Golvvärme

Golvvärme

Golvvärme ger inte bara en behaglig känsla när man går på det, det hjälper även till med husets uppvärmning på samma gång! Vattenburen eller elektrisk golvvärme kan installeras till alla golv i huset, men allra vanligast är golvvärme i badrum. Oavsett vilken värmekälla du väljer har Done certifierade elektriker och vvs-installatörer som hjälper dig installera golvvärme på ett säkert och effektivt sätt. 

På Done ingår alltid startkostnad, körkostnad, administration av ROT-avdrag och grundläggande material.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Allt du behöver veta om golvvärme

Vad kostar det att installera vattenburen golvvärme? Vad är skillnaden mellan el golvvärme och vattenburen golvvärme, vilket material är egentligen bäst att använda och hur fungerar det? Och får man utföra arbetet helt själv? Här guidar vi dig igenom allt som har med att lägga golvvärme att göra, pris och hur mycket det kostar i kronor per kvadratmeter när man ska installera golvvärme. 

Det går att få det varmt och skönt i ditt hem! Installera golvvärme och njut av att gå på uppvärmda golv och slippa frysa om fötterna. Inte nog med att det är skönare att gå på, golvvärmen fördelar även uppvärmningen jämnt i hela rummet likt en stor radiator. Det bästa av allt är att vattenburen värme blir en stor värmegivande yta vilket gör att den hjälper till med uppvärmningen av huset! Det gör att du kan sänka temperaturen och spara energi! En riktig investering, eller hur?

Vi på Done finns här för dig. Våra hantverkare hjälper dig smidigt och enkelt genom hela processen. Via vår innovativa app kan du ha koll på allt från första förfrågan till slutfört arbete. Skicka in dina offerter idag och få svar inom 24 timmar!

Golvvärme pris: kronor per kvadratmeter

Men vad kostar det egentligen att ta in golvvärme per kvadratmeter? En installation av ett vattenburet system brukar generellt ligga på ett pris mellan 800 kr per kvadratmeter och upp till 2000 kronor per kvadratmeter. Det brukar vara billigare att installera golvvärme med el då det kostar omkring 500 kr per kvm. Priset är något högre vid installation av vattenburen golvvärme, men systemet är billigare i drift på längre sikt. 

När man ska lägga värme i golvet i sitt hus kan det vara en bra idé att ta hjälp av en golvläggare. Ett genomsnittligt timpris på en elektriker brukar exempelvis ligga mellan 500 kr och 700 kr. För att kunna ge dig den bästa servicen och kunna göra det  praktiskt för dig som kund, har alla våra certifierade elektriker hos Done ett fast timpris på 595 kr per timme i arbetskostnad. Tänk på att andra faktorer som material och kostnad för resa tillkommer och påverkar den slutliga kostnaden. 

Det finns även flera andra faktorer som påverkar vad golvvärme kostar och den slutliga kostnaden för golvvärme. Det kan till exempel vara om du måste byta golvet samtidigt i samband med en renovering och hur stor ytan är i det rum där vattenburen golvvärme ska installeras. Om möjligt är det dock alltid en bra idé att sätta in golvvärme i samband när man håller på med en renovering. Då slipper man en onödig kostnad och kan göra allting på en och samma gång.

För att få en exakt prisuppskattning på pris för att installera golvvärme är det bäst att kontakta en av våra elektriker och få en kostnadsfri offert. De kan enkelt och smidigt ge dig ett prisförslag genom vår Done-app eller online. 

Skillnaden på vattenburen golvvärme och elektrisk golvvärme

Golvvärme brukar delas upp i två olika system - vattenburen golvvärme och elektrisk golvvärme. De båda systemen funkar utmärkt till att värma upp husets olika golv. När man ska välja golvsystem är det bra att fundera över vilken värmekälla som redan finns i huset och även tänka på vilka ytor som ska värmas upp och storleken på ytan.

Vattenburen golvvärme är uppbyggd av slingor fyllda med vatten som fördelar värmen jämnt över hela golvet. Enkelt förklarat kan man säga att det är ett system som pumpar runt varmvatten i små rör under golvet och som ger en behaglig temperatur när man går på det. Golvvärmen kan liknas som ett större element som ger en jämn fördelad värme på hela ytan. 

Elektrisk golvvärme, även kallat el golvvärme, är uppbyggt av elektriska värmeslingor under golvet. Det passar perfekt till dig som redan har el som en värmekälla i huset. Vanligtvis brukar det komma som en  förberedd mattduk eller som i en rulle som man enkelt kan rulla ut. Man brukar sedan även stryka på ett lager med tunt spackel mellan slingorna och golvet. Tänk på att det är viktigt med en bra isolering under golvet. Det gör att värmen kommer in i huset istället för att försvinna ut under huset.

Båda uppvärmningssystemen passar bra in till olika hus beroende på faktorer som till exempel hur många kvadratmeter rummet är och befintliga golv. Kom också ihåg att använda rot-avdraget för att få upp till 30% på kostnaden när du ska lägga golvvärme! 

Vilken sorts värmekälla som är bäst att ta in är väldigt individuellt. Läs om olika fördelar med både vattenburet system och elvärme och se vilken som passar dig bäst här nedan!

Fördelar med vattenburen golvvärme

En fördel med vattenburen golvvärme är att man får en jämn och trivsam uppvärmning. Vattnet har nämligen en förmåga att kunna avge mer värme där det är kallare och mindre där det redan är varmt, vilket gör att värmen fördelas jämnt runt om på golvet.

Oftast kostar det lite mer att ta in vattenburen golvvärme i huset men fördelen är att kostnaden i drift kommer att bli billigare på längre sikt.

Fördelar med el golvvärme

En stor fördel med el golvvärme är att det är snabbt, enkelt och relativt billigt att installera. Vid nybyggen är det ett smidigt alternativ då det inte kräver några stora renoveringar eftersom golvet då inte behöver höjas.

En annan fördel i jämförelse med vattenburen golvvärme är att om det uppstår ett problem, så är det enkelt att hitta felet, lösa problemet och enbart reparera det område som behöver fixas. En till fördel är att värmen är elburen vilket betyder att du inte behöver vara orolig för läckage eller vattenskador. 

En sista fördel är att du också själv kan stänga av och på din värme precis som du vill. Värmen och temperaturen kan enkelt justeras efter årstid och golvvärmen kan även vara på under sommarhalvåret om så önskas.

Får jag installera vattenburen golvvärme själv? 

Det är inte tillåtet att installera el golvvärme i ett rum själv. Det är ett arbete som enbart får utföras av en behörig elektriker. Däremot om du har kunskapen som krävs kan du som privatperson sätta in vattenburen golvvärme på egen hand. Då rekommenderar vi att du isåfall förbereder och lägger själva värmesystemet själv, men sedan låter en certifierad rörmokare göra en slutbedömning, trycktesta och till sist ansluta golvvärmen till husets värmesystem.

Här nedan följer en miniguide på vad man måste tänka på och hur man gör när man vill testa att lägga golvvärme själv. 
  1. Börja med att planera arbetet. Fundera på hur många slingor som behövs, hur man ska fästa skivorna och om det blir en förhöjd golvnivå.
  2. Förbered underlaget för att kunna provlägga golvet. Se till att det är rent, torrt och plant. 
  3. Provlägg skivorna och använd gärna en penna för att markera olika riktningar. 
  4. Efter att allt är under kontroll är det dags att montera skivorna. Det finns två olika sätt att göra det på. Antingen kan man använda ett vattenbaserat golvlim. Det läggs på med hjälp av en limspridare där temperaturen ska vara mellan 15-35 grader. Det andra sättet är att använda sig av ett flytfix som är en annan sorts fästmassa.
  5. För att få ihop systemet kan man behöva skära flera nya kanaler. Det gör man bäst med en kniv eller en fräs.
  6. Se först till att dammsuga innan så att det inte ligger några smutsrester kvar. Sen är det dags att sätta in rören. Oftast är det lättast att vara två stycken, en som trycker ner och håller och en som ser till att röret är tillgängligt och matas ut efter hand.
  7. Dags för en VVS-montör att provtrycka och observera. Täck över med exempelvis spånskivor för att skydda systemet medan det prov-testas.
  8. Om installationen är klar är det dags för det sista steget som är att placera ett ytskikt - det vill säga ett golv.

Det är dock alltid bäst att anlita en certifierad VVS-installatör när man ska lägga in vattenburen värme i sitt golv eller andra VVS-installationer i sitt hus. Då kan man med säkerhet veta att arbetet utförs på ett säkert och fackmannamässigt sätt utefter branschens regler. Det är viktigt eftersom om det skulle uppstå en fukt- eller vattenskada och installationen inte utförts på rätt sätt så täcker oftast inte försäkringsbolagen skadan. 

Det behöver inte alltid vara billigare att sätta in golvvärme på egen hand till ett rum i hemmet. Det kan vara tidskrävande och i slutändan resulterar i problem som kostar mycket mer pengar. Känner du att ditt projekt känns tidskrävande och svårt? Skicka din förfrågan idag så hjälper våra hantverkare dig med att installera golvvärme till bra priser!

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

  1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
  3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!