Alla tjänster
/
Övrigt
/

Inspiration: Sekelskifte - Skapa ditt drömhus med inredning från sekelskiftet

Ska du inreda ett hus i sekelskiftesstil? Eller vill du kanske ge din nybyggda lägenhet en touch av gammaldags känsla som för tankarna tillbaka till sekelskiftet? Då är du inte ensam! Oavsett om du äger ett hus från sekelskiftet eller bor i ett nybygge så guidear vi dig till att få till den perfekta sekelskiftesstilen.

Här hittar du allt om sekelskifte och inredning, hur du kan bevara stilen på ett hus från sekelskiftet och hur du kan blanda andra inredningsstilar med tidstypiska detaljer från sekelskiftet. Du får även råd om hur moderna installationer, såsom eluttag och diskmaskiner, kan passa in i en gammaldags stil. Häng på och låt dig inspireras!

Renoverar du hemma? Glöm inte att ta hjälp av certifierade proffs! Ladda ner Done-appen från AppStore eller GooglePlay och få snabb hjälp med dina el- och vvs-installationer.

Foto: madaboutthehouse.com & homestolove.com.au

Vad menas med inredning från sekelskiftet?

Inredning från sekelskiftet är, precis som det låter, den stil som var populär vid övergången från 1800-talet till 1900-talet. Det är en unik blandning av det historiska och tidlöst eleganta.

Stilen präglas av en känsla av kvalitet och hantverk med tidstypiska detaljer. Möbler från denna period är ofta gjorda av mörka träslag, färgerna var djupa och varma och de detaljerna kom i form av intrikata mönster, mässing och klassiska detaljer såsom stuckaturer och kakelugnar.

Sekelskiftesinredningen blir ett sätt att föra in en bit av historia i ditt hem, samtidigt som du behåller en tidlös och hemtrevlig känsla!

Foto: vargard.se

Sekelskiftesstil med klassiska färger och material

Vilka material och färger var tidstypiska för sekelskiftet? Mörkare, varma färger, mörka träslag på möbler och textilier och tapeter med mönster och blommor var det som trendade under sekelskiftet.

Här ger vi några tips på hur du kan få till en klassisk känsla av sekelskifte i ditt hus eller lägenhet. Om du kombinerar rika färger, kvalitativa material, och genomtänkta detaljer så kan du inte misslyckas!

 1. Färgscheman: För sekelskiftesstilen är färgvalet nyckeln till att skapa rätt stil och känsla. Välj djupa, jordiga toner som skogsgrönt, marinblått och bärnstensgult, som alla ger en känsla av djup och lugn. Balansera och lyft dessa färger med genom att kombinera dem med varmare toner som rubinrött och guld, vilket tillför en touch av lyx. Färgerna behöver inte stanna på väggarna, utan färgsätt ditt hem med möbler och textilier också. Våga kombinera olika färger och bryta av med starka accenter.
 2. Material: I sekelskiftesinredningen spelar materialval en stor roll då hantverk och kvalitet var i fokus. Massiva träslag som ek och mahogny var populära för både möbler och golv. Tänk hållbarhet och möbler som känns rejäla! När det kommer till textilier fungerar alltid sammet och brokad på gardiner, fåtöljer och sänggavlar.
 3. Väggar & golv: För att komplettera färgschemat och materialen är vägg- och golvytor också viktiga. Satsa på detaljrika tapeter med blommiga mönster eller geometriska former för att skapa en intressant och tidsenlig bakgrund. Keramiska plattor, särskilt de med mönster eller i mosaikform, var populära för både kök och badrumsgolv och bidrog till en känsla av lyx och detaljrikedom.
 4. Detaljer: Tidsperioden sekelskifte kännetecknas av sin kärlek till detaljer. Välj olika sorters stuckaturer, vackra takrosetter, och snidade träpaneler. Inredningsdetaljer som antika speglar, ljuskronor och mässingsdetaljer är också tidstypiska för att förstärka känslan av sekelskiftets charm och karaktär.
Foto: pinterest & thelocalproject.com.au

Tidstypiska möbler från sekelskiftet

Vill du fånga sekelskiftets unika känsla i ditt hem? Då ska du kolla in dessa tre tidstypiska möbler. Det finns såklart massor av möbler att välja på från denna tidsepok, men här är våra favoriter som verkligen symboliserar sekelskiftet och kommer att ta din inredning till nästa nivå!

Chiffonjén: Tänk dig en praktisk och vacker chiffonjé i rikt, mörkt trä. Dess slanka form och vackra detaljer gör den till mer än bara en förvaringsmöbel. Den är perfekt för att hålla dina saker organiserade och blir garanterat ett blickfång i ditt hem.

Foto: hemtrevligt.se

Wingback-stol: Denna tidlösa stol med dess höga rygg och distinkta sidopaneler är inte bara otroligt bekväm utan också en ikon för sekelskiftesinredning. Den kombinerar komfort med en stil som påminner om sekelskiftets elegans. Denna Wingback-stol i grön sammet är ett perfekt exempel på hur du kan kombinera ljusare väggar med detaljer som andas sekelskifte.

Foto: decorpad.com

Kakelugnen: Även om det inte är en möbel, är en kakelugn en central del av sekelskiftesinredningen. Dess vackra kakel och design gör den till en naturlig mittpunkt i rummet, och den ger inte bara värme utan också en känsla av historisk charm.

Kombinera sekelskiftesstil med en ljus, skandinavisk känsla

Att få till sekelskiftesstilen i ditt hem behöver inte innebära mörka färger och tunga möbler. Det är möjligt att behålla en ljus och luftig skandinavisk känsla samtidigt som du inför eleganta, tidstypiska detaljer. Här är fem tips på hur du får till den perfekta balansen!

1. Vita väggar & stuckatur: Börja med en neutral bas av vita väggar. Detta skapar en ljus och fräsch bakgrund som passar väl in i den skandinaviska estetiken, samtidigt som det ger utrymme för mer distinkta sekelskiftesdetaljer att komma till sin rätt. Har din lägenhet eller hus stuckaturer? Behåll dem och måla antingen i vitt eller bryt av listerna med en annan färg, exempelvis en mörkare grå, för att få de att sticka ut utan att göra rummet mörkare.

Foto: beijerbygg & pinterest

2. Ljusa kök: När det kommer till köket kan du välja skåp i ljusgrönt, duvblått eller ljusgrått för att bevara den skandinaviska stilen. Komplettera med lister och detaljer som speglar sekelskiftets känsla, såsom snidade träpaneler eller dekorativa knoppar och handtag i mässing.

3. Möbler i trä: Ett snyggt sätt att införliva sekelskiftesstilen är att välja enstaka möbler i mörkt trä. En välplacerad byrå eller ett elegant skrivbord kan bli en snygg kontrast mot de ljusa väggarna och bidra till en välbalanserad mix av stilar.

4. Armaturer i mässing: Lägg till armaturer i mässing eller annan tidstypisk metall för att skapa fokus och addera lite sekelskifteslyx. Du kan välja att installera taklampor eller byta duschset för att förhöja känslan av tidsepoken på ett diskret men effektivt vis.

5. Textilier och konst: Använd textilier och konstverk för att föra in mjukare sekelskifteselement. Tunga draperier, mönstrade kuddar, eller en stor tavla i klassisk stil ger vilket rum som helst lite extra karaktär.

Foto: pinterest

Vill du skapa en klassisk sekelskiftesstil? Börja här!

Så, du älskar all inredning med sekelskifte men undrar vart man ska börja? Det är enklare än du tror! Tänk på att det handlar om att få till en bra balans och blanda det gamla med det nya för att skapa ett levande och inbjudande hem. Börja med färg, möbler och sen små detaljer:

1. Sekelskiftets färgpalett och tapetval är ett enkelt sätt att börja. Satsa på djupa, mättade nyanser som smaragdgrönt och marinblått. För tapeter kan du leta efter klassiska mönster eller blommiga designer. På så vis har du en perfekt grund för resten av din sekelskiftesinredning.

Foto: expressen

2. Möbler från sekelskiftet är kända för sin unika karaktär och kvalitet. Letar du efter tidstypiska möbler kan du fokusera på robusta trästycken med detaljrika sniderier. Titta på antikmarknader och auktionshus för att hitta snygga och autentiska möbler som chiffonjéer och sirligt utformade stolar.

3. Att införliva historiska detaljer som stuckatur i taket eller ornamentala lister kan verkligen höja din inredning. Om du inte har dessa vackra originaldetaljer redan så kan du överväga andra detaljer som efterliknar stilen, som klassiska ljuskronor eller knoppar eller gammaldags lampor och ljusstakar i mässing. Även detaljer i badrummet kan ge stor effekt, såsom att installera duschset, blandare eller badkar i tidstypisk stil.

Foto: pinterest

Sekelskiftesinspiration för olika rum

Kök i sekelskiftestil

För att skapa ett kök som andas sekelskifte ska du fokusera på detaljer som reflekterar tidsperioden. Ett tips är att installera en kökskran i klassisk design, gärna mässing eller koppar. Välj diskreta vitvaror, vårt bästa tips är att installera en diskmaskin med inbygd lucka för ett minimalistiskt och enhetligt utseende. Uppgradera din spis med en snygg fläkt med mässingsdetaljer för en komplett look!

Foto: expressen

Badrum med sekelskifteskänsla

I badrummet passar det perfekt att installera ett fristående badkar om du vill skapa en känsla av sekelskifte, välj då ett badkar med tassar och en elegant, kurvig form. Om du inte har plats för ett badkar kan ett duschset i tidstypisk design i antingen krom eller mässing blir också ett bra komplement i ett hus inrett i sekelskiftesstil.

Foto: pinterest

Vardagsrum i sekelskiftesanda

I vardagsrummet är väl utvald belysning avgörande för att få till rätt stil. Välj antingen att installera en taklampa och väggarmaturer som reflekterar sekelskiftets design eller bryt av med något modernare om du vill mixa olika stilar.

Foto: estliving.com

Sovrum med sekelskiftescharm

Hur får man rätt stil i sovrummet? Vårt bästa tips att installera eluttag och strömbrytare i en gammaldags stil som smälter in i sekelskiftesstilen. Mörkbruna eller svarta uttag kan bli en diskret men effektfull detalj!

Foto: sekelskifte.se

Kombinera gammalt och nytt

Att skapa en sekelskiftesstil i en modernare lägenhet eller hus är en spännande utmaning. Det handlar om att balansera element från sekelskiftet med modern design för att skapa en unik och harmonisk inredningsstil. Här är några idéer om hur du kan blanda gammalt och nytt:

 1. Antikt & modern konst: Ett tips för att blanda stilar är att häng upp modern konst i antika ramar. Denna kombination av nytt och gammalt skapar en intressant kontrast och blir ett blickfång i rummet. Prova att inreda med en abstrakt målning i en utsmyckad guldram för en spännande kombination.
 2. Vintage-textilier: Använd vintage-textilier, som kastkuddar eller ett överkast, tillsammans med moderna, minimalistiska möbler. Detta ger en fin blandning av tidsperioder och bidrar till en känsla av djup och historia i ett övrigt minimalistiskt hem.
 3. Klassiska ljuskronor: En elegant, klassisk ljuskrona kan verkligen få chansen att glänsa lite extra i kontrast till en i övrigt skandinavisk stil. Har du lampor från flera tidsepoker? Plocka fram de också för en intressant och unik blandning av stilar.
 4. Antika föremål : Placera antika dekorativa föremål, som vaser eller figuriner, på moderna hyllor eller bord. Detta skapar en fin kontrast och ger rummet en personlig touch.
 5. Gamla speglar: Häng upp en gammal spegel med en intrikat ram, gärna i mässing, i ett ljust rum. Spegeln blir en oväntad men snygg detalj i rummet och fungerar bra som en kontrast mot rena, samtida linjer.
Foto: expressen

Små detaljer gör stor skillnad

I jakten på att skapa den perfekta sekelskiftesinredningen är det lätt att tänka på de stora elementen som möbler och färgscheman. Men glöm inte bort kraften i de små detaljerna – de kan verkligen binda samman hela din inredning och ge den där autentiska känslan av en svunnen tid.

 1. Dörr- och fönsterbeslag: Byt ut moderna handtag och beslag mot produkter i en stil som speglar sekelskiftet. Detaljer i mässing eller förgylld finish kan göra stor skillnad.
 2. Dekorativa lister: Även om det kanske inte är praktiskt att installera äkta stuckaturer, kan du använda dekorativa lister runt dörrar och fönster eller längs taket för att efterlikna utseendet.
 3. Golv- och väggdekorationer: Små detaljer som golvsocklar i rätt stil eller väggpaneler kan verkligen förstärka sekelskifteskänslan. Använd material och färger som harmonierar med resten av ditt hem.
 4. Belysning och eluttag: Även något så vardagligt som belysning och eluttag kan ha en stor effekt. Välj armaturer och installera lampor som återspeglar tiden och överväg att byta ut vita plastuttag mot varianter i en mörkare nyans.
Foto: decoholic.org & pinterest

Dags att förnya ditt hem? Överlåt dina el och vvs-installationer till oss på Done! Hos oss hittar du pålitliga och lokala elektriker och rörmokare för alla typer av el- och vvs-jobb. Vare sig du behöver installera ett nytt badkar, duschset eller kanske fixa nya eluttag eller armaturer så kan våra skickliga elektriker och rörmokare göra jobbet åt dig.

Hur fungerar det? Jo, du laddar enkelt ner Done-appen via AppStore eller GooglePlay, väljer de tjänster du behöver hjälp med och få gratis offert direkt i mobilen! Enkelt, eller hur? Kom igång med dina hemmaprojekt - get it Done! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play