Byta toalettstol

Byta toalettstol

2 995 kr efter ROT

I priset ingår

Arbete: 2 500 kr

Material: 200 kr

Start- & resekostnad samt admin: 295 kr

I priset ingår montering av toalett samt avmontering av den tidigare toaletten, dastsättning av toalettstol med silikon alternativt med skruv och plugg, anslutning av vatten från befintligt vattenanslutning.  Priset gäller arbete, start- & resekostnad, ROT-admin

Önskas bortforsling tillkommer en kostnad på 450 kr. Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta toalettstol: Montering, installation och anslutning

Är det dags att byta toalettstol? En ny toalettstol kan verkligen få badrummet att se trevligare och fräschare ut. En ny toalett i badrummet kan även gör att du sparar pengar i längden!

Toalettstolen är en sån inredningsdetalj som vi ofta inte ger så mycket tanke till, och som sällan byts ut om den inte krånglar eller ser ofräsch ut. Vi svenskar brukar i genomsnitt byta vår WC-stol efter cirka 25-30 år. Däremot brukar de flesta av oss byta toalettsitsen till toaletten oftare. Känner du igen dig? 

Istället för att endast byta ut toalettsitsen så kan man lägga till ytterligare 1 000-2 000 kr för en helt ny toalett istället, smart eller hur? Läs mer om hur du kan fräscha upp badrummet och få en nyrenoverad känsla med 5 enkla knep.

Det behöver inte alls vara krångligt när man ska byta ut en gammal toalettstol. Men får man egentligen göra ett sånt byte själv eller behöver man ta hjälp av en rörmokare vid en sådan installation? Hur funkar det med olika lås och vad behöver man tänka på? Oroa dig inte, vi på Done guidar dig igenom allt du behöver veta för att byta toalettstol till badrummet!

Vad kostar det att byta toalettstol?

Fastpriset för att byta toalettstol är 2995 efter ROT. I priset ingår montering av toalettstol, startkostnad samt avmontering av den tidigare toalettstol. Priset gäller arbete, start- & resekostnad samt ROT-admin.
Önskas bortforsling tillkommer 450 kr. Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund. Dones rörmokare hjälper gärna till med inköp, kan ge tips om produkter som passar ditt hem och unika behov. De kan självklart utföra endast bytet av toalettstol om du föredrar att köpa din toalettstol själv.

Du som kund ansvarar för:

Förutsättningarna nedan måste uppfyllas för att fastpris ska gälla när du ska byta toalettstol. I de fall där nedan förutsättningar inte uppfylls korrigerar installatören priset efter behov. Pris bekräftas av installatören genom offert.

 • Toalettstolen måste finnas på plats vid tid för installationen
 • Toalettstolen passar i det tänkta utrymmet
 • Säkerställ att du har tillgång till vattnets huvudavstängningsventil
 • Golvavlopp ska ha minst 8 cm från centrum till rör eller vägg
 • Den nya toalettstolen måste kunna använda befintlig röranslutning
 • Det måste finnas möjlighet att ansluta el om det krävs för installationen
 • Kapning av gjutjärnsanslutning ingår INTE

Notera: Fastpriset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Skulle det tillkomma extra arbete utöver det som är bestämt enligt offerten arbetar Done alltid med ett fast timpris på 690 kr efter ROT.

Vanliga frågor om att byta toalettstol

Vägghängd eller golvstående toalettstol?

Toaletter brukar vanligtvis delas upp i två huvudsakliga kategorier: Vägghängd eller golvstående toalettstol. Den främsta skillnaden är att den golvstående toaletten står och monteras på golvet medan en vägghängd toalett hängs upp och tanken monteras inuti väggen. Läs mer om vatten, avlopp och olika sorters lås och om hur du ska tänka nära du väljer den nya toaletten här.

Vilken toalett som passar till ditt badrum beror på vad du föredrar och vilken stil du är ute efter. Det är också viktigt att tänka på hur mycket plats det finns i badrummet och hur lätt det går att byta ut den gamla toaletten. Här nedanför har vi listat fördelarna med de olika stolarna för att du ska få en bättre förståelse för vardera toalettstol, och lättare kunna ta ett beslut.

Fördelar med vägghängd toalettstol

 • Den tar mindre plats, passar perfekt i både större och mindre badrum och ger även en mer modern känsla.
 • I och med att toaletten är monterad på väggen så är det enkelt att städa och hålla ren.
 • Spolknappen sitter på väggen och kan anpassas efter övrig design och stil i ditt badrum. 
 • Med en vägghängd toalett kan du justera sitthöjden precis så som du vill ha den.

Fördelar med golvstående toalettstol 

 • Enklare installation, kan installeras i nästan alla badrum.
 • Finns i många olika modeller, färger och designer för att passa många olika sorters badrum.
 • Kostar mindre i inköp, ett bra och billigare alternativ om man vill spara på inköpskostnaden.
 • I och med att det är en standard toalett så är det även lättare med VVS - reparationer om någonting skulle gå sönder.

Kan jag byta toalettstol själv?

Så hur gör man när man ska byta en toalettstol och montera den nya toaletten? Anlita alltid en certifierad rörmokare när du ska byta toalettstol. Det är ett komplicerat arbete och det är alltid enklast att överlåta jobbet till ett proffs för att undvika felaktiga installationer eller problem i framtiden.

Förr i tiden var det vanligt att skruva fast toalettstolen med skruvar men idag är det vanligare att limma fast toalettstolen. Då många har golvvärme i badrummet är det ett säkrare alternativ att limma då man kan undvika problem som exempelvis att skruva sönder ett rör. Däremot om det är ett äldre badrum med gamla avlopp, kopplingar och lås så kan jobbet bli lite mer krävande. Ta alltid hjälp av en expert om du känner dig det minsta osäker på installationen.

Våra vvs-montörer hjälper alltid dig med rådgivning och att avgöra vad som behöver bytas ut. Våra skickliga VVSare hjälper dig med avmontering av den gamla toaletten, att få den nya på plats, och kanske bäst av allt - vi underlättar ytterligare genom att hjälpa dig att forsla bort den gamla toaletten. Kom ihåg att du kan använda dig av rotavdrag för en minskad kostnad med upp till 50% på arbetet när du anlitar en rörmokare!

Så byter du toalettstol själv - 10 stegs guide!

Vill du ändå ge dig på att byta toalettstol på egen hand har vi gjort en guide till dig. Är du det minsta osäker över din installation ska du alltid kontakta en kvalificerad rörmokare. Våra behöriga VVS-installatörer kan alltid hjälpa dig och vi garanterar snabba och enkla installationer.

 1. Börja med att stänga av vattnet och spola toaletten så att allt vatten töms ut.
 2. Om toaletten är fastsatt med skruvar så är det dags att skruva bort dem först och sen skära av den gamla fogen från golvet. 
 3. Lossa toalettstolen försiktigt från sin plats på avloppsstammen. 
 4. Tvätta av golvet för att avlägsna både smuts och fett.
 5. Gör en provsättning och kolla så att allting passar och är rätt. 
 6. Rita med en penna och mät gärna en extra gång så att din nya toalettstol hamnar rakt. 
 7. Lägg sedan en silikonsträng precis innanför runt det blyertsstreck du målat i föregående steg. 
 8. Ställ dit den nya toaletten och kontrollera direkt att den står på rätt plats då limmet torkar på en gång. 
 9. Tejpa därefter en maskeringstejp på golvet och en på toaletten för att sedan lägga i silikon i en 5mm glipa mellan de båda tejparna. Torka sedan av överflödigt silikon. 
 10. Sen är det bara att koppla in vattnet igen och kontrollera att avlopp och vatten fungerar som det ska. Klart!

För att göra hela processen med att byta toalettstol ännu enklare finns våra Done-montörer här för att hjälpa dig. Om du känner dig osäker eller om badrumsinstallationer inte är din starkaste sida, tveka inte att kontakta oss online eller i Done-appen. Vi finns här för att göra ditt val och installationen så problemfri som möjligt. Boka en kostnadsfri konsultation idag!

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

 1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
 2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
 3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!