Förbered sommarstugan inför semestern

Solsken, varmare temperaturer och längre dagar kan bara betyda en sak - våren är här och sommarstugesäsongen står runt hörnet. Fritidshuset är för många stadsbor en paus från det hektiska vardagslivet, men den kan också innebära mycket jobb.

Don’t worry! Dones nätverk av lokala hantverkare är redo att rycka ut till din undsättning. Låt 2020 bli året du tar tag i fasaden som flagnar, den läckande blandaren eller uteplatsen som du så länge drömt om att bygga ut ☀️

sommarstuga hantverkare fritidshus renovera
Foto: skonahem.se

Rörmokaren och sommarstugan

Har du vatten och avlopp i sommarstugan? En läckande kran, en toalett som inte slutar pumpa vatten eller ett avlopp som behöver spolas är precis lika vanligt förekommande i sommarstugan som i din lägenhet, radhus eller villa. Genom Done-appen kan du smidigt boka ett videosamtal med en rörmokare och på så sätt enkelt diskutera problemet med vvs-montören som direkt kan ta med sig de verktyg och material som behövs för att lösa ditt problem. Rörmokaren slipper då åka fram och tillbaka till ditt landställe och ni båda sparar en massa tid.

För mindre rörmokarjobb, som byte av blandare eller toalettstol, kan du via Done boka en VVS-montör till fastpris.

Har du köpt ett nytt fritidshus som saknar vattenförsörjning? En VVS-montör kan hjälpa dig installera en vattenpump som förser dig med vatten till matlagning, att dricka samt dusch och toalettbesök. För att få offert på installation av vattenpump vid ditt fritidshus bokar du ett videosamtal med en rörmokare.

Bygga uteplats vid fritidshus

Har du länge drömt om att bygga till en uteplats till sommarstugan? Eller kanske har ditt fritidshus en veranda som du vill bygga ut? Vår- och sommarmånaderna lämpar sig extra bra för altanbygge eftersom det då inte är någon tjäle i marken som försvårar grävarbete. 

Är du osäker på hur stor altan du vill bygga eller hur mycket du vill bygga ut din veranda? Då kan du med hjälp av pinnar och snöre “rita ut” uteplatsen i trädgården. Du kan på så sätt ställa ut möbler och gå runt i området för känna in vilken storlek på uteplats du vill ha. 

Viktigt att veta är att bygglov krävs om du planerar att bygga en uteplats som ligger en halvmeter eller mer över marken. Då behöver även ett omgivande staket sättas upp av säkerhetsskäl. För att ROT-avdrag ska gälla behöver altanen vara ansluten till huset.

Vill du ha hjälp med din altan? Boka ett videosamtal med en snickare 🤳

Foto: sommarnojen.se

Måla om fritidshuset

Något vi ofta lämnar lite för länge är husfasaden, inte minst när det kommer till sommarstugan. Om du börjat tröttna på den solblekta, flagnande färgen är nu perfekt läge att ta tag i en ommålning av fasaden. Generellt brukar man säga att slutet av april till början av september är optimalt för fasadmålning, då det görs bäst i temperaturer runt 10-25 grader. Men då du med största sannolikhet vill njuta av fritidshuset utan hantverkare springandes i trädgården under din semester, är fasadmålning ett perfekt projekt nu under vår och försommar. Behöver väggarna inomhus fräschas upp är även det bra att göra nu, så att allt är färdigt när semesterveckorna kommer.

Vill du ha hjälp att måla om fritidshuset? Boka ett digitalt möte med en målare i Done-appen, eller klicka här för att komma direkt till bokning.

Foto: thecottagejournal.com

Gäller ROT-avdraget för jobb i fritidshus?

Kort och gott, ja. Samma regler gäller som vid jobb i lägenhet eller villa, äger du fastigheten där jobbet utförs och använder det som just fritidshus kan du utnyttja ROT-avdraget för jobb som utförs i sommarstugan. Viktigt att veta är att de 50 000 kr du har att utnyttja i ROT-avdrag gäller per person, inte per fastighet. Utnyttjar du ROT-avdraget vid ett jobb i din lägenhet så påverkar det alltså ditt ROT-saldo även för jobb du ska utföra i sommarstugan. Vill du läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar? Du hittar vår guide här.

Redo att komma igång? Ladda ner appen och #getitDone! 💪

Liknande inlägg

Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen