Installera badkar

Installera badkar

2 995 kr efter ROT

I priset ingår

Arbete: 2 500 kr

Material: 200 kr

Start- & resekostnad samt admin: 295 kr

Priset gäller montering av egenköpt badkar samt avmontering av tidigare badkar. Önskas installation av bubbelbad eller inbyggt badkar? Boka ett videosamtal för offert. På Done ingår alltid startkostnad, körkostnad, administration av ROT-avdrag och grundläggande material.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera badkar – allt du behöver veta

I ditt hem kan badrummet bli en plats där du kan återhämta dig och återfinna ditt inre lugn. Ett badkar kan bli din plats för avkoppling och vardagslyx; en fristad där du kan luta dig tillbaka och glömma vardagens stress. Eller varför inte en plats för lek och skoj för de yngre? Oavsett vad så hjälper vi på Done dig utforska möjligheterna till att installera badkar hos dig!

Häng med så utforskar vi allt du behöver veta om att montera badkar - och vi på Done hjälper dig med allt från rådgivning till offert. Kontakta oss online eller i Done-appen för kostnadsfri rådgivning och offert. 

Vad kostar det att installera badkar?

Fastpriset för att installera badkar är 2 995 kr efter ROT. I priset ingår montering av badkar, startkostnad, avmontering av det tidigare tvättstället, montering av vattenlås. Priset gäller arbete, start- & resekostnad samt ROT-admin. Priset gäller ej bubbelbadkar eller inbyggnadsmodeller. Önskas bortforsling tillkommer 450 kr. Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund. Dones rörmokare hjälper gärna till med inköp, tips om produkter som passar ditt hem, eller bara installation om du föredrar att köpa ditt badkar själv. 

Du som kund ansvarar för: 

Nedan förutsättningar måste uppfyllas för att fastpris ska gälla när du ska byta tvättställsblandare. I de fall där nedan förutsättningar inte uppfylls, korrigerar installatören priset efter behov. Pris bekräftas av installatör genom offert.

 • Inköp av badkar: Badkaret ska finnas på plats vid tid för installationen. Du som kund ansvarar också för produktgaranti och reklamationsärenden. Vid installation av bubbelbadkar eller inbyggt badkar, boka istället ett videosamtal för offert. Önskas hjälp med inköp anger du det i uppdragsbeskrivningen då du skickar in en bokning (kostnad tillkommer).
 • Badkarets storlek: Det nya badkaret skall vara av samma storlek som det befintliga.
 • Underlaget skall vara bärfäst. 
 • Golvbrunn: Golvbrunn behöver finnas i direkt anslutning till badkaret. 
 • Bärfäst vägg: Vägg skall vara bärfast för upphängning. 
 • Utbytesinstallation: Vid utbytesinstallation skall tidigare montage vara utfört på ett fackmannamässigt vis. 
 • Bortplockat inför påbörjat arbete: Se till att det är bortplockat i området där arbetet ska utföras, annars kan extra timmar tillkomma.
 • Bortforsling av tidigare badkar: Önskas bortforsling anges det i uppdragsbeskrivning (kostnad 450 kr). 

Notera: Fastpriset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Behöver du ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 690 kr per timme efter ROT. 

Vanliga frågor om att installera badkar

Behöver jag ha en golvbrunn vid mitt badkar?

Ja, det är nödvändigt att ha en golvbrunn i direkt anslutning till badkaret. Säker Vatten menar att golvbrunnar i våtrum ska vara placerade så att minsta avstånd mellan väggens tätskikt och yttre fläns är 20 cm. Golvbrunnen ska dessutom vara placerad så att den går att demontera samt så att vattenlåset ska kunna lyftas ut.

Kan jag installera badkar själv?

Ja, du kan installera badkar själv om du har erfarenhet och kunskap om VVS-arbete och är bekväm med att göra det. Att installera badkar hemma behöver inte vara särskilt komplicerat. Om du redan förberett rördragning och plats för badkarsblandaren är det i princip bara att ställa badkaret på plats och koppla in det. Det kan däremot vara tungt arbete, så se till att du har någon att hjälpa dig att lyfta och placera badkaret på rätt plats för att undvika skador. 

Med det sagt är väldigt viktigt att du har rätt VVS-anslutningar och avlopp när du ska installera badkar för att undvika potentiella läckor och kostsamma problem senare. En exakt placering av badkar är också avgörande för att säkerställa jämn vattenflöde och effektiv dränering. Du bör vara medveten om risken för vattenskador om badkaret inte är korrekt installerat, eftersom det kan skapa kostsamma reparationer på golv och väggar. Om du känner dig osäker på något när du ska installera badkar  kan du boka en kostnadsfri konsultation av våra professionella Done-rörmokare online eller i appen.

Hur installeras ett badkar?

När du installerar badkar följer processen vanligtvis två huvudsteg. Först placeras badkaret på rätt plats och sedan ansluts avloppsröret till golvbrunnen. Här är en översiktlig steg-för-steg guide för hur du genomför en badkarinstallation:

 1. Placera badkaret: Börja med att försiktigt placera badkaret mot den markerade väggen. Använd ett vattenpass för att se till att badkaret är i våg och justera vid behov.
 2. Anslut avloppsröret: Nu är det dags att ansluta avloppsröret till badkaret. Följ tillverkarens anvisningar för detta steg noggrant. Vanligtvis behöver du ansluta en avloppsstos eller ett avloppsrör från badkaret till golvbrunnen. Se till att det är ordentligt tätt och säkert.
 3. Säkra badkaret: För att säkerställa att badkaret inte rör sig eller sjunker med tiden, kan du använda tätningssilikon runt kanterna där badkaret möter väggen och golvet. Detta hjälper också till att förhindra vattenläckage.
 4. Testa installationen: Innan du använder badkaret, fyll det med vatten och kontrollera noggrant om det finns några läckor i avloppsröret eller runt badkarets kanter. Om du upptäcker några läckor, åtgärda dem omedelbart.
 5. Avsluta med tätning: Applicera tätningssilikon runt hela badkaret där det möter väggen och golvet. Detta ger en vattentät och snygg avslutning.
 6. Njut av ditt nya badkar: Nu när installationen är klar, är det dags att njuta av ditt nya badkar! Se till att du följer tillverkarens råd om skötsel och underhåll för att hålla det i gott skick under lång tid.

Kom ihåg att detta är en generell guide. Det är alltid bäst att följa tillverkarens specifika anvisningar för ditt badkar eftersom installationen kan variera beroende på modell och märke. Känner du dig osäker på att utföra installationen kan du kontakta en auktoriserad VVS-montör i Done-appen eller online för en kostnadsfri konsultation och offert. 

Fast monterade badkar 

Ett fast monterat badkar är en typ av badkar som är permanent installerat i badrummet och inte kan flyttas eller ändras i sin position efter installationen. Denna typ av badkar är vanligtvis inbyggt i badrummets golv eller väggar och är fastsatt på plats med hjälp av murbruk eller liknande material. Det är viktigt att tänka igenom din badrumsdesign och layout noggrant innan du väljer ett fast monterat badkar eftersom det inte är lika flexibelt som fristående badkar som kan flyttas om behovet uppstår. Fast monterade badkar är ett populärt val för badrum som ska ha en permanent och inbyggd estetik. Done erbjuder även montering av fast monterade badkar, detta ingår däremot inte i det fasta priset. Kontakta en rörmokare via vår app för att få ett exakt prisförslag och offert! 

Byta från dusch till badkar

Om du överväger att ersätta din dusch med ett badkar och har tillgång till befintliga vatten- och avloppsanslutningar på samma plats kan installationen vara en relativt enkel process. Det är dock av största vikt att säkerställa att installationen genomförs korrekt. Felaktig installation kan innebära risker för vattenskador, vilket kan bli både kostsamt och kräva mycket tid och arbete att rätta till. Konsultera en av Dones rörmokare för en kostnadsfri rådgivning genom att lägga in en bokning för videosamtal här online eller via Dones app om du vill byta från dusch till badkar.

Vad behöver jag tänka på när jag ska montera badkar?

Vilket storlek på badkar du är ute efter beror självklart på dina och ditt hushålls behov. Standardmåtten för badkar ligger ofta runt 160 cm i längd och 70 cm i bredd. Dessa mått fungerar som användbara riktlinjer när du mäter det tillgängliga utrymmet i ditt badrum och bestämmer vilken storlek som passar bäst. Om du verkligen vill ha gott om plats att slappna av på kan ett hörnbadkar vara den bästa lösningen. Dessa badkar finns i olika storlekar och börjar vanligtvis från cirka 140 x 140 cm och uppåt. 

Vilket material ska jag välja när jag installerar badkar?

När det gäller materialval är det flera alternativ att tänka på. De vanligaste materialen för badkar inkluderar porslin, akryl och gjutjärn. Porslin är hållbart och motståndskraftigt mot fläckar, medan akrylbadkar är lätta och enkla att rengöra. Gjutjärnsbadkar är tunga och ger en mer traditionell känsla, men de kräver en stark grund för att bära vikten. Det är också viktigt att tänka på isolering och isoleringsförmåga när du väljer material, eftersom detta kan påverka hur länge vattnet i badkaret håller värmen. 

Behöver du hjälp med att välja modell och storlek på ditt badkar kan du alltid kontakta en av våra auktoriserade VVS-montörer i Done-appen eller online för en kostnadsfri konsultation. 

Hur rengör jag avloppet under badkaret?

Stopp i avloppet under badkaret? Ajdå. För att rengöra avloppet under badkaret börjar du med att ta bort avloppslocket, vilket oftast kan göras genom att skruva av det eller lyfta det försiktigt. Efter att ha tagit bort locket är det viktigt att rengöra avloppet noggrant. 

 • Börja sedan med att dra ut synlig smuts och hår som kan ha fastnat nära avloppet. Detta kan göras med hjälp av en pincett eller tråd. Att ta bort så mycket smuts som möjligt är viktigt för att förbättra avloppets funktion. 
 • För att komma åt eventuella stoppningar längre ner i röret kan du använda en avloppsrensare, även kallad en "orm" eller "dräneringsstav." Sätt in den i avloppet och snurra den för att bryta upp och ta bort eventuella stoppningar.
 • Efter att du har rengjort avloppet så grundligt som möjligt är det en god idé att hälla kokande vatten i avloppet. Detta hjälper till att skölja bort eventuell kvarvarande smuts och fett som kan ha samlats. 
 • Om vattnet fortfarande inte rinner smidigt efter dessa steg, upprepa användningen av avloppsrensaren och kokande vatten tills avloppet är helt rent och fritt från stoppningar. Behöver du hjälp med ditt stopp i avlopp kan du alltid kontakta en av Dones VVS-montörer i appen eller online.B

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

 1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
 2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
 3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!