Byta toalettstol

Byta toalettstol

1 700 kr efter ROT
2 343 kr innan ROT. Startkostnad på 295 kr tillkommer.

I priset ingår montering av toalett samt avmontering av den tidigare toaletten, dastsättning av toalettstol med silikon alternativt med skruv och plugg, anslutning av vatten från befintligt vattenanslutning.  Priset gäller arbete, start- & resekostnad, ROT-admin

Önskas bortforsling tillkommer 450 kr. Eventuella avgifter för parkering, färja eller andra transportavgifter betalas av kund.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta toalettstol: Montering, installation och anslutning

Är det dags att byta toalettstol? En ny toalettstol kan verkligen få badrummet att se trevligare och fräschare ut. Och ännu bättre, du kan till och med spara pengar med en ny toalett i badrummet! 

Toalettstolen är en sån inredningsdetalj som vi ofta inte ger så mycket tanke till, och som sällan byts ut om den inte krånglar eller ser ofräsch ut. Vi svenskar brukar i genomsnitt byta vår WC-stol efter cirka 25-30 år. Däremot brukar de flesta av oss byta toalettsitsen till toaletten oftare. Känner du igen dig? 

Istället för att endast byta ut toalettsitsen så kan man lägga till ytterligare 1 000-2 000 kr för en helt ny toalett istället, smart eller hur? Läs mer om hur du kan fräscha upp badrummet och få en nyrenoverad känsla med 5 enkla knep.

Det behöver inte alls vara krångligt när man ska byta ut en gammal toalettstol. Men får man egentligen göra ett sånt byte själv eller behöver man ta hjälp av en rörmokare vid en sådan installation? Hur funkar det med olika lås och vad behöver man tänka på? Oroa dig inte, vi på Done guidar dig igenom allt du behöver veta för att byta toalettstol till badrummet!

Vägghängd eller golvstående toalettstol?

Toaletter brukar vanligtvis delas upp i två huvudsakliga kategorier: Vägghängd eller golvstående toalettstol. Den främsta skillnaden är att den golvstående toaletten står och monteras på golvet medan en vägghängd toalett hängs upp och tanken monteras inuti väggen. Läs mer om vatten, avlopp och olika sorters lås och om hur du ska tänka nära du väljer den nya toaletten här.

Vilken toalett som passar till ditt badrum beror på vad du föredrar och vilken stil du är ute efter. Det är också viktigt att tänka på hur mycket plats det finns i badrummet och hur lätt det går att byta ut den gamla toaletten. Här nedanför har vi listat fördelarna med de olika stolarna för att du ska få en bättre förståelse för vardera toalettstol, och lättare kunna ta ett beslut!

Fördelar med vägghängd toalettstol

 • Den tar mindre plats, passar perfekt i både större och mindre badrum och ger även en mer modern känsla.
 • I och med att toaletten är monterad på väggen så är det enkelt att städa och hålla ren.
 • Spolknappen sitter på väggen och kan anpassas efter övrig design och stil i ditt badrum. 
 • Med en vägghängd toalett kan du justera sitthöjden precis så som du vill ha den.

Fördelar med golvstående toalettstol 

 • Enklare installation, kan installeras i nästan alla badrum.
 • Finns i många olika modeller, färger och designer för att passa många olika sorters badrum.
 • Kostar mindre i inköp, ett bra och billigare alternativ om man vill spara på inköpskostnaden.
 • I och med att det är en standard toalett så är det även lättare med VVS - reparationer om någonting skulle gå sönder.

Kan jag byta toalettstol själv?

Så hur gör man när man ska byta en toalettstol och montera den nya toaletten? Det behöver inte alls vara komplicerat och är något som du som privatperson kan utföra själv. Vanligtvis tar det inte mer än 1-2 timmar att fixa! 

Förr i tiden var det vanligt att skruva fast toalettstolen med skruvar, men idag är det vanligare att limma fast toalettstolen. Då många har golvvärme i badrummet är det ett säkrare alternativ att limma då man kan undvika problem som exempelvis att skruva sönder ett rör. Däremot om det är ett äldre badrum med gamla avlopp, kopplingar och lås så kan jobbet bli lite mer krävande och därav behöva ta hjälp av en rörmokare om man inte själv har kunskapen som krävs. 

Våra hantverkare kan hjälpa dig med rådgivning och att avgöra vad som behöver bytas ut. Vi kan hjälpa dig med bytet av den gamla toaletten, att få den nya på plats, och kanske bäst av allt - underlätta ytterligare genom att hjälpa dig att forsla bort den gamla! Kom även ihåg att du kan använda dig av rotavdrag för en minskad kostnad med upp till 50% på arbetet när du anlitar en hantverkare!

Så byter du toalettstol själv - 10 enkla steg!

 1. Börja med att stänga av vattnet och spola toaletten så att allt vatten töms ut.
 2. Om toaletten är fastsatt med skruvar så är det dags att skruva bort dem först och sen skära av den gamla fogen från golvet. 
 3. Lossa toalettstolen försiktigt från sin plats på avloppsstammen. 
 4. Tvätta av golvet för att avlägsna både smuts och fett.
 5. Gör en provsättning och kolla så att allting passar och är rätt. 
 6. Rita med en penna och mät gärna en extra gång så att din nya toalettstol hamnar rakt. 
 7. Lägg sedan en silikonsträng precis innanför runt det blyertsstreck du målat i föregående steg. 
 8. Ställ dit den nya toaletten och kontrollera direkt att den står på rätt plats då limmet torkar på en gång. 
 9. Tejpa därefter en maskeringstejp på golvet och en på toaletten för att sedan lägga i silikon i en 5mm glipa mellan de båda tejparna. Torka sedan av överflödigt silikon. 
 10. Sen är det bara att koppla in vattnet igen och kontrollera att avlopp och vatten fungerar som det ska. Klart!


Done hjälper med allt kring installation av toalettstol

Vi på Done finns här för dig för att göra det enkelt att byta toalettstol. Genom vår innovativa app kan du med ett smidigt knapptryck på telefonen välja en stad nära dig. Vi har certifierade rörmokare i Stockholm, Malmö, Göteborg och runt om i hela Sverige.
Därefter sätter vi dig i kontakt med en hantverkare via ett snabbt videosamtal när det passar dig. Genom att ta hjälp av ett proffs kan du slappna av och veta att allting från byte till installation och anslutning blir korrekt utfört, och slippa oroa dig för en felgjord installation. 

Efter ditt videosamtal ger hantverkaren dig ett prisförslag på kostnaden för just ditt byte av en toalett och vad det kostar att montera den ny toalettstolen. Få en gratis offert idag och låt proffsen göra jobbet åt dig!