hyresrätt och vill byta ut duschen mot ett badkar bör du i första hand säkerställa att hyresvärden godkänner ändringen. I de flesta fall är det helt okej, så länge du återställer badrummet till sitt ursprungliga skick vid avflytt. Värden har dock ingen skyldighet att göra arbetet åt dig. Det innebär att du får bekosta bytet själv. Dessutom kan du bli ersättningsskyldig ifall det uppstår fuktskador på grund av att arbetet inte är utfört av en fackman.

Får du godkänt från din hyresvärd rekommenderar vi därför att du vänder dig till en certifierad rörmokare för att installera badkaret. 

Om bor i en hyresrätt ska du komma ihåg att badkaret tillhör hyresvärden. Således måste du som nämnt återställa detta om du senare flyttar från lägenheten. Därför får du göra plats åt badkaret i källarförrådet. Du kan naturligtvis fråga om värden kan tänka sig att utföra bytet och därmed ta hand om badkaret, men kom ihåg att denne inte har någon skyldighet att göra detta.

Byta dusch till badkar i bostadsrätt

Att installera badkar istället för dusch i en bostadsrätt brukar inte vara några som helst problem, men det är alltid bra att dubbelkolla vad som skrivs i bostadsrättsföreningens stadgar. Även i bostadsrätt rekommenderar vi att du tar hjälp av en professionell yrkesman. Det för att en felaktig installation som leder till fuktskada kan komma att påverka även dina grannars lägenheter. 

Få prisförslag från rörmokare

Vanliga frågor

Vad kostar det att byta badkar mot dusch?

Att byta ut ett badkar mot en dusch kan låta som en enkel process, men det kan finnas flera komplikationer längs vägen. Vi rekommenderar därför alltid att anlita en certifierad rörmokare för att undvika problem med lutning och rördragning. Det är särskilt viktigt i äldre fastigheter där badrummet inte renoverats på länge. Att anlita en professionell VVS-installatör garanterar att arbetet utförs säkert och korrekt.

Hur byter man från badkar till dusch?

För att byta från badkar till dusch behöver man vanligtvis anlita en VVS-montör eller badrumsentreprenör. De kommer att behöva ta bort badkaret och installera en dusch istället. Detta kan innebära att man behöver göra om golvet och kakelväggarna runt området för att passa duschens mått. En duschpanel eller duschdörrar kan också behöva installeras för att hålla vattnet i duschen.

Får man ta bort badkar i hyresrätt?

Byta badkar till dusch i en hyresrätt är sällan möjligt. Du behöver fråga din hyresvärd om detta, men i och med att det krävs en del arbete är det sällan de går med på det. En del hyresvärdar accepterar bytet om du själv bekostar en rörmokare för att utföra arbetet, andra kan tänka sig bekosta arbetet mot förhöjd hyra.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play