Installera eluttag i badrum
Alla tjänster
/
/
Installera eluttag i badrum

Installera eluttag i badrum

fr 1 800 kr efter ROT

Det är bekvämt och gör livet enklare att ha eluttag just där man behöver det. För att få en säker elinstallation i ditt badrum är det superviktigt att anlita en behörig elektriker som vet hur man gör det på rätt sätt. Vi erfarna elektriker som kan hjälpa dig snabbt, tryggt och enkelt. Boka nu för att va trygg med att det blir rätt installerat.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Byta eluttag i badrum, kök eller annat område: Får man dra el själv?

Visst finns det inget bättre än ett installerat vägguttag precis där man behöver det? Ett praktiskt eluttag i badrummet eller ett vägguttag i köket underlättar på ett smidigt sätt vardagssysslorna. Men som vi alla vet är elektricitet och vatten ingen bra kombination. När man har el i badrum eller andra våta miljöer såsom kök, ökar risken betydligt mer för olyckor än i övriga rum i bostaden. Det innebär att när man ska byta eluttag i badrum eller kök så behöver man vara ännu mer försiktig i installationsprocessen än vid normala fall.

Felaktiga elinstallationer speciellt i ett område omgivet av vatten kan utgöra en stor fara. Därför får och ska du inte dra el själv och montera vägguttag i badrum utan behöver ta hjälp av en behörig elektriker. Som privatperson får du alltså inte flytta el i badrum, installera extra eluttag eller koppla el själv. Alla typer av elinstallationer behöver utföras av en behörig elektriker. För att få utföra en elinstallation i ett våtutrymme ska en elektriker även ha en särskild typ av behörighet.

Försäkringsbolagen kan också neka ersättning om inte elarbeten i hemmet är utfört på rätt sätt. Framförallt kan felinstallationer leda till omfattande olyckor och personskador. Så se till att du vet vad som gäller för just din elinstallation.

Vi på Done finns här och kan hjälpa dig med vad som gäller för just dig och det vägguttag du vill installera. Done är stolta samarbetspartners med Koppla Säkert - en tjänst från Elsäkerhetsverket. Via Koppla Säkert kan du ta reda på vilka jobb det finns som du som privatperson får utföra själv hemma och vilka du måste anlita en elektriker för.

Vad kostar det att installera eluttag?

Kostnaden för att installera el i badrum kan variera och bero på flera olika faktorer. Genomsnittspriset brukar ligga på mellan 1500-2000 kr. Det inkluderar demontering och montering, start- och resekostnad samt installationsmaterial. Själva uttaget är inte inkluderat i priset. Om du inte har köpt eluttag till badrummet, så kan vi på Done med våra elmontörer även hjälpa dig med det.

När du ska anlita en elektriker för installation av vägguttag får du i vissa fall en offert med ett fast pris att godkänna inför uppdraget. I andra fall ska du godkänna en fast timpenning på en löpande offert. Vilket alternativ som är det bästa för dig, beror främst på förutsättningarna för installationen. De flesta elinstallatörer kan hjälpa dig till det bästa alternativet för dina elinstallationer.

För att du ska ha koll på vad som kan komma att påverka ditt slutpris när du ska installera, byta eller flytta vägguttag - det vill säga det arbete som ska utföras, har vi satt ihop den här prisguiden.

De flesta elinstallatörer har en fast start & resekostnad, en så kallad framkörningsavgift som alltid tillkommer när du anlitar en elfirma för installation av eluttag i badrum. Du behöver också räkna med att det material som behövs för installationen tillkommer. Det kan vara en kostnad för de faktiska vägguttagen om du önskar hjälp med inköp av dessa. Därefter är det arbetskostnaden som står för resterande del av offerten. Den beror främst av tidsåtgången för din installation.

Nedan följer några av de faktorer som kan komma att påverka tidsåtgången för installation av vägguttag hemma hos dig:

Installera nytt, flytta eller byta eluttag: Att byta eluttag går generellt mer mot det lägre prisintervallet än om du ska flytta eller installera nytt och koppla eluttag i exempelvis ett badrumsskåp eller vid ett handfat. Det eftersom kablar ofta finns framdragna vid ett byte av vägguttag inomhus eller el i badrum.

Medan installatören kan komma att behöva dra fram kablar till platsen när han ska flytta vägguttag eller installera el. Behöver kablarna förlängas eller kompletteras blir kostnaden också högre.

Typ av bostad‍: Bor du exempelvis i en sekelskifteslägenhet eller i ett nybygge? Priserna kan skilja sig åt beroende på hur gamla elsystem du har. För ett nybygge eller en totalrenovering kan du komma undan lite billigare eftersom det arbete som ska utföras är lättare då det är enklare att komma åt och installera vägguttag när man bygger nytt. Bland elektriker i Stockholm är det till exempel känt att det område med de äldre husen på Södermalm ofta också har äldre elsystem med lägre kapacitet.

Hur många vägguttag som ska flyttas eller bytas‍: När du ska byta ut, flytta eller installera ett flertal vägguttag blir kostnaden såklart ofta högre då arbetet tar längre tid än vid byte eller installation av endast ett fåtal. Något som dock är bra att veta är att du ofta får en mängdrabatt, och därmed inte betalar detsamma för alla vägguttag som ska installeras.

Vilken typ av vägguttag: Det finns många olika uttag till väggen för el i badrum. Till exempelvis om uttaget är utanpåliggande, om det är av en specialdesign eller om det ska jordas. Alla dessa faktorer påverkar komplexiteten för installationen till exempel för eluttag i badrum, och därav även tidsåtgången och priset.

Geografin: Visserligen en mindre faktor, men i storstäder kostar det generellt snäppet mer att installera el i badrummet. Det beror på att elektrikern ska köra in i ett område mitt i city och parkera. En elektriker i Göteborg tar till exempel ofta en högre framkörningsavgift, än vad en elfirma i en mindre stad gör. Där är trafik och letande efter parkering inte lika tidskrävande. ‍

Säsong: Även detta en mindre faktor, men i perioder då det är extra högt tryck på elektriker så kan priserna öka när man ska installera el i badrum. På Done flaggar vi i appen vid bokning om det är hög efterfrågan på elektriker och om väntetiderna är längre än vanligt. Det gör att du har koll på det redan när du lägger in din förfrågan.

Nuvarande elsystem: Statusen på ditt nuvarande elsystem kan ha stor påverkan på det slutgiltiga priset för din elinstallation för el i badrum. Har du ett äldre elsystem med låg kapacitet, kan det resultera i att ni istället kommer överens om vad som gäller för att göra ett byte av hela elsystemet.

Spetskompetens: För vissa eljobb i till exempel våtrum som dusch eller badrum eller liknande område så finns det krav på att en elektriker ska ha särskild behörighet eller spetskompetens. Priset för att installera el i badrum kan då öka. I normala fall kräver dock byte av eluttag ingen särskild kompetens utöver den som en auktoriserad elektriker besitter.

Gör vardagen enklare med el i badrum

För att underlätta de vardagliga sysslorna och rutinerna i hemmet kan det vara bra att få in extra eluttag i badrummet. Det kan även vara bekvämt med andra eluttag på ett område i hemmet där vi också är i behov av el, såsom i köket. Det kan både ge en känsla av lyx men framförallt finns uttagen där för att underlätta morgonrutinerna i badrummet.

Eftersom att det inte var tillåtet med eluttag i badrum förr i tiden är det inte ovanligt att det inte redan finns i badrummet när man ska flytta in eller renovera en äldre byggnad. Då finns det ett behov av att installera och skruva fast ett nytt vägguttag för att göra vardagen enklare.

Det är alltid viktigt att vara försiktig med el. Strömmen kan vara helt ofarlig i ett av bostadens rum medan den kan vara en livsfara i ett annat, såsom badrum. För att minska risken för olyckor är reglerna därför hårdare för att få installera el i våtutrymmen.

Till skillnad från förr i tiden är det idag tillåtet med el i badrum. El är fortfarande farligt i kontakt med vatten men skillnaden idag är att det finns säkerhetsåtgärder och regler som gör att elsäkerheten är mycket bättre och säkrare. Eluttag som finns i badrum får och ska enbart vara placerade på särskilda platser. De måste även vara utrustade med en jordfelsbrytare.

En av de allra viktigaste säkerhetsåtgärderna i ett hem är att alla eluttag måste vara jordade och att jordfelsbrytaren fungerar ordentligt. När du flyttar in i ett hus tar du också över ansvaret för att elsystemet fungerar som det ska och för de eventuella risker som finns som kan skapa olyckor.

Ta hjälp och anlita en auktoriserad elektriker som vidtar de säkerhetsåtgärder, regler och krav som krävs för att kunna installera el i badrum, utan minsta osäkerhet.

Byta, installera eller flytta eluttag? Done.

Att byta ett eluttag i badrum betyder att du byter ut en redan installerad elprodukt med en liknande produkt till badrummet som har samma funktion och förutsättningar. Du kan exempelvis inte byta en elkontakt från ett jordat uttag till ett ojordat. Det är nämligen inte ett byte utan en installation där nya jordade ledningar ska dras från elcentralen.

Du får enbart göra det själv om du besitter den kunskap som krävs för att byta el i badrum på ett säkert sätt. Eftersom att felaktiga installationer kan innebära livsfara är det alltid ett bättre alternativ att anlita en behörig elektriker.

Att flytta ett eluttag betyder att du flyttar ett uttag från ett område till en annan vägg i badrummet. Det kan också vara ett uttag från ett rum till en annan del av bostaden. För att flytta ett vägguttag i ett badrum krävs en elektriker då de behöver dra el från ett befintligt uttag till ett annat. Elen behöver då kopplas om, förlängas eller justeras.

När man ska installera nya vägguttag eller installera extra eluttag måste man anlita en elektriker som har den kompetensen som krävs för just det jobbet. Det beror på att kablar behöver förlängas eller kompletteras för att installationen i badrummet ska kunna utföras på ett säkert sätt.

Kostnaden för att byta el i badrum är generellt sett billigare i jämförelse med priset för att installera eller flytta ett vägguttag i badrummet. För de jobben krävs det mer arbetstid, kompetens och material vilket gör att den totala kostnaden ökar för det arbete som ska utföras på ett visst område.

Få en gratis offert idag så hjälper vi på Done dig med att anlita en elektriker som installerar el i badrum med rätt auktorisation för just din elinstallation. Det är alltid en trygghet att anlita en person som kan sitt område när det gäller regler och krav, det vill säga någon som vet vad som gäller för just en installationen i badrummet.