Byta blandare

Kök, tvättställ, dusch & badkar

Boka nuBoka videosamtal
verktyg för digitala hantverkare
Säker vatten & ansvarsförsäkring
Alla anslutna rörmokare är ansvarsförsäkrade och certfierade av Säker Vatten.
hantverkare med goda kundreferenser
Rörmokare att lita på
Vi jobbar bara med de bästa. Vi pratar med tidigare kunder för att säkerställa kvalitet och effektiv kommunikation.
digitala hantverkare
Vi finns vid din sida
All kommunikation på ett ställe - behöver du hjälp finns vi här.
ladda ner done i appstore
ladda ner done i google play
Done finns i Stockholm och Malmö.
Byta blandare anlita rörmokare

Byta blandare till fastpris

Alla anslutna rörmokare är certfierade av Säker Vatten & ansvarsförsäkrade.

I priset ingår arbete, marterial, start- & resekostnad samt eventuell ROT-admin.

Done kommer till dig för att byta din blandare

Byte tvättställsblandare

Se pris
Done hjälper dig med att byta duschblandare eller badkarsblandare

Blandare dusch/badkar

Se pris
Done skickar tillförlitlig hjälp när det är dags att byta köksblandare

Byte köksblandare

Se pris
Done finns där när det är dags att laga läckande blandare

Laga läckande blandare

Se pris

Säker vatten

Säker Vatten, eller Säker Vatteninstallation, är en sammanställning av de branschregler som rörmokare och VVS-montörer i Sverige behöver följa när de genomför VVS-arbeten. Du har säkert hört termen fackmannamässigt arbete? Fackmannamässigt utfört arbete inom VVS efterföljer de branschregler som Säker Vatteninstallation sammanfattar.

Syftet med dessa branschregler är att minska förekomsten av konsekvenser som vattenskador, förgiftning och brännskador som felaktigt utfört VVS-arbete kan resultera i.

Som kund kan du alltid begära ett Säker Vatten-intyg på genomförda VVS-arbeten från den rörmokare du anlitat, till exempel när du anlitar en rörmokare för att byta blandare. Likaså när du ska byta blandare eller laga läckande blandare. Kom ihåg att göra det, intyget verkar nämligen som en trygghet för dig om exempelvis en vattenskada skulle uppstå.

Läs mer om Säker Vatten här >>

Säker Vatten certifierade rörmokare
anlita rörmokare i app för hantverkare

Byta blandare själv eller anlita rörmokare?

Vill du, får du byta blandare själv. Trots det väljer många att anlita en rörmokare

Inte så konstigt! För dig som inte har någon VVS-kunskap, kan det kännas svårt att veta hur du på korrekt sätt ska byta ut blandaren. Du har dessutom ofta lättare att få pengar utbetalda från ditt försäkringsbolag om ett byte av blandare som lett till vattenskada utförts av en certifierad rörmokare. Det även om du följt varenda steg i instruktionen för att byta blandare.

I Done-appen får du smidigt kontakt med certifierade rörmokare. Med all kommunikation och offerthantering i appen, kan du luta dig tillbaka vetandes om att vi finns vid din sida.

Anlita rörmokareLadda ner Done

Olika typer av blandare

När det kommer till att välja rätt blandare finns det en hel del saker att tänka på, både när det kommer till stil och funktionalitet. Här nedan kikar vi närmare på vad du bör tänka på när du ska byta blandare till handfat i badrum, köksho samt dusch och badkar. Häng på!

Tvättställsblandare

Ett tvättställ är ett fast handfat med blandare och rördragning. Handfatet är den skål, ofta i porslin, som blandaren sitter på. Kanske har du ett handfat med tillhörande lådparti? Detta kallas för kommod. Oavsett om du har ett tvättställ i ditt badrum eller ett handfat med kommod, så kallas blandaren för tvättställsblandare. 

Blandaren är en detalj i våra badrum som tillägnas allt mer uppmärksamhet. Inte så konstigt kanske, har vi påkostat oss en badrumsrenovering vill vi självklart att blandaren går i linje med den stil vi fått ihop. Läs mer om hur rätt blandare kan ge nytt liv till ditt badrum här!

Men funktionalitet också tas i åtanke vid val av blandare. Ett vanligt misstag är att välja en blandare som är för kort, vilket gör det svårt att tvätta händerna, vilket är det egentliga syftet med din kran. 

tvättställsblandare svart
blandare mässing badrum

Credits: Bild 1, Betongdesign. Bild 2, Pinterest.

Köksblandare

Köksblandare är något mer självförklarande än blandartypen ovan. Köksblandaren är nämligen den blandare som sitter vid din diskho, din kökskran. Byta köksblandare är förutom vid läcka vanligt vid installation av diskmaskin. Vissa blandare saknar nämligen diskmaskinsavstängning, vilket behövs om du vill installera en diskmaskin i köket. 

Precis som när det kommer till tvättställsblandare så finns det mängder av utföranden när det kommer till köksblandare. Du kan i de allra flesta fall snyggt matcha din köksblandare med din resterande köksinredning.

köksblandare rostfri
köksblandare svart

Credits: Bild 1, Nordisk Kök. Bild 2, Ceasarsstone.

Duschblandare och badkarsblandare

Duschblandare och badkarlsblandare är liksom köksblandaren rätt lätta att tyda baserat på sina namn. Duschblandaren hittar du i duschen och badkarlsblandaren, ja du gissade rätt, den sitter vid badkaret.

Duschblandaren innefattar den väggmonterade modul där du stänger av och på vattnet samt ställer in temperaturen för ditt duschvatten. Till denna har du ofta en slang och ett duschmunstycke som ansluts till blandaren, tillsammans kallas hela paketet för duschset.

Något som blivit allt vanligare är takduschar. Köper du en ny duschblandare finns ofta paket med takdusch att köpa. Men du kan också installera en takdusch kopplad till din befintliga blandare. Viktigt då är att du säkerställer att den takdusch du köper har en flexibel anslutning, eftersom du behöver koppla in den underifrån. När du köper takdusch i paket med takdusch sitter anslutningen istället upptill. 

En annan viktig sak att tänka på när du köper en ny duschblandare är att den blandare du köper är en så kallad termostatblandare. En termostatblandare ser till att temperaturen är stabil i duschen oavsett vad som händer i resten av bostaden.

svart duschblandare
badkarsblandare

Credits: Bild 1, Elle Decoration. Bild 2, Stonefactory.

Klimatsmart energieffektiv blandare - bra för miljö & plånbok

Något som du definitivt bör lägga stor vikt vid när du ska välja blandare är hur klimatsmart och energieffektiv kranen är. Det du bör kika på då är blandarens miljövärden och dess energisparande teknik. En klimatsmart och energieffektiv blandare bidrar inte bara till minskad miljöpåverkan, utan också till en billigare el- och vattenräkning för dig. Att byta blandare kan alltså ge både ett visuellt och ekonomiskt lyft, win-win!

Beröringsfri blandare med sensorfunktion

Något som är vanligt förekommande när det kommer till allmänna toaletter är beröringsfria blandare med sensorfunktion. Allmänna toaletter blir lätt en bakteriehärd och en beröringsfri blandare hjälper oss lämna bakterierna där de hör hemma, dvs. inte på våra händer. Köpcentrum, restauranger och kontor är platser där dessa blandare ofta återfinns men det finns även de som väljer att installera beröringsfria blandare med sensorfunktion hemma.


Boka byte blandareBoka blandarbyte
svart tvättställsblandare från tapwell

Bild från Tapwell.

Rekommenderade varumärken

Det finns mängder av varumärken inom kategorin blandare. De vanligaste och mest rekommenderade varumärkena vi stöter på är:

FM Mattsson

Mora

Tapwell

Hans Grohe

Gustavsberg

Dessa är bara några av de många varumärken som finns att tillgå när det kommer till att byta tvättställsblandare, köksblandare, duschblanadare och badkarsblandare. När du väljer blandare ska du självklart tänka mycket på det visuella, men tumma aldrig på kvalitet och funktion!

Varför läcker kranen?

En vanlig anledning till att byta blandare är att kranen börjat läcka. En läckande kran går inte alltid att laga, därför väljer många istället att byta blandare. Det finns mängder av bakomliggande fel som kan vara anledningen till att din blandare läcker. Här nedan kikar vi närmare på några vanliga fel vi ofta stöter på:

Inget varm- eller kallvatten ur kranen

Detta beror sällan på fel i kranen. Istället behövs felsökning av vattensystemet för att fastställa vart problemet sitter och vad som behöver göras för att åtgärda felet.

Droppande kran

När det droppar från blandarens vattenmynning är det i de allra flesta fall insatsen som behöver bytas. De vanligaste typerna av insatser till engreppsblandare är keramiska insatser och ventilhylsor. För tvågreppsblandare kan det även röra sig om kolvventiler av o-ringar. Osäker på vad dessa olika insatser är? Kika in begreppslistan längre ner!

Läckande armatur vid användning

När det läcker från blandarens armatur är det ofta o-ringarna eller packningarna som föråldrats och behöver justeras och repareras.

Armatur läcker även när kranen är avstängd

När kranens armatur läcker även när vattentillförseln är av är det sällan möjligt att reparera blandaren. Här rekommenderas därför i stort sett alltid att du byter blandare.

Boka byte blandareBoka blandarbyte

Begrepp vid byte av blandare

När du ska byta blandare, oavsett om du väljer att byta blandare själv eller anlita rörmokare för att byta blandare, så är det många nya begrepp som dyker upp. Nedan går vi igenom några av de viktigaste för dig att ha koll på:


Utlopp

Platsen där vattenflödet går ut från blandaren. Alla blandare har ett eller två utlopp och de kan finnas placerade på båda ovan- och undersidan.

Inlopp

Platsen där vatten leds in i blandaren från vattensystemet. Inloppet kan vara placerat på ovansidan, undersidan eller baksidan av blandaren.

CC-mått

CC-måttet är antal milimeter mellan de två rören som duschblandaren ska kopplas till. CC-måttet är ett centrummått vilket betyder att du mäter från båda rörens mitt. De vanligaste CC-måtten är CC 40 och CC 160.

Engreppsblandare

Engreppsblandare är den vanligaste typen av blandare där du med hjälp av ett grepp styr vattentillförsel och temperatur.

Tvågreppsblandare

Tvågreppsblandare är den äldre varianten av blandare där kall- och varmvatten styrs manuellt.

Blandare borstad nickel tapwell

Bild från Tapwell


Termostat

Blandar kallt och varmt vatten till lagom temperatur i duschblandaren.

Temperaturvred

Med temperaturvredet bestämmer du temperaturen på vattnet från duschen.

Tvättställ

Ett tvättställ är ett fast handfat samt de rörledningar och den blandare som tillhör handfatet.

Kommod

Ett tvättställs tillhörande förvaringsskåp kallas för kommod.

Ballofix

En ballofix är en avstängningsventil som vanligtvis finns placerad under handfatet.

O-ring

En ringformad packning i elastiskt material.