Solsken, varmare temperaturer och längre dagar kan bara betyda en sak - våren är här och sommarstugesäsongen står runt hörnet. Fritidshuset är för många stadsbor en paus från det hektiska vardagslivet, men den kan också innebära mycket jobb.
Don’t worry! Låt detta året bli det då du tar tag i fasaden som flagnar, får ordning på den där läckande blandaren eller bygger ut den där uteplatsen som du så länge drömt om! Kika vidare för våra tips!
En sommarstuga som står oanvänd under vinterhalvåret kan bjuda på en del överraskningar när du börjar förbereda för att öppna upp inför sommarsäsongen. Ibland är det mer saker som behöver fixas innan du kan börja använda stugan under sommaren. Det kan handla om allt från att kranar ska öppnas eller att stugan ska värmas upp till att stuprännor ska rensas. Om du haft riktig otur kanske takpannorna har flyttat på sig och släppt in fukt i stugan.
Har du vatten och avlopp i sommarstugan? En läckande kran, en toalett som inte slutar pumpa vatten eller ett avlopp som behöver spolas är precis lika vanligt förekommande i sommarstugan som i din lägenhet, radhus eller villa. Genom Done-appen kan du bli matchad med en behörig rörmokare! På så sätt kan du enkelt diskutera problemet med vvs-montören som direkt kan ta med sig de verktyg och material som behövs för att lösa ditt problem. I och med att ni chattar i appen slipper rörmokaren att åka fram och tillbaka till ditt landställe och ni båda sparar en massa tid - och resekostnaden på slutfakturan blir lägre. En win-win... win helt enkelt!
Har du köpt ett nytt fritidshus som saknar vattenförsörjning? En VVS-montör kan hjälpa dig installera en vattenpump som förser dig med vatten till matlagning, att dricka samt dusch och toalettbesök.
Våra rörmokare är vana vid arbeten i såväl fastigheter i stadsmiljö och bostäder i villaområden, som i fritidshus i skärgården eller på landsbygden. Våra erfarna rörmokare i Stockholm till exempel är vana vid att bland annat åka ut till skärgårdsidyllen ute på Värmdö för rörarbeten - med en så vacker idyll som arbetsmiljö gissar vi att de tycker extra bra om jobb i just en sommarstuga.
Vill du ha hjälp av en röris i din sommarstuga? Ladda ner Done-appen för snabb och kostnadsfri offert!
Har du länge drömt om att bygga en uteplats till sommarstugan? Eller kanske har ditt fritidshus en veranda som du vill bygga ut? Vår- och sommarmånaderna lämpar sig extra bra för altanbygge eftersom det då inte är någon tjäle i marken som försvårar grävarbete.
Är du osäker på hur stor altan du vill bygga eller hur mycket du vill bygga ut din veranda? Då kan du med hjälp av pinnar och snöre “rita ut” uteplatsen i trädgården. Du kan på så sätt ställa ut möbler och gå runt i området för känna in vilken storlek på uteplats du vill ha.
Viktigt att veta är att bygglov krävs om du planerar att bygga en uteplats som ligger en halvmeter eller mer över marken. Då behöver även ett omgivande staket sättas upp av säkerhetsskäl. För att ROT-avdrag ska gälla behöver altanen vara ansluten till huset.
Tänk noga igenom vilket material du ska använda, välj ett som passar din smak och stugans omgivning. Trä är populärt och ger en rustik känsla, medan stenplattor eller kompositmaterial kan vara mer hållbara alternativ.
Glöm inte bort att se till att din uteplats är säker att använda. Bygg den på ett jämnt underlag och följ byggnormer och säkerhetsföreskrifter, särskilt om du planerar att inkludera grill eller eldstad.
Gör det mesta av din nya altan! Snygg utomhusbelysning ger längre säsong för din altan, så passa på att installera eluttag utomhus för att kunna koppla in snygga lampor och slipp krångla med förlängningssladdar till grillen!
Vill du kunna sitta ute sent på kvällen utan att frysa? Att installera infravärme är både enkelt och gör din uteplats mer bekväm och mysig!
Något vi ofta lämnar lite för länge är husfasaden, inte minst när det kommer till sommarstugan. Om du börjat tröttna på den solblekta, flagnande färgen är nu perfekt läge att ta tag i en ommålning av fasaden. Generellt brukar man säga att slutet av april till början av september är optimalt för fasadmålning, då det görs bäst i temperaturer runt 10-25 grader. Men då du med största sannolikhet vill njuta av fritidshuset utan hantverkare springandes i trädgården under din semester, är fasadmålning ett perfekt projekt nu under vår och försommar. Behöver väggarna inomhus fräschas upp är även det bra att göra nu, så att allt är färdigt när semesterveckorna kommer.
Solpaneler har vuxit i popularitet de senaste åren - så även när det kommer till elförsörjning i sommarstugan. Inte så konstigt, med tanke på de många fördelar solceller har. För duktiga elektriker i Stockholm och i de flesta städer i Sverige har installation av solpaneler kommit att bli ett vanligt uppdrag!
Fördelar med solpaneler på fritidshuset:
• Sänker energikostnaden
• Höjer värdet på fritidshuset
• Överskottsel ger betalt
• Betalar av sig själv efter ca. 10 år
• I princip underhållsfria
Vill du ha hjälp med att installera solpaneler på ditt fritidshus? Våra kunniga elektriker hjälper dig gärna. Chatta direkt i Done-appen och få offert direkt i din telefon. För större projekt så kan du även skicka in bilder eller boka ett videosamtal med våra skickliga elektriker. Önskar du hjälp med inköp så hjälper våra installatörer självklart till med det också!
Kort och gott, ja. Samma regler gäller som vid jobb i lägenhet eller villa, äger du fastigheten där jobbet utförs och använder det som just fritidshus kan du utnyttja ROT-avdraget för jobb som utförs i sommarstugan. Viktigt att veta är att de 50 000 kr du har att utnyttja i ROT-avdrag gäller per person, inte per fastighet. Utnyttjar du ROT-avdraget vid ett jobb i din lägenhet så påverkar det alltså ditt ROT-saldo även för jobb du ska utföra i sommarstugan. Vill du läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar? Du hittar vår guide här.
Redo att komma igång? Ladda ner appen och #getitDone! 💪