Byta dusch- eller badkarsblandare
Alla tjänster
/
/
Byta dusch- eller badkarsblandare

Byta dusch- eller badkarsblandare

2 595 kr efter ROT

I priset ingår

Arbete: 2 100 kr

Material: 200 kr

Start- & resekostnad samt admin: 295 kr

Priset gäller montering av egenköpt dusch- eller badkarsblandare 
samt avmontering och bortforsling av den gamla blandaren.
Kostnad tillkommer om du önskar att rörmokaren införskaffar blandaren åt dig. Ange i så fall detta i uppdragsbeskrivningen så hjälper vvs-montören dig hitta rätt!

Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta dusch- eller badkarsblandare: allt du behöver veta

Är det dags att byta duschblandare? Då har du kommit till rätt ställe! Att byta ut din gamla blandare är inte bara ett nödvändigt underhållsarbete, det är också ett tillfälle att förvandla ditt badrum till en modern och funktionell plats. Vi på Done guidar dig genom processen och hjälper dig att hitta den blandare som passar bäst för dina behov och din badrumsinredning. Tillsammans skapar vi ett badrum som du kommer att älska att använda varje dag!

Vad kostar det att byta dusch- eller badkarsblandare

Fastpriset för att byta dusch- eller badkarsblandare är 2 595 kr efter ROT. I priset ingår montering av dusch- eller badkarsblandare, startkostnad, avmontering av den tidigare blandaren, montering av vattenlås. Priset gäller arbete, start- & resekostnad samt ROT-admin.

Du som kund ansvarar för: 

Nedan förutsättningar måste uppfyllas för att fastpris ska gälla när du ska byta dusch- eller badkarsblandare. I de fall där nedan förutsättningar inte uppfylls, korrigerar installatören priset efter behov. Pris bekräftas av installatören genom offert.

 • Inköp av blandare/ kran: Blandaren/ kranen ska finnas på plats vid montering. Önskas hjälp med inköp anger du detta i uppdragsbeskrivningen i nästa steg (kostnad tillkommer).
 • Avstängning av vatten: Säkerställ att du har tillgång till vattnets huvudavstängningsventil.
 • Anslutning ström: Det måste vara möjligt att ansluta ström om det behövs för installation med en kontakt (inom 1 m).
 • Tydlig information: Skicka bilder i appens chatt på din gamla och nya blandare samt utrymmet där bytet ska utföras.

Notera: Fastpriset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Behöver du ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 690 kr per timme efter ROT. 

Vanliga frågor om att byta dusch- eller badkarsblandare

Vad är en dusch- eller badkarsblandare?

Ja, vad är en blandare egentligen? En dusch- eller badkarsblandare är helt enkelt kranen i badrummet där vattnet kommer när du duschar eller fyller badkaret. När du vrider på kranen, blandas varmt och kallt vatten så att du får önskad temperatur när du duschar eller badar. Det bästa är att om vattnet som kommer in till blandaren ändrar värme, så anpassar blandaren automatiskt mängden varmt och kallt vatten så att du fortsätter att få samma temperatur. Så, en dusch- eller badkarsblandare är alltså din duschkran eller badkarskran som gör det enkelt att få rätt temperatur på vattnet när du behöver det.

En annan vanlig typ av blandare tvättställsblandare, som är den kran i handfatet i bad- eller tvättrummet vid handfatet. Köksblandare är en tredje vanlig typ av blandare. Kranen är monterad på diskbänken och används exempelvis för att fylla vattenkokaren, diska och tvätta händerna. Det finns även köksblandare med dusch för dig som vill lyxa till det lite extra i köket. 

Olika typer av dusch- eller badkarsblandare

Det kan finnas mycket att fundera på när det är dags att välja ny dusch- eller badkarskran. Men oroa dig inte, Done är här för att göra det enkelt och bekymmersfritt för dig. Done hjälper dig hitta den bästa lösningen som inte bara uppfyller dina specifika behov utan även passar din personliga stil och badrummets estetik.

Typ av installation: Först och främst måste du bestämma om du behöver en kran för dusch eller badkar. Dessa två typer av kranar har olika installationskrav. En duschkran har exempelvis enklare vattenutlopp och kräver mindre vattentryck, medan badkarskran kan ha fler anslutningar och behöva hantera högre tryck för snabbare fyllning. 

Det finns olika typer av blandare för dusch och badkar, inklusive:

 • Termostatblandare: Dessa blandare håller vattentemperaturen konstant och är säkra och bekväma, särskilt för familjer med barn.
 • Enkla blandare med handdusch: Dessa blandare har vanligtvis ett handduschmunstycke som kan tas bort och användas för att skölja kroppen eller rengöra badkaret/duschen.
 • Dubbla blandare: En för varmt och en för kallt vatten. Denna blandare är enklare och mer traditionella.

Känns det knepigt att orientera sig bland alla olika typer av blandare? Kontakta en av våra rörmokare online eller i Done-appen så hjälper de dig välja den bästa dusch- eller badkarsblandaren för dig. De kan även hjälpa dig med köp av blandare. Boka ett kostnadsfritt möte idag!

Vad innebär det med typgodkända blandare?

Typgodkända blandare i Sverige måste vara kapabla att hantera ett vattentryck på minst 10 bar. Om du väljer att installera en importerad blandare som bara klarar av ett tryck på 5 bar, kan detta potentiellt leda till problem. Eftersom trycket i VVS-systemet överstiger vad blandaren kan hantera, kan det resultera i läckage över tid.

Typgodkända och certifierade blandare

Se till att du letar efter en "gaffel"-symbol som finns på alla typgodkända och certifierade kranar. Den här symbolen är en indikation på att blandaren är godkänd för användning i Sverige och uppfyller standarderd. Det är ett viktigt första steg för att säkerställa att din nya blandare är av hög kvalitet och säker att använda.

Läckande vatten kan orsaka allvarliga problem i en fastighet, inklusive vattenskador och mögelbildning. Det är viktigt att notera att om du installerar en sådan blandare som inte är i linje med svenska standarder, kan försäkringsbolaget neka att täcka skadorna som orsakats av läckaget. Detta innebär att du som fastighetsägare kan bli ansvarig för att ersätta de skadade materialen och åtgärda eventuella skador.

För att undvika den typen av problem är det klokt att alltid följa svenska VVS-standarder och använda typgodkända produkter som är avsedda för att fungera i det svenska VVS-systemet. Detta hjälper till att säkerställa en säker och pålitlig installation samt undvika potentiella försäkringsproblem i framtiden. Konsultera kostnadsfritt en av våra auktoriserade rörmokare. De har koll på vilka blandare som är typgodkända och hjälper dig gärna. 

Symbol för typgodkända blandare

Hur vet man vilken dusch- eller badkarsblandare som passar?

Att välja rätt dusch- eller badkarsblandare kan verka överväldigande med alla olika alternativ och tekniska detaljer att ha i åtanke. Men oroa dig inte! Våra VVS-montörer på Done hjälper dig välja rätt. Här kommer en liten guide du kan gå efter själv under tiden:

 • Certifiering och Standarder: För att säkerställa kvalitet och säkerhet, leta efter "gaffel"-symbolen som indikerar certifiering och överensstämmelse med svenska standarder.
 • Vattentryckskrav: Kontrollera att din valda blandare klarar av ett vattentryck på minst 10 bar för att undvika potentiella läckor och skador.
 • Måttenheter och Dimensioner: Säkerställ att rör, blandarbrickor och kopplingar har samma dimensioner, med särskild uppmärksamhet på vanliga avstånd som 150 cc och 160 cc.
 • Anpassning till Tvättstället: Välj en blandare som passar tvättställets storlek och typ för både funktionalitet och estetik. Överväg också en mjukstängande funktion för att skydda rör och förlänga livslängden.

För att göra hela processen ännu enklare, kom ihåg att våra Done-montörer finns här för att hjälpa dig med allt från rådgivning till installation av dusch- eller badkarsblandare. Om du känner dig osäker eller om rörinstallation inte är din starkaste sida, tveka inte att kontakta oss online eller i Done-appen. Vi finns här för att göra ditt val av blandare och installation så problemfri som möjligt.

Vad är CC-mått och hur mäter man det?

CC står för center to center och representerar avståndet mellan mitten på den ena muttern till mitten av den andra. Det är ett viktigt mått att ha i åtanke när du överväger att byta blandare eftersom olika modeller har olika CC-mått. Det är avgörande att veta det korrekta CC-måttet för ditt badrum från början. I Sverige är standarden 160 C/C, medan Europastandarden är 150 C/C. Det finns även 40 C/C-modeller för installation med utanpåliggande rör. För att mäta CC-måttet kan du använda en linjal eller ett måttband, genom att mäta avståndet från mitten av en mutter till mitten av den andra.

När du installerar en modern duschblandare eller badkarsblandare, är det oftast nödvändigt att montera en blandarfäste, ibland även kallad duschbricka eller väggbricka. Detta fäste fungerar som en kanal som låter vattnet flöda från ditt VVS-system till själva blandaren. Ofta behöver du inte byta ut detta fäste när du byter din blandare, särskilt om du har en äldre modell. Detta gör installationen både bekvämare och mer kostnadseffektiv. Om du är osäker på CC-mått eller någon annan del av din duschsetinstallation, tveka inte att be om hjälp från våra erfarna Done-rörmokare. Vi är här för att säkerställa att ditt projekt går smidigt och korrekt.

Får jag byta blandare själv?

Som vanligt när det kommer till reparationer och installationer inom kategorin VVS så är svaret på denna fråga: det beror på. En tumregel att förhålla sig till är att du om du på egen hand kan stänga av vattentillförseln, antingen via ballofixer/avstängningsventiler eller via husets vattenmätare, så får du på egen hand genomföra bytet. Om du inte vet hur eller var du stänger av vattnet, tar du hjälp av en certifierad rörmokare, likaså om du känner dig det minsta osäker på hur du genomför bytet på korrekt sätt. Om du känner dig osäker på hur du stänger av vattnet eller genomför bytet på korrekt sätt, ta alltid hjälp av en VVS-montör. Alla VVS-montörer på Done är auktoriserade och arbetar enligt branschstandard. De hjälper dig gärna under alla steg på vägen, boka ett kostnadsfritt möte i appen eller online.

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

 1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
 2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
 3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!