Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Checklista: Så förbereder du dig inför din badrumsrenovering

Går du och dagdrömmer om att renovera badrummet? Eller kanske har du redan tackat ja till en offert och undrar nu hur du bäst förbereder dig inför din badrumsrenovering? Oavsett vilket, är den här artikeln för dig. Vi ger dig Dones checklista över förberedelser inför badrumsrenoveringen. Häng på, för nu går det undan!

Psst… du vet väl att vi på Done inte endast har rörmokare i Stockholm, Göteborg och Malmö utan att vi finns i hela Sverige. Oavsett om du befinner dig i Skåne eller Norrbotten kan du enkelt boka lokala rörmokare som är redo att ta sig an dina VVS-projekt, stora som små. Upptäck själv hur enkel och smidig Done-appen är, vi garanterar alltid bästa service och finns här för pålitliga och professionella VVS-tjänster.

Planera badrumsrenovering - framförhållning är A&O

En badrumsrenovering är ett av de större renoveringsprojekt du kan ta dig an i ditt hem, likväl är det en av de större investeringarna du ska göra i renoveringsväg. Men med rätt förberedelser, kan du och din installatör få renoveringen av ditt badrum att gå riktigt smidigt.

Done tipsar: Planera din badrumsinredning tidigt under din badrumsrenovering
Blandare i mässing mot klassisk vit porslinsskål går aldrig fel.

Välj rätt badrumsinredning

Kanske känns det avlägset att börja titta efter badrumsinredning när du börjar fundera på en badrumsrenovering. Men faktum är att den biten är bland det viktigaste att börja med. Ett glädjebesked för många, då de tycker att just välja badrumsinredning är en av de allra roligaste delarna i en badrumsrenovering. 

Varför ska du då börja med att kika på badrumsrenovering? Jo för att nästa steg, som också är en enorm viktig del i planeringen, är att mäta upp ditt badrum och rita upp hur du vill placera badrumsinredningen. Här kan vi inte tipsa nog om hur viktigt det är, och hur mycket det underlättar, att ta hjälp av ett proffs som har koll. Det kan vara svårt att själv veta vad som är rimligt svängrum runt ett handfat (eller tvättställ som det på fackspråk kallas), en toalett eller ett badkar. Likaså behöver du räkna in att du ska komma åt för att städa och rengöra dina badrumsmöbler. 

4 saker att tänka på när du väljer badrumsmöbler vid badrumsrenovering

Trots att vi i står fast vid att vi rekommenderar dig att ta hjälp av ett proffs när du planerar upp ditt nya badrum, så kan vi inte hålla oss ifrån att dela med oss av några tips. 

• Säkerställ att dina badrumsmöbler lämnar nog med plats för svängrum och rengöring.

• Vägghängda möbler, som tvättställ och förvaringsskåp, underlättar för städning och rengöring.

• Glöm inte bort att få in nog med förvaring.

• Maximera förvaringsutrymmet och minimera städning genom att låta dina förvaringsskåp gå hela vägen upp till taket.

• Smuts och damm syns lika tydligt på mörka som ljusa ytor - däremot är exempelvis en matt blandare lättare att hålla ren än en blandare med blank yta.

Tips! Tänk igenom placering av vägguttag

Något som lätt glöms bort i planeringen av en badrumsrenovering är placering av vägguttag. Idag är det många "verktyg" vi använder oss av i badrummet som kräver en elkontakt. Eltandborsten ska laddas, hårfönens sladd ska nå fram till spegeln och rakapparaten får gärna laddas gömd i badrumsskåpet. Ett hett tips är därför att tänka igenom var du behöver placera vägguttagen i badrummet för att vardagen ska flyta på så smidigt som möjligt. Våra erfarma elektriker i Stockholm, Malmö och Göteborg hjälper dig gärna både med planering och inköp av vägguttag.

Done tipsar: Glöm inte förvaring när du renoverar badrum
Glöm inte att tänka igenom förvaringen vid din badrumsrenovering.

Välj rätt firma för din badrumsrenovering

En av de kanske viktigaste punkterna i planeringen inför din badrumsrenovering är att välja en firma som passar dig. En badrumsrenovering är ett långt projekt, och ni kommer att behöva ta er igenom många diskussioner, beslut och i vissa fall förhinder ihop. Det är därför superviktigt att du väljer en firma som du känner dig trygg med. 

Med Done är det lätt att välja rätt

Vi på Done lägger enorm vikt vid vår kvalitetskontroll när vi värvar nya bolag till vårt nätverk. Vi vill att du ska känna dig trygg med den firma vi matchar dig med, oavsett om du ska byta blandare eller renovera badrummet. I vår kvalitetskontroll checkar vi att firman har giltig ansvarsförsäkring på plats, är certifierad av Säker Vatten, saknar betalningsanmärkningar och mycket, mycket mer. Dessutom tar vi kontakt med tidigare kunder till firman, för att prata med dem om deras upplevelse av att anlita bolaget.

Vill du ta in offert för badrumsrenovering? Boka ett videosamtal med en rörfirma i Done-appen.

Boka videosamtal för offert

Ha framförhållning - duktiga installatörer är uppbokade långt fram i tiden

När du bestämt dig för att renovera ditt badrum, är det bra att ganska direkt börja din jakt efter din drömmatch när det kommer till rörfirma och plattsättare. Många duktiga rörmokare i Göteborg, Malmö och Stockholm har egna eller nära kontakt med plattsättare, vilket betyder att du bara behöver ta kontakt med dem för att få hela paketet löst. 

Något som dock är viktigt att ha i åtanke är att de riktigt duktiga firmorna, blir uppbokade och därmed kanske inte har möjlighet att påbörja ditt projekt förrän ett par veckor (ibland månader) framåt i tiden. För de allra flesta känns det helt okej, då planeringen inför renoveringen ofta tar ett par veckor i alla fall. 

Det vi vill få fram är att det alltid är bra att ha framförhållning när du ska ta dig an ett renoveringsprojekt. Ett bra tankesätt att ha är - desto större projekt, desto mer framförhållning.

Done tipsar: Badkar, en dröm för många vid badrumsrenovering
Badkar - en dröm för många vid badrumsrenovering

Regler vid badrumsrenovering 

När det kommer till arbeten som rör våtrum, vatten och avlopp finns det en hel del regler att förhålla sig till. Inte så konstigt egentligen, en felaktig vvs-installation eller otät plattsättning kan resultera i vattenskador - och det är ofta en rejäl påfrestning både psykiskt och ekonomiskt. De regler och riktlinjer som finns för badrumsrenovering, finns alltså till av en klar anledning.

Det styrande regelverket för byggnationer och renoveringar kallas för Boverkets byggregler, eller BBR. När det kommer till badrumsrenovering är det branschregeleverket BBV, Byggkeramikrådets Byggregler för Våtrutm, som du ska efterfölja. De lever nämligen upp till, och i många aspekter överträffar, de tvingande regler som finns i BBR. 

BBV är ett frivilligt regelverk. När du som privatkund anlitar ett behörigt företag för att renovera badrummet, ska dessa dock alltid följa BBV om inte annat avtalats mellan dig och företaget. Men, det är alltid bra att du tar upp ämnet med den firma du anlitar så att ni båda är med på vilka riktlinjer arbetet utförs utefter.

Försäkring badrumsrenovering - om något går fel längs vägen

Tyvärr finns det fall där en olycka sker under en badrumsrenovering. Felaktiga planlösningar, oväntade omständigheter och andra tråkigheter kan ibland leda till oönskade konsekvenser. När du anlitar en rörfirma för att renovera badrum, bör du därför alltid, alltid säkerställa att firman har en giltig ansvarsförsäkring. 

Sker en olycka i samband med renoveringsarbetet, har du som kund rätt till ersättning. Ansvarsförsäkringen täcker upp för denna, så att VVS-montören inte behöver betala det ur egen ficka. Den fungerar därmed som en trygghet för både dig och rörmokaren.

Hos Done har alla anslutna el - och rörfirmor självklart en giltig ansvarsförsäkring, så att du och firman båda kan känna er trygga i ert samarbete. Redo att boka? Ladda ner Done & bli matchad med en lokal rörfirma som hjälper dig längs hela vängen!

Boka videosamtal för offert

Besiktning av badrumsrenovering

Efter slutförd badrumsrenovering, är det alltid att rekommendera att du utför en slutbesiktning av badrummet. Besiktningen ska utföras av en besiktningsman. Precis som när du ska välja en rörmokare, så finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke när du tittar efter en besiktningsman. Vem som helst kan kalla sig för besiktningsman, därför bör du alltid göra lite research av besiktningsfirman innan du låter dem utföra din slutbesiktning.

Välj en besiktningsman godkänd av Säker Vatten

När du ska välja besiktningsman bör du i allra första hand säkerställa att han eller hon är SBR-godkänd. Men, det skadar inte att besiktningsmannen även finns listat hos Säker Vatten och /eller Byggkeramikrådet. Alla dessa bitar är viktiga i pusslet som är att hitta en riktigt duktig besiktningsman. 

Det är inte bara efter slutförd badrumsrenovering som en besiktning är relevant. För dig som vill ta full kontroll över din badrumsrenovering, finns hela tre typer av besikntingar som du kan ta hjälp av en besiktningsman för.

VVS-besiktning

Under en VVS-besiktning undersöker besikntingsmannen alla vatten- och avloppsanslutningar i badrummet. Det för att du ska kunna be din VVS-installatör att åtgärda en eventuellt felanslutning direkt, coh på så sätt slippa otrevliga konsekvenser. 

Tätskiktsbesiktning

Låt ett proffs granska plattsättning och andra tätskicktsarbeten, och känn dig trygg i att allt är up to standard och undvik fuktskador längre fram.

Slutbesiktning

Under slutbesiktningen kontrollerar besiktningsmannen att allt i ditt badrum är byggt och installerat efter gällande branschstandarder. Denna bokar du med fördel in innan du betalar slutfakturan för din badrumsrenovering, så att du kan kräva eventuella åtgärder för felaktigt arbete innan betalningen görs. 

Du som renvoverar ditt badrum och vill boka alla tre besiktningar under renoveringsresans gång, har ofta möjlighet att göra det till paketpris hos firmor som arbetar med badrumsbesiktningar. Oavsett om du vill göra alla tre besiktningar, eller bara en slutbesiktning innan du betalar för arbetet, så se till att boka in detta i tid så att besiktningsmannen hinner komma ut och titta på din badrumsrenovering innan din faktura förfaller.

En vacker badkarsblandare gör mycket för ditt badrum.

Intyg efter badrumsrenovering

Så, renoveringen av ditt badrum är färdigställd, betalad och besiktigad - vad händer nu? Innan du säger tack och hej till den firma du anlitat för din badrumsrenovering, bör du be om ett - ett Säker Vatten intyg. Många försäkringsbolag betalar endast ut försäkringspengar för vattenskador som orsakats av vvs-installationer om det finns ett sådant intyg för installationen. Ett Säker Vatten intyg kan endast lämnas ut av bolag anslutna till just Säker Vatten, så var noga med att säkerställa att firman du anlitar är det. Väljer du att gå via Done, så har vi självklart säkerställt detta åt dig redan i vår noggranna kvalitetskontroll.

Vi rekommenderar också att du sparar kvitton för de betalningar du gjort till firman som utfört din badrumsrenovering. Det eftersom de kan vara nödvändiga om ett försäkringsärende skulle behöva upprättas längre fram i tiden.

Slutligen - njut av resan!

En badrumsrenovering må vara kostsam, tidskrävande och psykiskt påfrestande - men det är också fantastiskt kul. Du får se ett av hemmets mest välanvända rum växa fram allt mer för varje dag som går, och känslan när du tar en dusch i ditt nya badrum är oslagbar. Dokumentera en massa längs med vägen, så att du kan se tillbaka med glädje på renoveringsresan när ditt nya badrum är färdigt.

Att renovera är kul - när det går smidigt!

Vanliga frågor

Vad får man renovera själv i ett badrum?

Vid badrumsrenovering är det möjligt att göra mindre reparationer och renoveringar på egen hand, såsom att byta ut armaturer, toalettstolar eller handfat. Men större arbeten, som att installera tvättmaskin, sätta in eluttag i badrum och byta badkar, kräver ofta professionell hjälp för att säkerställa korrekt installation och uppfylla byggföreskrifter. Det är viktigt att se till att allt arbete utförs säkert och korrekt för att undvika problem på sikt.

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

Kostnaden för en badrumsrenovering varierar beroende på en rad faktorer, inklusive storleken på badrummet, vilka material som ska användas och vilket typ av arbete som krävs. En grundläggande badrumsrenovering kan kosta från cirka 50 000 till 100 000 kronor, medan en mer omfattande renovering kan kosta mer.

Vad får man inte göra i badrum?

I badrummet får man inte installera eller ändra elinstallationer själv om man inte är behörig elektriker. Man bör heller inte ha förlängningssladdar, strömförsörjda apparater eller elverktyg som kan komma i kontakt med vatten. Det är också viktigt att undvika att spola ner saker som inte hör hemma i avloppet, exempelvis fett, hår eller bomullstussar, då det kan orsaka stopp i avloppet.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play