Installera tvättställ
Alla tjänster
/
/
Installera tvättställ

Installera tvättställ

2 995 kr efter ROT

I priset ingår

Arbete: 2 500 kr

Material: 200 kr

Start- & resekostnad samt admin: 295 kr

I priset ingår montering av tvättställ samt avmontering av det tidigare tvättstället, montering av vattenlås. Priset gäller arbete, start- & resekostnad samt ROT-admin. Önskas bortforsling tillkommer 450 kr.

Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera tvättställ – allt du behöver veta

Dags att montera ett nytt tvättställ? Välkommen till Done! Att installera ett tvättställ är inte bara en praktisk uppgradering utan också ett sätt att ge ditt badrum en fräsch och modern touch. Våra auktoriserade rörmokare hjälper dig med ditt VVS-projekt för att skapa det badrum du alltid har drömt om. 

Funderar du på vilken typ av tvättställ, eller ja, handfat som man också kallar det, som skulle passa bäst i ditt badrum. Eller behöver du hjälp med att göra inköpet? Våra VVS-montörer finns här för att ge dig råd och stöd. Om du däremot känner att du vill ta hand om inköpet själv, så hjälper våra montörer dig gärna med endast installationen! Vi anpassar oss efter dina behov och önskemål. Få kostnadsfri rådgivning direkt i Done-appen eller online! 

Vad kostar det att installera tvättställ? 

På Done kostar det 2 995 kr efter ROT att installera tvättställ. I priset ingår montering av tvättställ, startkostnad, avmontering av det tidigare tvättstället, montering av vattenlås.

Priset gäller arbete, start- & resekostnad samt ROT-admin. Skulle det tillkomma extra arbete utöver det som är bestämt enligt offerten arbetar Done alltid med ett fast timpris på 690 kr.

Önskas bortforsling tillkommer 450 kr. Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund. Dones rörmokare hjälper gärna till med inköp, tips om produkter som passar ditt hem, eller bara installation om du föredrar att köpa ditt tvättställ själv. 

Du som kund ansvarar för 

Nedan förutsättningar måste uppfyllas för att fastpris ska gälla när du ska byta tvättställsblandare. I de fall där nedan förutsättningar inte uppfylls, korrigerar installatören priset efter behov. Pris bekräftas av installatören genom offert.

 • Inköp av tvättställ: Tvättstället ska finnas på plats vid tid för installation. Önskas hjälp med inköp anger du det i uppdragsbeskrivningen (kostnad tillkommer). 
 • Anpassat utrymme: Tvättstället passar i det tänkta utrymmet. Tvättställ med fördjupning i bordsskivan måste kunna använda befintliga utskärningar i bordsskivan.
 • Avloppets placering: Behöver finnas i anslutning till tvättställ. 
 • Avstängning av vatten: Säkerställ att du har tillgång till vattnets huvudavstängningsventil. 
 • Avstånd från koppling till underkant av blandare: Får max vara 30 cm 
 • Kopplingar: Det ska finnas kopplingar eller andra infästningsmöjligheter.
 • Bortplockat inför påbörjat arbete: Se till att det är bortplockat i området där arbetet ska utföras, annars kan extra timmar tillkomma.
 • Utbytesinstallation: Vid utbyteinstallation skall tidigare montage vara utfört på ett fackmannamässigt vis. 
 • Bortforsling av tidigare tvättställ: Önskas bortforsling anges det i uppdragsbeskrivningen. (kostnad 450 kr)  

Notera: Fastpriset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Behöver du ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 690 kr per timme efter ROT.

Vanliga frågor om att installera tvättställ

Vad är ett tvättställ egentligen? 

Ett tvättställ är ett begrepp som ofta används inom hantverkarspråk för att beskriva det som vi i vardagligt tal helt enkelt kallar ett handfat – den plats där vi tvättar våra händer och ansikte, oftast i badrummet eller köket. Så när vi pratar i vardagligt språk är ett tvättställ alltså precis samma sak som ett handfat.

Hur hänger tvättställ ihop med kommod och blandare? 

En kommod är den möbel eller skåp som tvättstället ofta placeras på eller monteras i. Den används för att förvara handdukar, tvål och andra badrumsartiklar. Kommoden är en funktionell och estetiskt tilltalande del av badrumsinredningen som hjälper till att organisera och hålla badrummet snyggt och prydligt. En blandare är det som i vardagligt språk kallas för kranen, är den delen av tvättstället där du reglerar vattenflödet och temperaturen när du använder det. Hur monteras ett tvättställ?

När det är dags att montera handfat i ditt badrum är det viktigt att förstå de grundläggande stegen som är involverade. Det är viktigt att montera handfat på rätt sätt för att det ska funka, vara säkert och se bra ut i ditt hem. Det är viktigt att notera att detta kan vara en krävande uppgift, särskilt om du inte har tidigare erfarenhet av VVS-arbete. Därför rekommenderas det alltid att ha hjälp av en erfaren rörmokare. 

Hur monteras ett tvättställ?

När det är dags att montera handfat i ditt badrum är det viktigt att förstå de grundläggande stegen. Det är viktigt att montera handfat på rätt sätt för att det ska funka, vara säkert och se bra ut i ditt hem. Det är också viktigt att notera att detta kan vara en krävande uppgift, särskilt om du inte har tidigare erfarenhet av VVS-arbete. Därför rekommenderas det alltid att ha hjälp av en erfaren rörmokare. Hos Done kan du vara trygg i att installationen utförs enligt Säker Vattens riktlinjer. Alla våra anslutna och kvalitetskontrollerade rörfirmor i Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Örebro och resten av Sverige är certifierade av Säker Vatten.

Här kommer en grundläggande steg för steg-guide för hur VVS-installatören monterar tvättställ:

 1. VVS-installatören förbereder tvättstället och säkerställer att alla nödvändiga verktyg och material är tillgängliga.
 2. Installatören markerar och borrar hål i väggen där du vill montera tvättstället. Rörmokaren använder vattenpass för att säkerställa att det blir rakt. Alla Dones VVS-installatörer har tidigare erfarenhet av liknande arbete och är registrerade hos Säker Vatten. Det innebär att installatörerna alltid arbetar enligt branschstandard.   
 3. Därefter säkerställer VVS-installatören att en väggmonteringsram eller fästelement säkert fästs på väggen med hjälp av lämpliga skruvar och pluggar. Det är viktigt att dessa är stadigt fastsatta för att ge nödvändig stabilitet till tvättstället.
 4. När väggfästet är på plats placeras tvättstället ovanpå det, och VVS-installatören kopplar samman vattenledningar och avloppsrör i enlighet med tillverkarens specifikationer.  
 5. Installatören ansluter även blandaren och avloppet på rätt sätt och genomför en noggrann kontroll för eventuella vattenläckor. Detta steg är avgörande för att säkerställa att installationen fungerar felfritt.
 6. Slutligen, för att ge en estetiskt tilltalande och vattentät finish, applicerar VVS-installatören fogmassa för att täta eventuella kilar runt tvättstället. Detta steg avslutar den professionella installationen av tvättstället.

Nu är ditt tvättställ monterat och redo att användas!

På vilken höjd ska man installera tvättställ?

Den höjd du ska installera tvättställ på kan variera beroende på personliga preferenser och dina behov. Det finns dock några allmänna riktlinjer att följa när du bestämmer höjden för monteringen av tvättställ. För att göra tvättstället så användarvänligt som möjligt bör höjden anpassas till de som kommer att använda det. I genomsnitt monteras tvättstället mellan 80 och 85 centimeter över golvet. Detta anses vara en bekväm höjd för de flesta vuxna. Att placera tvättstället för högt eller för lågt kan vara obekvämt och orsaka onödig belastning på rygg och nacke. Det kan därför vara viktigt att försöka hålla höjden inom det angivna intervallet, men höjden ska naturligtvis anpassas efter hushållets behov. Olika tvättställ kan dessutom ha olika former och design, vilket kan påverka den optimala monteringshöjden. 

Vid minsta tvekan kring höjd för att installera tvättställ är det alltid bäst att konsultera en rörmokare. Vårt team av erfarna montörer är redo att utvärdera din installation av tvättställ och ge dig rådgivning om den mest lämpade placering på tvättstället för dina behov. Få en kostnadsfri offert i Done-appen eller online idag!

Vad gör jag om jag har stopp i avloppet i tvättstället? 

Det händer oss alla, och vi förstår att det kan vara irriterande när du upptäcker ett stopp i avloppet i ditt tvättställ. Kom ihåg att förebyggande åtgärder alltid är bäst. Använd gärna ett avloppsskydd för att förhindra att skräp och hår hamnar i avloppet och orsakar blockeringar i framtiden. 

Om du redan har stopp kommer här några användbara tips för att lösa problemet och få ditt tvättställ att fungera smidigt igen: 

 • Kontrollera avloppet: Börja med att ta bort eventuellt skräp eller hår som kan ha samlats i avloppet. Använd en avloppsrensare eller en böjd tråd för att försiktigt rensa bort blockeringen. Se till att stänga av vattenflödet innan du gör detta.
 • Använd en avloppsrensare: Om det inte löser problemet kan du prova med en avloppsrensare (även känd som "rörmokarens orm"). Följ instruktionerna för att försiktigt mata in den i avloppet och försök bryta upp blockeringen.
 • Koka vatten: Om det är ett enklare stopp i tvättstället kan du försöka lösa den genom att koka vatten och hälla det försiktigt i avloppet. Detta kan ibland lösa mindre blockeringar.
 • Använd avloppsrensmedel: Om problemet kvarstår kan du överväga att använda ett avloppsrensmedel enligt tillverkarens anvisningar. Var försiktig med användningen av kemikalier och se till att följa säkerhetsåtgärderna som anges.
 • Kontakta en rörmokare: Om inget av ovanstående åtgärder fungerar och stoppet är allvarligt är det bäst att kontakta en professionell rörmokare för att lösa problemet. Vi på Done hjälper dig gärna med ditt stopp i avlopp! Kontakta oss i appen eller online.

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

 1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
 2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
 3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!