/
Elektriker
/

Så planerar du din köksbelysning

Done installerar ny belysning och armatur

Installera ny belysning (armatur)

1500-2500 kr efter ROT
Boka
Done hjalper dig installera ny dimmer

Installera ny dimmer

1500-2500 kr efter ROT
Boka

Köksbelysning är ofta någonting som hamnar långt ner på listan vid en köksrenovering men faktum är att det är en viktig del av slutresultatet. Köket är en av de platser i hemmet där vi spenderar mest tid, både för matlagning och att umgås. Därför behöver vi tillgodose behovet av belysning på rätt sätt. Att planera och välja rätt belysning till ditt kök kan kännas krångligt. Men du kan vara lugn, vi guidar dig rätt!

Foto: nordiskakok.se

En bra utgångspunkt när det kommer till köksbelysning är att den bör vara flexibel. På så vis har du möjligheten att anpassa den för olika användningsområden. Olika stunder ställer olika krav på köksbelysningen, ljussätt med flera olika ljuspunkter som kompletterar varandra. I köket behövs både effektiv arbetsbelysning, allmänljus som lyser upp hela rummet och stämningsbelysning för mysigt middagshäng. Mer om dessa längre ner.

Psst... du vet väl att våra duktiga elektriker i Stockholm, Malmö och Göteborg gärna hjälper dig att hitta rätt belysning? Boka ett videosamtal för hjälp med val av köksbelysning och prisförslag för installation.

Foto: Pinterest, Erica Schultz

Köksbelysning för vardagen - allmänljus

Bra ljussättning i ett rum gör stor skillnad. Takbelysningen används mest för att ge gott allmänljus. Den allmänna köksbelysningen ska se till att hela rummet blir upplyst för att göra det praktiskt för dig. Med välplanerat allmänljus så kan du enkelt kan se vad du har i alla skåp och lådor. Det  underlättar också vid exempelvis städning.

Allmänljus kan skapas med en lysrörsarmatur, en plafond eller spotlights fördelade över taket som sprider ljuset jämnt i hela köket. Fördelen med spotlights är att du kan bestämma vilken spridning du vill ha och vart du vill rikta ljuset. Ett tips är att använda LED-belysning. Det har många fördelar som att det ger ett behagligt ljus, elförbrukningen blir mindre och det är mer hållbart.

Bra arbetsbelysning i köket är viktigt för amatörkocken

Du behöver sedan komplettera det allmänna ljuset med arbetsbelysning för att få ut det bästa av din köksbelysning. Det är viktigt med bra belysning över alla arbetsytor i köket, du ska se vad du gör när du lagar maten och arbetsytan ska inte skuggas. Har du vägghängda skåp kan det vara en god idé att installera spotlights eller ljusskenor i underkant på skåpet för bra belysning över bänkytorna.

Har du inga vägghängda skåp eller hyllor kan pendellampor från taket över bänkytorna vara ett alternativ eller vägglampor som lyser nedåt. När ljuset ska användas för praktiskt arbete som arbetsbelysning är det lämpligast att använda en neutral vit färg på 3500-4000K.

Boka installation av köksbelysning
Foto: Pinterest, Entrancemakleri

Belysning kök - så skapar du stämningsbelysnin

För att göra ditt kök extra mysigt och få köksbelysningen on point behövs även mjukt stämningsljus. Sätt gärna dimmer på dina lampor för att kunna ändra belysningen beroende på tillfälle. Man vill ha olika starkt ljus när man lagar mat, äter eller umgås. 

Pendla gärna ner armaturer som belysning över matbordet, det ökar myskänslan och skapar ett rum i rummet. Lampan får gärna ha en skärm så den får ett riktat ljus nedåt så att ljuskällan inte syns och ger ett bländfritt ljus. Armaturen över köksbordet bör inte hänga lägre än 70 cm ovanför bordet, du ska kunna se personen på andra sidan bordet utan att behöva ducka. Tänk på att lampan ska lysa upp hela bordet, om du har ett avlångt bord kan det behövas flera lampor för att få spridning av ljus på hela bordet.

Glöm inte bort myslamporna för att komplettera hela din köksbelysning, ett tips är att använda fönsterbelysning, så kan ni gå ut och in utan att tända huvudbelysningen varje gång eller tex. hänga lampor över en köksö gärna i ett par. Har man skåp med glasdörrar är det trevligt med belysning inne i skåpen, idag finns många varianter med LED som med fördel kan placeras inne i skåpen. När ljuset ska användas som mysbelysning är det lämpligast att använda en varmvit färg på 2600-2900K.

Foto: Pinterest, Coco Lapin DesignBoka videosamtal för offert

Smart köksbelysning

Idag finns det en hel del Smarta hem-system där du kan reglera färgtemperaturen och styra din belysning direkt via en app på din mobil. Du kan spara energi via smarta timerlösningar samt tända och släcka hela huset från en plats.

Done´s checklista för köksbelysning:

  1. Om du renoverar köket, ta med köksbelysningen i planeringen så tidigt som möjligt.
  2. Använd flera ljuskällor – Tänk på allmänljus, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
  3. Installera dimmers – du vill inte bara ha ett konstant ljus.
  4. Var energismart och installera LED-belysning.

Boka videosamtal för offert
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu