Alla tjänster
/
Elektriker
/

Guide till köksbelysning: Få ett ljusare och mer praktiskt kök

Köksbelysning är ofta någonting som hamnar långt ner på listan vid en köksrenovering men faktum är att det är en viktig del av slutresultatet. Köket är en av de platser i hemmet där vi spenderar mest tid, både för matlagning och att umgås. Därför behöver vi tillgodose behovet av belysning på rätt sätt. Att planera och välja rätt belysning till ditt kök kan kännas krångligt. Men du kan vara lugn, vi guidar dig rätt!

Hängande taklampa i kök
Foto: nordiskakok.se

Köket är en central plats och kallas ofta för hjärtat i hemmet. Det är en viktig plats där familj och vänner finns samlade för att inte bara laga mat, utan även för att umgås med varandra. Det gör att köksbelysningen blir ännu viktigare för att kunna skapa en trivsam och funktionell miljö i köket, där ett bra ljus är nödvändigt att ha.

Det finns många olika lampor att välja på till köket. Kanske vill du ha en vit, svart eller olika spotlights som bänkbelysning? Vilken lampa som passar ditt kök bäst beror på din nuvarande inredning och vilket ljus som ditt kök behöver. Något som har blivit mer och mer populärt de senaste åren är LED belysning. LED är ett bra och energisnålt alternativ som passar perfekt in till köket både estetiskt och funktionellt.

Vill du läsa mer om köksbelysning? I den här guiden berättar vi om allt du behöver veta om belysning i ett kök, varför den är viktig, hur man ska tänka för att välja rätt lampor och svarar även på frågor som hur fungerar egentligen LED belysning i ett kök? Vi reder ut allt och lite till, häng på!

Varför är (rätt) köksbelysning så viktigt?

Med en välplanerad köksbelysning kan man förbättra hela miljön och upplevelsen i köket, både till utseende, men även till funktionaliteten. Det är viktigt med en bra arbetsbelysning med rätt ljus på rätt plats för att skapa en trivsam atmosfär, men också för att hjälpa till att skapa en säker och praktisk arbetsplats. I köket behöver man inte några störande skuggor, det är därför viktigt att placera ljuset på rätt plats för att undvika att stå i vägen för ljuset.

I köket är det även viktigt att kombinera taklampan med omgivande lampor. Exempelvis ger en extra bänkbelysning en mer flexibel och praktisk belysning när man lagar mat. Ljuset ska ge de bästa förutsättningarna för att skapa en funktionell arbetsyta, samtidigt som det skapar en inbjudande atmosfär där man vill vistas.

För att kunna skapa de bästa förutsättningarna i ett kök med rätt ljus finns det många olika produkter att välja mellan. Vill du ha en lite mer klassisk vit design på lamporna eller kanske en svart mer utmärkande detalj som ger en fin kontrast mot ett vitt kök? Med rätt köksbelysning kan man skapa en snygg och personlig köksmiljö genom att framhäva kökets stil och design! 

Men all köksbelysning behöver inte passa in till alla kök. Så hur väljer man då rätt belysning och hur ska man tänka? Du kan läsa om tips för att välja rätt köksbelysning här nedan.

Modern belysning över köksbänk
Foto: Pinterest, Erica Schultz


7 tips för att välja rätt köksbelysning

När man väljer köksbelysning finns det en del saker att tänka på. I det stora hela är det viktigt att tänka på kökets storlek, stil och användning. Det är även viktigt att välja belysning som passar ens budget och energiförbrukning. En välplanerad belysning kan hjälpa till att skapa ett modernt trivsamt kök med praktiska arbetsytor. Här hittar du 7 bra tips på hur du får rätt ljus i köket:

  1. Bra belysning på arbetsytor - Om ditt kök har överskåp är det en utmärkt idé att sätta upp lamporna under skåpet. Då får man en bänkbelysning som ger ett vitt klart ljus och inga skuggor. Om man inte har överskåp kan man placera lamporna centralt i taket ovanför arbetsbänken.
  2. Köksbelysning till köksö - Här är det bra att hänga lamporna ungefär 60 cm ovan bordet och se till så att de hänger lite över ögonhöjd för att få bästa tänkbara ljus. 
  3. Flexibelt med spotlights - Genom att sätta upp spotlights i taket kan du rikta ljuset där du vill ha det, när du vill ha det. Det kan både användas till att skapa en stämningsfull miljö, men också för att rikta ljuset till en arbetsyta. De passar även bra till vinklade höga tak.
  4. Lyft fram detaljer med ljuslister - Ljuslister kan ge ditt kök en extra ombonad känsla och framhäva design eller skapa olika effekter på mindre ytor. 
  5. Installera dimmers på dina lampor i köket - Dimmers till din köksbelysning är a och o. Då kan du enkelt justera ljusstyrkan hur du vill, när du vill! Gå från arbetsljus till stämningsfullt ljus och skapa den rätta atmosfären för alla tillfällen. 
  6. Kombinera din taklampa med annan köksbelysning - Taklampor ger generellt ett allmänt ljus till köket. För att få den ultimata belysningen behöver den kompletteras av andra ljuskällor.

Välj belysning som passar din budget och energiförbrukning - Det finns många olika sorters lampor att välja på med något för alla budgetar. Genom att använda LED köksbelysning kan du även minska din energiförbrukning.

Psst... du vet väl att våra duktiga elektriker finns i hela Sverige och inte endast i Stockholm, Malmö och Göteborg? Våra certifierade elektriker hjälper dig att hitta rätt belysning som passar bäst för ditt hem! Ladda ner Done-appen idag och få offert direkt i telefonen. Du kommunicerar enkelt med våra installatörer för hjälp med val av köksbelysning och prisförslag för installation. I appen kan du chatta, skicka bilder på ditt projekt och för större installationer kan du boka ett videosamtal - smidigt och enkelt med Done!

Fördelar med LED köksbelysning

Det finns många olika fördelar med LED köksbelysning. LED är ett väldigt populärt alternativ som belysning i köket på grund av sin energieffektivitet och långa livslängd. LED-lampor förbrukar upp till 80-90 procent mindre än vanliga lampor vilket gör att du kommer att minska din elförbrukning. Vanligtvis är LED-lampor lite dyrare vid inköp men på längre sikt billigare, då elräkningen varje månad kommer att minska med tiden. De har även en livslängd på upp till 15 000 timmar, till skillnad från en vanlig glödlampa på 1000 timmar.

Ökad energieffektivitet och lång livslängd tillsammans med att LED-lamporna inte innehåller några farliga gifter gör att de är ett mer miljövänligt alternativ. Lamporna blir heller inte varma vilket innebär att de är mer säkra då risken för olycka och skada minskar.

Inte bara det, en LED köksbelysning har även ett starkt och klart ljus som passar perfekt till matlagning och arbete i köket. LED-belysning finns dessutom i många olika varianter att välja mellan. Det finns till exempel både dimbara och färgförändrande alternativ så att du ska kunna få den perfekta belysningen till just ditt kök!

Köksbelysning svart taklampa
Foto: Pinterest, Coco Lapin Design


Behöver du hjälp med att installera köksbelysning? Done.

Med rätt belysning i ett kök kan du som sagt skapa en trivsam atmosfär och en säker och praktisk arbetsyta till ditt hem. Vi på Done finns här för dig när du behöver hjälp med att installera köksbelysning. Våra behöriga elektriker kan hjälpa dig med allt från rådgivning av lampor till färdig installation!

Vi har samlat allt du behöver i vår innovativa Done-app för att göra det både enkelt och smidigt både för dig och elinstallatören. I appen kan du enkelt välja:

  • Vilken elektriker du behöver hjälp av
  • Din närmaste stad
  • Vad du vill ha hjälp med

Därefter blir du kontaktad av en kvalitetskontrollerad elektriker nära dig, oftast inom 24h. Genom ett smidigt videosamtal kan du sedan få en gratis offert på just din installation i köket. Våra certifierade elektriker står redo att hjälpa dig att få den perfekta köksbelysningen till ditt hem!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play