Byta tvättställsblandare
Alla tjänster
/
/
Byta tvättställsblandare

Byta tvättställsblandare

2 595 kr efter ROT

I priset ingår

Arbete: 2 100 kr

Material: 200 kr

Start- & resekostnad samt admin: 295 kr

Priset gäller montering av egenköpt tvättställsblandare samt avmontering och bortforsling av den gamla blandaren.
Kostnad tillkommer om du önskar att vvs-installatören införskaffar blandaren åt dig. Ange i så fall detta i uppdragsbeskrivningen så hjälper rörmokaren dig hitta rätt!

Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta tvättställsblandare 

Ge ditt badrum en uppfräschning genom att byta tvättställsblandare, eller ja, byta kran som det också heter. Att byta tvättställsblandare är den perfekta lösningen för att förbättra funktionaliteten och stilen i ditt badrum. Vi hjälper dig genom hela processen, allt från att välja rätt blandare till att genomföra en smidig och professionell installation. Med hjälp av våra kunniga VVS-montörer kan du snart njuta av en ny och förbättrad tvättställsblandare som inte bara uppfyller dina behov, utan också lyfter hela ditt badrum. 

Vad kostar det att byta tvättställsblandare?

Fastpriset för att byta tvättställsblandare med Done är 2 595 kr. I priset ingår:
- Montering av tvättställsblandare samt avmontering och bortforsling av tidigare köksblandare
- Montering av vattenlås
- Arbete, start- & resekostnad
- ROT-admin
- Installationsmaterial: skruv & plugg, våtrumsfog. Blandarfäste ingår ej. Vid behov av övrigt material tillkommer ytterligare kostnad.

Du som kund ansvarar för: 

Nedan förutsättningar måste uppfyllas för att fastpris ska gälla när du ska byta tvättställsblandare. I de fall där nedan förutsättningar inte uppfylls, korrigerar installatören priset efter behov. Pris bekräftas av installatör genom offert.

 • Inköp av blandare/kran: Blandaren/kranen ska finnas på plats vid montering. Önskas hjälp med inköp anger du detta i uppdragsbeskrivningen i nästa steg (kostnad tillkommer).
 • Avstängning av vatten: Säkerställ att du har tillgång till vattnets huvudavstängningsventil.
 • Anslutning ström: Det måste vara möjligt att ansluta ström om det behövs för installation med en kontakt (inom 1 m).
 • Tydlig information: Skicka bilder då du lägger in bokningen eller senare i Done-appens chatt på din gamla och nya blandare samt utrymmet där bytet ska utföras.

Notera: Fastpriset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Behöver du ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 690 kr per timme efter ROT. 

Vanliga frågor om att byta tvättställsblandare

Vad är en tvättställsblandare egentligen?

En tvättställsblandare, eller ja, helt enkelt kranen, är den delen i bad- eller tvättrummet där vattnet kommer ut. När du vrider på den, blandar den varmt och kallt vatten så att du får den temperatur du vill ha när du tvättar händerna eller fyller ett glas. Det bästa är att om vattnet som kommer in till blandaren ändrar värme, så anpassar blandaren automatiskt förhållandet mellan varmt och kallt vatten så att du fortsätter att få samma temperatur. Så, en tvättställsblandare gör det enkelt att få rätt temperatur på vattnet när du behöver det. Blandaren installeras oftast vid ett tvättställ, alltså det som vi i vardagligt tal helt enkelt kallar ett handfat. Det är viktigt att välja en tvättställsblandare med hänsyn till tvättställets storlek för att säkerställa att den passar optimalt.

En annan vanlig typ av blandare är dusch- eller badkarsblandare. Den är monterad på väggen eller i duschväggen och används för att reglera temperaturen och flödet av vatten i duschen eller badet. Köksblandare är en tredje vanlig typ av blandare. Den har ofta en hög pip för att underlätta uppgifter som att fylla stora kastruller eller diska stora plåtar. De olika typerna av blandare skiljer sig åt i design och funktion för att passa sina respektive användningsområden.

Kan jag byta tvättställsblandare själv?

Ja, du kan vanligtvis byta kran själv om du har grundläggande verktyg och viss kunskap om VVS-arbete. Men om du inte känner dig bekväm med att byta kran själv eller om du har några funderingar, är det alltid bäst att konsultera en professionell rörmokare för att undvika eventuella problem eller felaktiga installationer. En felaktigt installerad tvättställsblandare kan leda till läckor eller andra problem som kan vara kostsamma att åtgärda. Alla våra rörmokare på Done är registrerade hos Säker Vatten och utför alla VVS-installationer korrekt enligt gällande branschstandarder. Boka en kostnadsfri konsultation direkt i Done-appen eller online.

Vad kan det finnas för fel på tvättställsblandaren?

Det finns flera olika fel som kan uppstå på en tvättställsblandare. Ibland kan det räcka med att laga blandaren eller byta ut slitna eller skadade delar, som packningar eller tätningar. Men i många fall är det nödvändigt att byta tvättställsblandare. Om du inte känner dig bekväm med att utföra reparationen själv är det bäst att kontakta en professionell rörmokare för att få hjälp. Det är viktigt att tänka på att felaktig reparation av tvättställsblandare kan leda till översvämningar eller andra problem, så det är bäst att lämna det åt experterna om du är osäker.

Här är några vanliga problem och möjliga orsaker till felet på tvättställsblandaren:
 • Droppande kran: Om blandaren, eller kranen, fortsätter att droppa även när den är avstängd kan det vara ett tecken på att packningen eller brickan inne i kranen är slitna eller skadade.
 • Svårigheter att reglera temperaturen: Om du har svårt att justera temperaturen på vattnet kan det bero på att termostatventilen i blandaren är felaktig eller att temperaturen inte kan justeras korrekt.
 • Läckande eller sprutande vatten: Om det läcker vatten från kranens anslutningar eller om vattnet sprutar åt fel håll kan det vara problem med packningar, tätningar eller avlagringar inuti blandaren.
 • Svårigheter att stänga av kranen: Om det är svårt att stänga av kranen kan det vara ett tecken på att spaken eller ventilen är skadad eller fastnar.
 • Rost eller korrosion: Rost eller korrosion på ytan av kranen kan påverka både dess utseende och funktion. Rosten eller korrosionen kan bero på att kranen är tillverkad av material av låg kvalitet eller att den har varit i kontakt med vatten under en längre tid.
 • Svagt vattenflöde: Om vattenflödet från kranen är svagt kan det vara ett resultat av kalkavlagringar eller smuts som har samlats i kranens insida. Det kan också bero på problem med vattentrycket i ditt hem.

Hur vet man vilken tvättställsblandare som passar hos mig?

Att välja rätt tvättställsblandare kan ibland kännas överväldigande med alla olika alternativ och tekniska detaljer att tänka på. Men oroa dig inte! Våra VVS-montörer på Done hjälper dig välja rätt.

Här kommer en enkel guide du kan gå efter själv:

 • För det första, se till att du letar efter den "gaffel"-symbol som finns på alla typgodkända och certifierade kranar. Den här symbolen är en indikation på att blandaren är godkänd för användning i Sverige och uppfyller de nödvändiga standarderna. Det är ett viktigt första steg för att säkerställa att din nya blandare är av hög kvalitet och säker att använda.
 • Det är också att kontrollera att den valda blandaren klarar ett vattentryck på minst 10 bar, som är en måttenhet som mäter tryck. Att installera blandare som klarar mindre tryck kan leda till läckor och potentiella skador på längre sikt. Så var noga med att dubbelkolla detta innan du gör ditt val. 
 • När du har kollat på trycket är det dags att tänka på dimensionerna. Se till att rören, blandarbrickan och kopplingarna har samma dimensioner. I Sverige finns två vanliga standardavstånd mellan varm- och kallvattenrören från väggen: 150 cc och 160 cc. Detta är viktigt för att säkerställa en smidig installation och undvika eventuella kompatibilitetsproblem.
 • När du ska välja blandare är det också viktigt att tänka på tvättställets storlek. Ett mindre tvättställ passar bäst med en mindre blandare, medan ett högre fristående tvättställ kräver en högre blandare. Detta ser till att du får både funktionalitet och estetik. Tänk också på att en blandare med mjukstängande funktion kan vara skonsammare mot rören och kan vara att föredra för att undvika onödigt slitage.

För att göra hela processen med att byta tvättställsblandare ännu enklare, kom ihåg att våra Done-montörer finns här för att hjälpa dig byta kran. Om du känner dig osäker eller om rörinstallation inte är din starkaste sida, tveka inte att kontakta oss online eller i Done-appen. Vi finns här för att göra ditt val och installationen så problemfri som möjligt.

Typgodkännandegaffel. Illustration: Boverket

Vad innebär det med typgodkända blandare?

Typgodkända blandare i Sverige måste vara kapabla att hantera ett vattentryck på minst 10 bar. Om du väljer att installera en importerad blandare som bara klarar av ett tryck på 5 bar, kan detta leda till potentiella problem. Eftersom trycket i VVS-systemet överstiger vad blandaren kan hantera, kan det resultera i läckage över tid.

Läckande vatten kan orsaka allvarliga problem i en fastighet, inklusive vattenskador och mögelbildning. Det är viktigt att notera att om du installerar en sådan blandare som inte är i linje med svenska standarder, kan försäkringsbolaget neka att täcka skadorna som orsakats av läckaget. Detta innebär att du som fastighetsägare kan bli ansvarig för att ersätta de skadade materialen och åtgärda eventuella skador.

Hur undviker jag problem med min blandare?

För att undvika problem med kranen är det klokt att alltid följa svenska VVS-standarder och använda typgodkända produkter som är avsedda för att fungera i det svenska VVS-systemet. Detta hjälper till att säkerställa en säker och pålitlig installation samt undvika potentiella försäkringsproblem i framtiden. Konsultera kostnadsfritt en av våra auktoriserade rörmokare. De har stenkoll på vilken typ av blandare som är typgodkända och hjälper dig gärna!

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

 1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
 2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
 3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!